vineri, 28 mai 2010

Pentru cei care nu l-au vazut

N Roubini vorbeste in Romania despre legatura dintre sustenabilitatea deficitelor fiscale, crestere economica, diferenta intre US si UE si multe altele.

La multi ani

Astazi sunt 2 zile importante, cel putin in viziunea mea:
ziua libertatii fiscale si o luna info-economice.

Despre ziua libertatii fiscale, o serie de bloggeri sustin o astfel de initiativa a CISED
Motivul pentru care sustin aceasta campanie: cred ca e important sa stim cu totii cat ne costa sa fim guvernati. Primul pas pentru a ne stabili obiective realiste si a ne indrepta catre atingerea lor este constientizarea problemelor pe care le avem.

"Cheltuielile publice ale guvernului se ridică la 40, 4% din PIB
40,4% din an, ALTCINEVA cheltuie produsul muncii noastre.
Mai rămânem doar cu 59,6%
Adică,
Muncim 147 de zile pentru stat
Din 100 de lei pe care îi producem, GUVERNUL cheltuie 40,4...
Ne mai rămân doar 59,6 lei

28 mai este Ziua libertății fiscale
Ziua în care nu mai muncim pentru stat și începem să muncim pentru noi."

Apoi Blogul... o luna de postari, 48 de miniarticole, mai bine de 3000 de cititori unici din intreaga lume, 2/3 deja cititori fideli, multi prieteni noi, sunt lucruri pentru care va multumesc si care ma motiveaza sa continui sa scriu opinii si analize despre ce se intampla.

Multumesc inca o data.

joi, 27 mai 2010

Oare de ce?

Astazi am vazut in Ziarul Financiar un articol pe care si eu vreau sa il scriu de ceva vreme.
Este o comparatie a celor mai importante date macroeconomice din Europa alaturi de lista celor mai importante masuri.
Din comparatie lipsesc cateva chestiuni:
Ratingul fiecarei tari, dobanda bondurilor emise de fiecare si... foarte important, cresterea economica de anul trecut.

Aceste trei info ar completa imaginea comparativa.

In mare, Romania arata macroeconomic mult mai bine decat "colegele ei" (deficit bugetar mare dar comparabil cu al celorlalte tari, somaj micut, datorie publica infima fata de ceilalti).

Totusi, Romania aplica politicile cele mai dure, atat de dure incat inca nu cred ca vor putea fi aplicate! Inca mai cred ca e vorba despre un joc politic foarte interesant pentru a se arunca matza de langa gardul unui partid pana langa gardul altui partid... dupa care sa-i dam foc...

De ce aplica Romania masuri asa de dure? Top of mind imi vin urmatoarele raspunsuri:
1. pentru ca avem o scadere economica mai mare decat celelalte tari (si totusi nu mai mare decat a Letoniei)
2. pentru ca noi suntem imprumutati de la FMI (dar si Grecia, Letonia si Ungaria sunt)
3. pentru ca noi avem PIB-ul mai mic (dar datoriile se exprima ca procent din PIB)
4. pentru ca situatia nu e chiar asa de buna pe cat ni se spune la TV!

Varianta 4 e destul de trista, dar avand in vedere ca domnii de la conducere si-au amintit dintr-o data ca au de plata 10 miliarde intr-un an, e o varianta posibila.
Este insa o varianta foarte trista in mai ales ca Germania face si ea taieri substantiale de bugete in cadrul unor masuri aparent prociclice. De ce ar trebui o tara ce reprezinta motorul economiei Europene, care are un deficit de doar 3.3% din PIB, datorii sub control, lipsa bulelor imobiliare si o crestere economica frumusica, sa adopte masuri de diminuare a costurilor, in conditiile in care majoritatea economistilor considera ca trebuie crescute investitiile in timp de criza?

Sper sa nu se pregateasca pt ceva mai rau!
Voi de ce credeti ca toata lumea taie din costuri intr-o perioada in care economia keynesista (atat de familiara tuturor guvernantilor) sugereaza sa cresti cheltuielile publice pentru a incuraja consumul, in conditiile in care consumul privat se diminueaza radical?

miercuri, 26 mai 2010

Stirile de astazi

Incepem cu chestiunile interne:

Asa cum a promis FMI-ului, guvernul nostru va incerca sa impuna masurile cerute... Ei sunt dispusi sa-si riste pozitiile ca FMI sa nu se uite urat la noi. Daca FMI se uita urat spre Romania, noi nu mai putem sa ne imprumutam... asta inseamna in primul rand ca ei nu mai au ce fura si apoi ca in general Romania nu mai are cu ce sa plateasca datoriile la fondurile de pensii si salarii!
Asta inseamna ca totul se blocheaza... si ajungem de unde plecam.

Care sunt masurile pentru care ei isi vor asuma responsabilitatea? Le gasim aici... in mare impozitam TOT! de la banii din depozite (unde oricum dobanda era de obicei real negativa) pana la tranzactiile la bursa (atentie, se vor impozita ANTICIPAT... ca si cand s-ar astepta la un bull market serios... micutii).

Apoi se taie... multe lucruri... in asa fel incat intr-un final contabil sa ajungem la o egalitate aproximativa. Avand in vedere ca aceste taieri sunt ilegale si tinand cont de ce spuneam intr-un post mai vechi (citat si de zilisteanu.ro - multumesc Radu), guvernul a gasit un paragraf care ii permite taierea unor drepturi:
apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav

Cu alte cuvinte, si-au dat seama pana si conducatorii cat de stupizi sunt prin incercarea de taiere a unor drepturi si incearca sa gaseasca motivatii... Cat de credibil e ca taierea unor "drepturi ale cetatenilor" se face pentru a apara drepturile cetatenilor... numai ei stiu! Probabil ca asa cum spuneam data trecuta vor fi nevoiti sa plateasca drepturile si ceva penalizari.
Ce m-a surprins este folosirea excesiva a unui "beneficiu" al guvernarii de pana acum care este si un risc in cazul in care FMI nu ne prelungeste acordul... Cred ca v-ati prins despre ce e vorba dar sper sa nu fie cazul!... desi... fundamental vorbind ar cam trebui sa se intample. Fundamentele sunt insa contrazise adesea atunci cand intervine statul sau "sentimentul"... Deocamdata nu mi-as "tine respiratia pana se va intampla acel risc...
Isarescu ne povesteste cat de necesare sunt aceste masuri (si are dreptate ca trebuie sa fie stopata risipa chiar daca solutia nu este taierea la toti la fel sau taierea fara motivatie in competitivitate!!!) lucru sprijinit si de domnu' Nouriel (cel care a nimerit-o cu criza dar a gresit-o cu alte vreo 5 crize intre timp iar asta pt ca stie doar fundamente si se asteapta ca lucrurile sa functioneze ca si cand jucatorii ar fi rationali).

Revenim la situatia mondiala, OECD spune ca Europa isi revine, chiar daca somajul creste chiar daca mai incet decat US.
Un semnal de alarma tras din UK ne arata ca si altii observa un scenariu descris pe acest blog acum ceva vreme si din pacate destul de votat de voi ca si potential mod de evolutie a economiei mondiale...
Totusi, exista si economisti destul de credibili care trag un semnal de alarma ca si intr-o alta perioada s-a zis ca se iese din criza... de vreo 6 ori... si doar ultima oara a fost pe bune... cat de cat pt ca apoi a urmat hiperinflatia.
Va las sa va uitati singuri la filmulet pentru ca e destul de interesant... Conform acestui film, bine ca se vor colecta impozitele pe castiguri bursiere anticipat... ca altfel... Sa nu uitam totusi ca o persoana inteligenta poate castiga si atunci cand piata merge in jos.





Spuneam ceva despre o astfel de evolutie economica aici
Totusi, sunt altii care vad motive de bucurie deoarece bursele vor creste... chiar daca in State incep probleme majore ale unor municipalitati... printre care si Detroit. Vedem de asemenea si cum state americane au deficite serioase (ex - 9 miliarde $ in 2011 pentru NewYork) dar ne aducem aminte ca si in Europa sunt destule astfel de orase si judete... multe dintre ele pacalite de bancile americane sa ia imprumuturi cu dobanzi mici datorita activelor toxice bazate pe acele dobanzi.

Despre EUR/USD nimic astazi... ma asteptam sa o ia in sus dar s-ar parea ca se intampla lucruri greu de inteles de catre mine deocamdata. Mai are pana la punctul de minim la care ma asteptam sa ajunga dar si pana la pct maxim...
Incep sa inteleg insa evolutia de azi avand in vedere ca au aparut stiri cum ca Grecia renegociaza masurile pentru ajutorul Europei iar China e atenta la situatia din zona euro si s-ar putea sa nu isi mai diversifice rezervele (ciudat insa ca a doua stire a aparut doar citata din Financial Times).
Ce spuneam ieri despre buturuga s-a cam adeverit insa... azi bursele din Europa si-au revenit recuperand cei 2% pierduti ieri. DJ a luat-o insa in jos cu vreo -0.4.


O seara placuta si nu uitati sa-mi spuneti parerea despre masurile propuse aici pentru a avea intr-un final o economie functionala a acestei tari.
Nu uitati ca sunt mai multe metode de a protesta impotriva unor masuri: Exista varianta propusa de mine in care se aduc argumente si se gaseste o solutie mai buna ce ar putea fi acceptata de catre ceilalti intr-o varianta win-win sau exista varianta "pumnu' strans"!...
Hai sa o incercam pe prima intai si doar dupa aceea sa ne gandim la a doua. Motivul... cea de a doua nu e musai sa aduca ceva mai bun ci poate doar sa intarzie sau sa grabeasca o problema mai mare.
E interesanta insa melodia! Cred ca vom vorbi zilele urmatoare despre ea si despre metodele alternative ale "pumnului strans"

Sa mai bifam pe lista... problemele US

Spuneam odata, demult ca se arata foarte mult cu degetul in diferite directii... tocmai de catre cei care ar trebui aratati cu degetul.
Atunci ma refeream la stirile pesimiste referitoare la Europa care ne tot erau scoase in fata. Dupa ani de libertate a presei in care scandaluri mondene imense au tot aparut fix in perioada in care apareau in monitorul oficial mici texte care ar face diferenta in viata noastra, cred ca ne-am obisnuit cu totii cat de multa incredere ar trebui sa avem in presa mainstream.
Atunci Euro era vazut ca alergand spre paritate cu USD-ul iar eu spuneam ca nici USD-ul nu sta asa de bine! Fiecare downgrade sau reevaluare a ratingului unei tari periferice din zona Euro crea valuri ce atingeau toate bursele si ingropau Euro cu 2% zilnic...
Ghici ce s-a intamplat? Lucrurile s-au intors si intr-un final iar Euro a ajuns aproape de 1.6 fata de USD... interesant e ca dupa ce USD-ul a "ajuns la gunoi", lucrurile s-au redresat iar Eur a inceput din nou sa scada... intai pana pe la 1.25, apoi pana pe la 1.19...

Acum observ ca lumea isi misca din nou ochii catre problemele US. Apar din ce in ce mai des in presa locala si internationala semnalele trase de companiile de rating... nu multi isi amintesc insa ca aceste firme sunt considerate una dintre principalele cauze ale actualei crize. Ce au spus ei atunci? Au spus ca ratingurile lor nu trebuie considerate un indiciu al evolutiei viitoare ci doar "o parere" a lor, ca indivizi implicati si interesati in procesul economic pe care il previzioneaza... Cu alte cuvinte si ei au interesele lor, similare cu ale celorlalte firme de pe Wall Street. In conditiile in care nume mari gen Goldman Sachs sau S&P canta prohodul Americii, toata lumea se asteapta ca Bernake sa arunce si mai multi bani din elicopter ca sa plateasca mai usor datoriile. Eu ma intreb insa daca Ben ar avea destule elicoptere din care sa arunce bani luand in considerare leverage-ul cu care se joaca Wall Streetul.

Intrebarea mea catre voi este in ce masura toate aceste evolutii seamana cu ceea ce numeam acum aproximativ un an... "Secretul unei crize de succes"... Ati fi crezut vreodata ca cea mai mare economie a lumii, condusa de cei mai mari economisti ai lumii, poate sa cada intr-o capcana veche de cand lumea? Sa fie de vina puterea pe care cea mai mare economie a lumii a dat-o Wall Streetului sub presiunea firmelor de lobby omniprezente la Washington?...

Dar exista mereu o regula foarte importanta in parazitarea unei firme/economii... Nu-ti omora victima deoarece asa vei sfarsi si tu...

Voi incerca zilele urmatoare sa completez un alt scenariu si sa bifez pe lista si alte predictii. Amintiti-va insa ca "magia economiei" functioneaza doar atunci cand toti oamenii se uita in directia gesita.

Ah si inca ceva: strategia cea mai usoara si mai profitabila pentru un jurnalist este sa mearga cu mainstreamul. Atata timp cat opinia ta e identica cu cea a tuturor celorlalti vei avea mereu un numar mare de adepti care te citesc si rascitesc pentru a isi da lor insisi dreptate...
Sfatul meu este sa incercati sa obtineti informatii din toate punctele de vedere si... daca nu e prea greu... sa le impartasiti si celorlalti.

marți, 25 mai 2010

Sistemul bancar din Romania :))

Dupa ce in postul precedent am vazut efectele negative pe care le-a avut falimentul unei banci catolice din Spania asupra economiei globale, putem afirma ca problemele au inceput sa apara si in sistemul bancar romanesc!

In presa a aparut o veste ce destabilizeaza echilibrul acestui sistem: Sub amenintarea unui pistol, un grup de 3 persoane a furat sertarul unui ghiseu alaturi de o suma ce nu a fost inca declarata.

Interesant este modul in care bravii politisti i-au prins pe raufacatorii:
Momentul care i-a dat de gol a fost cel in care au inceput sa-si dea dedicatii unul altuia in discoteca: "Pentru cei mai tari spargatori de banci", "Pentru fratiorul meu, cel mai tare spargator de banci" etc.

Gandindu-ma ca astfel de hoti reusesc sa jefuiasca banci in Romania, imi dau seama ca sistemul nostru bancar e in prag de colaps!
Voi sterge cat de curand acest post pentru a nu fi observat de jurnalistii de la WSJ... va dati seama ce urgie ar provoca o astfel de stire asupra economiei globale?

Parca si vad titlul de prima pagina: "Sistemul bancar dintr-o tara europeana a intrat in colaps la vederea unor manelisti"...

Daca nu ar fi de plans cred ca as rade in hohote:))

buturuga mica... :))

Probabil ca ati vazut cu totii baia de sange de pe cam toate pietele...
Scaderi de 2-3% pe toate pietele (dow -1.98%, S&P -2.02%, ftse -1.87%, DAX -2% etc.) Euro in prabusire fata de USD, BET-FI in scadere cu aprox 14%, o lume complet speriata si un sentiment al investitorilor care se deterioreaza - asta este caracterizarea pe scurt a zilei de astazi!

Motivul acestei deteriorari rapide este cunoscut de toata lumea.
Weighing on the euro was the Spanish central bank's takeover of savings bank CajaSur on Saturday after a failed merger with another regional lender. In a sign of risk aversion, the euro fell broadly as Spain's move highlighted weakness in the banking sectors of some euro-zone members struggling with budget deficits. Investors fear the bank failure may herald a wider banking and credit crisis in Europe.

Situatia este tragica! O Banca Catolica din Spania- CajaSur - a ajuns in faliment dupa lungi negocieri cu o alta banca ce a dorit sa ii preia. Incercarea de preluare nu a aratat posibilitatea restructurarii bancii asa cum s-ar fi asteptat unii ci in principal apetitul europenilor pentru paella, sangria si active toxice din banci.
Era normal ca falimentul unei banci Spaniole ce detinea un procent de mai bine de 0.6% din totalul activelor bancare din Spania:) sa starenasca un val de tristete international, dar nu datorita impactului pe care o banca ce da faliment il are asupra economiei, deoarece falimentul celor peste 64 de banci americane de la inceputul acestui an nu a facut decat sa "purifice" sistemul bancar din State.
Adevaratul motiv al ingrijorarilor a fost acela ca pana si divinitatea are probleme.

Late Friday, CajaSur's board—which includes six priests—notified the central bank that it had rejected the merger, prompting the regulator to jump in. Bishop Demetrio Fernández justified the decision to walk away by saying that the Church "was prepared to lose it all to save jobs at CajaSur."

Daca pana si o banca ce reprezinta dorinta Domnului, condusa chiar de catre un sobor de manageri hirotonisiti de catre biserica catolica, condusi de un episcop, da faliment, oare ce se va intampla cu restul economiei Europene unde "oamenii Domnului" exista dar sunt putini in comparatie cu reprezentantii diavolului ce doresc doar profit... Daca pana si o banca ce aplica un management al riscului bazat pe "pilele de mai sus" si un management al activitatii ce tine cont in principal de salvarea a cateva locuri de munca da faliment... ce se poate intampla cu restul industriei bancare?

Aceasta lupta intre bine si rau pare sa fie castigata in Europa de fortele raului, lucru ce face ca toate bursele sa isi exprime ingrijorarile fata de aceasta situatie. Analistii incearca disperati sa explice cum de buturuga aceea mica din Spania a rasturnat carul mare al economiei mondiale!!!

Nu mai vorbeste nimeni despre scutul antiracheta cu rachete Patriot pe care americanii il instaleaza in coasta rusilor nu mai departe decat in Polonia... Nici de modul in care rachetele de raza medie vor ajuta la apararea de amenintarea Iraniana (dintr-un alt colt al globului)...
Nu mai vorbeste lumea prea mult nici de situatia din Coreea... Intreruperea legaturilor comerciale intre doua state ce se afla in dispute de ceva vreme dupa ce o tara a acuzat-o pe cealalta de scufundarea unei nave militare a trecut aproape neobservata de pietele financiare in conditiile in care toti se gandesc la efectul pe care falimentul unei banci ce reprezinta 0.6% dintr-una din pietele europene il poate produce asupra economiei globale...

In cazul in care nu v-ati dat seama, acele posturi marcate cu :)) in titlu sunt usoare bascalii... Sunt intr-adevar multi investitori care profita in orice moment de posibilitatea de a spune orice lucru negativ si de a modifica "sentimentul pietelor"...
Acele pozitii short nu se acopera singure si desi Euro ar cam trebui sa o ia pe o panta ascendenta pana pe la 1.28-1.3, miscari de genul celei de astazi, alaturi de stiri negative despre Europa si despre persoana care ia masuri impotriva celor cu pozitii short modifica intr-un mod radical perceptia investitorilor. Am cautat astazi anunturile ce au fost facute in perioada in care Dow a plonjat probabil pe baza unui selloff. Eu nu le-am gasit! Poate ma ajutati voi!

Ce urmeaza? Din punctul meu de vedere nu lucruri tocmai bune... Aceasta volatilitate vine pe fondul unor speculatii mari si fac ca multe vesti bune despre economia mondiala sa treaca aproape neobservate: PIB-ul in UK este in crestere, Comenzile industriale in Europa au avut o crestere anuala de aproape 19%, increderea consumatorilor din US s-a imbunatatit iar pretul caselor a crescut usor...
Piata are nevoie insa de o corectie iar aceasta trebuie motivata. Europa a devenit un fel de bau bau asa ca orice partz tras aici prinde ecou in drumul peste ocean si se amplifica.
Europa are la randul ei probleme destul de mari, care desi sunt mai mici decat ale US, nu pot fi rezolvate la fel de usor ca acolo... Problema cea mare a Europei este aceea ca ea nu are conducere. Iar conducerea poate aparea fie printr-un razboi in care "castigatorul ia tot", fie prin consens politic. Hai sa spunem ca a doua varianta pare destul de SF iar prima nu are de ce sa se intample deoarece nu ar rezolva nici o problema ci le-ar agrava pe toate.

Ne asteapta vremuri din ce in ce mai interesante!

Daca imi permiteti si o viziune pozitiva (pe care i-o datorez intr-o mare masura unui coleg), vom avea foarte multe lucruri de invatat din aceasta criza. Problema este ca la lungimea ciclurilor Kondratiev, sansele sa mai traim inca o data o astfel de evolutie sunt destul de mici...
Si cum fiecare criza e altfel, ce invatam acum probabil nu ne va folosi prea mult.

luni, 24 mai 2010

reforma justitiei si stoparea furturilor

Aproximativ 30% dintre cititorii acestui "glob" considera ca principala problema ce trebuie rezolvata este "diminuarea la macar 1/2 a furturilor din achizitiile publice si ale regiilor de stat". Lucrul acesta demonstreaza ceva ce stiam deja: increderea in solutiile propuse pentru rezolvarea pe termen scurt a problemelor prin "solidaritate" este egala cu ZERO!
Cu totii stim ca in ciuda solidaritatii si scaderii salariilor si pensiilor (ce vor duce la o scadere a cererii agregate si astfel scadere economica resimtita de noi toti), in continuare hotii vor prospera.
Trebuie sa spun de la inceput ca in ciuda voturilor voastre, desi cred ca este mandatoriu sa oprim furturile, nu cred ca aceasta se va putea face in timp pentru a ne ajuta la plata celor 10.5 mld Eur.

Ce se poate face? Aici am vazut multa dezamagire in randul cititorilor care chiar m-au acuzat ca spun baliverne politice. Trebuie sa spun de la inceput ca domeniul politic nu ma intereseaza prea tare.
BlueSlash a propus insa ceva foarte interesant si cu legaturi serioase cu tema furturilor: reforma in justitie.

Nu lucrez in domeniu asa ca sunt sigur ca acest post e probabil foarte usor de criticat. Daca dupa ce voi studia mai mult situatia imi voi da seama ca am aberat (prea tare), voi sterge acest post pentru a nu amplifica niste greseli. Deocamdata incerc doar sa aplic niste principii generale de management pentru eficientizarea unei activitati despre care si voi credeti ca are probleme.

Ce ar presupune in primul rand reforma in justitie?
Ar presupune ca toti magistratii sa dea ce au mai bun pentru a face dreptate in fiecare caz, uitand de probleme personale sau de apartenenta lor la vreun grup de interese.
Masuri pentru a fi incurajati sa faca asta:
  • anularea inamovibilitatii magistratilor... Cum ar fi ca voi sa stiti ca odata intrati intr-un domeniu, nu veti mai fi dati afara? Banuiesc ca stiati ca magistraţii de la toate instanţele (judecătorii, tribunale, curţi de apel, Curtea de Casaţie) nu-şi pot pierde funcţia decât prin demisie, atingerea limitei de vârstă pentru pensionare, pentru comiterea de abateri constatate şi sancţionate prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, punerea în retragere pentru infirmităţi grave pe baza hotărârii în acest sens a aceluiaşi Consiliu Superior al Magistraturii, fundamentată pe o expertiză medicală; magistraţii nu puteau fi nici transferaţi, chiar prin înaintare în grad, fără consimţământul lor. Eu daca fac greseli la locul de munca primesc o evaluare de tip "needs improvement" care reprezinta un fel de avertisment, alaturi de intreruperea oricarui tip de spor. Daca in 6 luni continui sa gresesc, e clar ca pot sa-mi caut de munca! 

Ce v-ar mai motiva sa va imbunatatiti in conditiile in care stiti ca singurele sanse de a fi dat afara este sa se sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii (care la randul sau nu are nici un interes sa faca rau unui coleg sau sa imbunatateasca situatia justitiei)?

  • aplicarea de targeturi de corectitudine magistratilor... ciudat dar se poate: Daca in mai mult de 5-10% dintre cazurile de la judecatorie se schimba sentinta la apel, primul judecator primeste un "needs improvement". La fel si mai departe pana la curtea suprema de justitie. Daca verdictul dat de un complet de la curtea suprema e modificat la CEDO spre exemplu, toti judecatorii respectivi (de la CSJ si de la completele anterioare ce au dat decizii gresite) primesc "needs improvement" si pot fi concediati in caz ca CEDO modifica deciziile... Problema cea mare e ca procurorii nu pot semnala la CEDO o decizie gresita a unui judecator asa ca va las pe voi, cei care stiti ceva mai bine sistemul sa ma ajutati cu o solutie.

Efectul pervers al unei astfel de masuri ar fi acela ca multi ar tergiversa deciziile. Solutia mai jos.

  • aplicarea de targeturi de timp magistratilor. un dosar trebuie rezolvat in medie intr-o perioada de... In cazul in care la o persoana dosarele dureaza mai mult, s-ar putea ca acea persoana sa nu aibe competentele necesare rezolvarii.

Aceste masuri sunt menite sa incurajeze competitia intre judecatori. Desigur ca cei care vor excela vor fi bonificati in timp ce cei care nu... nu. Pentru a face jocul si mai interesant putem conveni ca bonificarea sa fie un procent din sumele recuperate prin actiunile lor... Daca prind pestii mari, bonusul va fi mare. Daca insa condamna pe cine nu merita condamnare, s-ar putea sa nu mai fie deloc!

  • aplicarea de targeturi procurorilor: o alta "verig slaba" sunt procurorii. Ei ar trebui sa aibe targeturi cel putin in ce priveste "valoarea" dosarelor si numarul de dosare in care ei s-au inselat. Cu alte cuvinte, daca intr-un an de munca, un procuror nu reuseste sa "prinda" nici un infractor, inseamna ca aparatul procuraturii este supradimensionat! Daca in schimb toti cei pe care ii prind scapa, inseamna ca exista mult prea multa incompetenta in acest aparat. De asemenea, un alt lucru de analizat este duritatea pedepselor. Profesorii in US sunt destul de atenti la normalitatea distributiei notelor pe care le acorda. O asimetrie spre notele mici arata ca profesorul a fost prea dur sau nu a predat bine in timp ce asimetria spre notele mari arata ca profesorul are o materie prea usoara sau nu isi motiveaza destul studentii prin diferentierea lor.

Stiu ca din exterior lucrurile par mult mai simple decat din interior dar... targeturile si posibilitatea sanctiunilor motiveaza de obicei oamenii.

Hai sa vedem ce se intampla acum cu achizitiile publice. Folclorul spune ca:
  • se organizeaza o licitatie care nu se anunta cum ar trebui
  • caietul de sarcini se face "dupa chipul si asemanarea" viitorului castigator
  • apar ca prin minune 3 oferte de la 3 firme diferite... doar ca scrisul seamana si la fel si semnaturile... Stampilele sunt diferite
  • surprinzator, toate ofertele au costuri mai mari decat pe piata...
  • daca vreo oferta este la o valoare mai mica... trebuie respinsa deoarece este clar ca nu este fezabila...
Ce se poate imbunatati?
Anuntarea tuturor achizitiilor publice ar putea fi facuta pe un singur site unde producatorii si distribuitorii ar trebui sa poata seta alerte (cineva vrea un produs pe care il distribui) + pe cel putin alte 2 site-uri mari de oferte si cereri specializate in acel domeniu. Aici mult ontestatul proiect e-guvernare ar putea avea un impact foarte benefic.
Fiecare paragraf din caietul de sarcini ar trebui sa poata fi motivat de catre autor, sub sanctiunea unei cercetari penale si a concedierii fara drept de apel.
In plus, in conditiile in care totul este centralizat, este de ajuns ca o achizitie sa fie facuta la un cost mai mic pentru un bun similar ca poate duce la triggerarea unei anchete... de ce celelalte oferte/achizitii au fost facute la preturi mai mari. In plus, prin compararea cu niveluri de costuri din alte tari si din alte proiecte, s-ar putea face o imagine mai buna a costurilor minime si maxime acceptabile.
Aceeasi rezolvare ar putea satisface si obiectivul referitor la transparentizarea cheltuielilor publice propus de kaboom.

Hai sa vedem cum se poate elimina si intelegerea dintre cel care da spaga si cel care ia spaga. Din punctul meu de vedere, incercarea de a da spaga este ceva normal. Persoana care ia spaga insa inseamna ca incalca un contract prin care declara ca va apara alte interese decat cele proprii. Toti suntem insa oameni economici asa ca interesul personal este mereu mai important decat cel colectiv.
Cum facem ca persoana care ia spaga sa nu o mai faca iar cel care da spaga sa nu se mai coalizeze cu cel care ia spaga? E o misiune grea dar si in acest caz se pot face cativa pasi:
In primul rand cred ca e mandatoriu ca macar unul dintre cei doi sa fie de partea care trebuie. Daca in cazul lucratorului public ce ia spaga e cam greu, pentru cealalta persoana e ceva mai simplu. Cum in multe dintre cazuri se da spaga pentru obtinerea unor chestiuni normale, multi dintre cei care dau spaga sunt relativ frustrati de asta. mai mult, si cei care dau spaga pentru alte chestiuni s-ar putea sa vrea sa se mai tocmeasca sau sa dea o spaga mai mica.
Ce se poate face? se poate decriminaliza fapta pentru cel care da spaga, urmand ca singura pedeapsa sa fie o amenda de valoarea pagubei, cu posibilitatea anularii ei in cazul in care persoana colaboreaza cu justitia...
Ce ar face o astfel de masura? pai l-ar transforma pe cel ce ia spaga intr-un haituit! daca celalalt vorbeste, cel ce ia spaga poate pierde tot... iar celalalt nu pateste nimic daca colaboreaza impotriva celui care cere! Pentru a se proteja sau ca sa se merite (valoarea asteptata sa compenseze riscul mai mare), cel ce ia spaga ar trebui sa creasca tarifele, provocand astfel o si mai mare suparare in randul celui tentat sa dea...

Nu stiu daca propunerile mele au un fundament legal sau daca ar merge. Nu sunt jurist asa ca banuiesc ca tot ce am zis e usor de contestat. Cea mai dificila propunere mi se pare prima: anularea inamovibilitatii magistratilor deoarece ea ar putea presupune schimbari legislative mari.
Totusi, toate propunerile mi se par posibile si au potentialul sa imbunatateasca, desi probabil nu vor reusi sa elimine complet comportamente negative.

Edit: Pentru a vedea cat de mult se pierde prin procesele pe care incearca sa le diminueze masurile de mai sus, site-ul http://porcisme.ro/ a facut o evaluare doar a acelor furturi ce au fost divulgate in presa. Evaluarea de aici nu spune mare lucru despre furturile "baietilor destepti" - contracte pentru gaze, energie - si nici nu afirma ca ar fi o lista exhaustiva.

Acum spune-mi parerea ta:






duminică, 23 mai 2010

alt grafic interesant

Tot ca de weekend...
Situatia schimburilor comerciale ale 2 state foarte importante in aceasta perioada: US si China.
Imaginea este preluata de pe SimpleComplexity si arata vizual doi poli de putere foarte interesanti si in ce masura ei depind unul de celalalt.
Din ce vad aici US exporta catre China in principal inflatia... iar China exporta catre US cam tot ce au ei nevoie!
Oare merita sa ne mai intrebam de ce China doreste sa-si diversifice rezervele valutare?