luni, 6 august 2012

EUR/USD - evolutia pe termenn mediu si motivele pentru care il urmmaresc

Cei care ma mai citesc stiu ca urmmaresc in principal eur/usd.
Motivul e acela ca mai toate celelalte bunuri si cursuri il urmeaza, fiind un indicator excelent in ultimii ani al apetitului  pentru risc.

Spuneam dupa o perioada de crestere a cursului ca vad euro pe la 1.15 la finalul anului fata de dolar.
Era ce-i drept anul trecut dar din cauza unor extensii s-a intins destul de mult perioada de scadere.
Cand spuneam asta parea de-a dreptul imposibil: cursul era la 1.42 si in crestere masiva in ultima perioada (de la 1.32 la 1.42 intr-un interval de mai putin de 2 luni).

De atunci, desi multi analisti (inclusiv baietii veseli de la Goldman Sachs) spuneau ca vom ajunge la 1.5-1.6 a luat-o in jos. Acela a fost un pariu impotriva Goldman pe care l-am castigat (facand ca scorul sa fie 2-1 in favoarea mea pe biduri la care am mers in directii opuse:).

Acum sunt din ce in ce mai sigur pe acel TP si s-ar parea ca ne apropiem, el putand fi atins in urmatoarele 5-6 luni.
Nu stiu daca atunci Europa va fi "salvata" sau US vor intra in probleme mai mari (tot dau faliment orasele din State) dar s-ar parea ca momentul se apropie.

Ce urmeaza dupa?
Probabil un nou val irational de veselie si apetenta la risc ce ar trebui sa aduca Euro la un nou maxim istoric prin 2013-2014 pe care il vad in jurul valorii de 1.65 Dolari pentru un Euro.

Pe termen scurt, Eur/USD a mai atins un potential TP in drummul in sus dar este unul partial. Ar putea sa se opreasca al 1.24 sau ar putea sa-si continue evolutia pozitiva pana la 1.27 inainte de revenirea la tendinta centrala care ar trebui sa-l trimita spre 1.15.

Ce inseamna asta pentru leu? vedeti in urmatorul post, atunci cand voi avea timp sa-l scriu:).