sâmbătă, 15 mai 2010

"Cand arati catre stele... unii vad doar degetul..."

In incercarea de a convinge leaderii Europei sa actioneze mai ferm si sa se balbaie mai putin, indragostitul N. Sarkozy (acelasi care a intarziat la o intalnirea cu Regina Angliei din cauza unei partide de sex:)) a sustinut un discurs in care a lovit cu pumnii in masa pentru a isi impune punctul de vedere.
Sigur ca posturile de stiri au nevoie de ceva comercial... Sigur ca frica vinde mai bine decat calmul... Sigur ca o stire de genul "astazi nu s-a intamplat nimic major" aduc mai putini spectatori decat "astazi au fost violate alte doua babe iar situatia economica este ca un butoi de pulbere de tun ce sta la soare"... Si sigur ca tu citesti mai mult despre economie cand stii ca se intampla lucruri negative, dovada fiind chiar prezenta ta aici.
Ce a spus Sarkozy? A spus ca Europa trebuie sa se miste mai repede, trebuie sa "tina mai aproape" si trebuie sa adopte politici sustinute pe de o parte pentru acoperirea datoriilor si pe de alta parte pentru iesirea din criza. A spus ca ar trebui sa uitam de interesele politice temporare referitoare la alegerile in .de si din .uk si sa ne implicam activ in relansarea Europei deoarece altfel criza aceasta ne va pune tuturor probleme destul de mari din cauza conexiunilor dintre state.
In cadrul discursului a mai spus si ca Franta nu isi poate asuma singura rolul de motor al economiei europene si ca trebuie sa tragem cu totii in aceeasi directie. Totusi in cuvintele lui,
Sarkozy demanded a "commitment from everyone to suppport Greece...or France would reconsider its position in the euro".
De asemenea, "Sarkozy ended up banging his fist on the table and threatening to leave the euro..."

Ce au inteles toti cei care au pozitii short pe Euro? Ca situatia europeana este atat de rea incat Franta va parasi corabia in flacari... Ca e un moment bun pentru a paria in continuare impotriva Euro care tocmai trecuse de un alt prag psihologic...
Ce au inteles jurnalistii? ca e un moment bun de analize! Ca situatia este disperata... Ca audienta poate creste
S-ar parea ca nimeni nu a mai citit paragraful imediat urmator: "This forced Angela Merkel to give in and reach an agreement."
Povestioara aceasta mi-a amintit de ceva ce mi-a spus prietena odata cand ma plangeam ca anumite lucruri trec neobservate desi sunt deosebit de importante: "Cand arati catre stele... unii vad doar degetul..."

S-ar parea ca perceptia generala este ca Euro va pica... si cum Perception is reality, Euro a mai picat.
Mai are ceva loc de cazut... 1.23, 1.21... poate chiar mai jos... 1.00?
Adevarul este ca 1.5 era un nivel nu tocmai bun pentru exporturile Europei catre alte zone. Adevarul este ca Euro a mai fost la niveluri reduse in trecut: Cea mai interesanta evolutie a avut-o in august, septembrie, octombrie 2008 perioada destul de problematica in US cand Euro a picat de la 1.6 la doar 1.238 pe fondul "Cresterii aversiunii fata de risc a americanilor finalizat cu falimentul Lehman Brothers". Chiar si dupa faliment, oamenii au continuat sa mizeze pe USD desi... pur si simplu au continuat sa mizeze pe usd, surprinzator fiind cata incredere este acordata conducatorilor financiari ai US.
Luna noiembrie 2008 a fost una de consolidare, urmata de o crestere abrupta a Eur  in Decembrie, de la 1.238 pana la 1.47.... Pare o crestere sanatoasa dar, luna Ianuarie 2009 a adus din nou pesimismul referitor la economia europeana care in lipsa pachetului de stimuli (700 bilioane in US) isi va reveni mai greu... Tradus in limbajul nostru, Euro a picat din nou de la 1.4 la 1.24... Mai departe, consolidare urmata de crestere pana la nivelul de 1.5usd/eur in noiembrie 2009...

Nu va surprinde volatilitatea acestei perioade? Nu va surprinde cum a jucat aversiunea fata de risc pe 2 sau chiar mai multe continente? Nu va surprinde ca in conditiile in care tot mai multe banci din US dau faliment, greii industriei, bancile capitalizate de stat fac profituri uriase desi nu acorda credite si nu capitalizeaza firmele care au nevoie de capital...

Mda... nici pe mine nu ma surprinde...
Inchei cu o intrebare: pana unde credeti ca va cadea Eur fata de USD? Imi spuneti in comentarii si de ce?




vineri, 14 mai 2010

we have met the enemy and he is... us...

Am gasit si vreau sa shareuiesc cu voi un fantastic articol ce prezinta motivele raliului din ultimul an al burselor, raliu ce a dus la increderea in economia americana (anuntata astazi, care pana acum a crescut de la 56 la 73.3) si care alaturi de cresterea vanzarilor si de reducerea stocurilor duc la o apreciere frumusica a USD. USD-ul s-a apreciat sensibil pe piata interbancara evoluand astazi intre 1.257 si 1.236, dupa ce a mai trecut de ceva praguri de suport printre care unul f important: 1.206, prag sustinut la devalorizarea din Octombrie 2008 cand Euro a scazut de la aproape 1.6$/E.

Aparent motorul mare si greoi al economiei americane pare sa reporneasca dar... articolul pune un "vuploi batran", un fost CEO experimentat in investment banking, in papucii lui Timothy Geithner pentru a vedea strategiile neconventionale de incurajare a economiei. Din acea postura, fostul investitor gaseste solutiile pentru a relansa economia si de a introduce un pic de leverage in conditiile in care ceilalti se tem sa miste.

Articolul este disponibil in original AICI si vi-l recomand cu caldura.

Cel mai probabil veti intelege de ce economia americana e departe de a merita un AAA... Cel mai probabil veti mai intelege si cate ceva din modul in care Europa a fost impinsa sa faca inca o gresala strategica pe termen lung, doar pentru a se proteja pe termen scurt...

Si ca tot vorbim despre AAA, am mai gasit un alt articol foarte HOT... In ce masura firmele de rating isi fac treaba:
Cum ar fi ca firma de rating sa fie aleasa si platita de catre cel care doreste sa fie rate-uit... cat de corecta mai este acea firma? Si daca tot vorbim despre corectitudinea firmei in ce priveste evaluarea unor active financiare, hai sa ne gandim ca o putere chiar mai mare au aceste firme asupra pietelor financiare internationale... Cand fondurile de pensii din intreaga lume sunt obligate sa aibe un portofoliu de AAA-uri, cand bancile sunt impinse catre AAA-uri, cand guvernele primesc imprumuturi la dobanzi diferite functie de evolutia ratingului...

Un lucru ce nu trebuie uitat niciodata!

Discutam zilele trecute cu cineva despre cum percepem lumea si mi-am amintit un lucru foarte important... care nu trebuie uitat!

Perception is reality!

singurul mod in care noi relationam cu ce este in jurul nostru este... perceptia.
Doar ca perceptia e diferita pentru fiecare persoana... mai mult, ea e influentata de ce stim sau de ce aflam...

Va amintiti cum iarna aceasta de fiecare data cand cineva tusea prin apropiere simteati o durere in gat? Exista ea cu adevarat sau era doar o perceptie gresita determinata de temerile noastre?

Oare cat din ce aflam este tuse si cat este cu adevarat gripa cea contagioasa?

Bazandu-se pe acest lucru, orice politica economica e formata din masuri anuntate si masuri luate.
Cu alte cuvinte si masurile anuntate provoaca efecte, chiar daca acele masuri nu sunt puse in practica. La fel orice aflam produce efecte.. in conditiile in care informatia este credibila.
Ce-i drept, masurile "stiintifico fantastice" anuntate nu provoaca efecte nici cand sunt comunicate, nici daca sunt aplicate.

joi, 13 mai 2010

cum s-a ajuns la situatia actuala :))

Eram la coada la impozite si ghici cine se aseaza in fata mea?
Prim Ministrul! Ma gandesc "Oare cum sa ma bag in seama fara sa par disperat?" Si imi vine in cap numele lui... BOC.
Il caut pe FaceBook,ii umblu pe profil si vad ca e fan... ghici ce frate? IMPOZITE. 
Ce fac? Soptesc: ce ar merge o impozitare suplimentara acum... la fix cat sa ma auda.
Ba si scoate o ordonanta frate, ma impoziteaza, ne imprietenim si pe FB, foarte tare....


Pentru ca m-am plictisit de analize postez si ceva fun...
Work / life balance trebuie pastrat! In plus, o abordare pozitiva a lumii e mereu benefica.
(da, pozitiv e chestia aia cu cruciulita in fata...)

razboiul Eur vs USD - episodul 2

Europa si-a publicat azi datele economice si sta binisor... +6.9 crestere a productiei industriale YoY, chiar si in conditiile unei cresteri marginale a PIB-ului (doar +0.5% YoY pe datele preliminare) dupa multe trimestre de scadere... In plus, este deja al 3-lea trimestru de crestere in Europa (3Mo3M).
Valorile sunt insa mai mici decat cele ale US, tara ce a inceput programele anticriza cu o injectie masiva de capital.
Grecia acceseaza fondurile puse la dispozitia ei de UE si FMI... asa ca s-ar parea ca riscurile de default din sudul Europei a inceput sa dispara, cel putin pe termen scurt.
Cu toate acestea Euro scade in continuare in fata dolarului...
Motivul: frica investitorilor fata de quantitative easing... o ieftinire a banilor datorata printarii unei cantitati mari de bani.
Printarea banilor s-a intamplat si in US anul trecut prin planul Paulson si a fost departe de a crea inflatie din cauza lipsei leverageului... Oamenii nu mai iau credite asa cum o faceau acum 2 ani asa ca desi se printeaza bani, masa monetara nu mai creste. In plus, viteza de rotatie a banilor (despre care vorbeam aici) scade semnificativ pe masura ce apare paradoxul economisirii.
Un alt motiv pentru care Euro este in continuare sub asediu este faptul ca mai exista si alte tari europene cu probleme: Spania, Portugalia, Italia... despre care am vorbit deja aici. Aceste tari au si ele probleme mari dar... le putem compara sa zicem cu California, un stat american cu datorii de 85 de miliarde de USD, la fel de bine condus ca si Grecia. Daca ne gandim ca si California (la fel ca o tara mult mai apropiata noua) are un varf de plata acest an de mai bine de 10 miliarde USD, ne dam seama ca poate si Romania e condusa de adevarati "terminatori":)))...
Totusi, dupa ce pachetul de 110 miliarde Eur se va termina, Grecia va trebui sa fie deja reformata. Altfel, doar se intarzie caderea. Si Romania a "cumparat timp" anul trecut... si a folosit intreaga perioada pentru a se reforma... sau nu...???

Problema cea mai mare este ca avem 2 mari economii (US si UE) care desi nu mai cresc (la fel de tare) in bule speculative, cresc in datorii.
Salvarea economiei americane si acum a celei europene este un lucru bun... dar nu intrutotul.
Ce s-ar fi intamplat daca toate entitatile cu probleme (banci din US, State si orase din US, judete din Europa, PIGSii etc.) ar fi intrat in Default? Ar fi fost fortate sa se restructureze repede iar creditorii (alte banci mari) ar fi trebuit sa se multumeasca cu cativa centi / euro intr-un proces de collection ce nu poate recupera intreaga valoare.
Ce se intampla prin aceasta salvare? Bancile sunt recapitalizate primind bani pe care trebuie sa ii plimbe prin economie si sa-i inmulteasca prin speculatii. Iar acele banci folosesc foarte bine banii in speculatii!

Cea mai cunoscuta speculatie impotriva unei monede nationale s-a intamplat in "the black Wednesday".
Pentru a compara ce se intampla acum cu ce s-a intamplat atunci, e bine de citit...si de invatat din trecut.
Atunci cineva a facut 1 miliard de lire intr-o zi in timp ce altii au pierdut mai bine de 3 miliarde din banii contribuabililor...
Acum se joaca doar banii contribuabililor. Vor reusi speculatiile?

Hai sa spunem ca meciul se joaca in continuare dar ca lupta e destul de inegala!

miercuri, 12 mai 2010

revenim la Romania - PIBul

Asa cum stiti, in timpul zilei am foarte putin timp.
Totusi vestea de acum e mult prea importanta:
Romania are scadere economica de 0.3% fata de ultimul trimestru al 2009 si de 2.5% fata de anul trecut...

Unde sunt cei care spuneau ca "economia duduie"?
Unde sunt demisiile lor?
Sa mai spunem si ca diminuarile de salarii vor provoca o scadere a cererii agregate ce se va simti in... scadere economica?

Oare de ce se mai face planul pe crestere economica 0 cand in perioada "buna" s-a scazut cu 2.5%?

Se dau urmatoarele date: anul trecut se previziona o crestere de 3.5%... am avut scadere de 7%...
Anul acesta se prevedea o crestere de "doar" 1.5%...
Previziunea ta  de scadere economica pentru Romania ce valoare are acum?

marți, 11 mai 2010

Ce va fi dupa criza - Episodul 4 - Boom again and wait to burst

Pentru cei ce incep prin a citi acest post, trebuie sa spun ca el face parte dintr-o serie de "povestioare scurte ce pot fi citite in 4 minute, adica timpul mediu pe care mi-l acordati.
Fiecare povestioara exploreaza cate o varianta de evolutie a economiei post criza.
Povestioarele precedente au fost:
Ce va fi dupa criza - Episodul 1 - Cauzele crizei
Ce va fi dupa criza - Episodul 2 - libertarianismul
Ce va fi dupa criza - Episodul 3 - socialismul
Din acelasi ciclu dar fara o perspectiva din punct de vedere al gandirii economice, mai exista un articol si despre inflatie versus deflatie.

3. Boom and burst
Nu se schimba nimic, totul se transforma! Se cauta si se gasesc noi bule ce se pot forma si care pot fi credibile in aceasta perioada, cum ar fi spre exemplu aurul, despre care G.Soros a spus “The ultimate asset bubble is gold”... 
Oh da... pana si in Aur se pot crea bule speculative ce beneficiaza tocmai de cei care vor sa fie siguri... tocmai de cei care vor sa se protejeze in fata hiperinflatiei.
Nu stiu daca aurul este intr-adevar o bula dar stiu ca graficul sau pe 20 de ani a stat destul de stabil pe la nivelul 400 din 1991 pana in 2000 iar de atunci a luat-o in sus comparabil cu pretul caselor... Mai stiu si ca toata lumea spune ca e o investitie extrem de sigura, asa cum se spunea si despre case... Acum pretul aurului este pe la 1200, adica la 300%, cam valoarea la care s-a spart bula financiara ce a provocat criza din 1930...


Cred ca m-am indepartat un pic de la ce vroiam sa spun:
Atata timp cat se gaseste o alta bula, atata timp cat reusesti sa convingi oamenii sa cumpere ceva mult mai sus decat ar trebui sa valoreze acel ceva, sa faca credite pentru a achizitiona... te-ai scos!
La fel se intampla si daca gasesti o noua economie dornica sa accepte produsele (ex: orientul mijlociu sau asia) si care poate constitui sursa urmatoare de crestere.


Astfel de exemple de potentiale bule sunt o multime, de la resurse limitate de (gen aur, argint, petrol), la resurse fabricate gen Biofuel, la bursa de valori sau chiar economii intregi (precum economia Chinei). Noi la randul nostru suntem prea mici pentru a sti ce e fabricat si ce e real! Tot ce putem spera este sa facem exit inainte ca bula sa se sparga (asa cum au reusit cei care au vandut imobiliarele in prima parte a lui 2008).


Problema cea mare este ca astfel nu se rezolva adevaratele probleme ale economiei ci doar se creaza mai mult leverage. Si totusi, economia a reusit sa creasca si dupa ce s-a spart bula dot-comurilor, dupa ce s-a spart bula Japoneza, dupa ce s-a spart bula Argentiniana etc... 


Partea cea mai frumoasa e ca nu stii niciodata cand se va sparge o bula! In anii 30, bula s-a spart pe la 300%. Acum daca faceai exit la 300% ieseai in pierdere intrucat acum a ajuns la 400%... unde se va opri bula viitoare? Nimeni nu stie... sau ma rog, stiu "baietii destepti" in randul carora recunosc ca nu ma numar si daca pierdeti timpul pe net citindu-ma... cred ca nu va numarati nici voi:)).


Edit: uitasem sa scriu recomandarile.
3.1 In cazul in care Boom and Burst continua e mandatoriu sa alegem mereu bule la inceput si sa iesim atunci cand banuim ca urmeaza sa se sparga. Alegerea e simpla: domeniul cu cele mai mari cresteri. Problema cea mai mare este aceea ca burstul e de obicei neasteptat. Acest lucru inseamna ca trebuie sa ai foarte multe informatii si sa vezi lucrurile din foarte multe perspective. E aproape imposibil asa ca punand "ouale in mai multe cosuri" ar putea fi strategia corecta: castigi pe o parte chiar daca pierzi pe alta.


Mi-e somn si scriu prostii!
In incheiere insa trebuie sa pun un citat "delicios" pentru amatorii continuarii boom and burst...




"It is well enough that people ... do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning."
- Henry Ford, American industrial


Daca ai citit cele 5 posturi referitoare la viitor mai am o rugaminte: Spune-mi ce crezi tu ca e mai probabil pe viitor.
Celelalte 4 posturi sunt

Din acelasi ciclu dar fara o perspectiva din punct de vedere al gandirii economice, mai exista un articol si despre inflatie versus deflatie.





Ce va fi dupa criza - Episodul 3 - socialismul

Pentru cei ce incep prin a citi acest post, trebuie sa spun ca el face parte dintr-o serie de "povestioare scurte ce pot fi citite in 4 minute, adica timpul mediu pe care mi-l acordati.
Povestioarele precedente au fost:
Ce va fi dupa criza - Episodul 1 - Cauzele crizei
Ce va fi dupa criza - Episodul 2 - libertarianismul




2. Socialism.
Desi noi romanii am trecut prin asta si... ne-a ajuns, in alte tari mirajul socialismului pare in continuare interesant sau incepe sa para interesant. Egalitatea dintre indivizi a cam fost calcata in picioare cand bancile au fost ajutate din banii publici desi ele nu au ajutat mai departe pe cei care le datorau bani si care aveau probleme de cash flow. In aceste conditii, intr-o societate asa zis liberala cum este USA, mugurii egalitatii intre indivizi au inceput sa apara. Despre Obama se spune ca este unul dintre cei mai socialisti presedinti ai USA. Despre sistemul economiei de piata se spune ca ar fi demonstrat ca de fapt nu se poate autoregla... asa ca lucrurile se cam indreapta in anumite zone catre socialism...
La ce ne-am putea astepta? Nationalizarea tuturor pierderilor, migrarea unor capitaluri, o societate in care proprietatile private devin publice pentru a plati datoriile trecute sau, in cazul in care si creditorii sunt nationalizati, un sistem complet diferit fata de ce am trait in ultimii ani.
Partile bune ale unui sistem social ar fi legate de "downshifting" si de faptul ca daca nu am avea de platit datorii prea mari, oamenii ar avea timp si de lucruri neglijate in ultima vreme: familie, copii, sanatate
2.1 Recomandarile pentru acest scenariu... Cheltuim tot ce mai avem acum dupa care intindem cu totii mana...! Ne bucuram ca am scapat ca tara de niste datorii si muncim in continuare acolo unde ni se spune...

Pentru amatorii acestei variante... un foarte funny filmulet


Urmeaza desigur si Episodul 4 - Continuarea Boom and Burst

Ce va fi dupa criza - Episodul 2 - libertarianismul

Pentru cei ce incep prin a citi acest post, trebuie sa spun ca el face parte dintr-o serie de "povestioare scurte ce pot fi citite in 4 minute, adica timpul mediu pe care mi-l acordati.
Povestioara precedenta a fost Ce va fi dupa criza - Episodul 1 - Cauzele crizei

Ce va fi pe viitor:
Inflatie vs. deflatie vs. disparitia monedelor vs... lista e deschisa dar deja a fost o astfel de analiza facuta pe acest blog.
Hai sa vedem insa din punct de vedere al ideologiilor economice ce s-ar putea intampla:
1. Libertarianism.
E o varianta interesanta: nu am mai introduce bani in economie ci am lasa sa se plateasca datoriile, ne-am baza pe mecanismele pietei si nu s-ar mai interveni, guvernele ar ajunge sa fie "minimale" si nu ar mai cheltui... Trebuie sa recunoastem ca este o varianta foarte interesanta ce i-ar penaliza pe cei care au "intins coarda" si i-ar bonifica pe cei "chibzuiti" dar...
Chiar daca personal mi-as dori sa reapara conducatori precum Margaret Thatcher sau Ronald Regan, acestia ar avea o misiune dificila. Ar sta pe un munte de datorii ce ar trebui platite, ar trebui sa convinga o multime de oameni deja furiosi ca trebuie sa fie mai rau inainte sa fie mai bine, ar trebui sa faca reforme reale. In plus, libertarianismul utopic poate face cel putin la fel de mult rau ca si alte utopii.
1.1 Care ar fi recomandarile in cazul in care acest curent va domina? Sa asteptam momentul in care preturile ajung la cel mai redus nivel si sa reincepem atunci o crestere economica bazata pe fundamente reale si pe ce ne permitem, crestere economica ce ar fi mult mai inceata decat una de tip boom and burst, dar care ar fi sustenabila (dar care ar fi in continuare sub influenta ciclurilor economice).

Pentru amatorii acestei solutii... o dedicatie:)


Dupa primele 2 povestioare, nu uita ca mai urmeaza si altele:

Ce va fi dupa criza - Episodul 3 - socialismul
Ce va fi dupa criza - Episodul 4 - Boom again and wait to burst

Ce va fi dupa criza - Episodul 1 - Cauzele crizei

Acesta este un alt post promis de foarte mult timp. Este o intrebare ce sta pe buzele tuturor, aproape la fel de des ca si  intrebarea ce se va intampla cu preturile imobiliarelor:).
Daca cea de a doua intrebare a noastra a tuturor arata ca inca "nu ne-am potolit" si ca inca suntem predispusi psihologic la crearea de bule, prima mi se pare o intrebare foarte valida.

Am vazut ca sunteti dispusi sa-mi alocati aproximativ 4 minute din timpul vostru asa ca voi imparti acest post in mai multe pentru a fi mai usor de citit.

Haideti sa vedem de unde vin problemele si ce s-ar putea intampla...
S-a intamplat ca in perioada trecuta au fost create o serie de bule economice ce s-au umflat foarte mult. Bulele respective s-au suprapus si peste un ciclu de tip Kondratiev, lucru care le-a agravat. Bulele respective au fost umflate in principal de usurinta cu care au fost acordate creditele, in cadrul unei politici a banilor ieftini ce era menita sa creasca in continuare economia. Aceasta politica a banilor ieftini a facut ca bunurile sa para ieftine, sa creasca cererea pentru ele urmata de o crestere a preturilor ce le-a transformat in active de investitii. O casa s-a transformat din modul de indeplinire a uneia dintre nevoile primare ale piramidei lui Maslow in o investitie extraordinar de sigura.
Fiind o investitie sigura, bancile au gasit solutia unei cresteri a preturilor in continuare, chiar si dupa ce toti cei care ar fi putut plati ajunsesera la un grad de indatorare destul de mare: imprumutam pe oricine! Dam credite doar cu buletinul sau pentru un simplu SMS. Facem promotii in care oamenii nu trebuie sa plateasca nimic primii ani. Dam credite pentru locuinte scumpe celor care nu au cum sa le plateasca deoarece oricum valoarea va creste... Creem produse pentru creditare peste generatii (cazul Japoniei).
Intr-un final in 2008 s-a ajuns la un varf de plata pentru astfel de credite. Si avand in vedere ca erau credite sub-prime, multe nu au putut fi platite. Cashflowul unor banci mari a fost dat peste cap iar preturile caselor a inceput sa scada bagand tot mai multi oameni "sub apa".
Vestea buna e ca varfurile de plata pentru sub-prime a trecut pe undeva la inceputul lui 2009, dupa un picaj economic foarte dur. Vestea rea este ca in continuare exista produse de creditare cu varfuri de plata in 2011 care ar putea lovi chiar mai dur decat primul val deoarece acum e vorba despre oameni bogati si foarte educati financiar care au luat credite complicate (Option-ARM sau Alt_A).

In conditiile in care criza a fost produsa de leverage, rezolvarea pare a fi un deleverage, plata datoriilor si abtinerea de la datorii noi. Totusi, acest lucru inseamna o "aterizare fortata" ce poate provoca miscari sociale incontrolabile... iar asta nu e bine.
Ce se doreste este o "aterizare lina" sau un nou avant "in forma de V"... Asa ca se incearca continuarea banilor ieftini si chiar ieftinirea suplimentara a lor, astfel incat sa fie mai convenabil sa cheltuiesti (chiar pe credit) decat sa economisesti, ajutand astfel la cresterea cererii si la reluarea cresterii economice. Desi se arunca cu bani in piata, se pare ca oamenii se incapataneaza sa nu-i ia asa ca banii respectivi "mustesc" in economie.

Citeste si episodul 2 - Libertarianismul
Sau poate esti mai atras de Ce va fi dupa criza - Episodul 3 - socialismul
Si nu uita ca exista si posibilitatea Ce va fi dupa criza - Episodul 4 - Boom again and wait to burst

luni, 10 mai 2010

Europe vs. USA...

Am promis deja de mult prea multe ori un post referitor la Europa vs. USA.
Intr-un final a venit momentul sa-l scriu. Stiu ca voi uita foarte multe lucruri pe care vreau sa vi le spun dar... completez cu inca un post:).

De ceva vreme US a iesit complet din fluxul principal de stiri! Criza din US a fost inlocuita cu "Criza din Grecia ce ameninta intreaga Europa".
Pentru a va convinge haideti sa facem un test simplu. Cautam pe Goagal termenii "US debt" si respectiv "Greece debt" folositi in ultima luna... Rezultatul este zdrobitor: 375k rezultate pentru US vesus 10.900k rezultate referitoare la Grecia!!!
Incredibil!!! Au disparut datoriile Statelor Unite?... Nu!
Poate au trecut Statele Unite pe excedente bugetare mari si in aceste conditii datoriile lor chiar nu mai conteaza... Nici asta!

Atunci oare cum trece neobservata o datorie publica ce a ajuns la 94% din PIB-ul Statelor Unite (PIB ce reprezinta undeva pe la 14,256,275 Milions USD... eu nu stiu sa numar pana la astfel de valori dar reprezinta mai bine de 14 trilioane $), in conditiile unei agravari alarmante a acesteia printr-un deficit fiscal de 10-12% (mai exact un deficit de 1.42 Trilioane $), in crestere cu 690 de bilioane USD fata de deficitul din 2008, si cu un deficit fiscal prognozat de 1.17 trilioane anul acesta (daca nu revine criza si US are crestere economica conform asteptarilor)!!! Mai spunem si despre datoria privata din US care a depasit anul acesta 220% din PIB?

Mai mult decat atat, cum de este scoasa in fata Grecia o tara mica si amarata cu o datorie publica de 115% din 330.000 Milioane$, in conditiile unui deficit fiscal de 13,6%? Si mai mult, cum de se spune ca aceasta datorie va "da peste cap" economia intregii Europe, cu un GDP ce valoreaza ceva peste 16 trilioane USD, ceva mai mult decat economia US...!!!

Pentru ca pe langa Grecia, mai sunt si Spania (datorie publica de 58% din GDP, datorie privata de peste 160% si un deficit fiscal de 12% din 1.400Milioane$), Portugalia (datorie publica de77%, datorie privata de 151%, un deficit fiscal de 8% dintr-un PIB de 227.000Mil$), Italia (datorie publica de 123%, datorie privata de 87% si un deficit fiscal de 5%)... (sursa aici - in tabel si aici)
E drept ca suma datoriilor acestor tari par mizilic in conditiile in care motoarele Europei sunt Germania si Franta, cu un PIB cumulat de peste 6.000 mil$... si cu atat mai putin comparativ cu un PIB total de 16 Trilioane $ (16.000 mil$) al Europei...
Sa mai spunem si ca 120% inseamna ca timp de un an acea tara munceste fara a consuma nimic si exporta tot... Comparati valoarea acesta cu imprumuturile romanilor... cati au datorii mai mari decat venitul lor total pe un an?... sunt acei oameni in faliment personal?

Revenim la sfat!... nu credeti ce vi se spune doar pentru ca cine spune e "credibil"... incercati sa gasiti si motivele pentru care vi se spune ceva! Mai mult, incercati sa ajungeti la date comparabile pentru ca vorbele se pot retrage usor... vezi "nimeni nu va plati un leut"...

Simplu... Pentru ca americanii pot sa dea drumul la imprimanta, provocand inflatie si exportand-o catre cei care i-au creditat deja cu 14 trilioane (datorie publica) plus 30 de trilioane (datorie privata). Corect! Vor face cu siguranta asta ca de obicei de altfel. Dar o vor face cu moderatie si cu un "tap ispasitor" deoarece facand ceva risca sa piarda suprematia Dolarului in fata Euro, Yen, Rubla sau a unei monede de gen DEY... Iar americanii nu vor asta! Pierderea suprematiei inseamna ca nu se va mai cota totul in USD si de aceea americanii nu vor mai avea acelasi acces facil la resurse si aceeasi posibilitate de a exporta problemele cum se intampla intr-o lume unipolara!

Pentru ca grecii nu au moneda proprie asa ca nu o pot devaloriza pentru a plati datoriile!... Romania in 1998 avea moneda proprie si cu toate acestea era cat pe ce sa intre in default... Bulgaria avea si ea si chiar a intrat in default!!! Hai sa dam un exemplu... Daca tu produci paine dar ai o datorie in fripturi, vei devaloriza painea? Exista cateva mecanisme prin care "devalorizarea competitiva" ajuta: Scad costurile cu forta de munca (se poate realiza si prin impozitare) si incurajeaza exporturile (netinand cont de faptul ca in conditiile unei cereri inelastica pentru... paine ca sa mentinem exemplul... veniturile incasate in final vor fi chiar mai mici). Exista mecanisme si prin care devalorizarea incurca: scumpeste importurile de tehnologie, duce la spirala inflationista si la miscari sociale... Deci nici asta nu e un motiv destul de serios! Si atentie, vorbim despre Grecia, nu despre partea din Europa care o duce chiar bine!

Pentru ca Europa este un teren minat din cauza diferentelor de politici fiscale ale unor tari ce au cu toate aceeasi politica monetara dictata de ECB... dadada... Delaware spre exemplu este un Paradis Fiscal in inima US... cu circa 60% din companiile americane localizate acolo...!!! Sa stiti ca ei toti au exact aceleasi taxe in tot USA!!!
Mai mult, diferentele culturale si in ce priveste capitalul sunt atat de mari incat e imposibil pentru europeni sa se coordoneze... Aha... Spre deosebire de sudisti care se inteleg bine cu cei din nordul SUA?

Este drept insa ca in US uniunea monetara e ceva mai puternica decat in Europa, ducand la costuri de tranzactionare mai reduse. EX: poti vorbi la telefonul mobil la aceleasi tarife oriunde in US, poti transfera bani in US fara costuri de SWIFT etc...

Cred ca se observa destul de clar (si sper eu destul de argumentat) ca ceea ce aflam este doar o bucatica a unor adevaruri care servesc unor interese. Turma se misca mereu in aceeasi directie, iar directia este dictata de cioban... E bine ca atunci cand ciobanul duce mioarele la taiat sa incerci sa fugi iar atunci cand le duce la pascut sa fii primul!

Intr-un final dau argumentul cel mai puternic din punct de vedere psihologic... pentru ca Grecii sunt puturosi!... Muncesc putin, se pensioneaza devreme, sunt delasatori, le place mai mult sa traiasca decat sa munceasca...
Americanii nu...?
Pentru ca ne-am incins cam tare in cifre si teorii academice explicate simplist, hai sa vedem un filmulet haios referitor la harnicia americanilor si nu numai a lor...



Si in final, ca de obicei, vreau parerea ta!!! Cine crezi ca sta mai bine din punct de vedere macroeconomic? Europa sau Statele Unite ale Americii?




Esec al masurilor sau beartrap?

In primul rand ce este un beartrap?
Este un semnal pozitiv transmis de cei care ar pierde in conditiile unei deprecieri a unui activ pentru ca deja au pariat pentru aprecierea lui.
In acest moment, raliul de dimineata al Euro in fata USD s-a schimbat. Lucrurile merg in jos intr-un val de negativitate ce loveste pietele.
Europa creaza mai mult leverage punand deoparte 720 miliarde de Eur asa ca banii din Europa nu vor mai valora nimic...
Tendinta pe Euro este in continuare de scadere, dupa ce s-a atins un punct de rezistenta ce a fost sustinut in ultima perioada...
Wau... incredibil cat de rau au putut gresi europenii de lucrurile se intampla astfel.
Totusi, ma uit ca in Europa, acolo unde sursele de informatii sunt "manipulate in alt sens", bursele sunt inchise... Euro pica in State acum cand europenii dorm...
Zilele trecute raliul USD in fata EUR a fost "backed up" si de informatiile pozitive anuntate in US despre somajul in scadere.
Azi in schimb .de a anuntat excedentul balantei comerciale si a contului curent, Franta a anuntat cresterea productiei industriale... in general vesti bune in zona ce anunta... oh da! problemele zonei Euro:)

In seara aceasta voi incerca sa scriu comparatia USD vs EUR cu care va amenint de ceva vreme.
Nu uitati totusi ca "perception is reality" si ca de multe ori, previziunile se duc singure la indeplinire, ajutand sau incurcand economia la fel ca pastilele Placebo.

duminică, 9 mai 2010

"Nici un roman nu va plati" vs. "scadem salariile cu 25% si pensiile cu 15%"

Asa cum deja ati citit, presedintele Romaniai a anuntat ca diminuarile de salariu si diminuarile pensiilor se vor face pentru a acoperi cele 10 miliarde de Euro pe care Romania trebuie sa o plateasca anul acesta, ca parte a datoriei publice rostogolita pe termen foarte scurt de ministrul Pogea. Din cei 10 miliarde, s-ar parea ca 1.8 miliarde reprezinta doar dobanzile!!!
Facand un scurt calcul ajungem ca fiecare persoana care munceste (singurii care pot plati acest imprumut), trebuie sa dea o rata de 370 euro lunar pentru datoria de anul acesta sau sa rostogoleasca mai departe imprumutul, in conditiile in care piata cere acum randamente mult mai mari iar noi am intrat intr-o zona nesigura.

Ca toti oamenii care "au incredere" in ce le spun guvernantii, eu nu stiu pe cine sa mai cred...

Ma tem ca va afla Boc de enormitatile pe care le spune Base si vom ajunge la certuri intre conducatorii Romaniei! :))
Ce va spune acum premierul Boc, cel care sustinea: "Returnarea imprumutului ii apartine BNR. Si vreau sa fiu iarasi foarte clar: Niciun roman nu plateste niciun cent, niciun leut dobanda pentru banii pe care ii returneaza BNR la FMI, pentru ca tot BNR ii imprumuta pentru consolidarea rezervelor valutare ale tarii, in conditiile in care ei isi diminueaza rezervele minime obligatorii.". Declaratia a fost preluata de multe ziare asa ca tind sa o cred. In plus, vine de la premierul Romaniei... persoana desemnata de presedinte sa conduca executivul acestei tari!
Ii va explica el presedintelui cum e cu acest imprumut si cum de fapt doar BNR il va plati asa ca nu este nevoie de taieri salariale si de pensii?

Va veni dl. Boc sa isi ceara scuze in fata poporului pentru ca nu a fost in stare sa faca niste calcule si nu a inteles cum functioneaza o tara... cine plateste pe cine?
Va retrage dl. Basexu cele spuse si isi va cere scuze pentru starea de tensiune creata in tara?
Sau poate ca vom continua in dulcele stil romanesc mintind in continuare electoratul si "dand vina pe ei pentru ca ne-au crezut"???!!!...
"Una dintre concluziile deciziilor este că trebuie să nu ne mai amăgim, să nu mai vindem falsul românilor, când suntem în campanie electorală. Banii care s-au dat pentru mărirea salariilor şi pensiilor, din păcate, astăzi, se răzbună." mi se pare cea mai domagogica afirmatie a presedintelui!!!

A cui campanie electorala?...

Ce-i cel mai rau este ca cel mai probabil nu vor reusi nici sa diminueze salariile, nici sa scada pensiile.
Motivul este simplu: Nu exista nici o baza legala pentru asta! Salariile reprezinta drepturi castigate de catre "ilustrii" salariati publici, asa cum ii numea presedintele, si pentru a le scadea ar trebui efectuate fie anexe voluntare la toate contractele de munca ale bugetarilor, fie concedieri colective! Oare cat de dornici sunt bugetarii sa-si diminueze veniturile? In cel de-al doilea caz, asa cum bine se stie, trebuie acordate salarii compensatorii si ajutor de somaj care oricum vor lovi sensibil bugetul, desi acei oameni nu vor mai munci.
In cazul taierii pensiilor exista deja un precedent nereusit! In Letonia, Curtea suprema de justitie a declarat diminuarea pensiilor ca fiind impotriva drepturilor omului, obligand statul sa plateasca atat pensiile restante cat si penalitati de intarziere.
Adevarul este ca la fel de (i)legal dar ceva mai moral ar fi si nationalizarea conturilor bancare a celor ce incaseaza comisioane din contractele de asfaltare, distributie de gaz de la rusi, distributie energie electrica, privatizari, rambursari de TVA sau pur si in general comisioane din contractele cu statul.
Unde va duce insuccesul aplicarii acestor masuri? Pai e simplu! La un nou imprumut, o degradare a ratingului Romaniei... ce se poate face pentru a restructura Romania?... O lista de propuneri in postul urmator!
Intre timp, ma intereseaza parerea voastra in ce priveste viitorul. Ajutati-ma cu un raspuns (multiplu) la intrebarea de mai jos:



stiai ca ai de plata intregul an o rata de 360 de euro pentru un credit pe care l-au folosit altii?

Astazi am aflat marele secret!!!
Romania are de plata 10 miliare de Euro in acest an!

Surprins ca de obicei de vestea tragica pe care o dadea, tovarasul presedinte a spus ca pensionarii si bugetarii sunt de vina pentru toate pomenile electorale pe care le-au facut... asa ca trebuie sa plateasca! Asa este in economia de piata! Cine greseste, plateste!
Mai mult decat atat, tovarasul presedinte ne-a mai spus ceva foarte important: Nu FMI ne obliga sa taiem salariile ci situatia in care se afla Romania.
Proaspat ajuns presedinte, marinarul a dat vina pe mostenirea tragica pe care o avea. La fel, micutul Boc a fost surprins de datoriile primite de la fosta guvernare! S-ar parea ca guvernul Boc IV chiar nu si-a facut treaba iar guvernul Boc V are de platit oalele sparte!

Ce ciudat... doua guverne care incep cu acelasi nume... conduse de aceeasi persoana... si nu au reusit sa-si transmita informatii pentru a lua din timp masurile economice pe care de altfel le propusese si FMI de prima oara...

Oricum, bugetarii si pensionarii sunt de vina! Ei au facut promisiuni (minciuni) electorale cand au candidat pentru presedentie, parlament si parlamentul european... sau...
ah nu, intelesesem gresit! Tovarasul presedinte si cei care ne conduc au fost iresponsabili si s-au jucat pana acum cu opiniile unor oameni saraciti si nu foarte inteligenti! iar cum in economia de piata romaneasca, cei ce gresesc platesc, pensionarii trebuie sa achite factura!

Norocul guvernantilor este ca romanii nu sunt un popor ci doar, cel mult, o populatie!
Altfel poate ar fi aparut intr-un final un Tepes care sa rezolve din probleme...

Norocul bugetarilor si pensionarilor este ca tovarasul presedinte glumeste...
A zis ca vom avea lege unica a salarizarii? A zis!... si atat!
A zis ca vom avea lege unica a pensiei? Si asta a zis!... si atat!
A zis ca va restructura sectorul bugetar? A zis!... si atat!
Dar ca va taia salariile nesimtite? Da... si atat!
Despre transparenta achizitiilor publice (gen Autostrada Bechtel oferita pe tava fara licitatie)... A zis...
Nu a zis inca nimic despre alte lucruri... cum de creste fondul alocat presedentiei intr-un an de criza in care toti isi reduc cheltuielile, cum de cresc fondurile alocate senatului si camerei deputatilor, cum de loganele care aveau pretul nesimtit de 70kEuro au ajuns sa coste "doar" 35k, ce s-a intamplat cu Flota, cum de a primit casa din Mihaileanu, de unde a avut fiica lui 800k Euro pentru un apartament in complexul "inculpatului Popoviciu" (de cand s-au certat), cum de fiica cea mica birjereste un Range Rover Sport cand taticu de-abia si-a luat un Logan... Si nici nu pare foarte dornic sa spuna ceva!
Foarte ciudat, in semn de solidaritate cu cei loviti de criza, presedintele a spus ca isi doneaza intreg salariul!... Probabil vor avea copiii grija de el anul acesta:)). Ca doar a avut si el grija de ei in trecut!

Oricum, bine ca acum am aflat si noi de unde vine bunastarea aceasta. Puneam odata pe o retea sociala intrebarea "stiti ca aveti de platit rate la un imprumut de 5000 Euro, bani pe care nu i-ati luat niciodata si nu i-ati folosit"? Cu referire la sumele imprumutate de la FMI.
Intrebarea acum ar fi: "stiai ca ai de plata intregul an o rata de 360 de euro pentru un credit pe care l-au folosit altii?"

Ma opresc aici cu incursiunea in politica.
Pentru a il face pe Bogdan fericit, trebuie sa mai spun si ca acesta este un exemplu clar de cum actiunile guvernarii au efecte dezastroase asupra economiei. Chiar daca nu sunt un libertarian, astfel de momente ma apropie si mai mult de aceasta scoala de gandire.