sâmbătă, 29 decembrie 2012

Cum arata 2013 in viziunea mea

Nu am mai scris de cam mult timp pe blog...Nu stiu daca il mai aveti prin newsfeeduri sau l-ati abandonat complet. Totusi, urmez obiceiul din ultimii ani si imi public si acum asteptarile pentru anul urmator dupa ce trec in revista ce s-a intamplat cu cele de anul trecut.

Cele de anul trecut au fost indeplinite doar partial...
Economic ma asteptam la un an cu sanse de a atinge bottomul. Din pacate nu a fost asa!
Pentru prima oara in mult timp am avut tari importante si banci mari care si-au pierdut ratingul AAA sau care au fost downgradate pe rand la intervale foarte scurte. Vorbesc aici despre Spania, Portugalia, Italia, Grecia (la care toata lumea se astepta) dar si Statele Unite, Franta, Austria, Anglia si chiar marea surpriza: Germania!
Si in lumea bancara, lucrurile au fost departe de a fi roz. Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Credit Suisse, UBS, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale, Deutsche Bank and Royal Bank of Canada au fost cu toate downgradate iar pe langa ele mai sunt foarte multe altele.
Nu am avut falimentele bancare la care ma asteptam deoarece dupa un haircut pe Grecia de aproximativ 50% din datorie, bancile au fost recapitalizate de ECB. Nu am avut falimente de tari pentru ca din nou ECB a intervenit financiar printand si mai mult.
Cu alte cuvinte, in anul in care ma asteptam sa atingem bottomul, s-a cumparat din nou timp. Cat timp ne mai permitem sa cumparam si cat vom plati pentru acest timp vom vedea.

Politic ma asteptam la o miscare socialista destul de puternica... si s-a intamplat cam peste tot (US si Franta sunt doar 2 exemple foarte elocvente).

Iar social ma asteptam la o intetire a luptelor... care s-a cam intamplat.

Cum arata 2013 in viziunea mea? Rau...

Economic ma astept sa o luam in jos. De aceasta data Statele Unite sunt pe marginea Fiscal Cliff-ului (pe care ar putea sa-l sara chiar inainte de revelion dar cel mai probabil va mai fi prelungit pana cel putin in Martie), in loc sa fie in campanie electorala, Europa e slabita iar din China vin vesti grele.
S-ar putea ca perioade de voiosie sa se mai prelungeasca pana prin Martie - Mai dar sunt slabe sansele sa continue dupa aceste date.
Cred ca se va intampla ceva foarte rau in Europa pentru ca si Eur/Usd a ajuns la un nivel de unde incearca sa o ia in jos. Exista si varianta in care va continua sa urce pana pe la 1.38 dar pentru ca 1.33 pare a fi un nivel cheie (am crezut ce-i drept asta si la 1.317) in acest moment merg mai degraba pe o prabusire abrupta a perechii de vreo 20% care sa porneasca destul de curand. Si daca ajungem la 1.38, tot sa va tineti bine pentru ca ce vine ar trebui sa surprinda pe cei mai multi analisti.

Politic, la nivel global ma astept la tensiuni generate de problemele economice: tari care intreaba de ce ceilalti au fost sprijiniti din banii lor cu conditii putine iar lor li se pun conditii multe, o lupta dintre o doctrina consumerista si una in care pentru a creste trebuie sa rezolvi problemele, nu doar sa ascunzi gunoiul sub pres.
La nivel mioritic aparent stam bine. Exista o majoritate puternica in parlament s-au crescut niste taxe (cea mai proasta decizie intr-o astfel de perioada pentru o tara cu mult prea multe taxe si mult prea mari) si as astepta sa vad cum se aplica anumite promisiuni in genul scaderii impozitului unic, scaderii contributiilor angajatorului etc. Nu cred ca se vor intampla si cred ca se va ajunge din nou la un parlament cu o opozitie puternica.
Partea cea mai interesanta e ca anul urmator sunt si alegeri prezidentiale in Romania. Trist este ca actuala putere are destul timp pana atunci si un an destul de greu cat sa se compromita iar daca reusesc sa se mai si certe pana atunci este si mai rau. Si mai trist este ca nu prea exista nici un contracandidat iar faptul ca pun PPDD a luat un procent asa de mare din voturile alegatorilor nu face decat sa ma sperie.
Am totusi speranta ca va exista macar un independent care sa stie ce vorbeste (nu ca cei din 2008 care in marea lor majoritate nu s-ar fi putut cega singuri nici la sireturi).

Socialul decurge din ce am scris mai sus...

Cam asta e ce vad eu in globul meu de cristal. Va las insa si cu alte previziuni ale unor oameni platiti sa le faca si care cel putin teoretic au mai mult timp sa vada ce se intampla in lumea aceasta decat un corporat(r)ist ca mine:
- Forbes 10 predictions for 2012
- ECB
- BOE
- RBS
- Bundesbank
- si mai jos nelipsitul Saxo Bank
Outrageous Predictions 2013