vineri, 15 aprilie 2011

Cauzele crizei - varianta oficiala si traducerea

Pentru a sti cum sa trecem de criza e mandatoriu sa stim ce ne-a adus aici.
Credeam odata ca niciodata ca momentul in care oamenii vor afla dintr-un raport oficial (raportul comisiei americane de evaluare a cauzelor crizei) ce s-a intamplat, chiar si fara prea multe detalii, vor realiza ca mergem intr-o directie gresita.
S-ar parea insa ca oamenii sunt mult prea preocupati sa se planga si sa spuna de ce nu vor reusi sa schimbe nimic, pentru a se putea gandi la solutii.

Raportul mult asteptat (si pe care l-am supralicitat) a aparut acum cateva luni... Despre el nu s-au spus multe asa ca imi permit sa va povestesc concluziile si sa va dau sansa sa intrati voi mai in detaliu.
We conclude this fnancial crisis was avoidable... adica daca se voria sa nu avem criza s-ar fi evitat...
We conclude widespread failures in financial regulation and supervision proved devastating to the stability of the nation’s fnancial markets... adica sistemul financiar a fost lasat de capul lui desi oamenii credeau ca cineva e platit sa il supravegheze... ah, pardon... mai multi erau platiti sa- supravegheze dar se castiga mai bine jucand daca iei bani si de la cei pe care teoretic ii supraveghezi...
We conclude dramatic failures of corporate governance and risk managementat at many systemically important fnancial institutions were a key cause of this crisis... adica stiind ca vor fi salvate, firmele prea mari ca sa pice nu s-au mai interesat de riscuri si au marcat doar profiturile...
We conclude a combination of excessive borrowing, risky investments, and lack of transparency put the fnancial system on a collision course with crisis... adica ar trebui sa incurajam indatorarea in continuare ca ea ne-a mai dus intr-o criza... bani ieftini sa fie pentru toata lumea ca altfel nu sunt oamenii fericiti.
We conclude the government was ill prepared for the crisis, and its inconsistent response added to the uncertainty and panic in the fnancial markets... adica platim degeaba mecanismul de stat ca ei vor face oricum ce le cer interesele private care platesc si ele...
We conclude there was a systemic breakdown in accountability and ethics... adica atunci cand nimeni nu e responsabil de nimic, orice se poate intampla... iar daca singurul lucru care conteaza e atingerea unui obiectiv pe termen scurt, setat exagerat de sus, etica devine un impediment in calea succesului...
We conclude collapsing mortgage-lending standards and the mortgage securitization pipeline lit and spread the flame of contagion and crisis... adica cine n-are prima casa sa-si faca pentru ca e cea mai nociva strategie... pe testate!... cand apar problemele va fi important sa le impachetam frumos si sa le facem sa le creasca preturile un pic.
We conclude over-the-counter derivatives contributed signifcantly to this crisis... adica atunci cand nu intelegi despre ce e vorba, nu cumpara chiar daca vezi cum cresc preturile...
We conclude the failures of credit rating agencies were essential cogs in the wheel of fnancial destruction... adica si agentiile de rating au interesele lor iar faptul ca noi avem incredere in ei inseamna ca acceptam sa fim manevrati.

Nu cred ca este nevoie sa traduc mai bine ce spune raportul... Oricum, toate concluziile erau cunoscute de foarte multi si au fost vorbite si rasvorbite... Ciudat este sa vezi ca dupa ce toata lumea constata cum hazardul moral si banii mult prea ieftini aruncati catre toata lumea au provocat criza, domnul Bernake continua in exact acelasi stil... iar Boc face mai multe episoade din prima casa decat au fost din tanar si nelinistit...

Cel mai ciudat e ca noi economistii pornim de la premisa ca oamenii sunt rationali si ca fac mereu alegerile optime in conditiile respective de piata si de informare...



Fcic Final Report Full

joi, 14 aprilie 2011

schimbare de trend pe commodities

Probabil multi dintre noi au observat ieri ca mai multe commodities au luat-o in jos.
Chiar daca mai multi analisti spuneau de ceva vreme ca acest lucru se apropie, piata s-a miscat doar dupa ce Goldman Sachs, "oamenii lui Dumnezeu" din pietele mondiale, au spus ca si ei isi schimba strategia.
In general "se spune" ca pietele financiare, in mai ales cele internationale sunt cele mai apropiate de piata cu concurenta pura si perfecta...
Totusi, situatia actuala, in care multi jucatori asculta leaderul, seamana mai degraba cu ce descrisa de Cournot.

marți, 12 aprilie 2011

Esti suparat cand te fura? Ce faci?

Acum cateva luni v-am provocat sa actionati. Era vorba atunci de o consultare publica pe tema Achizitiilor Publice.
Trebuie sa spun cu mahnire ca am vorbit cu mai multi bloggeri de top pe care ii cunosc pentru a promova aceasta initiativa, pentru a crea un flow de idei care mai apoi sa devina o dezbatere publica in Romania. Intr-un final, din aceasta dezbatere, mi-ar fi placut ca fiecare sa preia ideile pe care le considera relevante si sa le trimita pe mail pentru a "modela" un sistem unic de achizitii publice.

Rezultatul: multe promisiuni, cateva refuzuri categorice... si nici o miscare.

De aceea, acum ca mai sunt mai putin de 10 zile, va provoc pe voi, cei destul de putini oameni care inca mai citesc acest blog sa:
1. Impartasiti ideile voastre pentru a ii ajuta si pe ceilalti sa isi formeze o opinie.
2. Dupa ce v-ati facut o opinie si v-ati testati ideile, sa trimiteti un mail catre organizatorii acestei consultari publice pentru a le impartasi opinia voastra.

Hai sa incep eu. Chiar daca nu sunt un expert in acest domeniu, cred ca cel mai usor se asigura ca o achizitie publica ajunge la firma care trebuie cu ajutorul invitatiei la licitatie (care poate fi facuta doar catre "cine trebuie") si prin conditiile trecute in caietul de sarcini, care pot fi aberante, pentru a favoriza o anumita firma.

Cu alte cuvinte, transparenta este prima problema.

In plus, faptul ca nimeni nu stie exact ce se intampla cu banii ajuta persoanele corupte din administratia publica (daca or exista pentru ca nu prea au fost demonstrati) sa traiasca multumiti si fericiti pana la adanci batraneti.

In concluzie, transparentizarea activitatii de achizitii publice ar asigura faptul ca mai multi provideri ar concura pentru aceiasi bani, motiv pentru care, intr-un final, sansele ca preturile sa fie mai mici si sansele ca mai departe "comisioanele" platite informal si "taxa de lobby" sa dispara ar fi mari.

Propunerea mea: nici unul dintre detaliile din achizitiile publice in afara celor militare sa nu mai fie "la secret" si respectiv toate anunturile privind achizitiile publice sa fie facute transparent cu un numar de luni inainte in functie de ce trebuie sa contina dosarul.
Mai mult, daca toate anunturile se fac in acelasi loc pt toate unitatile administrative iar "stirea" se transite automat catre toate firmele de profil ce corespund anumitor criterii conform inregistrarilor de la registrul comertului, e foarte dificil sa mai favorizezi pe cineva.

Nu trebuie sa uitam de caietul de sarcini... Bine scris, acesta poate sa indice clar firma castigatoare. Totusi, in conditiile in care persoana care compune acest caiet de sarcini nu are voie sa puna conditii care sa restranga numarul de firme la mai putin de... sa zicem 5 (pe care sa nu le cunoasca), conditie ce poate fi tinuta la nivelul platformei, cred ca totul va fi un pic mai competitiv. Daca mai punem si o conditie ca cei care scriu caietul de sarcini trebuie sa poata motiva toate cerintele, sub sanctiunea concedierii dupa un anumit numar de greseli, cred ca lucrurile s-ar imbunatati substantial.

Ce parere aveti despre aceste propuneri foarte high level?
Nu uita sa iti trimiti parerea catre cei care o pot folosi in binele tau