joi, 10 iunie 2010

Puff... au disparut temerile!!!???...

Sentimentul pietelor s-a imbunatatit... clar!!!
Dow si S&P cresc sustinut. Sunt deja la +1.78% semn ca economia "duduie".
In Europa lucrurile stau mai "normal"... avem doar +1% pe majoritatea pietelor. Asia e si ea pe plus...
Euro creste, Aurul despre care vorbeam alaltaieri scade semn ca "lucrurile se calmeaza"...

Ce cauzeaza acest "val de optimism"?
Ar putea faptul ca ECB si BoE au luat deciziile asteptate mentinand ratele dobanzilor de politica monetara la 1% si respectiv 0.5%... Nu prea... monetaristii spun ca o "modificare" asteptata de toata lumea nu va produce efecte deoarece toti agentii economici au luat deja masurile pentru a se proteja sau a beneficia de "schimbare".
Totusi, in ciuda asteptarilor atinse, un astfel de moment poate reprezenta o confirmare a unei strategii. In plus, Trichet a repetat ca aceasta decizie nu va duce la inflatie in conditiile in care M3 a crescut doar marginal (in ciuda anuntarii pachetului de 1 trilion de eur, care ce-i drept nu a fost consumat inca). A mai spus ca in ciuda masurilor fiscale luate peste tot in uniune, masuri in esenta sanatoase, vom avea crestere economica si pe termen scurt.
Mesaje linistitoare ale bancii centrale europene dar nu ajung pentru a oferi momentum unei economii...
Ce altceva s-a mai intamplat azi? Spania a reusit sa fie suprasubscrisa in emisiunea de bonduri, obtinand o dobanda bunicica (chiar daca mai ridicata decat in trecut)... Atata timp cat lumea se inghesuie sa-i crediteze, poate ca problema nu e chiar asa de grava. Ar fi fost un moment bun pentru o lovitura avand in vedere ca Spania are nevoie de 22 miliarde din care azi a reusit sa obtina aproape 4.
Ar mai putea fi si comentariile unor fonduri de pensii din China care spune ca Euro va trece cu bine peste criza datoriilor suverane. Dar cine asculta un chinez...?
Mai degraba ar fi ascultati alti chinezi care ne spun ca exporturile chinezesti au crescut cu 48%, in conditiile in care europa este cel mai mare partener comercial al Chinei si in conditiile in care preturile bunurilor chinezesti exprimate in Euro au crescut pe fondul devalorizarii... deci "problemele Europei" nu reusesc sa opreasca acest "bull market". Asta ca sa nu mai spunem ca "somajul in US e in scadere" mai putin decat se spera dar... pe o tendinta.

Si totusi, stirile de astazi nu sunt cu aproape nimic diferite fata de cele de cand spuneam ca "temerile s-au intors cu vesti pozitive"...

In time you realize that it's not news that creates market trends -- it's how traders interpret the news. That's a subtle -- but hugely important --- distinction.
 So the real question becomes: What determines how traders interpret the news?

Raspunsul... interpretarea stirilor se face in functie de "sentimentul pietelor"... care urmeaza o serie de fluctuatii.

Cand pentru un produs "Sentimentul pietelor" este prea negativ, lucrul acesta se poate modifica destul de repede. La fel si cand sentimentul pietelor este puternic pozitiv...
(sursa - Tradingstocks)

Cu alte cuvinte, cand toata lumea e speriata, de cele mai multe ori e un moment bun pentru facut bani!
Nu inseamna ca acest lucru va dura mult... nu inseamna ca s-a terminat criza... in mai ales in Romania.

Si cel mai important: Cand toata lumea "stie" ca lucrurile merg bine de la sine... e momentul sa spargi bula!

Sau poate ma insel si poate valul de incredere vine din declaratiile lui Trichet:)

miercuri, 9 iunie 2010

"Bull trap" getting over

Foarte pe scurt azi dar cu multe chestiuni de citit:
Intr-un final, cineva a facut o comparatie pertinenta intre momentul de acum si 1930, in prima parte a anului...
Si atunci acelasi entuziasm domina pietele care aproape ajungeau din nou la maxime (erau cu 20% mai jos decat maximul dar recuperasera puternic de la -47%)...
Haven't We Been to This Show Before- Dan Alpert-Westwood

Pentru cei care nu au timp (destul de multi din pacate), incercati sa va uitati macar pe aceste slide-uri care compileaza cateva dintre cele mai importante stiri ale perioadei 1929-1930.

Suna familiare stirile? la prima citire si mie mi s-au parut ca seamana cu cele din ziarul de ieri!

Oameni "de aur"...

Vedem ca Euro a picat sub un prag psihologic... spuneam mai demult ca ma mira bounce-ul sau la 1.23 cand il vedeam mai degraba catre 1.16... Teama s-a reinstaurat in piete iar oamenii s-au speiat asa de tare ca din nou au plecat din "activele riscante" catre cele considerate sigure... Acum cativa ani am fi crezut ca cele mai sigure active sunt casele, care pe langa faptul ca nu pot fi extinse la nesfarsit, au si marele avantaj al unei utilitati. Acum, dupa ani de zile de "promovare intensa", oamenii fug din nou spre aur, ca in vremuri de care cu greu ne aducem aminte.
De ce spun promovare intensa? La ce reclame va ganditi voi ca s-ar preta in noaptea finalei ChampionsLeague? Masini... Aparate de ras... Bere???
Top of mind, toate acestea sunt foarte corecte dar ma intereseaza cati dintre voi ar spune AUR?... cam putintei!
Ce a putut fi insa vazut anul trecut, in februarie 2009 in timpul SuperBowl?

The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
Super Bowl Ads
www.thedailyshow.com
Daily Show Full EpisodesPolitical HumorTea Party


Ciudat nu???
Reclama la aur in perioada superbowl... chiar si legaturile pe care le face prezentatorul... anii '90 referitori la investitiile pe burse, anii 2000 reclamele "dot com"... nu a spus nimic despre reclamele la locuinte de la mijlocul anilor 2000 si despre toti acei oameni care stateau pe un camp cu o harta in mana, localizand "Investitia" care ii va proteja de saracie...
Si totusi, in US reclamele la metale pretioase rulau puternic in perioada in care aurul era pe la 800... azi a atins 1250 aflandu-se pe un trend ascendent, la fel ca si USD...

Trebuie sa existe motive serioase pentru o astfel de miscare destul de abrupta... pe langa efectul de turma (despre care scriam aici) care ne determina sa luam decizii pripite de teama ca "este ultima noastra sansa" pana la declaratiile Iranului care spune ca va vinde 45 miliarde Eur pentru a cumpara moneda "dusmanilor" si aur...
Economistii iranieni sunt probabil singurii care ar spune ce intentioneaza sa faca... Sunt aceleasi "masterminds" care conduc o masina plina de explosiv pana intr-un avampost...

Spre deosebire de ultimele zile, acum a evoluat si argintul in tandem cu aurul... semn ca temerile exista si ca nu declaratia iraniana a cauzat acest spike.

Un om inteligent spunea ca dolarul va pica cu 70%... deoarece americanii inca mai continua aceleasi "pacate" care au bagat lumea in criza si intarzie reformele pornite timidin Europa... Este desigur un punct de vedere inflationist contrazis pe drept cuvant doar partial: pentru a aparea inflatie, e nevoie de cerere!
Cu alte cuvinte, deocamdata, desi americanii au aruncat in piata un trilion pe langa cele aprox 8 trilioane ale masei monetare M2, din cauza faptului ca cererea de credite nu mai exista in mediul privat si astfel viteza de circulatie a banilor a scazut mult, masa monetara M3 a picat anul trecut cu un procent comparabil cu picajul din perioada marii depresii...



Un lucru pe care nu il gasesc pe nicaieri este evolutia pretului aurului in perioada marii depresii. Am ciudata impresie ca acea crestere serioasa a pretului aurului a aparut doar dupa o perioada in care oamenii nu aveau cui sa vanda NIMIC... si tocmai de aceea aruncau produsele in loc sa le vanda deoarece pretul ar fi fost infim...
De asemenea, avand in vedere ca o alta "moneda" facea atunci concurenta, US a confiscat aurul... facand acest metal ceva mai periculos decat pare!

Daca am vazut un punct de vedere inflationist, hai sa privim si unul deflationist:

Ciudat nu?
Pretcher e un alt tip foarte inteligent care stie mai bine decat oricine o regula clara! pentru a castiga pe piata trebuie sa cumperi cand piata e jos si sa vinzi cand piata e sus!

In opinia mea toti cei de aici au dreptate... diferenta e ca unul se gandeste la fundamentele pe termen ceva mai scurt decat celalalt.
Partea cea mai buna e ca atunci cand incepe inflatia serioasa ne vom putea bucura... vom sti ca economia incepe sa-si revina!

Voi ce credeti despre evolutia viitoare a aurului si monedelor?

duminică, 6 iunie 2010

Ca de weekend...:)

Se zice ca atunci cand V Havel a plecat de la conducerea tarii i-a lasat urmasului lui 3 bilete cu mesajul ca atunci cand situatia tarii nu va fi tocmai potrivita, sa o citeasca pe prima... apoi pe a doua si apoi pe a treia.
La prima mare problema aparuta, Klaus a deschis primul bilet... acolo scria mare "da vina pe mine"... zis si facut si Klaus a scapat de prima mre problema...
La a doua mare problema, a deschis biletul pe care scria "da vina pe colaboratori"... zis si facut! Si a scapat si a doua oara...
A venit a treia mare problema... a deschis al treilea plic...
Ce scria pe scrisoarea din acest plic?

Si inca una si mai buna:
Se spune ca un presedinte s-ar fi plans consilierilor:
"nu mai suport aceasta problema! Trebuie sa facem ceva sa dispara fusurile orare... Sun anul trecut la chinezi sa-i felicit pentru deschiderea  Jocurilor Olimpice si imi spun ca deja s-au incheiat... Sun acum la polonezi sa-mi exprim condoleantele si-mi spun ca avionul inca nu a decolat..."

Sper ca v-au placut cele 2 bancuri.
De maine revenim la chestiuni serioase...