sâmbătă, 22 mai 2010

Death and taxes

Ca de weekend - o descriere vizuala a cheltuielilor guvernamentale din US



Imaginea ajuta la intelegerea mai buna a economiei americane si a deficitelor propuse pentru aceasta.
Va recomand sa o vizualizati full screen, dupa ce ati facut un pic de zoom.
In stanga sus e prezentat modul de citire. In dreapta jos e prezentat bugetul consolidat, inclusiv medicare, medicaid etc.

Exista insa diferente de calcul intre acest grafic si altele. Aici se considera ca datoria publica e de 10 mld usd, in timp ce altii considera datoria publica de 13 mld USD, incluzand aici si datoriile unor programe sociale si ale unor institutii nationalizate. Cred insa ca nu sunt singurul care observa cresterea cu 800% a deficitului bugetar versus 2001, chiar daca americanii incearca sa il diminueze fata de anul trecut...

Enjoy!

joi, 20 mai 2010

900k someri in plus --> ne temem de Euro...

Inca o zi foarte interesanta: Euro si Usd s-au jucat pe o volatilitate mare... motivul invocat de media din US:
avem 900k someri in plus fata de asteptari (cresterea cu 450k versus scaderea asteptata de 450k) asa ca ne temem de ce se intampla in zona euro...
Eu cred ca zona Euro a devenit deja "Marele Licurici" al omenirii!!! orice partz tras aici inseamna scaderi pe DOW!... pentru FTSE si DAX inteleg ca miroase... dar... pana peste ocean sa se simta???

Un motiv al evolutiei de astazi ar putea fi acesta: Investitorii sunt suparati ca cineva le-a luat jucaria si se asteapta ca si altii sa le aplice acelasi tratament... asa ca se zbat cat pot si urla ca din gura de sarpe falimenturile... Unii merg chiar mai departe si sustin ca Germania pregateste unilateral o lege pentru defaultul Greciei... Am spus alaltaieri cat de corecta e aceasta afirmatie:) Nu vad de ce ar face asa ceva acum, cand in Grecia tocmai au intrat aprox 15 mld Euro, bani care inseamna ca ei nu mai depind de imprumuturi la suprapret, cel putin pe termen scurt.
Intre timp, Eur si-a continuat cresterea dupa ce a testat de cateva ori nivelul de 1.242 si a fost respins... e de bine zic eu. Pana si aurul scade aratand ca temerile incep sa dispara... Ce sa mai intelegem din miile de articole ce apar peste tot referitoare la situatia dezastroasa a zonei Euro? Da, situatia zonei euro e rea dar... si celelalte tari stau rau! Nasol e ca atunci cand magia (era sa scriu mafia... nu stiu de ce) nu mai merge... lucrurile se strica!

AC a propus un articol de-a dreptul savuros referitor la cat de mult este exagerata miscarea doamnei Merkel si care sunt efectele reale ale acesteia. Miscarea Germaniei a fost relatata ca un "doom's day", chiar mai rau decat caderea cu 10% a dow acum cateva zile desi nu face decat ordine intre jucatori.
Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa se accepte naked short sellingul in general! Nu e o miscare antiliberala sa interzici un comportament de vanzare a ceva ce nu detii! Parabola facuta este aceea ca principalul beneficiu al acestei practici este curatarea bursei de firmele neperformante... de ce nu facem la fel si cu oamenii aplicand niste masuri pur spartane (omorarea celor bolnavi sau nu destul de puternici) e intrebarea foarte interesanta pe care o pune articolul. (multumesc inca o data AC).

Intre timp, cum nu pot face miscari in vederea cresterii economice intr-un climat de teama, cum nu pot taia cheltuielile din cauza sindicatelor... tarile europene incep sa faca inevitabilul: cresc taxele pentru a plati datoriile.
Da... astfel se indreapta catre o scadere economica datorata lovirii mediului privat si cererii. Totusi, daca ne uitam bine, 21% TVA pt majoritatea produselor, cu 6% pt produsele de baza nu e chiar asa o tragedie. In dinamica face rau dar... vor supravietui. Nu stiu cat de bine colecteaza ei veniturile dar... asta li s-a cerut sa faca si avand in vedere ca nu se pot imprumuta la costuri acceptabile, trebuie sa inghita in sec si sa o faca.

Mi-e frica de faptul ca asta ne asteapta si pe noi.
Va provocasem la un brainstorming pentru cautarea unor solutii. Vad ca nu cu prea mare succes!
Nici macar un comentariu... nici macar un feedback!
Recunosc ca sunt un pic dezamagit! In mai ales dupa ce astazi pe blogul lui Bogdan Glavan s-a tot discutat daca e bine sau nu sa acceseze Romania fonduri europene sau daca e bine sa se scoata economia subterana la suprafata... si spre surprinderea mea, cei mai liberali decat mine (care ma consider destul de liberal in sensul ca doresc diminuarea semnificativa a puterii statului) considera ca nu ar trebui nici sa accesam fondurile, nici sa scoatem economia subterana la suprafata...
Recunosc ca in ce priveste fondurile, cred ca ar fi mai bine ca aceasta redistribuire destul de arbitrar sa nu existe dar e pacat sa platesti costurile si sa nu te bucuri in nici un fel de beneficii.
Mi-a placut insa destul de mult un comentariu de acolo care spunea ca un premier mai liberal decat BOC nu s-ar putea gasi. El chiar nu face NIMIC:))!

In conditiile in care vad ca nu sunteti foarte dornici de dezbateri nu pot decat sa imi invat lectia si sa nu mai incerc sa continui... poate e mai bine sa critici doar, fara sa dai si solutii!... cu solutiile te poti frige in timp ce "stiam eu" merge mereu, chiar daca toata lumea stia!

Rugaminte insa: daca nu puteti ajunge la o solutie mai buna, nu ii mai criticati pe ceilalti care nici ei nu gasesc astfel de solutii!

Si ca sa nu plecam suparati, va propun ceva ce va va descreti cu siguranta fruntile: 25 de lucruri pe care nu le stiai despre Basexu...

Ce e de facut? - ep. 2 - obiectivele

Acest post face parte dintr-o serie de posturi care doreste sa identifice care sunt masurile pe care guvernul le-ar avea la dispozitie pt a imbunatati situatia Romaniei.
Primul post - Episodul 1 s-a referit la motivele pentru care e nevoie de asa ceva si a propus cateva ipoteze de lucru.
Urmeaza obiectivele si propunerile...

Revenim la obiective. Sunt foarte importante pentru ca ne ghideaza in tot ce facem... Un obiectiv prost setat ne va duce intr-un loc gresit. Va mai amintiti scopul oricarui roman in 1990? Toti vroiau sa "ajunga milionari"... Pana prin 1998, nu numai ca erau toti milionari dar fiecare castiga mai multe milioane pe luna... si la ce le folosea?

Din punctul meu de vedere obiectivele pentru anul acesta ar fi:
1. diminuarea la macar 1/2 a furturilor din achizitiile publice si ale regiilor de stat
2. atragerea de investitii europene - macar 1/2 din fondurile puse la dispozitie (2.5 mld)
3. scoaterea din zona neagra a cel putin 20% din business-uri
4. largirea bazei de impozitare in zonele nefiscalizate (nu stiu sa o cuantific)
5. eficientizarea administratiei publice (ma ajutati voi cu cuantificari?)
6. eficientizarea unor domenii sensibile precum invatamantul si sanatatea (cel putin 20% din studenti multumiti de ce invata + 20% din studenti angajati in domeniul studiat + diminuarea bolilor contactate in spitale la 1/2 + ... mai ce?)
7. aducerea la un numitor comun a sumelor platite pe salarii in domeniul public (aici e vorba de echitabiitate la care mi-e greu sa cuantific)
8. aducerea la un numitor comun a sumelor platite ca pensii (la fel)
9. recuperarea datoriilor unor firme la bugetul de stat (ex: cele 500 milEur ale  Rompetrol)
10. micsorarea arieratelor care blocheaza mediul privat (30% / an)
11. transparentizarea cheltuielilor publice (cresterea awareness-ului pe sumele cheltuite din buget; existenta posibilitatii controlului tuturor sumelor; posibilitatea verificarii motivatiei fiecarei cheltuieli - propus de kaboom)
12. preconditie - rezolvarea problemelor din Justitie (un numar mai mare de condamnari din randul celor inculpati... e greu de spus cu cat % pentru ca orice inmultit cu 0 e tot... - propus de BlueSlash aici)

Ma ajutati voi si cu alte obiective in comentarii?

Atentie: ultimele 2 obiective (7 si 8) au fost propuse si de catre FMI: legea salarizarii si legea pensiilor!!! nu a fost indeplinit din cauza intereselor multiple din aceasta zona: pensionarii de lux sunt rude cu cine trebuie, sindicatele nu pot accepta ca cei pe care ii reprezinta nu sunt buricul pamantului!
Al 10-lea obiectiv, la fel, a fost asumat in programul cu FMI dar respectarea lui lovea deficitul.

Obiectivul nr 2 a fost setat la fiecare guvernare de pana acum dar nu s-a reusit din cauza intereselor divergente a celor care aproba fondurile fata de cei care au nevoie de ele si din cauza lipsei finantarii din partea bancilor.

diminuarea furturilor afecteaza grav interesele celor care fura... iar cei care fura par a fi cei de la conducere si cei din opozitie + cei care i-au sprijinit...

Eficientizarea adm publice si a celorlalte domenii a fost de asemenea un obiectiv important dar.... imposibil de atins din cauza celor care lucreaza acolo...

Challenging nu?

Din pacate insa astazi nu am destul timp pentru a incepe discutia despre solutii asa ca... o amanam inca o zi.
O zi de gandire benefica tuturor...
Rugaminte: hai sa cuantificam impreuna in commenturi chestiunile dificil de cuantificat si sa mai vedem ce alte obiective ar trebui sa mai fie.

Edit: A aparut si Episodul 3 din acest ciclu: Avand in vedere ca principalul obiectiv identificat de voi a fost stoparea furturilor si ca pt asta e nevoie de o justitie corecta, am scris aici propunerea mea pentru rezolvarea acestei probleme. Nu uitati sa-mi spuneti parerile voastre.








Ce e de facut? - ep. 1

Cam asa arata ieri piata CDG... Autocare peste autocare, grevisti peste grevisti, toti porniti pentru a castiga o Romanie mai buna... Astfel de stiri ne aduc in atentia intregii lumi.
Ma asteptam sa iasa scandal mare dar in dulcele stil romanesc a iesit doar Show... Concert Smiley, dansul pinguinului, o bericica bauta de protestatari la CityGrill, terase pline in Herastrau etc... parca as protesta si eu pentru o zi libera, cu plimbare inclusa la capitala.

Ne plangem cu totii de greselile facute de guvernanti si de jocul prost al echipelor romanesti. Apoi tragem o bere si uitam. Dupa care se mai ia o masura gresita, mai suntem o data furati, injuram din nou, amenintam, bem si uitam... Cele mai citite articole sunt cele in care injuri si faci mishto de cineva... cele mai citite bloguri sunt ale unor persoane care invita la cresterea frustrarilor tuturor!
Am propus pe blogul unui trader pe care il apreciez destul de mult sa nu ne mai limitam doar la analize si prognoze... sa mergem ceva mai departe catre propunerea unor solutii...
E foarte usor sa prevezi ca un meci Romania - Italia se va termina cu romanii care vorbesc despre greselile de arbitraj si de lipsa norocului:)... e ceva mai dificil sa gasesti solutia ca echipa noastra sa castige...
Cineva mi-a spus acolo ca blogosfera e locul ideal pentru un brainstorming pe aceasta tema.
Contez in aceste conditii pe voi pentru a ma ajuta.

Hai sa expunem datele problemei:
O tara cu o datorie publica de aprox 25% din PIB (mult mai putin decat alte tari sau decat criteriile de convergenta), cu o datorie totala de 75% din PIB (din nou nu foarte indatorata), care a crescut in ultima vreme datorita cresterii datoriilor, cu un spike de plata de 10.5mld Eur anul acesta.
Se vorbeste despre un aparat bugetar supradimensionat (nu foarte mult uitandu-ma pe benchmarkuri), destul de ineficient (aici da, cred ca asa este), despre o zona neagra si gri a economiei la nivel de 30%, inca un 20% din PIB in autoconsumul rural, motiv pentru care nu reusim sa adunam mai mult decat 32% la buget. Destul de credibil zic eu avand in vedere ca angajatul plateste la bugetul consolidat aprox 30% din salariu, angajatorul inca 30%, apoi mai platim cu totii inca 19% TVA si totusi... intr-un final se colecteaza doar 32% din tot ce se produce (mai putin decat in majoritatea tarilor care sunt pe la 40%)
Se mai vorbeste ca fiecare achizitie publica ajunge sa coste de intre 4 ori si sute de ori mai mult decat ar trebui dar exista si voci care spun ca nu de acolo se fura averea Romaniei deoarece potentialul furt de acolo e de doar 1% din PIB.
1% din PIB cat se poate fura din investitiile publice + cat se mai fura prin evaziuni si prin contractele facute de regiile autonome monopol cred insa ca pot ajunge pe la 4-5% din PIB.
Cu alte cuvinte, aparent, daca premisele sunt corecte, daca s-ar fura 1/2 din cat se fura acum (nu se poate sa fie totul corect nici macar la case mai mari) si s-ar aduce o mica parte din economia neagra in zona gri sau chiar la suprafata, nu doar ca nu ar mai fi nevoie de taierile de anul acesta dar am avea si o baza buna de crestere viitoare (eficienta cheltuielilor publice). In plus, daca s-ar atrage mai multi bani din fonduri europene, economia noastra s-ar putea relansa. E stupid sa fim un contributor net la bugetul Uniunii si sa taiem salariile!!!
Cu cei 5 miliarde eur de la UE, cred ca s-ar putea fura chiar 75% din cat se fura acum si tot am sta bine!

Concluzie partiala: 
Sindicalistii au toate motivele sa protesteze! nu (doar) salariile lor prea mari fata de cele din sectorul privat sunt de vina pentru problemele economice ale tarii ci si prostul management.
Iar solidaritate in timp de criza inseamna ca de obicei ca cei mai slabi platesc pierderile cauzate de cei mai puternici... in perioadele de boom... fiecare pentru el!

Propunerile guvernului... sunt in acelasi stil managerial abordat pana acum: nu avem nici o viziune, nu suntem economisti, stim ceva contabilitate, FMI ne cere un anumit deficit, ne-a prins ca nu am declarat dobanzile in deficitul de pana acum pentru ca le-am rostogolit in continuare... asa ca nestiind cum sa obtinem venituri mai mari din economie ci doar din afacerile proprii (ale nepotilor si matusilor), taiem cheltuieli...
Ne-au avertizat economistii ca indesam Romania si mai rau in recesiune dar... cat mai sunt bani de borduri e ok!

Postarea aceasta face parte dintr-o serie de mai multe care isi doreste sa gaseasca solutii pentru problemele Romaniei, alaturi de cititorii acestui blog. Pe masura ce apar si celelalte posturi, voi include in fiecare linkuri catre precedentele si urmatoarele.

In alta ordine de idei, stiti ce a zis mama lui Boc la nastere?...
A zis "aleg raul cel mai MIC"...:))


Episodul 2 analizeaza Obiectivele ce ar trebui urmarite

miercuri, 19 mai 2010

Ce s-a mai intamplat azi?

Astazi presedintele EU Herman Van Rompuy a facut o declaratie interesanta in care a vorbit despre fundamentele Euro...
Sunt cateva dintre chestiunile pe care le spuneam si eu: Europa nu e nici pe departe atat de periculoasa pe cat a fost advertizata, comparativ cu alti licurici... si asta nu pentru ca e doar miere ci pentru ca ceilalti licurici... sunt mai rau!

Declaratia lui
:
"During 11 years our inflation rate (has been) beneath two percent, so we had during 11 years price stability."
"Second, we have a balance of payments (that's) almost in balance. It's the most important fundamental for the value of a currency.
"And three, our budget deficit is half as high as other important countries in the world economy.
"So the fundamentals of the euro are sound and safe, independent of the exchange rates on a daily basis."

Ce s-a intamplat pe piata?
Dupa ce ieri s-a depreciat abrupt pe fondul isteriei naked short sellerilor care incercau sa-si inchida pozitiile, azi Euro s-a apreciat din nou dupa ce a atins un punct de minim (destul de apropiat de punctul la care a fost lansat).
Decizia Germaniei pare sa fi dat ceva rezultate chiar daca unii o critica.
Ce urmeaza? nu s-a atins un nivel care sa confirme schimbarea de trend (in ciuda aprecierii cu aprox 2% de azi ce a sters toata nebunia de ieri). Totusi, inclin sa cred ca desi ar fi putut ajunge pana pe la 1.17, Euro va continua in sus.
Intre timp nemtii se bucura de incurajarea exporturilor ce par pe piata mondiala cu aproape 20% mai ieftine decat erau in noiembrie 2009, desi ei nu fac nici o promotie...
1.25 si 1.3 cred ca vor fi 2 niveluri interesante, care pot confirma trendul pozitiv si durata lui dar... mai e ceva timp pana atunci.

Flavian a propus spre citire un articol fantastic despre cum se manipuleaza bursa prin naked short selling... cum se face profit, impingand de pe marginea prapastiei firme care au probleme... E drept ca acele firme au probleme... dar e imposibil ca in istoria unei firme, ea sa mearga mereu bine...
Daca insa la cotitura e cine nu trebuie... pentru un profit de cateva miliarde, o firma nu mai are drept de apel! iar o economie mondiala se trezeste in fata celei mai mari crize de neincredere!

O seara placuta.

Agonie sau extaz?

O zi foarte interesanta pe Forex... dupa o scurta corectie pozitiva, Eur a pierdut din nou in fata unui USD "Furios"... Ca de obicei, cand Europa inchide incepe urgia:).
Motivul urgiei de azi: graba short sellerilor pentru a inchide pozitiile deoarece nemtii vor sa reglementeze piata!
Ce am citit interesant si vreau sa impartasesc cu voi:

Principala veste a zilei, cea care a dus piata de la + la un - serios a fost vestea data de Germania ca din NOAPTEA ACEASTA va interzice short sellingul pentru CDS-urile tarilor din zona Euro si pentru alte 10 actiuni ale unor banci. (cine nu stie ce e naked short selling gaseste aici)
Motivul : “Massive” short-selling was leading to excessive price movements which “could endanger the stability of the entire financial system,” BaFin said in the statement.
Unii vor vedea aici lipsa de stabilitate a sistemului financiar, altii vor incerca sa loveasca cat vor putea de tare... Dar intr-un final o asemenea reglementare trebuia sa se intample.
In general trebuie sa fie mai rau inainte sa fie mai bine... si deocamdata, pe finalul sesiunii e mai rau.Acum Eur a ajuns la 1.22 USD... mai are ceva de mers in jos pana cand ar putea reincepe (din punctul meu de vedere) un nou trend ascendent dar noile stiri sunt interesante iar impactul lor asupra pietelor, cel putin pe termen scurt, este: “This will lead to an uproar in the markets tomorrow. Short-sellers will now, even tonight, try to close their positions at markets where they can still do so -- if they find any possibilities left at all now.”
Parerea mea este ca naked short selling ar trebui interzis pe toate pietele, pentru toate activele!

In al doilea rand o analiza geopolitica foarte interesanta a situatiei Europei care merge pe 2 variante importante si foarte des discutate: destramarea zonei Euro prin excluderea Greciei si respectiv destramarea prin iesirea Germaniei...
In mare, pentru a exclude o tara din zona Euro, pana si acea tara ar trebui sa votze impotriva sa (cat de probabil pare asta?). Voi ati vota sa renuntati la o moneda care va loveste pentru ca nu o controlati (devalorizati) doar ca sa relansati o moneda veche pe care nimeni nu ar vrea sa o foloseasca? Daca s-ar intampla asta, grecii si-ar transfera probabil averile in alte tari, ducand la o problema si mai mare a Greciei.
In ce priveste iesirea unilaterala a Germaniei, pentru aceasta ar fi ceva mai usor sa isi joace cartile deoarece este o tara puternica si foarte "chibzuita"... practic toate conditiile de convergenta in UE au fost formulate pentru a aduce celelalte tari la eficienta Germaniei.
Totusi, chiar daca aparent ar beneficia de iesirea din zona Euro, Germania ar pierde aproximativ 500Miliarde Euro din cauza problemelor unor tari creditate puternic de ei (Grecia, Spania, Italia). In plus, avand in vedere ca ar ramane singura tara stabila, marca s-ar intari fata de toti ceilalti punand astfel probleme exporturilor nemtesti, motorul acestei economii.
Concluzia articolului o postez integral:
The resulting conundrum is one in which reconstitution of the eurozone may make sense at some point down the line. But the interlinked web of economic, political, legal and institutional relationships makes this nearly impossible. The cost of exit is prohibitively high, regardless of whether it makes sense.


Hai sa spunem si motivul revigorarii de astazi a Euro, pachetul de aproape 15 miliarde Eur primit de Grecia, care a aratat ca tara nu intra in default... Totusi, interesant e cum pune Reuters problema.... "but huge task ahead"...

Oare va reusi Europa sa reobtina increderea? Oare vor reusi sa opreasca scaderea? Oare vor stopa volatilitatea aceasta imensa (intre 2008 si prezent au fost nu mai putin de 6 raliuri de aprox 20% crestere sau scadere)?
Oare e un lucru pozitiv daca ochii se vor indrepta din nou catre US? S-ar putea ca bubele de acolo sa fie mai rele decat cele de aici.
Hai sa vedem ce ne aduce si ziua de maine:).
O seara placuta!

luni, 17 mai 2010

Romania - scandalul care va veni

Taiem pensii si salarii... trecem economia pe o scadere si mai pronuntata... vindem pe mama si pe tata ca sa ne platim datoriile...
Dar de unde avem datorii?
Printre altele se apropie un scandal monstru legat de cheltuirea a mai bine de 1 miliard de Euro care au ajuns din buzunarul public in buzunarul unei persoane care s-a jucat in campania electorala cum a vrut el...
Nu, nu e presedinte si nici un contracandidat... e unul dintre cei din umbra care a devenit acum prea periculos!
Stay tuned;)

PS: Ma intreb daca Strauss Kahn ar iesi la greva si in Romania asa cum le-a spus grecilor...

Cine profita de devalorizarea Euro?

Foarte scurt!
1. Germania... cei care se plang de bailoutul pe care trebuie sa-l sprijine deoarece ei sunt marii exportatori ai Europei
2. Grecia, Spania, Portugalia, Italia... pentru ca 1.5 era o valoare care ii facea destul de necompetitivi... In plus, aceste tari au nevoie de o devalorizare competitiva pentru a isi plati datoriile
3. USA, pentru ca nu le mai sufla in ceafa o alta moneda puternica si stabila care nu s-a bazat pe excese majore
4. China pentru ca are senzatia ca rezerva lor valoreaza ceva

Astazi EUR/USD a atins un prag critic... minimul ultimilor 4 ani.
Si asa cum era de asteptat a luat-o inapoi in sus.
Probabil va reveni din nou pe scadere deoarece atacurile inca nu s-au terminat.

Inchei cu un filmulet interesant semnat de Nouriel cel care va veni in curand in Bucuresti...

A se observa ce zice Roubini si care este headline-ul...

Oare sunt ei in stare?

Intr-un foarte interesant articol din WSJ, Trichet este citat vorbind despre un "quantum leap" in ce priveste Europa prin implementarea unor politici fiscale unitare.
In general sunt un optimist ce crede ca fiecare sut in... e un pas in fata.

Oare cum ar fi daca in locul conducatorilor nostri am primi "cadou" un set nou de leaderi cu o viziune mai globala? Oare cum ar fi daca nu mediul rural din Romania ar vota presedintele si parlamentul? Oare s-ar transforma baronii locali in baroni nationali?

Desi de-a dreptul imposibil de realizat, uniunea fiscala ca si continuare logica a uniunii vamale si monetare ar fi o varianta ce nu ar mai permite Greciei sa raporteze fals, nu ar mai permite Romaniei sa foloseasca metodologii diferite... nu ar mai permite multe greseli chiar daca ar incuraja alte greseli!

Din pacate trebuie sa ne trezim... guvernele nu vor lasa din maini aceasta closca cu pui de aur numita impozitare:)...

duminică, 16 mai 2010

Binecuvantati fie tinerii...

Recent intr-o revista am vazut un citat fantastic:
"Blessed are the young for they shall inherit the national debt."
Esti tanar? Stii cat vei avea de plata? Stii cati mai sunt ca tine? Stii cate persoane trebuie sa sustii? Stii cati te vor ajuta pe tine la batranete?

Hai sa o luam pe rand:

Lumea civilizata s-a obisnuit cu bani ieftini (dobanda FED este la incredibilul nivel de 0.25%... bine ca e in continuare pozitiva, fara perspective de marire pe termen scurt din cauza cresterii foarte fragile a economiei), cu cresteri masive (ajutate de banii ieftini) si cu datorii mari (platibile datorita banilor ieftini).
Datoriile nu erau o problema atata timp cat banii erau ieftini. Ba chiar era o gresala sa nu cheltuiesti cand erai bonificat infim pentru economisire. Cand increderea investitotilor scade, banii se scumpesc. Asa se intampla ca Grecia ajunsese saptamana trecuta la o dobanda de mai bine de 18% pentru bondurile emise de ea.
In momentul in care banii devin dintr-o data scumpi din cauza temerilor investitorilor, datoriile actuale nu mai pot fi platite cu datorii viitoare asa cum s-a intamplat pana acum in intreaga lume civilizata.
Acest lucru ne face sa ne uitam mai atenti la ce se intampla si sa ne gandim la ce urmeaza. Ce vedem este insa in masura sa ne sperie! Si nu ma refer acum la criza Greciei, la incidenta unei probleme cauzate de supraindatorarea unor tari precum Spania, Portugalia, Italia, UK sau chiar marele licurici, USA... Ma refer la ceva ce se intampla in cam toata lumea civilizata:

Populatia imbatraneste... Datoriile cresc!
Imbatranirea populatiei nu e un lucru atat de rau pe cat pare. Inseamna ca mortalitatea celor tineri s-a diminuat, ca speranta medie de viata a crescut... dar inseamna si ca natalitatea s-a dus la gara in intreaga lume civilizata.
Stim cu totii ca datoriile la care s-a ajuns deja sunt mari: O medie de 75% din GDP la nivelul Europei (versus 16 trilioane USD), 96% USA (versus 14 trilioane USD GDP-ul) fara a tine cont de datoriile marilor consumatoare (MediCare, MedicAid si de Social Security).
Dar tocmai aceste programe sociale sunt cele care ar putea transforma lumea intr-un fiasco pe fondul imposibilitatii platii datoriilor... americanii vor cheltui pe asistenta sociala 45 trilioane de USD doar in urmatorii 10 ani, suma imposibil de platit nici macar in conditiile in care economia americana revine la potentialul sau incepand de... ieri...
In Europa lucrurile stau exat la fel... Comisia Europeana a lansat un raport ce arata ca pe fondul imbatranirii populatiei, pentru a sustine programele de pensii, Europa va avea datorii medii de 600% din PIB peste 50 de ani, in timp ce Romania se previzioneaza sa ajunga pe la 633% (de la 18.5% cat a avut datorie publica in 2009)... Asta ca sa nu mai spunem ca varsta mediana in Romania (spre exemplu) va creste de la 35 de ani la 53 de ani...
Cu alte cuvinte datoriile sunt intr-o crestere alarmanta a datoriilor pe fondul cresterii cheltuielilor cauzata de un numar din ce in ce mai mare de pensionari si de batrani ce au nevoie de asistenta medicala, si care au platit intreaga viata pentru aceasta asistenta.

Care este tendinta natalitatii?
Pai haideti sa ne gandim intre ce varste se fac copiii? 20-35 de ani ar fi un interval "cinstit"...

Cam asa arata distributia pe varste si sexe a populatiei din .ro acum 2 ani. In mod normal baza acestei "piramide" ar trebui sa fie mare. Ea reprezinta populatia care se naste si care ar trebui sa reprezinte forta de munca din viitor. Dintre acestie, in fiecare an raman mai putini deoarece la orice varsta exista mortalitate. Pe masura ce mergem in sus, piramida ar trebui sa se subtieze odata cu imbatranirea. Spre varf, subtierea ar trebui sa fie din ce in ce mai pronuntata. O astfel de evolutie ar permite ca un batran sa fie inlocuit in campul muncii de un tanar ce isi termina educatia...

Dar poate ca lucrurile vor sta mai bine pe viitor! Nici o sansa! Asa cum se observa, populatia tanara este mult mai putina decat cea in varsta. Ei sunt cei care ar trebui sa faca copii in viitor dar.... cei care acum au 35 de ani sunt deja 75% din cei care au 40... Cei care au acum 20 de ani si de la care ne asteptam sa faca copii in perioadele urmatoare sunt aproximativ 60% din generatia care e acum la 35 de ani... De unde sa vina in aceste conditii un boom al populatiei care sa faca sustenabile programele de pensii ajutor social si cele medicale pentru oamenii in varsta? In mod normal fiecare femeie ar trebui sa nasca in medie 2.1-2..2 copii pentru a pastra populatia la acelasi volum. Pe langa faptul ca in ziua de azi "copiii nu mai sunt la moda" intr-o lume preocupata in principal de cariera, grupele de varsta care ar putea schimba ceva sunt deja mult mai mici.

Care sunt potentialele iesiri din aceasta criza?
Din pacate, in conditiile in care s-a ajuns, multe dintre solutii nu sunt tocmai morale. Le trec totusi pe cateva in revista urmand sa ma ajutati si voi cu idei:
1. O crestere brutala a natalitatii (ex: interzicerea anticonceptionalelor si/sau a avorturilor), ar aduce un nou val de baby boomers sau de "decretei" care ar face rau pe termen scurt deoarece ar presupune o populatie asistata si mai mare pe termen scurt dar ar putea oferi un nou motiv de crestere pe termen lung... Destul de greu de crezut in conditiile libertatii de care ne bucuram astazi.
2. O indatorare suplimentara a unor state care sa "plateasca oalele sparte"... M-a surprins odata ce a spus Andreas Treichel referitor la speranta austriei ca pe viitor sa traiasca "pe spatele" facturilor ce trebuie platite de tari precum Romania sau Ungaria... Aceste tari ar trebui sa munceasca din greu pentru a-si plati datoriile fata da alte tari care au la dispozitie mai mult capital. Nu stiu daca asta a vrut sa spuna Treichel dar... e un scenariu. Acest scenariu se bazeaza in principal pe o clasa politica al carei singur scop e realegerea si imbogatirea rapida. Pe cine ar supraindatora insa Romania si ce am putea invata din istorie?
3. Importul de forta de munca din alte tari, chiar mai sarace decat noi. Chiar daca in Romania muncitorii buni migreaza catre Italia, Spania sau Anglia, si noi avem muncitori moldoveni sau chinezi care ne "ajuta" la anumite treburi. Practic acestia ar trebui sa faca munca intr-o tara pentru a sustine populatie imbatranita. De ce ar alege ei insa Romania?
4. Supraimpozitarea celor care muncesc... cei putini ar trebui sa plateasca asistenta pentru cei multi... daca pot. Romania gafaie acum cand avem 4 milioane salariati si 6 milioane asistati. Cum ar fi cand vor fi 2 milioane salariati si 8 milioane asistati?
5. Sporirea mortalitatii la varste inaintate: scumpirea medicamentelor, dificultati in acordarea asistentei sociale, servicii medicale de toata jena... nici nu vreau sa vorbesc despre acest scenariu!

Scenarii mai sunt dar trebuie sa ma reapuc de treaba... poate ma ajutati si voi cu altele!
Ca sa termin intr-o nota optimista! Romania trebuie sa ajusteze rapid deficitul fiscal... Unii au propus taxa pe sex pentru a aduce mai multi bani la buget. Poate ar fi mai bine sa ne mai gandim si pe termen lung...
Hai sa facem o alta propunere de iesire din criza atat pe TS cat si pe TL: Supraimpozitarea tuturor anticonceptionalelor:))... inclusiv metoda calendarului si coitus interruptus:))

O saptamana excelenta!