vineri, 16 iulie 2010

Moneda nationala se depreciaza din nou...

Unii vor vedea in asta "a treia varianta"... altii vor vedea problemele Romaniei... sau mesajele recente transmise de catre guvernator sau de catre Eugen Radulescu.

Ce se intampla de fapt?
Euro a "prins ceva momentum" asa cum preconizam aici, adoptand ambele scenarii intr-un timp mai rapid decat credeam: intai scadere de la 1.27 la 1.25 fata de USD, urmata de crestere destul de rapida pana la 1.3.

Yoy... comentariile lu' Isarescu or fi miscat piata si in US si in celelalte state din Europa de Est????




Ba chiar mai mult, au inceput sa miste piata cu cateva zile inainte sa apara?
Cu siguranta nu!
De obicei leul are o volatilitate ceva mai mica decat celelalte valute din regiune, fiind tinut mai strans in frau de BNR. Acest lucru e in general bine atata timp cat nu este predictibil nivelul la care se intervine si atata timp cat nu este aparat un nivel nesustenabil. In plus, faptul ca jucatorii din piata stiu ca BNR va interveni ii face sa isi schimbe comportamentul si sa modifice singuri pozitiile atunci cand se apropie de capetele intervalului, facand interventia BNR sa nu mai fie necesara. Acum BNR l-a lasat sa se duca un pic mai sus urmand miscarea lui normala.

In concluzie, de ceva vreme BNR ne arata ce s-ar putea intampla "daca"... Face asta pentru a usura munca guvernului de aplicare a unor politici de ajustare... pe care guvernul nu e convins ca vrea sa le aplice!

Hopa... A treia cale!

Daca va mai amintiti acum ceva vreme spuneam despre cea de a treia varianta (ex: aici la final pt ca e mai usor de gasit)... Spuneam atunci ca nu vreau sa vorbesc prea mult despre asta pentru ca sper sa fie intarziata macar pana in toamna...

Am fost surprins dar "cel mai bun comunicator" din perioada de criza al Romaniei a inceput el sa vorbeasca despre asta!!! Nici el nu a dat toate informatiile dar... se pare ca se gandeste la exact aceeasi masura la care ma gandesc si eu...

Insasi discutiile despre aceasta cale inseamna ca problema este deosebit de periculoasa! Dupa problemele pe care aceasta cale le-a provocat acum mai bine de 10 ani, nimeni nu si-ar dori sa se aplice! Cel mai probabil in octombrie BNR va lua o decizie. Voi reveni cat de curand cu informatii cat mai complete despre acest scenariu. Din pacate aceasta varianta ar trebui sa schimbe destul de multe calcule si destul de multe scenarii!

"Dacă vă uitaţi însă la măsurile active, proactive, păi 90% împing spre a treia cale, adică o ajustare brutală, de criză. Toate sunt cel puţin ciudate. Ca instituţie responsabilă noi nu putem să le agreăm. Le considerăm periculoase, sunt iluzii"

miercuri, 14 iulie 2010

Perioada de AUR...

Am avut astazi o discutie electronica cu Flavian, un 'baiat de aur"... El este un puternic sustinator al metalelor pretioase, considerand, la fel ca multi altii, ca problemele economice care vin sunt mai grele decat cele de pana acum, in conditiile in care economiile nu mai au suflul (sau "inertia" cum spunea tovarasu Vladescu) de odata.
Flavian vorbea si despre posibilitatea unor falimente rasunatoare "in lant", lucru destul de posibil...
Problema cea mare e ca in conditiile in care asta se intampla (si sunt mari sanse in urmatorii 5 ani sa vedem asa ceva), deflatia va fi asa de puternica incat oamenii vor intarzia orice achizitie (probabil in afara de mancare), sperand/ stiind ca preturile vor continua sa scada. Lipsa cererii ar duce in aceste conditii la o deflatie si mai mare si astfel la un adevarat haos economic. Intr-un final am ajunge la Hiperdeflatie, adica o scadere autointretinuta si generalizata a preturilor.
Problema e ca intr-un astfel de moment, oamenii vor tine de bani cu dintii!!! Aurul si argintul ar trebui sa pice odata cu restul economiei... dar mai rau avand in vedere ca nu sunt de mancare:)
Ca sa dau un exemplu recent, Ce s-a intamplat cu USD si respectiv cu aurul atunci cand o firma foarte mare a picat?
Cum au evoluat cele 2 atunci cand a picat Lehman?

Cu negru e Dolarul... cu Maro (chiar nu e un apropo) e aurul...
Data marcata este 19 Octombrie... Cam o luna dupa ce Lehman a picat...
Cu alte cuvinte evolutia de dupa picajul Lehman se vede in imagine... nu o mai comentez...
Intrebarea ar fi ce s-ar intampla daca ar pica GS + BS + AIG + DB + altele (numele sunt puse doar ipotetic)...

Ar fugi lumea de bani? ar reforma sistemul si ar arde FIAT money?... sau...???
Am vazut ca sunt destul de multi cititori foarte informati pe site... asa ca ma intereseaza parerea voastra!



Inca o data despre TVA (sper ultima oara)

Din nou am auzit la TV cum cresterea TVA va duce la o crestere cu 5% a tuturor preturilor. Din nou imi vin dracii cand ii vad pe proaspetii absolventi de facultati particulare (nu ca la universitatile finantate de stat ar fi mai bine din pacate) expunandu-si cunostintele "pe sticla"...
Problema nu e ca vad eu asta! Problema e ca vede asta si Tzatza Floarea din piata... si absolventul de particulara, "director de marketing" si "fiu al lu' patronu" de la magazinul din colt... si multi altii!
Am mai explicat ca intr-un curs de facultate ca aceasta taxa va fi impartita intre vanzator si cumparator... pentru ca asa spune legea cererii si ofertei.
Cat vor creste preturile in cazul in care cererea este PERFECT inelastica iar taxa e transferata complet cumparatorului? Pai inainte plateam 119% din pretul produsului iar acum ar trebui platit 124% in cazul rar al produselor cu cerere PERFECT inelastica la pret... 124/119= 1.042...
Adica nici un pret nu ar trebui sa creasca cu mai mult de 4.2%!!!

Daca mai auziti pe cineva spunand ca preturile vor creste cu 5% scuipati-l in fata... Dupa ce stergeti televizorul hai sa ne mai gandim si la alte chestiuni!

Romanii sunt obisnuiti cu inflatie si cresteri salariale... De 20 de ani toti am ajuns sa avem de la salarii de cateva mii de lei pana la salarii de cateva zeci de milioane dupa care au taiat nenorocitii acestia din zerouri.
Cele 2 fenomene (inflatia si cresterile salariale) merg mana in mana, interconditionandu-se intr-o "spirala inflationista". Intr-o astfel de spirala, preturile cresc facandu-i pe oameni sa ceara salarii mai mari pentru a-si pastra (cat de cat) puterea de cumparare, lucru ce creste costurile determinand astfel o noua crestere a preturilor si reluarea ciclului...

Pentru cei care cred ca asta se va intampla am o scurta intrebare: cator persoane cunoscute li s-a marit salariul in ultima vreme si catora li s-a diminuat???
Aha!

In conditiile in care in aceasta perioada angajatorii fac jocurile iar ei nu vor sa creasca salariile, banii cu adevarat disponibili in toate buzunarele noastre pentru a ii cheltui devin ceva mai putini dupa cresterea TVA... adica putem cheltui cu pana la 4% mai putin decat luna trecuta.

Ce este foarte probabil sa se intample in aceste conditii? Pai in prima faza multi vor zice ca ei vor sa se protejeze (ca asa e romanul)... asa ca ei vor creste preturile cu 4 sau chiar 5%!... Apoi vor observa ca in "industria" lor se vinde cu 10% mai putin decat acum cateva luni... Dupa care vor vedea ca multi dintre colegii de breasla pentru a isi plati creditele au mai lasat la pret si ca inca mai au cativa clienti in timp ce in magazinul cu pretul cu 4% mai mare cam bate vantul...
Si astfel la unele produse preturile o vor lua in jos ceva mai serios!

Acum intrebarea ar fi daca scade suma disponibila pentru consum cu 4% sau cu mai mult...
Daca ne gandim la reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor (aproximativ 1.2 mil persoane), eu as zice ca tzatza Floaea ar trebui sa se mai gandeasca daca si ea creste pretul desi nu e platitor de TVA sau il scade si face promotii pentru bugetari sperand ca va prinde cativa clienti in plus...

marți, 13 iulie 2010

Despre taxare si impozitul progresiv...

Cred ca cea mai buna definitie a taxarii cred ca a fost data de Jean Baptiste Colbert
“The art of taxation consists in so plucking the goose as to obtain the largest possible amount of feathers with the smallest possible amount of hissing”... Deci este clar... Impozitarea e in principal un mod de jupuire:)...

Se tot vorbeste in ultima vreme despre impozitarea progresiva a veniturilor. Hai sa vedem daca acesta e modul de a face rost de mai multe pene!
In primul rand se spune ca in Romania, impozitul pe venit e unul mic... 16% in timp ce in alte tari aceasta taxa ajunge si la 56% (Suedia) cu o medie de 37%... si au dreptate cand spun asta!
Ce nu se spune e ca angajatul roman plateste aproximativ 33% taxe din venit, suma dublata de contributiile angajatorului!... iar asta inseamna ca fiecare roman plateste ca impozite aproximativ 40% din cat ar castiga in lipsa completa a impozitelor...
Sa mai spunem ca pe langa asta, Romania are acum unul dintre cele mai mari TVA-uri... 24% in conditiile unei medii de doar 20%, trasa in jos de adevarate paradisuri precum Luxemburg sau Cipru dar trasa in sus de tari precum Ungaria sau Suedia, printre putinele care ne depasesc cu al lor 25%...

Revenind la jupuirea fara sunete... exista o relatie veche intre nivelul taxarii si nivelul incasarilor la buget, numita curba Laffer.


Pe masura ce taxarea creste, colectarea taxelor scade din cauza cresterii evaziunii sau din cauza diminuarii dorintei oamenilor de a munci, diminuand astfel veniturile bugetare de dupa punctul de maxim. In Romania s-ar parea ca nivelul maxim al veniturilor aduse la buget este de 32%. Pe acest lucru s-a bazat introducerea impozitului unic pe venit... si au avut dreptate! Valoarea taxelor incasate nu a scazut asa cum credeau "contabilii" din ministere!
Ce se va intampla in conditiile in care impozitul acesta creste?... Laffer ne cam spune dar conducatorilor nostri nu le mai place teoria lui!
Am inteles de ce au crescut TVA... e o taxa cu o colectare buna... Sa vedem ce se intampla cu "macanitul"...
Oamenii "macane" de cateva saptamani la TV despre cum vor creste toate preturile iar lucrul acesta nu e bine!
Noroc insa ca romanii s-au obisnuit sa fie asa de moi incat e greu sa ii misti sa protesteze... Vor bombani ca nu mai au putere de cumparare si cam atat.

Impozitul progresiv nu e o idee rea in sine. Presupune ca unii vor fi mai putin motivati sa munceasca dar asta e un efect marginal avand in vedere ca taxele nu vor ajunge niciodata la un nivel la care sa nu mai faca sens sa muncesti (sper:)! Problema e ca e extrem de greu de colectat in conditiile in care nu ai un sistem informatic cu adevarat bine pus la punct (lipseste aproape cu desavarsire in Romania) si creeaza o birocratie care poate costa mai mult decat beneficiile obtinute. (Va mai amintiti cozile de la oficiile postale din perioada in care trebuiau depuse formularele?)

Ce au facut alte state, mai interesate de situatia economica a cetatenilor lor (a se citi state in care cetatenii sunt in stare sa spuna cand nu le convine ceva)?
Pa in UK, tara cu un deficit de 11%, au crescut si ei TVA-ul... de la 17.5 la 20% (adica 2.5pp, nu 5pp ca la noi), in conditiile in care, pentru a avea grija ca zgomotul nu devine prea puternic, au marit si nivelul deducerilor personale pentru salarii de sub 100k Lire/an...

In concluzie, singura varianta care i-ar putea face pe politicieni sa ne respecte destul cat sa se gandeasca si la populatie atunci cand iau anumite masuri este sa ne respectam si noi unii pe ceilalti mai mult!

duminică, 11 iulie 2010

Alti actori... aceeasi piesa!

Ce facea Romania cu cateva luni inainte sa anunte planurile de austeritate... taierile din toate partile???
Ei bine, cumpara avioane!
Ce face Grecia, o tara supraindatorata acum, in perioada in care se chinuie sa isi plateasca datoriile fara sa intre in default?... Cumpara submarine!
Trebuie sa mai spunem ca anii trecuti, Grecia a cumparat si ea 24 avioane F16 in valoare de 1.5miliarde de la marele licurici dar atunci cand acesta nu a ajutat-o la vremuri de grea incercare (ba chiar Goldman Sachs, o firma destul de ajutata de licurici i-a dat un vant serios Greciei spre prapastie), Grecia si-a indreptat achizitiile catre micii licurici din apropiere!

Pentru toti cei care se intrebau de ce Madam Merkel sta atat de mult inainte sa semneze actele de ajutorare a Greciei, in conditiile in care consecintele pasivitatii ar fi fost crunte... trebuie sa spun ca sper ca nu aceste negocieri constituie raspunsul:).

iar pentru cei care vor sa inteleaga mai mult... ceva "lecturi obligatorii"...
John Perkins - Confesiunile unui asasin economic

Iar "Globalizarea. Sperante si deziluzii" a lui Stiglitz nu o gasesc sa o embeduiesc...

despre Euro...

Hopa... Eur a ajuns la nivelul prezentat aici... si s-a oprit!
Dupa ce a testat nivelul 1.27 a luat-o in jos repejor.
Asa cum spuneam , dupa ce testeaza 1.27 e destul de probabil sa o ia in jos.
Interesant este ca acest lucru se intampla la inceput de weekend asa ca va trebui sa asteptam pana luni sa vedem incotro evolueaza lucrurile.
Ar exista ce-i drept si un scenariu in care Euro mai reuseste sa o ia spre 1.29-1.3 chiar... dar cred eu mult mai putin probabil... cel putin acum.

Intre timp, un scenariu foarte interesant poate fi gasit aici...
Este vorba despre un scenariu atat de rau incat... e bine sa stati jos inainte sa-l cititi!... singurul lucru care ma face sa cred ca nu se va intampla niciodata asa ceva este acela ca acesta e un scenariu in care nimeni nu castiga... si de obicei atunci cand nimeni nu castiga, nimic nu se intampla! Totusi, sunt multi care cred ca e foarte posibil iar asta ii face sa parieze pe asa ceva, in speranta de a castiga... ceva... orice!
Iar prea multe pariuri intr-o directie pot duce la un "self fulfilling prophecy"... sau la profituri uriase din spargerea acelei bule:).