joi, 15 septembrie 2011

Alea iacta est - criza despre care vorbeam se vede...

Acest articol a fost scris pe 10.09 si trebuia sa se posteze automat pe 14.09...

Din pacate nu a facut-o asa ca il postez manual acum. Intre timp lucrurile s-au mai schimbat dar ca de obicei in sensul prezis. O singura observatie: Eur va mai avea o revenire spre 1.39 fata de usd inainte sa o ia din nou in jos


Scriam acum o luna ca problemele economice se intorc...
Scriam acum un an ca anul acesta va fi unul critic...
Anuntam acum 6 luni ca August - Septembrie vor fi luni critice si ca acum va reincepe nebunia...

In acest moment consider ca "zarurile au fost aruncate"...
Acum sfatul meu e sa va tineti bine de ce aveti si sa incercati sa nu inchideti ochii in roller coasterul ce urmeaza sa ne poarte aproximativ un an... Daca va pricepeti si aveti destul sange rece puteti sa va multiplicati banii jucand intr-o piata in scadere dar asteptati-va si la nopti nedormite.

Ce se intampla acum? Americanii blocheaza relatiile cu Europa apreciind USD-ul (de la 1.45 la 1.36 intr-o saptamana) si provocand o criza de lichiditate asemanatoare celei ce a doborat Lehman acum 3 ani. Motivul? Europa a demonstrat si ea, la fel ca si US, ca nu e in stare sa-si manageuiasca cheltuielile.
In plus, in lipsa unui nou QE, si americanii au si ei nevoie disperata de lichiditati pentru a nu intra in default. Iar un nou QE va fi foarte dificil de aprobat in condutiile in care politicienii americani se apropie de campanie si vor sa demonstreze ca se tin de doctrina lor.

Ce urmeaza? Cel mai probabil bancile vor incepe sa incaseze lovituri puternice din partea organismelor de rating iar aceste lovituri vin cu imposibilitatea finantarii. Franta pare o favorita pentru a compensa downgrade-ul american (actiunile SocGen au scazut de la 40 la 20 in 2 luni, BNP de la 55 in Iulie la 30 acum etc.), Austria  a fost deja avertizata de FMI asa cum va spuneam si in trecut ca se va intampla (Erste a picat de la 37 in Iulie la 22 acum, actiunile RZB au scazut de la 37 la 24 in o luna), iar in ce priveste Grecia, Italia si Spania cred ca nu are sens sa comentez despre ele.

Dupa cum vedeti, aceste banci reprezinta majoritatea sistemului bancar din tarisoara noastra. Cu totii vor trebui sa trimita bani "acasa" pentru a ajuta "mamicile" sa reziste.
Trebuie sa va mai amintesc si ca BNR inaspreste conditiile de creditare, in principal in ce priveste creditele in moneda straina... asa cum in 2008 au inasprit conditiile pentru creditele imobiliare...

Cu toate acestea, in Romania se vorbeste preponderent de nunta lui Borcea, cat de rau s-a auzit Ina in difuzoare si de ce nu a vrut Marcel Pavel sa spuna Traian!!!

Cred ca deja cititorii acestui blog au o imagine destul de clara a ce se intampla. Rugamintea mea ar fi sa le spuneti si celor care casca ochii la TV la emisiuni de doi bani in care cineva se plange ca nu mai castiga la fel ca inainte, ca bunastarea din 2008 e foarte probabil sa nu se mai intoarca in urmatorii 10 ani. De asemenea, cred ca ar trebui sa protestam cand auzim salarii de zeci de mii de eur + bonusuri de milioane pentru managerii unor institutii de stat, cu contracte negociate pe baza de "parandarat" si a caror metoda de crestere a profitabilitatii va fi probabil cresterea pretului pe o piata de monopol si cu o elasticitate mica. Dar cum nu ati vrut nici sa ridicati un deget ca sa va fie mai bine, m-as mira ca mamaliga romaneasca sa "explodeze" vreodata.