duminică, 16 mai 2010

Binecuvantati fie tinerii...

Recent intr-o revista am vazut un citat fantastic:
"Blessed are the young for they shall inherit the national debt."
Esti tanar? Stii cat vei avea de plata? Stii cati mai sunt ca tine? Stii cate persoane trebuie sa sustii? Stii cati te vor ajuta pe tine la batranete?

Hai sa o luam pe rand:

Lumea civilizata s-a obisnuit cu bani ieftini (dobanda FED este la incredibilul nivel de 0.25%... bine ca e in continuare pozitiva, fara perspective de marire pe termen scurt din cauza cresterii foarte fragile a economiei), cu cresteri masive (ajutate de banii ieftini) si cu datorii mari (platibile datorita banilor ieftini).
Datoriile nu erau o problema atata timp cat banii erau ieftini. Ba chiar era o gresala sa nu cheltuiesti cand erai bonificat infim pentru economisire. Cand increderea investitotilor scade, banii se scumpesc. Asa se intampla ca Grecia ajunsese saptamana trecuta la o dobanda de mai bine de 18% pentru bondurile emise de ea.
In momentul in care banii devin dintr-o data scumpi din cauza temerilor investitorilor, datoriile actuale nu mai pot fi platite cu datorii viitoare asa cum s-a intamplat pana acum in intreaga lume civilizata.
Acest lucru ne face sa ne uitam mai atenti la ce se intampla si sa ne gandim la ce urmeaza. Ce vedem este insa in masura sa ne sperie! Si nu ma refer acum la criza Greciei, la incidenta unei probleme cauzate de supraindatorarea unor tari precum Spania, Portugalia, Italia, UK sau chiar marele licurici, USA... Ma refer la ceva ce se intampla in cam toata lumea civilizata:

Populatia imbatraneste... Datoriile cresc!
Imbatranirea populatiei nu e un lucru atat de rau pe cat pare. Inseamna ca mortalitatea celor tineri s-a diminuat, ca speranta medie de viata a crescut... dar inseamna si ca natalitatea s-a dus la gara in intreaga lume civilizata.
Stim cu totii ca datoriile la care s-a ajuns deja sunt mari: O medie de 75% din GDP la nivelul Europei (versus 16 trilioane USD), 96% USA (versus 14 trilioane USD GDP-ul) fara a tine cont de datoriile marilor consumatoare (MediCare, MedicAid si de Social Security).
Dar tocmai aceste programe sociale sunt cele care ar putea transforma lumea intr-un fiasco pe fondul imposibilitatii platii datoriilor... americanii vor cheltui pe asistenta sociala 45 trilioane de USD doar in urmatorii 10 ani, suma imposibil de platit nici macar in conditiile in care economia americana revine la potentialul sau incepand de... ieri...
In Europa lucrurile stau exat la fel... Comisia Europeana a lansat un raport ce arata ca pe fondul imbatranirii populatiei, pentru a sustine programele de pensii, Europa va avea datorii medii de 600% din PIB peste 50 de ani, in timp ce Romania se previzioneaza sa ajunga pe la 633% (de la 18.5% cat a avut datorie publica in 2009)... Asta ca sa nu mai spunem ca varsta mediana in Romania (spre exemplu) va creste de la 35 de ani la 53 de ani...
Cu alte cuvinte datoriile sunt intr-o crestere alarmanta a datoriilor pe fondul cresterii cheltuielilor cauzata de un numar din ce in ce mai mare de pensionari si de batrani ce au nevoie de asistenta medicala, si care au platit intreaga viata pentru aceasta asistenta.

Care este tendinta natalitatii?
Pai haideti sa ne gandim intre ce varste se fac copiii? 20-35 de ani ar fi un interval "cinstit"...

Cam asa arata distributia pe varste si sexe a populatiei din .ro acum 2 ani. In mod normal baza acestei "piramide" ar trebui sa fie mare. Ea reprezinta populatia care se naste si care ar trebui sa reprezinte forta de munca din viitor. Dintre acestie, in fiecare an raman mai putini deoarece la orice varsta exista mortalitate. Pe masura ce mergem in sus, piramida ar trebui sa se subtieze odata cu imbatranirea. Spre varf, subtierea ar trebui sa fie din ce in ce mai pronuntata. O astfel de evolutie ar permite ca un batran sa fie inlocuit in campul muncii de un tanar ce isi termina educatia...

Dar poate ca lucrurile vor sta mai bine pe viitor! Nici o sansa! Asa cum se observa, populatia tanara este mult mai putina decat cea in varsta. Ei sunt cei care ar trebui sa faca copii in viitor dar.... cei care acum au 35 de ani sunt deja 75% din cei care au 40... Cei care au acum 20 de ani si de la care ne asteptam sa faca copii in perioadele urmatoare sunt aproximativ 60% din generatia care e acum la 35 de ani... De unde sa vina in aceste conditii un boom al populatiei care sa faca sustenabile programele de pensii ajutor social si cele medicale pentru oamenii in varsta? In mod normal fiecare femeie ar trebui sa nasca in medie 2.1-2..2 copii pentru a pastra populatia la acelasi volum. Pe langa faptul ca in ziua de azi "copiii nu mai sunt la moda" intr-o lume preocupata in principal de cariera, grupele de varsta care ar putea schimba ceva sunt deja mult mai mici.

Care sunt potentialele iesiri din aceasta criza?
Din pacate, in conditiile in care s-a ajuns, multe dintre solutii nu sunt tocmai morale. Le trec totusi pe cateva in revista urmand sa ma ajutati si voi cu idei:
1. O crestere brutala a natalitatii (ex: interzicerea anticonceptionalelor si/sau a avorturilor), ar aduce un nou val de baby boomers sau de "decretei" care ar face rau pe termen scurt deoarece ar presupune o populatie asistata si mai mare pe termen scurt dar ar putea oferi un nou motiv de crestere pe termen lung... Destul de greu de crezut in conditiile libertatii de care ne bucuram astazi.
2. O indatorare suplimentara a unor state care sa "plateasca oalele sparte"... M-a surprins odata ce a spus Andreas Treichel referitor la speranta austriei ca pe viitor sa traiasca "pe spatele" facturilor ce trebuie platite de tari precum Romania sau Ungaria... Aceste tari ar trebui sa munceasca din greu pentru a-si plati datoriile fata da alte tari care au la dispozitie mai mult capital. Nu stiu daca asta a vrut sa spuna Treichel dar... e un scenariu. Acest scenariu se bazeaza in principal pe o clasa politica al carei singur scop e realegerea si imbogatirea rapida. Pe cine ar supraindatora insa Romania si ce am putea invata din istorie?
3. Importul de forta de munca din alte tari, chiar mai sarace decat noi. Chiar daca in Romania muncitorii buni migreaza catre Italia, Spania sau Anglia, si noi avem muncitori moldoveni sau chinezi care ne "ajuta" la anumite treburi. Practic acestia ar trebui sa faca munca intr-o tara pentru a sustine populatie imbatranita. De ce ar alege ei insa Romania?
4. Supraimpozitarea celor care muncesc... cei putini ar trebui sa plateasca asistenta pentru cei multi... daca pot. Romania gafaie acum cand avem 4 milioane salariati si 6 milioane asistati. Cum ar fi cand vor fi 2 milioane salariati si 8 milioane asistati?
5. Sporirea mortalitatii la varste inaintate: scumpirea medicamentelor, dificultati in acordarea asistentei sociale, servicii medicale de toata jena... nici nu vreau sa vorbesc despre acest scenariu!

Scenarii mai sunt dar trebuie sa ma reapuc de treaba... poate ma ajutati si voi cu altele!
Ca sa termin intr-o nota optimista! Romania trebuie sa ajusteze rapid deficitul fiscal... Unii au propus taxa pe sex pentru a aduce mai multi bani la buget. Poate ar fi mai bine sa ne mai gandim si pe termen lung...
Hai sa facem o alta propunere de iesire din criza atat pe TS cat si pe TL: Supraimpozitarea tuturor anticonceptionalelor:))... inclusiv metoda calendarului si coitus interruptus:))

O saptamana excelenta!









15 comentarii:

Clodi spunea...

priveste partea buna a lucrurilor si anume avem mai putini romani. Suntem suficienti atatia doar calculele bugetare ne duc lipsa in rest...
Personal nu o sa contribui la pensia voastra si nici copiii mei :)

Informatii-economice spunea...

@clodi - nu sunt sigur ca inteleg ce vrei sa spui... daca nu ai amigrat deja in India sau China e foarte probabil sa platesti pensia cuiva. Chiar daca ai emigrat intr-una din cele 2 tari tot exista sanse sa platesti pensia cuiva printr-un mecanism descris aici!
Cat despre mai putini romani... mi-as dori mai multi si mai de... calitate!

Clodi spunea...

relax, exista destule metode de evitare a platii impozitelor catre stat (PFA, sal minim pe economie, etc). - daca tot ti-ai facut blog pe teme economice poate ar trebui sa le stii mai bine decat mine.
In ceea ce priveste romanii si calitatea lor - eu cred ca vreo 80% sunt manelisti-cocalari, alti 10% normali iar ultimii 10% exceptionali. Nu ma refer aici la averi ci la mod de gandire, educatie, inteligenta, etc. Din pacate cam asa stam iar diferentele foarte mari ne afecteaza pe toti. Pe manelisti ca au "dujmani" iar pe ceilalti pana si mirosul celor 80%. De asta iti zic ca over all mai putini romani inseamna un avantaj pt aia 10%.
Iti mai dau un subiect de articol: stiai ca doar 13% dintre mamele care primesc indemnizatii din partea statului primesc peste 6 mil? O analiza de cauzalitate ceva?

Informatii-economice spunea...

@Clodi, nu cred ca trebuie sa discriminam oamenii in functie de preferintele muzicale... sunt sigur ca exista si vreo 2-3 manelisti ok:)).
In ce priveste subiectul propus de tine, el este unul foarte interesant. Sa vad in ce masura pot face rost de impartirea populatiei pe sexe, varste si venituri... cam greu.
totusi, avand in vedere ce spunea Khris aici, cifra daca ne gandim si la numarul "casnicelor" care fac copii cred ca pe acolo se ajunge.
Daca te referi la masurile implementate de guvern pentru a tine in frau deficitul fiscal... din pacate toate sunt asa!

BlueSlash spunea...

"Populatia imbatraneste... Datoriile cresc!..."

Ti-ai dat singur raspunsul la intrebarea de ce socialisto-populismul nu are niciun viitor.

Informatii-economice spunea...

hmmm... Aici te contrazic...
"electoratul" este cel care are nevoie de ajutor... Mai multi batrani vor dori o politica mai sociala...
Regan spre exemplu a beneficiat de generatia "baby boomers" la varsta la care cautau joburi cand a castigat alegerile pe un program de dreapta...
De aceea, toate scenariile raman valide din punctul meu de vedere.

BlueSlash spunea...

... cu mentiunea ca nu vor mai fi bani.

Informatii-economice spunea...

si ce crezi ca va veni in locul banilor? revenim la troc?:P

BlueSlash spunea...

las' ca si-n antichitate a fott inflatie... si deficit bugetar... :p

explicatia cu baby-boomers pe care s-ar fi bazat administratia Reagan e cam trasa de par. daca sporul demografic ar fi fost baza relansarii economice din US in acea perioada gandeste-te ce explozie a cresterii economice ar fi trebuit sa aiba rss tzigania :p

Informatii-economice spunea...

Nu mergeam atat de departe. Spuneam doar ca electoratul de atunci era unul tanar, pentru care o abordare liberala era cea mai potrivita. Propune unor oameni ce au nevoie de ajutor pentru a ajunge la urmatoarea zi si care au platit o viata intreaga niste hoti, in speranta sa o duca mai bine la batranete, sa fie scazute taxele si toate ajutoarele...

BlueSlash spunea...

"Spuneam doar ca electoratul de atunci era unul tanar, pentru care o abordare liberala era cea mai potrivita."
Tocmai asta e marea diferenta intre UE (& afiliatele) pe de-o parte si US pe de alta. Mai stii cum arata harta electorala la alegerile pt al doilea mandat Reagan? Doar Minnesota* ramasese democrata :p

*un fel de Valea Jiului a USA

"Propune unor oameni ce au nevoie de ajutor pentru a ajunge la urmatoarea zi si care au platit o viata intreaga niste hoti, in speranta sa o duca mai bine la batranete, sa fie scazute taxele si toate ajutoarele..."
In rss tzigania tocmai s-a facut...
desigur ca "strategii" pd-l au reusit (in mare parte) sa-ndrepte furia "popolara" spre o tinta falsa. Dincolo de furtul mai mult sau mai putin legiferat prin diverse O.U. este intrecerea socialista in a risipi bruma de avere nationala, intrecere in care s-au inscris toate adunaturile care s-au perindat prin diverse palate vreme de 2o de ani.
Altminteri, principial & global vorbind nu e chiar cuser. Dar... nu poti creste datoriile* spre infinit.

*cred ca fraza din manualele de economie prin care se defineste "consolidarea datoriei publice" va trebui rescrisa. curand.

Informatii-economice spunea...

Ti se pare ca "Strategii PDL" sunt de dreapta?
Ca tot am ajuns la un subiect interesant, ce ma surprinde este duritatea masurilor pe care doreste guvernul din .ro sa le aplice, comparativ cu masurile aplicate de tari cu deficit de aprox. 10% si datorie publica de aprox. 100%...
Oare de ce suntem noi (sa zicem 8% deficit si 25% datorie publica) mai cu mot decat Grecia, Spania, Italia, Portugalia sau UK?...
Oare cat de rea este situatia de fapt?

BlueSlash spunea...

In pd-l exista oameni de dreapta. Asa cum exista si prin alte zone. Doar ca reprezinta un procent redus. Asa cum e de fapt si structura intregii societati.
De acord ca masurile (anuntate deocamdata) pot fi considerate dure iar cifrele nu par mai ingrijoratoare decat in alte cazuri. Ma tem ca nu cunoastem situatia reala. Sau nu in totalitate. MI a zis ceva cum ca veniturile statului acopera doar 66% din cheltuieli. Dar cred ca eforturile unor oameni normali si cu capul pe umeri ar fi fost bine sa se-ndrepte in alte directii: evaziunea pe de-o parte (Khris a surprins bine aspectul cu cash-ul) si risipa pe de alta (app... ti se pare normal sa se dea vreun ban cuiva care nu munceste si n-a muncit vreodata?). Altminteri, cel tarziu la anul pe vremea asta iar se va taia. Sa vedem ce... :p

Informatii-economice spunea...

@BlueSlash - mi se pare normal ca un tanar la inceput de cariera sa fie ajutat pentru a putea incepe; mi se pare normal ca o persoana cu handicap sa fie ajutata sa-si gaseasca un job atat cat ii permite situatia iar o parte sa fie platita din partea tuturor. Aceste cazuri sunt insa marginale. Nu mi se pare normal ca fiul unui primar sa primeasca ajutoare sociale in valoare de 1000 Eur/luna... Nici sa avem atat de multi pensionati medical... nici atat de multi someri care muncesc la negru si nu isi cauta de munca!

Si mie mi-e frica de faptul ca in continuare suntem mintiti...

BlueSlash spunea...

Nici eu nu faceam referire la handicapati. Despre aj de somaj de care beneficiaza proaspetii absolventi am insa o parere contrara. Fiecare dintre noi trebuie sa suportam consecintele alegerilor pe care le facem in decursul vietii. (app... stii cum suna reclama de la Petrom? aia cu cresterea prin bun-simt & responsabilitate. sac!) Dar sunt si mai deranjat de principiile care au "guvernat" pana acum. Stiai ca-n manualele economice editate in 2oo4 se scria ca venitul minim garantat stimuleaza cresterea economica?
Cat priveste minciuna (fie si prin omisiune)... sincer?... imi pun doar intrebarea daca ni s-a spus vreodata adevarul. Despre orice.