sâmbătă, 15 mai 2010

"Cand arati catre stele... unii vad doar degetul..."

In incercarea de a convinge leaderii Europei sa actioneze mai ferm si sa se balbaie mai putin, indragostitul N. Sarkozy (acelasi care a intarziat la o intalnirea cu Regina Angliei din cauza unei partide de sex:)) a sustinut un discurs in care a lovit cu pumnii in masa pentru a isi impune punctul de vedere.
Sigur ca posturile de stiri au nevoie de ceva comercial... Sigur ca frica vinde mai bine decat calmul... Sigur ca o stire de genul "astazi nu s-a intamplat nimic major" aduc mai putini spectatori decat "astazi au fost violate alte doua babe iar situatia economica este ca un butoi de pulbere de tun ce sta la soare"... Si sigur ca tu citesti mai mult despre economie cand stii ca se intampla lucruri negative, dovada fiind chiar prezenta ta aici.
Ce a spus Sarkozy? A spus ca Europa trebuie sa se miste mai repede, trebuie sa "tina mai aproape" si trebuie sa adopte politici sustinute pe de o parte pentru acoperirea datoriilor si pe de alta parte pentru iesirea din criza. A spus ca ar trebui sa uitam de interesele politice temporare referitoare la alegerile in .de si din .uk si sa ne implicam activ in relansarea Europei deoarece altfel criza aceasta ne va pune tuturor probleme destul de mari din cauza conexiunilor dintre state.
In cadrul discursului a mai spus si ca Franta nu isi poate asuma singura rolul de motor al economiei europene si ca trebuie sa tragem cu totii in aceeasi directie. Totusi in cuvintele lui,
Sarkozy demanded a "commitment from everyone to suppport Greece...or France would reconsider its position in the euro".
De asemenea, "Sarkozy ended up banging his fist on the table and threatening to leave the euro..."

Ce au inteles toti cei care au pozitii short pe Euro? Ca situatia europeana este atat de rea incat Franta va parasi corabia in flacari... Ca e un moment bun pentru a paria in continuare impotriva Euro care tocmai trecuse de un alt prag psihologic...
Ce au inteles jurnalistii? ca e un moment bun de analize! Ca situatia este disperata... Ca audienta poate creste
S-ar parea ca nimeni nu a mai citit paragraful imediat urmator: "This forced Angela Merkel to give in and reach an agreement."
Povestioara aceasta mi-a amintit de ceva ce mi-a spus prietena odata cand ma plangeam ca anumite lucruri trec neobservate desi sunt deosebit de importante: "Cand arati catre stele... unii vad doar degetul..."

S-ar parea ca perceptia generala este ca Euro va pica... si cum Perception is reality, Euro a mai picat.
Mai are ceva loc de cazut... 1.23, 1.21... poate chiar mai jos... 1.00?
Adevarul este ca 1.5 era un nivel nu tocmai bun pentru exporturile Europei catre alte zone. Adevarul este ca Euro a mai fost la niveluri reduse in trecut: Cea mai interesanta evolutie a avut-o in august, septembrie, octombrie 2008 perioada destul de problematica in US cand Euro a picat de la 1.6 la doar 1.238 pe fondul "Cresterii aversiunii fata de risc a americanilor finalizat cu falimentul Lehman Brothers". Chiar si dupa faliment, oamenii au continuat sa mizeze pe USD desi... pur si simplu au continuat sa mizeze pe usd, surprinzator fiind cata incredere este acordata conducatorilor financiari ai US.
Luna noiembrie 2008 a fost una de consolidare, urmata de o crestere abrupta a Eur  in Decembrie, de la 1.238 pana la 1.47.... Pare o crestere sanatoasa dar, luna Ianuarie 2009 a adus din nou pesimismul referitor la economia europeana care in lipsa pachetului de stimuli (700 bilioane in US) isi va reveni mai greu... Tradus in limbajul nostru, Euro a picat din nou de la 1.4 la 1.24... Mai departe, consolidare urmata de crestere pana la nivelul de 1.5usd/eur in noiembrie 2009...

Nu va surprinde volatilitatea acestei perioade? Nu va surprinde cum a jucat aversiunea fata de risc pe 2 sau chiar mai multe continente? Nu va surprinde ca in conditiile in care tot mai multe banci din US dau faliment, greii industriei, bancile capitalizate de stat fac profituri uriase desi nu acorda credite si nu capitalizeaza firmele care au nevoie de capital...

Mda... nici pe mine nu ma surprinde...
Inchei cu o intrebare: pana unde credeti ca va cadea Eur fata de USD? Imi spuneti in comentarii si de ce?




10 comentarii:

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/v/9U4Ha9HQvMo

iani velciov spunea...

Nu sunt economist , finantist , politician sau altfel de specialist ... ... adica nu ma pot baza pe invatatura acumulata si apoi aplicata ...asa ca imi ramane doar sa ma bazez pe intuitie si bun simt:
presupun ca evolutia viitoare ar avea o forma de dinti de fierastrau polizati cu drujba , adica va avea un grafic ce ar semana destul de bine cu un tremor de delirum tremens( sic! ) ... dar interesant va fii pentru ce-i ce vor avea acces la informatii mai ascunse si care vor putea sa le exploateze in tot ascuns...Lor le va fi bine ... iar noi ceilalti vom fi spectatori-jucatori ai meciurilor aranjate ... Pun pariu ca in august paritatea va fi undeva intre 1.28-1.32 ...
iani velciov

Anonim spunea...

Caderea monedei europene are cauze mult mai adanci decat atacurile speculative. In fapt, o paritate 1:1 (sau chiar 0.9-0.8 : 1 euro:usd) ar fi o revenire la adevarata valoare. Euro a beneficiat de crestere in principal pe fondul atractiei exercitata fata de cei plictisiti de vechiul & uzatul usd. La asta s-a adaugat si aversiunea unora fata de "expansionismul si imperialismul american". Si ceea ce apasa pe crestetul euro nu este numai dezbinarea din UE si saturatia economica cat mai ales politicile de tip populisto-socialist, "maret infaptuite" de guvernele de stanga.

ps: presedintelui francez i se mai spune Sarkotzai. probabil ca e mai mult adevar decat gluma :p

Informatii-economice spunea...

@Anonim, "aversiunea fata de imperialismul american inca mai exista dar in conditiile in care euro e lovit, nu mai exista alt competitor.
Adevarata valoare e foarte dificil (daca nu chiar imposibil) de determinat deoarece ea depinde de... cerere si oferta, care se joaca in functie de ce se canta!
Cat despre politicile sociale, ele exista si peste ocean... Cred ca iti amintesti acest post: http://infoeconomice.blogspot.com/2010/05/ce-va-fi-dupa-criza-episodul-3.html
Ca sa nu mai spun despre cresterea bugetului invatamantului din US cu 40% din 2002 pana in 2008, ca sa nu mai vorbim despre medicare si medicaid, ca sa nu mai vorbim despre ajutorul dat unui stat american "sarac" de catre toate celelalte state... California reprezinta aproape 14% din PIB-ul US si care are nevoie de un bailout la valori imense dupa ce Arnold i-a lasat pe baietii cu energia sa se joace. Sa mai spunem ca doar programele Medicare, Medicaid si Social Security reprezinta cheltuieli mai mari decat incasarile totale la buget, situatie care seamana cu cea a Greciei si Romaniei?
Sa mai spunem despre bugetul armatei americane?

Nu spun ca Europa sta bine... Spun doar ca multe dintre argumentele aduse pentru ca Europa va pica se regasesc si de partea cealalta a Atlanticului! Ori in aceste conditii castiga cei care striga mai tare. Si din acest motiv ramane in picioare inclusiv varianta disparitiei Euro desi probabilitatea este minima!

BlueSlash spunea...

Nu Schvartzi i-a lasat pe cei cu energia sa se joace. Radacinile sunt ceva mai adanci iar "constructia" respectiva isi are originile in guvernarea Bilica-soxofon (parca de stanga a fost :p). In fapt, de acolo a pornit criza. Initial sub forma unui bulgare. Dar s-a tot rostogolit.
Pe de alta parte,
e adevarat ca si-n USA sunt multe programe sociale. In fapt, tocmai astea au dat peste cap California si au transformat-o din cel mai mare contributor la bugetul federal in vremea Reagan, in cel mai mare datornic la acelasi buget federal dupa doua mandate Bilica. Cat priveste bugetul armatei, intr-o foarte mare masura acei bani ajung de fapt in economie.
UE are mai multe handicapuri dintre care cel mai important mi se pare faramitarea deciziilor atat politice dar, mai ales, economice. Faza cu aprobarea bugetelor nationale de catre Comisia Europeana/Parlamentul European era bine sa functioneze inca de la infiintarea euro. Acum e cam tarziu si ma tem ca nici nu se va pune-n practica, desi pt rss tzigania ar fi fost mai mult decat necesara.
Si mai e ceva... gandeste-te de pe cate bancnote (si cui apartin) zambeste Lady Liz.

ps:
erata la postul anterior
raport euro : usd 1.1-1.2 : 1

BlueSlash spunea...

(continuare)
mi-am amintit c-am citit relativ recent pe un alt blog (nu mai stiu unde pt c-au devenit mai numeroase decat melcii aparuti dupa ploaie) despre o solutie de iesire din criza la nivel mondial. Recte un nou Brenton Woods. Mi se pare cea mai potrivita si logica. In fapt, daca facem o paralela intre economia globala si motorul unei masini cred ca esti de acord ca banii sunt combustibilul iar reglementarile financiare joaca rolul uleiului. Actuala criza s-a produs tocmai ca urmare a "subtierii" uleiului. Marii "specialisti" in finante si economie ce-au intreprins drept masuri de contracarare? Au turnat canistre-ntregi in rezervoare (daca nu cumva au bagat direct furtunul de la pompa cum a facut administratia Oblama) si i-au dat talpa. Nici nu-i de mirare ca motorul e la rosu incandescent. Sigur, schimbarea uleiului din mers nu e la indemana oricui (nici macar mecanicii de la Ferrari n-o pot face :p). Trebuie un efort comun. Se va putea infaptui cand ageamii isi vor fi dat electoralul sfarsit (ceea ce a inceput deja sa se produca prin lumea civilizata). Sa speram ca motorul nu caleaza intre timp.

Informatii-economice spunea...

Cel mai bun motiv de depreciere puternica a cursului mi se pare cel competitiv... Europa isi ajusteaza contul curent printr- astfl de strategie.
Bretton Woods a aparut dupa ce US a fost marele castigator al WW2. Ar fi o solutie interesanta si astazi dar... acordul politic despre care spuneai e aproape imposibil de atins!

BlueSlash spunea...

"Bretton Woods a aparut dupa ce US a fost marele castigator al WW2."
In general US au cam castigat toate razboaiele de pana acum. Stiu ca nu e argument "economic" si ca n-o sa fii de acord dar il vor castiga si pe acesta care este in desfasurare.

Informatii-economice spunea...

:)
Vei fi surprins dar si din punctul meu de vedere puterea militara e unul dintre principalele motive ale puterii Americii...
Din pacate insa faceam o alta paralela... despre care sper din tot sufletul sa ma insel...

BlueSlash spunea...

... nici eu nu ma refeream la puterea militara :p