luni, 30 mai 2011

La multi ani!

O fundatie din US a stabilit o metodologie prin care se stabileste cat la suta din munca unei persoane se duce la stat si cat le ramane "contribuabililor". Pe aceasta baza s-a considerat ca prima parte a anului muncim pentru stat iar apoi pentru noi.
Pentru Romania, ziua in care "incepem sa muncim pentru noi" este astazi, 30 mai.
Pentru asta va urez un sincer "la multi ani" si va mai urez sa prindem momentul in care aceasta zi va pica pe 1 ianuarie.

Indicatorul este calculat comparand cheltuielile publice dintr-un an cu PIB-ul acelui an si are o valoare pentru Romania de 40.8%.
Daca insa vom calcula acelasi indicator ca procent din ce castiga fiecare dintre noi (excluzand astfel profitul firmelor de stat si alti indicatori), ne amintim de valoarea sarcinii fiscale a scazut de la 45.2% in 2001 la 41.6% in 2008, apoi a crescut pana la 43.25 in 2009 din datele comunicate in Sept 2010...
Trebuie sa mai spun si ca acesti 43.5% include doar taxele directe aplicate asupra muncii atat angajatului cat si angajatorului... nu includ TVA, taxe pe proprietati si diferite alte taxe.

Intrebare 1: cam cat credeti voi ca este cu adevarat sarcina fiscala aplicata noua din totalul productiei noastre? Eu as spune ca aproximativ 60% din ce producem se duce la stat care apoi ii redistribuie in diferite moduri.
Intrebare 2: ai fi mai multumit daca incepand de maine ai castiga de 2.5 ori mai mult decat astazi?
Da,cea de a doua intrebare e un pic biased deoarece ar trebui sa te ocupi tu de educatie (dar acest domeniu e la pamant in .ro si cu un salariu dublu cred ca destul de multi ne-am permite un MBA la Oxford sau INSEAD), de sanatate (eu nu am mai luat un medicament compensat de vreo 7 ani si imi manageuiesc in mod privat "asigurarea de sanatate" cu o suma mult mai mica de bani decat valoarea pe care o cotizez la sistemul de stat, desi am parte de conditii mult mai bune si desi nu a trebuit sa dau niciodata spaga), politie (cred ca stiti ca avem cel mai mare aparat de ordine publica din Europa si surprinzator, una dintre cele mai mari criminalitati), justitie (acum chiar ca imi vine sa rad... Vezi aici de ce!), aparare nationala (aici ar fi intr-adevar ceva mai dificil) si desigur infrastructura, asigurari sociale si multa birocratie...
Dar stiind calitatea acestor servicii publice, sunt sigur ca le-am putea obtine pe toate cu doar 20% din ce producem, nu cu 60%!