sâmbătă, 16 octombrie 2010

Bernake si cuvintele - the movie

Ca tot e weekend si ne place sa vedem filme, hai sa-i vedem calutatile de comunicator ale barbosului Bernake, calitati cu care el spera sa pacaleasca piata pentru a scapa de deflatie...
Observati hotararea cu care rosteste cuvintele, observati seriozitatea pe care o foloseste, observati cadenta speechului! Toate acestea sunt armele cu care barbosul din imagine va lupta cu deflatia si al doilea dip... pana la ultimul cuvant:)).

Un weekend placut.




vineri, 15 octombrie 2010

Bernake si cuvintele

Barbosul tocmai a mai transmis o serie de "mesaje cheie" pe care piata inca le digera.
Nu voi vorbi despre "masurile pe care FED este gata sa le ia pentru a nu intra intr-o spirala deflationista". Nici despre recunoasterea faptului ca nu prea se pricep la politici monetare in conditii de inflatie mica.
FED considera stabilitatea preturilor o arma cu doua taisuri: pe de o parte stabilitatea este buna dar pe de alta parte nu incurajaza cresterea. Imi permit sa mai adaug inca o chestiune negativa a unui nivel redus al inflatiei corelat cu crestere economica mica sau negativa: din ce in ce mai multi oameni pierd intr-un sistem al economiei globale de tip Ponzi... Iar acest lucru inseamna ca s-ar putea ca jocul piramidal sa se termine!
O alta informatie importanta transmisa de FED este aceea ca in conditiile unei rate a dobanzii apropiata de 0, politica monetara nu mai are nici o alta parghie de actiune in afara de Quantitative Easing - multiplicarea banilor in cadrul sistemului si achizitia de active financiare care permit bancilor sa se recapitalizeze. Bancile mai departe ar trebui sa multiplice acei bani prin mecanismul "multiplicatorului monetar"... cel despre care spuneam mai demult ca nu functioneaza...
Cu alte cuvinte, singura varianta ramasa e ca FED sa arunce bani catre banci, bancile sa ii arunce pe piata de capital (intretinand bula de acolo) si... permitand unor speculatori agili sa faca profit.
Cam aici se opreste efectul deoarece cerere de bani pe piata nu prea exista intr-o astfel de perioada.

FED mai face si o gresala: vorbeste despre imprumuturi pe termen lung! De ce sunt acestea o gresala? Pai hai sa ne gandim la cantitatea de bani aruncata dintr-un foc in economie si la sansele pe care FED le are sa sterilizeze acele sume... nici una! Cu alte cuvinte, in cazul in care apare intr-adevar inflatia, lucrurile sunt de-a dreptul imposibil de tinut in frau, oricat de sus ar duce FED ratele dobanzii!
Totusi probabilitatea unui astfel de scenariu in urmatorii ani e foarte mica.

Principalul mesaj pe care consider ca l-a transmis FED este insa legat de COMUNICARE!
Au cam recunoscut ca au o arma fara gloante, ca nici pe aceea nu prea se pricep sa o foloseasca pentru ca nu prea au mai fost in astfel de situatii dar ca... spera sa faca o omenire intreaga "din vorbe"!

"Central bank communication provides additional means of increasing the degree of policy accommodation when short-term nominal interest rates are near zero. For example, FOMC postmeeting statements have included forward policy guidance since December 2008, and the most recent statements have reflected the FOMC's anticipation that exceptionally low levels of the federal funds rate are likely to be warranted "for an extended period," contingent on economic conditions. A step the Committee could consider, if conditions called for it, would be to modify the language of the statement in some way that indicates that the Committee expects to keep the target for the federal funds rate low for longer than markets expect. Such a change would presumably lower longer-term rates by an amount related to the revision in policy expectations. A potential drawback of using the FOMC's statement in this way is that, at least without a more comprehensive framework in place, it may be difficult to convey the Committee's policy intentions with sufficient precision and conditionality. The Committee will continue to actively review its communications strategy with the goal of providing as much clarity as possible about its outlook, policy objectives, and policy strategies."

Cred ca acesta este semnalul care, dupa ce a fost un pic "rumegat" de investitori, a intors trendurile initiale.
Daca initial euro s-a apreciat (in paralel cu aurul), acum a lasat locul USD sa se aprecieze pentru ca "din vorbe" nu se intampla mai nimic... in mai ales cand declari intentia de a ii pacali pe toti.
Bursele la randul lor, in loc sa se aprecieze in asteptarea injectiilor de bani sunt deocamdata pe teritoriu negativ...

Cat de reala e varianta deflatiei? Destul de...
Ca sa dau si o veste buna, Google incearca sa puna la punct un sistem de evidentiere a inflatiei pentru fiecare tara, bazat pe tranzactiile online. Si dupa cum spune Google’s chief economist, Hal Varian, deocamdata online, intr-un sistem complet independent se cam simte deflatia!


Domnu' Bernache... luptati va rugam cu deflatia folosind numai declaratiile de presa, asa cum ati inceput deja! Chiar este cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru o economie ce sare din bula in... bula!

Edit - sa vedem ce "surprize surprize" ne rezerva bugetul de stat al US... Daca aveti timp dupa ora 9 sa va uitati pe net, dati-mi si mie un link "semnificativ".

joi, 14 octombrie 2010

administratia publica bat-o vina...

Aud oameni care spuneau acum o luna ca lucrurile merg spre bine cum acum si-au modificat un pic speechul. Problematic in viziunea acelor persoane nu este nici somajul, nici lipsa de reforme reale... ci in principal razboiul valutelor si faptul ca marele licurici se pregateste de QE...
"Motorul economiei trebuie pornit stimuland cererea" dar QE este negativ!

Ma gandesc insa cum a ajuns sa functioneze economia:
Avem un tanar zvelt si harnic. El munceste mult si castiga bine. Pe masura ce castiga din ce in ce mai bine mananca din ce in ce mai mult.
Mancand din ce in ce mai mult, tanarul zvelt si harnic incepe sa se ingrase. Depaseste 100kg, trece cu viteza peste pragul de 150 kg si il vedem acum ceva mai in varsta la 200 de kg!
Deja nu mai este tanarul zvelt si desi ar putea fi in continuare harnic, se misca greu si oboseste repede. Mananca insa in continuare destul de mult si are nevoie de un medicament numit... sa zicem QE ca sa reziste.
Din pacate insa ajungem la momentul in care nu mai produce destul cat sa-si sustina pofta de mancare. Economia clasica ar spune ca in astfel de conditii va castiga mai putin, va manca mai putin, va slabi si astfel lucrurile se vor regla de la sine.
Batranul gras insa simte nevoia de a manca si mai cere in continuare, chiar daca nu mai face nimic pentru acea mancare.

Cam asa e acum economia noastra, in mai ales partea publica dar si bucatele din economia privata: un batran supraponderal ce are nevoie sa consume mai mult decat produce, care spera sa gaseasca cerere pentru ce produce si care cere din ce in ce mai multi bani pentru a supravietui.

Problematic este ca cei care conduc aceasta lume nu se gandesc ca poate ar trebui inceput macar acum in ceasul al 12lea un regim, un sport sau ca ar trebui luate orice fel de masuri prin care "pacientul" sa ajunga la greutatea ce i-ar permite sa sa miste la fel de bine ca inainte... nici ca daca va continua sa manance la fel de mult se va ajunge la momentul in care va muri strivit de propria greutate...

Acum haideti sa ne punem in papucii unei stimabile doamne care de 35 de ani lucreaza in administratia publica... sa zicem ca incaseaza bani de la contribuabili la singurul birou unde se poate face asta de la ora 10 la 12, martea si joia. E obisnuita cu toate injuraturile posibile si are acumulate frustrari cat pentru inca vreo cateva generatii. Nu ii place munca ei lucru pe care il lasa de inteles tuturor celor cu care intra in contact.
Munca ei ar putea fi facuta usor de un ATM, o banca sau pur si simplu online. Totusi cineva o mentine in "Schema de cadre".
Aceasta persoana va trebui la un moment sa ramana fara job, nu neaparat pentru ca nu isi mai trateaza bine clientii ci pentru ca nu mai e nevoie de ce stie sa faca.

Intrebarea mea este ce e mai bine sa se intample?
1. Sa i se taie progresiv din salariu pana cand renunta, dupa ani in care si-a exprimat frustrarile cu fiecare persoana ce i-a trecut pe la ghiseu
2. Sa fie concediata din momentul in care vine un sefulet mai cu "cohones"
3. Sa fie lasata pe pozitie pana cand se pesnioneaza urmand ca apoi sa se ia decizia daca se angajeaza alta persoana sau se renunta la acel post
4. Sa i se ofere cursuri de respecializare platite in domeniul ales de ea + sa i se ofere cateva salarii compensatorii care sa o ajute sa supravietuiasca pana gaseste un alt loc de munca
5. Sa i se mareasca salariul si sa i se dea o prima pentru zambet care sa o incurajeze sa nu isi mai verse nervii pe contribuabili





Banuiesc ca stiu care este raspunsul vostru dar banuiesc ca stiti care este raspunsul lor! Da... ei vor salariu mai mare si prima de zambet pentru ca stiu ca "la privat se castiga foarte bine" si ca "nu te poti angaja decat pe pile"...
Cu alte cuvinte minim de efort si daca se poate maxim de pomana. Un comportament economic foarte rational!

miercuri, 13 octombrie 2010

Bleak House :)

Ies putin offtopic (oarecum departe de economie) pentru a va povesti intamplari de astazi.
Avand in vedere ca am pierdut "la masa verde" un proces - contestatie la constatarea unei contraventii de circulatie - a trebuit sa trec din nou pe la judecatorie.
Multi isi amintesc imaginea posomorata, corupta si indolenta a judecatoriilor descrise de Dickens... Ei bine nu mai e asa!
Judecatoriile au fost renovate - vopsite cu lavabila! In rest lucrurile seamana.

Am cautat un loc de parcare. Ma asteptau deja cativa tiganusi veseli nevoie mare ca mai scot un ban miscandu-si cutiile de plastic puse pe strada. M-as fi asteptat ca intr-un loc ce imparte dreptatea, un loc pazit de jandarmi si incarcat de politie, astfel de chestiuni sa se intample macar mai pe ascuns... M-am inselat amarnic!
Am ajuns la biroul unde trebuia sa depun cererea... timp de cateva minute mi-a fost greu sa obtin atentia doamnei dar intr-un final am reusit. A stat cu nasul intr-un dosar timp de vreo 5 minute desi nu a dat nici o pagina...
In timp ce imi prelua actele (da, de data aceasta m-am dus cu toate pregatite, inclusiv cu "stampila pe timbru", asa cum e romaneste necesar) a venit gardianul. Era putin ingrijorat ca dintr-un dosar picasera cateva foi cand le-a dus la xerox... Omul era foarte bine intentionat. Le gasise pe jos iar acele foi nu reprezentau decat ceva probe la dosar...
Gardianul i-a pus doamnei cu care vorbeam o intrebare f interesanta: "Ai treaba?"...
Raspunsul a venit taios! "Pai daca l-ai trimis pe domnul la mine... ce sa fac!"... Atunci mi-am dat seama de ce a durat 5 minute pana sa ma bage in seama, desi nu prea avea treaba... Spera sa ma las pagubas!

Trebuie sa mai spun ca pentru a preda toate actele atunci, a fost nevoie sa fiu prezent acolo intr-una din cele 2 zile pe saptamana cand au program cu publicul pentru asa ceva, intre 10 si 12...
Trebuie de asemenea sa mai spun ca pentru o amarata de legalizare a unei sentinte a fost nevoie de: drum la posta ca sa cumpar timbre fiscale (desigur ca nu avea nimeni acolo), drum la CEC unde sa-mi spuna ca trebuie sa ma duc la "Cecul din sectorul unde locuiesc", doar acesta fiind in stare sa imi ia banii si sa ii verse intr-un cont, drum la alt CEC unde chiar sa platesc - ati observat vreodata ca nici macar sa platesti nu e usor in ziua de azi cand e vorba de stat? - drum la xerox pentru fotocopierea sentintei (sentinta reprezentand o pagina de copy/paste, bazata pe faptul ca am renuntat la un proces din lipsa de timp... pentru care judecatorul a avut nevoie de mai bine de 5 luni ca sa o scrie) si intr-un final drum la judecatorie pentru a depune cererea.

Nu cred ca mai e nevoie sa spun ca e mai usor sa platesti un pomelnic la biserica decat sa dai bani statului, in conditiile in care, precum in "afacerile" cu camatarii, daca nu platesti la timp esti pedepsit.

Intr-un final doamna mi-a luat actele, le-a pus la dosar, a aruncat dosarul intr-un colt si s-a intors la "supalexul" ei dupa o intrerupere atat de brutala...
Am indraznit sa pun intrebarea cand pot veni sa iau actul legalizat... E vorba la o adica doar de pus o stampila si o semnatura pe un act deja existent!... pe data de 21... Adica peste 8 zile.
Flowul banuiesc ca este - verifici ca s-a platit tot ce trebuie, pui stampila, lipesti timbrele, pui deoparte...

Am intrebat daca nu pot face ceva sa primesc mai repede... daca nu se poate azi... maine ar fi super!
Desigur ca am fost trimis la un alt birou unde o alta doamna la fel de "dulce" ca si prima m-a intampinat cu traditionalul "ce vreti"?
I-am explicat ca as vrea sa primesc mai repede un document.

Nu se poate! Toata lumea vrea repede... Noi avem de facut nu sute ci chiar mii de astfel de documente asa ca veti sta la fel ca toti ceilalti. Am insistat dar nu am reusit sa obtin decat o trimitere la alt birou.
Mi-a replicat taios: Noi suntem putine, multe dosare, -25%... Era sa-mi scape ca am mai fost odata cand aveau cei 25% la care facea referire acum si nu mi se pare ca situatia s-ar fi schimbat... Am inghitit insa aceasta remarca... Am nevoie totusi de acel document.

Nu am mai intrebat nici de ce daca toata lumea vrea repede, nu exista o taxa de urgenta, taxa cu ajutorul careia s-ar putea plati inca vreo cativa oameni care sa joace supaplex si sa spuna "clientilor" ca sunt ocupati.

Cand sa plec spasit m-a acostat o doamna in roba. Foarte simpatica, cu o atitudine foarte business ma vazuse nervos si a incercat sa fie proactiva in gasirea clientilor. I-am povestit de ce am nevoie si mi-a zis cam-ar fi ajutat in 5 minute la alt sector dar acolo nu stie pe cine trebuie sa "motiveze"... Hopa... deci exista taxa de urgenta dar in judecatorii nu se plateste cu chitanta si nici nu se tranzactioneaza direct... trebuie sa "stii pe cineva care stie pe cineva".

Mi-am amintit cum un amic mi-a recomandat sa nu renunt la proces si sa-l duc pana la capat... I-am zis ca nu voi apela la cunostintele lui pentru a-mi aduce un "martor" din principiu... si ca am inteles ca in absenta acelui martor, cuvantul politistului e mai important decat cuvantul meu desi constitutia acestei tari sugereaza ca am fi egali in fata legii. Am constatat mai demult ca nu e asa, ca ei sunt "mai egali" decat noi...
Mi-a placut insa sugestia amicului: "intelege ca tu poti continua pana in panzele albe... nu e nevoie sa aduci nici macar argumente, daca vrei, poti desena o broscuta pe hartia pe care le-o dai! Ei trebuie sa analizeze, sa deazbata, sa ceara si alte probe in afara de desenul cu broscuta, sa pretinda ca ar imparti dreptatea in mod just"...

La plecare m-a reintampinat tiganusul cu parcarea. M-a anuntat ca masina e ok... nu stiu de unde stia avand in vedere ca a venit dupa mine asa ca nu era pe langa masina.
Aveam draci asa ca atunci cand m-a "rugat de o bere" l-am intrebat ce a facut el pentru respectivii bani. A fost relativ contrariat de intrebarea mea... mi-a aruncat o privire gen "adica voi prostilor faceti ceva pentru bani... de asta nu veti ajunge niciodata sa aveti" asa ca am plecat fara sa-l mai bag in seama.

Imi amintesc ca odata propuneam o serie de masuri pentru reformarea sistemului de justitie. Imi amintesc ca doamna Merkel ne da peste nas cu reforma justitiei iar noi spunem ca in Romanica lucrurile merg cum nu s-ar putea mai bine... ca justitia s-a reformat.

Nu este singurul loc unde flowurile sunt gandite romaneste... imi amintesc cand mi-am preschimbat carnetul de conducere ca dupa ce mi-a facut poza mi-a luat vechiul carnet si mi-a zis sa vin in 4 ore sa-l iau pe cel nou... Termen de emitere 4 ore e fantastic dar am intrebat daca nu imi da nimeni dovada la mana ca am predat permisul acolo... just in case ca ma opreste vreun coleg de-al ei. A parut surprinsa de intrebarea mea si mi-a zis cu un aer inteligent: "daca va opreste cineva ii spuneti adevarul!... Ca ati predat permisul vechi pentru preschimbare la noi"...
Recunosc ca as fi preferat sa-i spun agentului libertatea sau cancan ca astfel de adevaruri pun pariu ca i-au mai spus multi inaintea mea...

Pe principiul "tot ce nu te omoara te face mai puternic" pot spune ca mi-a placut ziua de azi.
Am descoperit ca traim intr-o tara in care toti suntem frustrati, de obicei unii de ce fac ceilalti dar ne incapatanam sa continuam asa...

Nu sunt un libertarian , in sensul ca imi doresc un stat minimal dar nu cred in disparitia lui completa. Iar daca statul nu dispare complet, va gasi mereu parghii sa creasca precum Leviathanul.
Sunt curios insa daca o prelegere precum a lui de Soto, corelata cu experientele zilnice ale unei capitale europene precum Bucurestiul ma poate convinge sa devin un libertarian convins...

Pentru cei curiosi ce va zice un profesor de renume mondial cu ocazia vizitei la Bucuresti, nu uitati ca pe 20.10 sunteti asteptati
la Universitatea Româno-Americană, în Aula Magna, ora 11.00
Prelegere publică: Financial Crisis and Economic Recession
şi/sau
la Academia de Studii Economice,în Aula Magna, ora 18.00
Prelegere publică: The Crisis of Statism and the Way Out

marți, 12 octombrie 2010

Inca o stire ce modifica piata

Probabil ca ati vazut cum Eur/Usd intrase pe un downtrend destul de normal avand in vedere problemele de aici. Totusi, o veste venita de la FED a miscat piata!
In minutes of meeting de pe 24Sept a aparut textul "sense that (more) accommodation may be appropriate before long", text ce arata hotararea celor de la FED sa printeze bani.

Ma asteptam ca miscarea cea mare sa fie intr-un activ mai mainstream precum aurul, dar s-ar parea ca de aceasta data (si deocamdata) s-a preferat o piata cu o lichiditate mai mare.

Interesant despre piata aurului e un articol recent care incurajeaza US sa isi vanda rezerva... cu totul!
Motivul este acela de a profita de preturile de pe varf de bula, de a nu lasa bula sa creasca mai mult pentru a diminua efectele din momentul in care se va sparge si pentru a ajuta sectorul privat fara a crea asteptari inflationiste.
Totusi, desi bine intentionat, sfatul acesta e ca si cand i-ai recomanda lui Videanu in 2007 sa-si vanda casa pentru a tine banii in depozite.

Un alt articol pe care vi-l recomand astazi e unul despre bule. Aici gasim un citat care, zic eu, faca toti banii (sau tot aurul pentru cei care nu cred in bani):
"The biggest thing this past decade should have taught retail investors is to beware when everybody piles into any one asset class. When this happens, the chances are pretty good that a bubble has developed, and recent history shows that sooner or later, bubbles burst!"
Totusi, "oamenii lui Dumnezeu", cei care vegheaza pentru ca americanii sa poata dormi linistiti, incurajeaza cumpararea de aur prin modificarea in crestere a previziunilor... Parca au mai facut asta si in alte ocazii!

Totusi, stirile referitoare la QE si cumpararea de bonduri de catre FED au doua taisuri: pe de o parte anunta inflatie avand in vedere ca sunt masuri care arunca bani pe piata iar pe de alta parte sunt facute din cauza unei deflatii in stil Japonez, care si ei au facut aceleasi lucruri si tot nu au scapat.

Goldman Commodities 4.12

duminică, 10 octombrie 2010

Currency war

Azi vorbim cu totii despre cum intreaga lume va face QE pentru a isi ajuta economia... Spunema insa mai demult ca in conditiile in care acest lucru se intampla, s-ar putea ca cei care se abtin de la QE sa aibe un avantaj competitiv imens in fata celorlalti.

Exista 2 sisteme ce ar trebui sa fie corelate dar care au ajuns sa functioneze in paralel, desincronizate: Un sistem de productie reala si un sistem financiar menit sa sporeasca avutia prin simple speculatii.
Concurenta existe pe ambele sisteme: Daca in productia reala, cel care produce mai mult si ar trebui sa aibe un avantaj, observam ca altcineva pune doar un brand si castiga mai multi bani. In lumea financiara insa cel in care toti au incredere castiga tocmai din aceasta incredere. Diferenta este ca peste noapte poti investi si produce mai mult dar... increderea se castiga in ani lungi si se pierde in minute.

Pana la inceputul crizei, toti aveam incredere in motorul mare si puternic (chiar daca nu foarte eficient) numit USA. Oricand era nevoie de oameni increzatori in ziua de maine care sa consume, ei erau prezenti!
Cumparau insa doar in USD, moneda pe care ei o controleaza, oferind astfel celorlalti jucatori sansa de a-si face depozite pentru teancurile de monede verzi.
US a exportat masa monetara pe care ei o "obtineau" ieftin si o vindeau scump timp de decenii, pentru ca ei erau cei mai credibili!
Acum insa au aparut mai multi poli! Europa cea lovita initial a rezistat si acum incearca sa polarizeze economiile chineze in Euro, Brazilia si celelalte "locomotive" din America de Sud isi joaca si ele cartile si intreaga lume se schimba!

Care sunt optiunile?

1. Facem inainte ce ne pricepem mai bine - QE pana in panzele albe, imprumutam statul cat are nevoie pentru ca altcineva nu cere, permitem tuturor sa realizeze ca OPEC avea dreptate cand s-a creat si dam o sansa altor tari/ uniuni sa devina poli de putere?
2. Desi pe termen scurt am mai putea exporta criza facem un plan de austeritate pentru a ne pastra macar partial credibilitatea si astfel avantajele pe termen lung
3. Un mic razboi care sa arate tuturor cine e seful
4. Altceva - please specify...

Intre timp va las cu un filmulet interesant care arata cum s-a schimbat mentalitatea din "Don't fight the FED" in... cu totul altceva!