duminică, 10 octombrie 2010

Currency war

Azi vorbim cu totii despre cum intreaga lume va face QE pentru a isi ajuta economia... Spunema insa mai demult ca in conditiile in care acest lucru se intampla, s-ar putea ca cei care se abtin de la QE sa aibe un avantaj competitiv imens in fata celorlalti.

Exista 2 sisteme ce ar trebui sa fie corelate dar care au ajuns sa functioneze in paralel, desincronizate: Un sistem de productie reala si un sistem financiar menit sa sporeasca avutia prin simple speculatii.
Concurenta existe pe ambele sisteme: Daca in productia reala, cel care produce mai mult si ar trebui sa aibe un avantaj, observam ca altcineva pune doar un brand si castiga mai multi bani. In lumea financiara insa cel in care toti au incredere castiga tocmai din aceasta incredere. Diferenta este ca peste noapte poti investi si produce mai mult dar... increderea se castiga in ani lungi si se pierde in minute.

Pana la inceputul crizei, toti aveam incredere in motorul mare si puternic (chiar daca nu foarte eficient) numit USA. Oricand era nevoie de oameni increzatori in ziua de maine care sa consume, ei erau prezenti!
Cumparau insa doar in USD, moneda pe care ei o controleaza, oferind astfel celorlalti jucatori sansa de a-si face depozite pentru teancurile de monede verzi.
US a exportat masa monetara pe care ei o "obtineau" ieftin si o vindeau scump timp de decenii, pentru ca ei erau cei mai credibili!
Acum insa au aparut mai multi poli! Europa cea lovita initial a rezistat si acum incearca sa polarizeze economiile chineze in Euro, Brazilia si celelalte "locomotive" din America de Sud isi joaca si ele cartile si intreaga lume se schimba!

Care sunt optiunile?

1. Facem inainte ce ne pricepem mai bine - QE pana in panzele albe, imprumutam statul cat are nevoie pentru ca altcineva nu cere, permitem tuturor sa realizeze ca OPEC avea dreptate cand s-a creat si dam o sansa altor tari/ uniuni sa devina poli de putere?
2. Desi pe termen scurt am mai putea exporta criza facem un plan de austeritate pentru a ne pastra macar partial credibilitatea si astfel avantajele pe termen lung
3. Un mic razboi care sa arate tuturor cine e seful
4. Altceva - please specify...

Intre timp va las cu un filmulet interesant care arata cum s-a schimbat mentalitatea din "Don't fight the FED" in... cu totul altceva!


4 comentarii:

Unknown spunea...

io n-as pune prea mult pret pe ce zice la furia rosie turbo, adica RT. sint misto ca fapt divers dar... cam atit

facem qe sau razbel? pai qe se face de o multime de timp deja si o sa se mai faca pina cind usa o sa importe toata catastrofa din uk si abia dupa aia o sa se potoleasca. adica exact scenariul din '29.

si razbelul deja este in plin avint, doar ca nu chiar pe fata. stii ce zicea mr. prezident: "noi nu sintem in razboi cu islamul." nuuu, deloc.

si cind mai bagi in ecuatie si china care isi ufla muschii ca vorba aia are cu ce... iese un tablou nu foarte misto. parerea mea

cheers.

Anonim spunea...

e clar ca americanii se folosesc cat pot de us ca reserve currency pentru a iesi din criza si pe seama altora ,pe de alta parte ce face china iarasi nu e prea corect , parerea mea e ca atata timp cat lucrurile nu scapa de sub control cu dolarul , totul se va desfasura ca pana acum , cum nu merge treaba baga un qe

Informatii-economice spunea...

@Claudiu - desi fac QE de multi ani, acest lucru nu se vede in inflatie deoarece cererea foarte mare pentru moneda lor face banii scumpi.
Intrebarea ar fi daca US este dispusa sa riste suprematia valutara... Ei sunt in continuare "marele licurici" dar au crescut si alti licurici intre timp:).
@Anonim - la ce te referi cand spui ca ce face China nu e corect? Strategia lor e una foarte interesanta: Va dam tot ce aveti nevoie pana cand ajungeti sa nu mai produceti nimic iar cand se intampla asta vom avea un monopol asupra productiei, destul capital intern cat sa putem lupta cu orice licurici de la egal si o lume intreaga dependenta de noi...?
Partea interesanta e ca folosim aceasta strategie desi voi stiti ca asta vrem si va dati seama ca sunteti prea puturosi pentru a misca macar un deget!!!

Anonim spunea...

chinezii nu joaca , corect - au un curs relativ fix fata de dolar si fac dumping ... nu cred ca americanii sunt chiar puturosi , altfel n-ar fi ajuns ei unde sunt , poate doar le-a convenit situatia dar din pacate se pare ca le-a ajuns cutitul la os , totusi fata de europeni pot trata mult mai tara cu chinezii