luni, 7 noiembrie 2011

Cat de bine stau mamele bancilor din Romania

Probabil ca foarte multi se gandesc la ce ne asteapta in viitor. Cel mai adesea, in momentul in care ne dam seama ca se intampla ceva, dam cu totii buzna pe bloguri, reviste, forumuri si emisiuni economice la TV.
Ciudat e insa ca de fiecare data apare cate un domn impunator care a mai spus multe prostii pana atunci, care ne linisteste spunand ca va fi bine (si la vara cald)...
Imi amintesc ca in 2008 s-a pus problema ce se va intampla si a aparut unul cu chelie care a spus ca Romania nu va fi lovita... apoi a venit un viticultor spunand ca leul e puternic si ca rezista cu stoicism atacurilor... a fost urmat de o multime de melteni ce au vazut numai V in fata ochilor... si de atunci apar numai vesti bune de genul "de maine" incepem sa crestem economic, vor creste salariile si pensiile, vom angaja inca 17 milioane de oameni in sectorul bugetar ca restul lucreaza deja acolo si vom dota toti comunitarii cu covrigi in coada pentru a mai bate nca un record mondial... mereu de maine.

Stim cu totii ca banii sunt "sangele" unei economii asa ca sistemul bancar ar trebui sa fie inima acesteia. majoritatea stim ca bunastarea din 2003-2008 a fost cauzata de fluxul de capital care intra intr-o tara emergenta capabila sa ofere randamente imense, randamente pe care mamicile subsidiarelor de aici nu le mai vedeau de ani buni.

Probabil ca stiti noile norme de creditare care... culmea... intr-o tara a carei curs de schimb a fost asa de stabil in ultimii 2 ani, prevede un "test de stres" pentru clientii potentiali in care euro se depreciaza cu 35.5% (ma intreb de ce tocmai aceasta valoare si nu... 35.73%) iar CHF cu peste 40%...

Probabil ca v-ati dat seama ca motivul existentei BNR nu e stabilitatea preturilor ci mai degraba a sistemului bancar... si probabil ca v-ati dat seama din actiunile bancii centrale ca vom fi din nou loviti de un "tsunami".

Pentru a vedea care sunt bancile de care cel mai probabil ne vom desparti anul viitor aruncati un ochi pe documentul atasat. Atentie insa! Nu va lasati furati de detalii... Daca cele care nu au trecut testul au foarte multe sanse sa faca un atac de cord atunci cand va incepe iuresul, banci care stau mai bine decat multe dintre suratele lor pe care le consideram "stabile" au fost deja ingropate in mormanul de datorii (vezi pg 5 - Dexia care desi e flancata de cele mai mari banci de la noi a implodat deja si a fost nationalizata).

Mai jos inca un document, de aceasta data de la Credit Suisse, ce ne arata cat de sensibil e sistemul bancar (recomand vizualizarea documentului full screen).

Credit Suisse Stress Test Round 3