vineri, 31 decembrie 2010

2010 - 2011

La final de an incerc sa fac un scurt bilant si sa ma gandesc la ce va fi anul urmator.
Ca bilant: am anticipat destul de bine fiecare dintre miscarile eur/usd, nu m-am asteptat ca aurul si argintul sa creasca asa de mult inainte de o intoarcere a trendului ce inca nu a venit, am intuit corect (ca mai toata lumea de altfel) trendul pe imobiliare si am cam ratat exemplar la tinta de inflatie...
Eur/usd cred ca l-am putut anticipa corect de atatea ori deoarece e o piata mult prea mare pentru a fi manipulata usor. metalele pretioase sunt o varianta investitionala promovata ca un "safeheaven", la fel cum erau promovate imobiliarele pana acum cativa ani: vor creste continu si vor aduce profituri mari "investitorilor". Din pacate marketingul acestor metale pretioase a fost ceva mai puternic decat as fi crezut.
Imobiliarele sunt o poveste veche. Tendinta lor era clara inca de prin 2007 si inca mai e destul de clara deoarece corectia inca nu a ajuns la tp.
In ce priveste tinta de inflatie, aici am ratat exemplar. Inca nu imi dau seama cum se poate ca un om cu mai putini bani in buzunar sa ceara mai mult... varianta ar fi aceea ca nu suntem toti in aceeasi oala... in conditiile in care doar 4.5 mil oameni lucreaza iar din acestia 1.5 mil sunt loviti de scaderea salariului si cresterea TVA, m-as astepta ca rezultatele saa fie crunte.
S-ar parea insa ca nici ceilalti 15-16mil cati om mai fi prin Romania nu stau degeaba ci mai degraba reusesc sa obtina bani din piatra seaca... fie ca piatra seaca se numeste avantaj competitiv obtinut prin evaziune, fie ca piatra seaca se numeste monopol reglementat, fie ca piatra seaca se numeste subventie/ajutor de stat...

Ce va fi in 2011?
Foarte multi analisti vad o revenie a economiei mondiale in 2011...
Eu nu... Va mai amintiti 2008? a fost anul unui varf de plata pe SubPrime. SubPrime-urile sunt creditele luate de oameni saraci care nu s-ar califica in mod normal pentru un credit de cateva sute de mii de usd pt o casa dar care in conditiile unor programe (gen prima casa) s-au imbulzit sa-si dea agoniseala si sa imprumute mai mult decat si-ar fi permis ca sa traiasca "zi american drim".
2011 este insa un varf de plata chiar mai ridicat decat cel din 2008, de data aceasta pe Option-Arm si Alt-A. Acestea sunt credite sofisticate, luate de oameni care analizeaza profund situatia. Spre deosebire de oamenii saraci, care din cauza moralitatii ar plati ratele chiar daca sunt "underwater", cei care au luat astfel de credite stiu foarte bine ce inseamna un sunk cost! Ce sunt Option-Arm si Alt-A?
Primele sunt imprumuturi cu o perioada in care dobanda e variabila dupa o anumita perioada, asemanatoare creditelor cu buletinul de la noi in care primul an nu plateai... nimic dupa care dobanda se calcula in functie de o serie de indicatori. De obicei au fost credite investitionale pentru care s-a considerat ca prima perioada va fi mai greu sa se amortizeze investitia din cauza unui learning curve ce incepe lin, asa ca s-a preferat plata intarziata a investitiilor. Dupa cum vedeti, moda acestora a inceput in anii de fix inainte de criza asa ca pana acum a trecut doar perioada frumoasa cu plati mici de tot...
Celelalte sunt credite mai riscante decat A dar mai putin riscante decat subprime-urile. E destul de probabil ca majoritatea sunt cel mai probabil deja underwater.

Noul varf de plata ar trebui sa aibe efectul primului varf... e adevarat ca in multe cazuri datoriile vor fi rostogolite si e la fel de adevarat ca FED inunda piata cu bani pentru ca dobanzile din momentul in care aceste datorii trebuie platite sa fie destul de reduse pentru a permite rostogolirea lor... dar e la fel de adevarat ca interesele lumii financiare nu se indreapta spre rostogolirea datoriilor ci mai degraba pe acapararea unor pozitii de putere prin controlul asupra unui set si mai mare de active.

In aceste conditii, 2011 nu il vad ca pe un an de crestere ci mai degraba ca pe un alt an de revenire pe trend negativ, in urma corectie de anul acesta din mai toata lumea (Romania facand ce-i drept exceptie cu scaderea ei economica).


Vom trai si vom vedea cum va evolua economia in 2011. Deocamdata eu va urez La Multi Ani si un 2011 in care sa reusiti sa profitati de avantajele ce vor aparea chiar si intr-un bear market.