sâmbătă, 9 octombrie 2010

Lumea se trezeste???

Lumea vorbeste despre inflatie si despre modul in care FED va tipari bani pe care Bernake ii va arunca din elicopter. Unii chiar inteleg ca acei bani nu se tiparesc de catre guvern ci se imprumuta de catre guvern de la cineva dispus sa ii dea (in cazul despre care vorbim FED, un organism bancar independent fata de guvern). Unii chiar inteleg ca nu e vorba de nici un ban printat ci ca acesti bani se misca doar in conturi electronice.

Mai sunt si altii care observa schimbarile... Cum S&P avertizeaza ca multi vor deveni junk din cauza datoriilor imposibil de platit, cum Greenspan avertizeaza ca deficitul US este deja infiorator, desi aici nu includem deficitele unor entitati publice cu probleme (medicare si medicaid) si cum The Economist promoveaza conferinte unde se dezbat probleme foarte taioase in ce priveste datoria publica si efectele politicilor fiscale.

Eu simt o oarecare schimbare de atitudine care ma face sa ma intreb daca nu cumva lumea se trezeste cu adevarat...
Si daca se trezeste... ma intreb care va fi reactia cand va vedea ca situatia nu mai e demult sub control?
Se va renunta la bani asa cum spun unii sau... se va cauta reobtinerea echilibrului in cadrul sistemului monetar actual?

what's wrong?

BoA a oprit executarile silite... in intreaga America!
Motivul... in 23 de state "it needed to review foreclosure documents for potential errors"... in celelalte... nu se stie!


Intrebarea ar fi DE CE?


vineri, 8 octombrie 2010

Criza care va veni...

Am scris de multe ori ca impactul imbatranirii populatiei asupra economiei va fi unul crunt!
Am zis ca va impacta imobiliarele, cele inca la moda...
Am zis ca vor impacta sistemul de pensii... ca eu, tu si alti cititori (avand in vedere ca media de varsta a cititorilor blogului conform analytics este de 33) vom munci pana la adanci batraneti si ca nici macar nu vom avea cui sa ne plangem ca nu primim pensie...
Am zis ca pe umerii generatiei noastre se afla o povara imposibil de dus...

Zilele acestea una dintre fabricile de AAA la comanda a dat un verdict similar:
60% dintre tari vor ajunge la categoria junk pana in 2060 conform S&P!

Oare cum va arata lumea cand tarile cu datorii publice de "doar 200%" vor zambi de sus unor tari gen Romania care ar trebui sa depaseasca binisor 600% in 2060?

Ce inseamna asta? Cum ne afecteaza?
Pai la randul lor si tarile se vor imprumuta din ce in ce mai greu pentru a isi plati datoriile... Rostogolirea datoriilor va mai fi "floare la ureche" doar cativa ani, maxim 10, fix pana cand guvernele Romaniei ne vor ingropa in datorii facute in moneda straina ca sa sustina o clasa de persoane nu foarte mare (sub 10% din populatie), indatorata nu foarte mult (aproximativ 40-50% din PIB) in moneda straina...

Imi poate spune cineva un motiv bun pentru care, desi BNR si bancile comerciale recomanda indatorarea in moneda in care se primesc veniturile, pentru care in conditiile in care indatorarea in moneda nationala poate fi mai usor controlata, in conditiile in care gafaim tot mai din greu pentru plata datoriilor catre altii... Guvernul se imprumuta preponderent in Eur?

Stiti ce mi se pare cel mai trist???
Ca desi toate aceste lucruri sunt bine cunoscute, ca desi fereastra de oportunitate in care s-ar mai putea face ceva se inchide pe zi ce trece, Guvernul se face ca ploua si mai pune o "centura de salvare" in timp ce oamenii stau in fata televizorului intrebandu-se daca se impaca Bote cu blonda lui!

joi, 7 octombrie 2010

atatea lucruri interesante

Inca o zi foarte interesanta...
Eur a urcat rapid dupa care s-a lovit de un prag pe care il astepta.
Dupa ce a testat de 2 ori 1.399, a sarit peste 1.4 cu viteza... probabil prea mare viteza. Spuneam aici cand eur era la 1.34 ca Euro are energie sa creasca pana la 1.39-1.4... Acum mi se pare ca in ciuda miscarii de azi, Eur mai are putin gaz... as zice ca pana pe la 1.42.
A asteptat o veste buna care sa-l intoarca un pic iar vestea a venit. Cererile de somaj din US au scazut (desi acum cateva zile am aflat ca numarul locurilor de munca a scazut si el) si desi de obicei acest lucru inseamna pesimism - oamenii nici macar nu mai cauta de munca, acum a fost vazut ca un lucru pozitiv.
Azi si ECB a anuntat ca nu isi va schimba dobanda de politica monetara, aratand ca incercarile de QE vor continua. Ma intreb insa daca avem in experienta recenta infuzia de capital de anul trecut, cand US au bagat mai bine de un trilion in piata fara sa obtina pornirea motorului economiei... de ce nu incearca "altceva"?
Mi se pare ca economia are un comportament asemanator cu al unui motor care nu se alimenteaza dar caruia ii merge electromotorul... Vei reusi sa il faci sa se auda... vei reusi chiar sa misti masina de pe loc... dar intr-un final vei avea mai mult de plata si mai mult de reparat.
Revenind la eur/usd, vedem ca lovitura in 1.4 nu a fost doar pe eur ci si pe multe alte planuri. Aurul spre exemplu s-a depreciat chiar mai mult aratandu-ne astfel ca exista o oarecare nervozitate si pe acel plan. Mai mult, momentul in care oamenii doresc sa faca exit dintr-o piata mica (daca o comparam cu piata forex) este momentul in care lucrurile se strica rau. Nu insinuez ca ar fi moment de exit de pe piata aurului dar... aceasta e principala explicatie a volatilitatii de azi.

Va las acum cu un alt filmulet. Reprezinta probabil cea mai recent exprimata parere a lui Nouriel Roubini. Sunt surprins ca din nou nu mai vede dipuri, in mai ales ca acum o luna parea convins de apropierea lor.

miercuri, 6 octombrie 2010

Quantitative easing - does it work?

Cred ca v-ati dat seama ca nu mai am timp sa scriu ce mi-as dori despre evolutia EUR, despre declaratia de azi a lui Strauss Kahn ref la razboiul valutelor si ref la miile de locuri de munca pierdute in continuare.
Totusi am gasit un filmulet pe care nu ma pot abtine sa nu il share-uiesc cu voi.
Un prof de la Harvard spune de ce QE nu va functiona si cum subventiile si ajutoarele acordate de guverne sunt de fapt... de fapt ascultati si voi ce spune...

marți, 5 octombrie 2010

Despre economie si alte nonsensuri...

Imi pare rau ca nu am mai scris in ultima vreme desi se intampla lucruri atat de interesante.
Voi incerca sa termin trilogia referitoare la cum va iesi generatia noastra la pensie, voi incerca sa scriu despre ce se mai intampla peste ocean, despre propunerile legislative de la noi etc...
Intre timp am gasit ceva ce trebuie impartit...
E un film despre... "us people... spending money we don't have to buy things we don't need to create impressions that won't last on people we don't care about"...