miercuri, 9 februarie 2011

Efectele Schengen

Asa cum vedeti, trecem de la "nenorocitii astia ne nedreptatesc ca nu ne lasa in zona lor" la "sistemul nostru vamal e corupt pana in dinti"... si asta se intampla in doar cateva saaptamani!
Nu e asa ca e ciudat!... poate ca europenii astia or avea dreptate in anumite cazuri... poate ca stiu ei mai bine decat noi ce se intampla in Romania!...

Dar in cazul acesta, oare ce fac cei care ar trebui sa stie cel mai bine ce se intampla pe aceste meleaguri, cei care le administreaza?

Efectul interesant la care ma astept ar fi propunerea de privatizare a vamilor. S-a mai incercat in diverse tari iar noi avem experienta in beneficiile privatizarii unor monopoluri!

marți, 8 februarie 2011

De ce Analiza Tehnica functioneaza asa de bine

Probabil ca ati vazut iar si iar cum economisti cu experienta se insala amarnic in privinta si cum Analisti ai pietelor ce se bazeaza pe analiza tehnica au dreptate. Raspunsul vine din punctul meu de vedere din mai multe domenii pe care voi incerca sa le enumar:

De ce functioneaza analiza fundamentala mai rau decat ne-am astepta...
1. In conditiile unei economii globalizate ce a devenit deosebit de complexa, analiza fundamentala trebuie sa tina cont de un numar mult prea mare de variabile. Totusi, orice model care poate avea ca finalitate o previziune poate tine cont de un numar relativ redus de variabile. Cu cat numarul de variabile introdus intr-un astfel de model este mai mare, cu atat probabilitatea cu care poate fi garantat statistic modelul scade... si de aceea, nu se poate lucra cu multe variabile

2. Datele disponibile pentru orice fel de model sunt de prea multe ori... totally fucked up! seriile sunt scurte (in special in cazul Romaniei), de multe ori incomplete si de multe ori cu modificari de metodologie... cu alte cuvinte, nu te poti baza pe ele.

3. De foarte multe ori avem modificari a mai multe variabile cu efecte opuse, in acelasi timp... Din nou, doar un model poate arata in astfel de conditii care e efectul fiecarei variabile

4. De cele mai multe ori modificarile unei variabile sunt asteptate de catre specialisti intr-o masura mai mica sau mai mare. Se considera ca agentii economici iau deja masuri atunci cand estimeaza schimbari pentru a fi oarecum in fata pietei si a profita de ce se va intampla... in aceste conditii, s-ar putea ca modificarea unei variabile de pe piata, in conditiile in care ea a fost anticipata, sa fi creat deja efectele. In plus, modificarea unei variabile cu un delta mai mic decat cel asteptat poate crea efecte ciudate... in sensul efectului traditional asteptat deoarece totusi s-a modificat ceva si in sens invers efectului respectiv deoarece asteptarile erau mai mari asa ca efectul deja produs de asteptari e mai mare decat efectul generat de modificarea efectiva.

5. Cercetarea economica e de prea multe ori "conjuncturala"... adica atunci cand este sponsorizata cercetarea dezvoltarii durabile, toti economistii se concentreaza pe asta desi suntem in recesiune, premiul Nobel il ia un economist ce a studiat ciclicitatea economica dar nu a anticipat criza, in perioadele de crestere rapida principalul subiect cercetat e... cresterea... in perioadele de criza incep conferintele despre... criza etc. In aceste conditii si teoriile economice pe care se bazeaza fundamentele sunt... conjuncturale.

6. Informatiile economice continute in variabile depind de variatiile acestora. In conditiile in care o variabila e constanta sau are o crestere stabila intr-o perioada, informatia adaugata de aceasta variabila e mica. Cu alte cuvinte, daca nu ai perioade destul de mari din tot felul de perioade economice pentru a putea face corelatiile... datele nu inseamna foarte mult.

7. Modelele de tip VAR sunt de obicei folosite dar acestea se apropie destul de mult de analizele tehnice.

8. Modelele considera agentii economici mult mai rationali decat sunt acestia de fapt!

Cu alte cuvinte, analiza fundamentala, desi e foarte buna in general, nu poate previziona variatiile pe termen scurt si se incurca de multe ori si in cazul variatiilor pe termen lung. Totusi, e un instrument ok pentru a vedea tendinta generala a perioadei viitoare.


De ce functioneaza bine analiza tehnica:
1. Este destul de simpla pentru a fi inteleasa de destul de multi.

2. Economia este ciclica, urmand anumite patternuri asa ca poti extrage informatii importante din aceste patternuri

3. Cum un numar mare de agenti economici inteleg acelasi lucru din acelasi pattern, miscarile lor colective produc efecte pe piata (ex: daca toti considera ca un anumit nivel reprezinta un nivel de rezistenta important, toti vor vinde in apropierea acelui nivel, transformandu-l intr-o rezistenta importanta)

4. Simplificand realitatea in mod grafic poti observa mai multe corelatii cu perioadele trecute decat ai putea prinde intr-un model, chiar daca nu vei putea garanta aceste corelatii

5. Se bazeaza in multe cazuri pe miscari psihologice imposibil de cuantificat intr-un model. Daca va veti uita pe statistici, oamenii par mai nefericiti acum decat in perioada comunismului desi coada la carne sau la paine nu mai exista, pentru a-ti lua o masina nu trebuie sa te trezesti timp de multi ani la 2 noaptea ca sa fii acolo cand se striga lista... Totusi, intr-un model pesimismul de acum ar parea mai mare decat cel de atunci.

6. Ciclicitatea "sentimentelor pietei" este mai usor de modelat grafic decat matematic... Acum spre exemplu se vorbeste foarte mult despre "Frugality Fatigue"... sau cum oamenii au obosit sa fie pesimisti asa ca incep sa cheltuie chiar daca previziunile nu sunt tocmai pozitive. E usor de vazut asta pe un grafic si de dat seama ca probabil suntem intr-un bull-trap dar e foarte greu de vazut asta intr-un model.

Cu alte cuvinte "graficul" si Analiza Tehnica sunt metode nestiintifice ce pot da instructiuni referitoare la evolutia viitoare a pietei cu o frecventa mult mai mare decat ar reusi vreodata Analiza Fundamentala si modelele economice.
Totusi, in ce priveste tendintele mari, Analiza fundamentala isi poate spune cuvantul.

luni, 7 februarie 2011

Ce a spus Isarescu - traducere

Astazi cel mai bun comunicator al Romaniei, cel mai longeviv guvernator de banca centrala si unul dintre cei mai respectati analisti economici a tinut o conferinta de presa.
Nu, nu am inceput sa vorbesc despre succesuri... pur si simplu e aceeasi persoana!

Tocmai astazi cand relansez serviciul InfoEconomice Translate, disponibil prin click in partea dreapta jos a blogului pe butonul "Traducere".

Cu aceasta ocazie incerc sa fac mai mult decat o traducere automata a site-ului... incerc sa traduc si ce spune domnu' Isarescu. De data aceasta, traducerea e ceva mai dificila, ea fiind facuta intre doua dialecte ale aceleiasi limbi: romana in dialect politicianist si cea clasica, invatata si de noi la scoala.

Incep cu inflatia:
1. s-a majorat in trimestrul 4 al anului trecut, semn ca marirea TVA ar fi avut efect, chiar daca intarziat... Stiam... am mai auzit... mi-am mai expus punctul de vedere spunand ca o crestere de pret datorata cresterii unei taxe e impartita intre client si vanzator in conditiile in care pe piata nu e monopol iar cererea e relativ elastica. Atunci cand consumatorii sunt prinsi... ghinion!
2. revine si explica aproximativ aceleasi lucruri pe care le-am zis si eu: in cazul alimentelor de baza (foarte inelastice) sau a preturilor administrate, degeaba incerci sa imparti costurile cu producatorul ca pe el il doare la basca... in mai ales daca e vorba de stat...
3. nu au fost presiuni inflationiste generate de costul cu munca - cu alte cuvinte de frica disponibilizarilor, romanii au ajuns sa pupe shefii in... si sa nu mai ceara mariri de salarii desi productivitatea creste...
4. dezinflatia revine in Q1 al acestui an... probabil q/q... ceea ce inseamna ca desi guvernul cheltuie in nestire si desi bancile arunca bani intr-o piata ce balteste deja, cererea scade in continuare...
5. se asteapta ca dezinflatia sa fie din ce in ce mai mare urmand ca in Q3 sa se stabilizeze... adica nici pe viitor nu va dudui cererea, in ciuda baltilor de cash...
6. avem un declin pana si la cererea de alimente... trist... asta inseamna ca din ce in ce mai multi apeleaza la rudele de la tara si la produsele ieftine procurate fara bon fiscal deoarece si mancarea a ajuns sa fie scumpa... ca o remarca proprie, romanii au insa bani de iesit in mall in continuare!
7. probabilitate scazuta de spirala inflationista deoarece piata muncii tace... angajatori aveti verde la renegocieri de salarii... totusi, in 2010 s-ar parea ca salariile nominale au crescut, chiar daca sub nivelul inflatiei! sa fie oare calculul pe medie datorat iesirii de pe piata muncii a "necalificatilor" cu salarii mici?
8. Consumatorii europeni sunt ceva mai increzatori. Ai nostri sunt ceva mai realisti... Noi am trecut din criza in criza in ultimii multi ani!
9. Sunt riscuri mari de abatere de la inflatia stabilita... mergand probabilistic, daca pana acum BNR nu si-a atins niciodata targetul de inflatie, care ar fi sansele sa se intample acum???
10. Dobanzile la lei in sistemul bancar sunt FOARTE MICI... as spune eu chiar mai mici decat dobanda de politica monetara, lucru ce arata cat de mare e balta de bani... sau lacul... sau marea... hai cel mult oceanul!... poate poate porneste economia... dar TVA-ul e raspunzator de cresterea preturilor!
11. chestia cu mentinerea dobanzii nu o inteleg... poate e felul lor de a spune ca daca salariul merge, restul conteaza mai putin:))
12. desi inflatia a crescut mult, previziunile nu au devenit excesiv de negative, semn ca nici inainte romanii nu o vedeau pe Luminita la capatul vreunui tunel!
13. Asta e cu noroc... e vorba de femei... aia care ne dau bani moka pe care ii vor plati totusi generatiile urmatoare.
14. da, recunoastem ca am imprumutat mai mult decat aveam nevoie iar acum nu stim ce sa facem cu banii... in plus ne-am dat seama ca nimeni nu vrea bani si toata lumea vrea sa scape de datorii... ce ciudat!
15. Isar si jmecherii care au complotat impotriva noastra au fost maziliti. Totusi, inca mai vorbim despre atacuri speculative desi acum le numim gestionare adecvata a lichiditatii.
16. ne dorim crestere de peste 10% a exporturilor. Intrebarea ar fi pe ce ne bazam... masinile nu mai sunt cerute in .de de cand s-a terminat rabla lor iar daca intra si Tata motors in discutie s-ar putea sa nu mai exportam cea mai instabila masina:D
17. Investitorii au incredere in tarile care au multi bani si nu stiu ce sa faca cu ei...
18. revizuim acordul de la Viena... adica bancile isi retrag expunerile din .ro pentru ca statul nu se poate imprumuta destul de la ele...
19. din 2012 trecem pe ESA... adica nu mai putem ascunde problemele macro sub pres... aaaa... sub arierate... sa vedeti atunci distractie... calendarul mayas e mic copil...
20.1. scaderea RMO ar imbunatati mediul de afaceri... adica desi acum baltesc banii, dobanzile interbancare fiind real negative, ne gandim si sa scadem RMO-urile
20.1... citat foarte interesant pe care il pun cu ghilimele: "Obiectivul nostru principal nu este insa imbunatatirea mediului de afaceri"... e probabil dezvoltarea durabila
21. prognoza BNR pentru 2011 e de 1.5%... semnul nu conteaza... daca insa mediul extern se schimba, se schimba si prognoza. Daca mai zicem si ca in anul in care am picat cu -8% ei sperau la +3 ne facem o impresie ref la cat de accurate sunt aceste previziuni si ce procent din ele sunt doar pentru consolidarea moralului
22. Speram ca FMI ne va baga in zona Euro... planul nostru e ca doar dupa aceea sa le spunem celor din zona Euro care e diagnosticul real
23. Am lasat prea multa lichiditate in piata si nimeni nu intelege de ce... a fost o susta cu 4-5 banci...
24. Dobanzile se vor consolida in jurul celei de politica monetara... plus un margin semnificativ pentru ca sunt pierderi mari derecuperat
25. cazul de urgenta e prins in calcule. in astfel de cazuri vom face ce stim cel mai bine... aruncam cu bani
26. nici noi nu am inteles ce e cu cresterile acestea de preturi pe combustibili... nu ne-am gandit ca ar putea avea si bugetul vreo legatura cu ele...
27. cu toate armele ne vom lupta sa dam inflatia in jos... in una din putinele tari care mai au inflatie... credem ca ne va fi usor!
28. Vom continua sa sponsorizam bancile prin imprumuturile catre buget
29. Ca cand ziceam "ca cursul" e tinut de BNR nu ma credeati... dupa ce am fript pe oricine paria "gresit" si am dat semnale catre banci sa dea afara pe cine nu trebuie, toata lumea s-a obisnuit cu intervalul de variatie stabilit pt leu...
30. Cum lichiditatea din Romania, desi balteste, ar putea fi stransa intr-un porcusor, ne e teama de ce s-ar putea intampla in cazul in care cei mari s-ar apuca sa treaca pe o anumita moneda exportabila... asa ca speram sa mai semneze o data la Viena.

Cum azi a fost o zi atat de importanta, a mai vorbit si Trichet de la ECB, si Webber de la Bundesbank... pana si micutul japonez Shirakawa ... s-or fi vorbit ce sa spuna?


Nu stiu cat de bine functioneaza translaterul dar cam acestea sunt ideile pe care le-am prins eu din discutia domnului Isarescu cu jurnalistii... Pe celelalte nu am apucat sa le parcurg dar translater din politiciana japoneza, germana sau engleza intr-o alta limba de circulatie internationala nu am!

Voi ce ati inteles?

Urmatoarea bula a "dezvoltarii durabile"

Vorbim foarte mult despre dezvoltarea durabila si despre cum investitia in capital uman a ajuns astazi sa fie atat de importanta incat este musai ca tinerii sa amane intrarea pe piata muncii cu cel putin 3-5 ani pentru a avea un set de diplome, numai bun de agatat pe perete.
Vorbim mult despre importanta planului Bologna in dezvoltarea durabila a societatii fara sa ne gandim ca de fapt acest plan prelungeste perioada de studii si dilueaza importanta primilor ani de educatie desi nici urmatorii ani nu adauga foarte multa valoare.
Vorbim mai putin despre efectul acestei intarzieri a inceperii vietii active asupra timpului de munca si mai departe impactul cumulat asupra bugetului de pensii sau al sanselor de a avea pensie pentru generatia noastra.

Foarte multi dintre noi considera ca pentru a fi performant in munca de zi cu zi, e musai sa ai o facultate desi ne dam seama in munca de zi cu zi ca folosim de cele mai multe ori un procent infim din ce am invatat pe parcursul celor 3-4-5 ani petrecuti pe bancile unei institutii de invatamant superior.
Mai mult, imi amintesc o cercetare de piata facuta acum aproximativ 5 ani ce spunea ca doar 8% dintre absolventii de invatamant superior se angajeaza in domeniul in care au studiat... Daca il gaseste cineva sa-mi spuna si mie.

Observam ca in lipsa altor forme de discriminare, facultatea ajunge sa fie privita cu o maxima importanta inclusiv pentru posturi de operator calculator sau pentru secretare... dar mai observam ceva: ca un numar tot mai mare de persoane cu facultate ajung sa aibe probleme in a isi gasi un job. Iar acest lucru nu se intampla doar la noi unde pentru foarte multi facultatea e gratuita.

In  diverse tari apar diferite nume pentru tinerii care nu isi gasesc un loc de munca:
In US, dupa celebrii NINJA au aparut nu mai putin faimosii "boomerang" kids - cei care se intorc acasa in caminul parintesc dupa terminarea facultatii. In UK au aparut NEETs sau "not in education, employment, or training". Japonezii ii numesc "freeters" dintr-o combinatie intre englezescul "freelance" si nemtescul "arbeiter" iar in China sunt "ant tribe".

In Romania ei nu au un nume dar sunt pe toate drumurile. Sunt acei oameni care ar refuza un job mai slab deoarece au investit un numar de ani in educatie, desi educatia respectiva nu le-a adus un plus de cunostinte care sa-i diferentieze in ochii angajatorilor, care au considerat ca daca pierd 3-4-5 ani pe bancile facultatii vor fi cei mai tari, desi acei ani nu au fost folositi pentru a creste profesional ci doar... pierduti!

Toate aceste categorii de oameni cu pretentii mari dar cu calitati putine sunt efectul unei implicari prea mari intr-o educatie ce nu produce efecte palpabile. Toti acestia sunt efectul unei culturi ce spune ca "toata lumea are dreptul la o educatie". Dar toata lumea poate avea astazi o educatie!!! Nu stiu daca ati vazut aceste site-uri: Google Books - un site ce contine mai multe carti decat cea mai dotata biblioteca, iar in cazul acesta sunt digitalizate si disponibile oriunde!... Google Scholar - un site ce ofera acces la cursuri si articole de specialitate in orice domeniu... Canalele academics de pe Youtube... locuri unde poti participa la un lecture pe subiectul care te intereseaza la o universitate adevarata gen Princeton, Harvard, Yale sau MIT...
Problema nu mai este accesul oamenilor la educatie ci dorinta acestora de a primi aceasta educatie sau a puterii lor de a se automotiva sa invete!

Randamentul in scadere abrupta al investitiilor in capital uman si masa mult prea mare de "diplomati" (persoane cu diploma dar fara cunostinte) ma fac sa cred ca educatia este urmatoarea bula mare ce urmeaza sa se sparga. Atentie!... in US a fost o deflatie puternica pe foarte multe tipuri de bunuri cu valoare ridicata: masini, case, produse de folosinta indelungata etc. Principalul motiv pentru care scaderea aceasta a preturilor nu s-a manifestat decat printr-o scadere a inflatiei fiind redresarea burselor sub influenta banilor ieftini si prin cresterea preturilor la bunurile inelastice (mancarea ieftina ar fi un bun exemplu). Totusi, educatia, un serviciu deosebit de scump in US nu a scazut preturile in principal datorita dorintei indivizilor de a se diferentia de celelalte persoane de pe piata muncii. Ce se va intampla insa atunci cand americanii vor observa ca investitia in capital uman are cam acelasi randament cu investitia intr-o casa?

Efectele negative: In lipsa unui cadru organizat, destul de multi tineri vor ajunge sa nu mai invete destul. Rezultatul - mai putini oameni preocupati de educatie, mai multe "succesuri" in viata profesionala a fiecaruia dintre noi.

Efectele pozitive: Multi isi vor da seama ca diploma valoreaza mai putin decat cunostintele si poate vor investi in ei. Fie ca se vor perfectiona in ce le place sa faca, fie ca se vor perfectiona in ce se plateste mai bine, fie ca se vor perfectiona in domeniul primei oportunitati pe care o gasesc, important e ca multi vor constata ca un mecanic bun e greu de gasit, ca poti fi programator si fara o facultate terminata si ca pasiunea nu poate fi inlocuita cu nimic. In plus, s-ar putea ca universitatile sa fie obligate sa se vanda mai ieftin, oferind in unele cazuri educatie de calitate la preturi mult mai bune.

Efectele perverse: Pe termen scurt salariile mediane probabil vor scadea in majoritatea domeniilor. Lucrul acesta creste competitivitatea business-urilor dar diminueaza si cererea asa ca e greu de estimat incotro merg. Pe termen lung efectul pozitiv ar putea fi un numar mare de persoane specializate si foarte performante in ceea ce fac dar efectul negativ va fi ca supraspecializarea intr-un singur domeniu si lipsa informatiilor generale care de obicei te plictisesc in facultate ar putea duce pe langa somajul celor care au ales domenii in scadere si la o "poveste unica"... persoane care nu stiu si nu inteleg nimic altceva in afara chestiunilor simple pe care le fac. Trist e ca atunci cand nu mai pot face acea operatiune, vor protesta cat vor putea...