miercuri, 9 iunie 2010

Oameni "de aur"...

Vedem ca Euro a picat sub un prag psihologic... spuneam mai demult ca ma mira bounce-ul sau la 1.23 cand il vedeam mai degraba catre 1.16... Teama s-a reinstaurat in piete iar oamenii s-au speiat asa de tare ca din nou au plecat din "activele riscante" catre cele considerate sigure... Acum cativa ani am fi crezut ca cele mai sigure active sunt casele, care pe langa faptul ca nu pot fi extinse la nesfarsit, au si marele avantaj al unei utilitati. Acum, dupa ani de zile de "promovare intensa", oamenii fug din nou spre aur, ca in vremuri de care cu greu ne aducem aminte.
De ce spun promovare intensa? La ce reclame va ganditi voi ca s-ar preta in noaptea finalei ChampionsLeague? Masini... Aparate de ras... Bere???
Top of mind, toate acestea sunt foarte corecte dar ma intereseaza cati dintre voi ar spune AUR?... cam putintei!
Ce a putut fi insa vazut anul trecut, in februarie 2009 in timpul SuperBowl?

The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
Super Bowl Ads
www.thedailyshow.com
Daily Show Full EpisodesPolitical HumorTea Party


Ciudat nu???
Reclama la aur in perioada superbowl... chiar si legaturile pe care le face prezentatorul... anii '90 referitori la investitiile pe burse, anii 2000 reclamele "dot com"... nu a spus nimic despre reclamele la locuinte de la mijlocul anilor 2000 si despre toti acei oameni care stateau pe un camp cu o harta in mana, localizand "Investitia" care ii va proteja de saracie...
Si totusi, in US reclamele la metale pretioase rulau puternic in perioada in care aurul era pe la 800... azi a atins 1250 aflandu-se pe un trend ascendent, la fel ca si USD...

Trebuie sa existe motive serioase pentru o astfel de miscare destul de abrupta... pe langa efectul de turma (despre care scriam aici) care ne determina sa luam decizii pripite de teama ca "este ultima noastra sansa" pana la declaratiile Iranului care spune ca va vinde 45 miliarde Eur pentru a cumpara moneda "dusmanilor" si aur...
Economistii iranieni sunt probabil singurii care ar spune ce intentioneaza sa faca... Sunt aceleasi "masterminds" care conduc o masina plina de explosiv pana intr-un avampost...

Spre deosebire de ultimele zile, acum a evoluat si argintul in tandem cu aurul... semn ca temerile exista si ca nu declaratia iraniana a cauzat acest spike.

Un om inteligent spunea ca dolarul va pica cu 70%... deoarece americanii inca mai continua aceleasi "pacate" care au bagat lumea in criza si intarzie reformele pornite timidin Europa... Este desigur un punct de vedere inflationist contrazis pe drept cuvant doar partial: pentru a aparea inflatie, e nevoie de cerere!
Cu alte cuvinte, deocamdata, desi americanii au aruncat in piata un trilion pe langa cele aprox 8 trilioane ale masei monetare M2, din cauza faptului ca cererea de credite nu mai exista in mediul privat si astfel viteza de circulatie a banilor a scazut mult, masa monetara M3 a picat anul trecut cu un procent comparabil cu picajul din perioada marii depresii...Un lucru pe care nu il gasesc pe nicaieri este evolutia pretului aurului in perioada marii depresii. Am ciudata impresie ca acea crestere serioasa a pretului aurului a aparut doar dupa o perioada in care oamenii nu aveau cui sa vanda NIMIC... si tocmai de aceea aruncau produsele in loc sa le vanda deoarece pretul ar fi fost infim...
De asemenea, avand in vedere ca o alta "moneda" facea atunci concurenta, US a confiscat aurul... facand acest metal ceva mai periculos decat pare!

Daca am vazut un punct de vedere inflationist, hai sa privim si unul deflationist:

Ciudat nu?
Pretcher e un alt tip foarte inteligent care stie mai bine decat oricine o regula clara! pentru a castiga pe piata trebuie sa cumperi cand piata e jos si sa vinzi cand piata e sus!

In opinia mea toti cei de aici au dreptate... diferenta e ca unul se gandeste la fundamentele pe termen ceva mai scurt decat celalalt.
Partea cea mai buna e ca atunci cand incepe inflatia serioasa ne vom putea bucura... vom sti ca economia incepe sa-si revina!

Voi ce credeti despre evolutia viitoare a aurului si monedelor?

Niciun comentariu: