sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Te omoara birocratia din Romania???

In Romania se spune ca avem o mie de taxe si impozite pe care nici un business nu le poate tine minte asa ca toti trebuie sa plateasca si "informal" cand vine garda.
Probabil ati observat cum pentru orice faceti aveti nevoie de autorizatii din partea unor persoane al caror rol nu e nici sa va ajute nici sa-i protejeze pe ceilalti ci doar sa... de fapt nu stiu care e rolul lor!
Saptamana trecuta mi-am facut controlul de medicina muncii... a fost mai mult o discutie si o examinare banala dar a trebuit sa ma programez si sa astept "Doctorul"... deoarece nu toti sunt calificati sa spuna ca esti bun de munca???
Am aflat cu stupoare ca dupa aproape un deceiu in spatele catedrei universitare (de unde am predat inclusiv studentilor de la Master si Invatamant la distanta, in conditiile in care unii dintre ei mi-ar fi putut fi usor parinti), daca as vrea sa sustin un curs sponsorizat prin fonduri europene, mi-ar trebui inca un atestat...
Si am gasit acest filmulet...



Va dati seama cat de tare semanati cu Chuck? Va dati seama ca sunteti incorsetati de un sistem care declara ceva si se comporta altfel?
Pentru cei pe care ii va surprinde numarul mare de reglementari absurde din "Tara tuturor posibilitatilor", recomand o carte ce ar trebui considerata "lectura obligatorie" pentru toti cei care considera ca "statul ar trebui sa se implice"...
Da... este vorba despre Leviathanul lui Hobbes, o carte ce ar putea constitui imbinarea placuta dintre weekend si pasiunea pentru economie.

Letura placuta

joi, 4 noiembrie 2010

Motivul QE2 - By Ben Bernake

Pentru cei care nu au vazut acest articol scris de Ben insusi, il recomand cu drag.
A aparut ieri ca motivatie a anuntului de... ieri... motivatie data de insusi capul FED-ului.
Este modul prin care Ben spune ca este dispus sa "joace" viitorul Americii pe o carte proasta pentru ca ei... americanii de rand sa nu sufere din cauza somajului.

Imaginati-va proprietarul unei masini de viteza al carei motor a luat flacari pe autostrada... El stie bine ca acea masina merge cu benzina si observa cum pierde din viteza...
Asa ca in ciuda flacarilor se napusteste cu cateva canistre pline pentru a oferi soferului senzatiile mult dorite!

Interesant este si citatul urmator care-mi aduce aminte de o vorba a economistilor: Politicile economice sunt formate din masuri anuntate si masuri efectuate!
"Stock prices rose and long-term interest rates fell when investors began to anticipate the most recent action."

Imi place ca totusi ei au un grad mai ridicat de realism: spun ca excesul de lichiditate ii va ajuta pe homeowneri sa-si refinanteze creditele spre deosebire de Boc... micutul doreste sa relanseze sectorul constructiilor:))!
"For example, lower mortgage rates will make housing more affordable and allow more homeowners to refinance."

O ia insa pe aratura cand spune ca vrea investitii... pentru ce? Vi se pare ca e cerere prea mare?
"Lower corporate bond rates will encourage investment."
Domnu' Bernake, sa stiti ca firmele private care nu e "tu big tu feil" investeste atunci cand vad ca iese cascavalu', nu atunci cand cineva le da bani.

Adevaratul motiv al QE2 transpira din articol:
"And higher stock prices will boost consumer wealth and help increase confidence, which can also spur spending."

Ciudat e ca si barbosul recunoaste ce
"Our earlier use of this policy approach had little effect on the amount of currency in circulation or on other broad measures of the money supply, such as bank deposits. Nor did it result in higher inflation"... Adica 1.6 Trilioana au avut efectul unei cepe degerate asupra economiei dar... Au tinut sus piata financiara, nepunand presiune asupra sistemului de pensii private si neprovocand un val de miscari sociale!

Cred ca stiti declaratia Goldman Sachs care spune ca ar fi nevoie de 4 Trilioane injectate acum ca sa aibe efect asupra asteptarilor pietei... Corelata cu parerea lui Ben ca in trecut QE1 nu a functionat ma face sa ma intreb de ce se recurge la QE2... ca sa balteasca banii in banci in timp ce preturile o iau in jos???


Inchei cu un banc:
Presedintele Obama il cheama pe Ben Bernake la consultari.
Obama: iti ordon sa finantezi sistemul penitenciarelor cu 1/2 din valoarea QE2 si sa asiguri conditii de lux tuturor condamnatilor!
Bernake: Domnule presedinte, daca am putea, am prefera sa bagam banii acestia in educatie sau infrastructura, nu in sistemul penitenciarelor!
Obama: Daca tu crezi ca dupa tot ce facem vom merge la scoala sau pe vreo autostrada... te inseli amarnic!

Aurul, euro si dolarul

Urmeaza vremuri interesante dragilor...
In acest moment privirile sunt aruncate catre USA... "nenorocitii astia imping bani in economie, isi devalorizeaza moneda si formeaza bule care se vor sparge anii urmatori lovind din nou o intreaga economie mondiala care nu se poate proteja". Iar intreaga economie mondiala nu se poate proteja deoarece americanii sunt "too big to fail" asa ca ii vom proteja cu to(n)tii din putinul nostru. In plus, din punct de vedere Keynesist, metoda e perfect corecta si a functionat odata... acum multi ani intr-o criza destul de diferita, cauzata de pesimismul oamenilor. Ce te faci insa atunci cand criza a fost datorata celei de-a treia ipoteca pusa pe aceeasi casa ce a ajuns dintr-o data la valori astronomice... sau celui de-al 13-lea card de credit al unei familii de 3 persoane...

Totusi celelalte state nu sunt proaste iar investitorii sunt chiar baieti destepti... legea lui Gersham ma astept sa-si faca simtiti coltii iar in aceste conditii americanii isi vor mai domoli setea de QE.

Spuneam insa ca stirea referitoare la QE, desi suparatoare, este din punctul meu de vedere ceva mai putin agresiva decat asteptarile pietei (100Mld/luna).

In aceste conditii ma astept ca Euro sa nu aibe mari probleme in a urca pana pe la 1.45 inaintea unei corectii. Totusi, nici in Europa lucrurile nu stau bine... probabil ca ati observat o usoara crestere a Euribor, o inrautatire a posibilitatilor de imprumut a "porcusorilor".

Cu alte cuvinte, ma astept ca pe la 1.45 sa inceapa o corectie destul de interesanta pe Eur/USD.

Ce va face Aurul? Pe termen mediu el ar trebui sa fie castigatorul acestei etape... chiar daca e un pic ovebought, chiar daca il consider o bula, chiar daca deocamdata a reusit doar sa ajunga de unde a plecat ieri dimineata, el este mai putin lovit de evenimentele viitoare de pe termen scurt...
Va fi insa destul de lovit de cele de pe termen mai lung.

Dar cum "on the long run we shall all be dead", haideti sa ne "bucuram" de cresterile nominale de pe piete:).

miercuri, 3 noiembrie 2010

Anuntul FED

Acum 1/2 ora a venit anuntul FED.
S-ar parea ca evolutia de astazi a aurului a fost doar o simpla speculatie destul de bine facuta. FED a anuntat cumpararea unui pachet de 600miliarde usd pana la mijlocul anului urmator. Acest lucru ar trebui sa se intample in transe lunare de 75 miliarde.
Diferenta intre asteptari si anunt e destul de mare pe plan psihologic:

Piata se astepta la anuntul cumpararii de 500 miliarde in urmatoarele 5-6 luni, in transe de 100 miliarde, urmat de reevaluarea programului si alte achizitii.

Ce s-a anuntat e o suma mai mare (mereu da bine sa surprinzi cu cifre mari), dar esalonate pe o perioada mult mai lunga, in transe mai mici, in conditiile in care "It said it would regularly review the pace and size of the program and adjust it as needed depending on the path of the recovery."

Suma mai mare a provocat deja efecte: Dolarul a inceput sa se indrepte in jos, atingand deja 1.41 fata de eur si pierzand 1/2 din ce recuperase in fata aurului.

Sa vedem insa efectele pe termen mediu, peste 2-3 zile. In acest moment Eur a primit inca o doza de energie care l-ar putea duce usor la 1.42 asa cum spuneam odata dar nu mai credeam sa se intample.
Interesant este ce se va intampla cu economia americana...
Creditele ieftine datorate lichiditatii excesive ar trebui sa relaxeze putin povara de pe umerii celor indatorati dar dupa ce te-ai fript cu supa de obicei sufli si in iaurt!

Variantele sunt:
1. Extra lichiditatea duce la incurajarea exporturilor americane, la cresterea ocuparii, la relansarea consumului populatiei si la inflatie, motiv pentru care economia americana reporneste
2. Stocul de case deja executate sau in executare a lasat urme adanci in psihologia americanilor asa ca vor fi deosebit de reticenti in ce priveste creditele noi. Banii se misca cu greu si de aceea QE2, la fel ca si prima casa 2, nu face decat sa prelungeasca agonia si sa epuizeze rezervele de crestere
3. Desi volumul anuntat pana acum e la 1/3 din QE-ul deja intreprins (fara efect), este fix apa la moara necesara formarii de noi bule pe active
4. Alta varianta -care?



ziua cea mare

Astazi este ziua cea mare...
Astazi se anunta valoarea programului QE2.
Pentru nerabdatori, puteti inrosi F5-ul pe site-ul acesta pana diseara.
Interesant este ca astazi, dupa ce o perioada totul a urmat trendul din ultima perioada, astazi, dintr-o data s-a intamplat ceva inexplicabil... Aurul s-a depreciat in mai putin de o ora de la 1.365 la 1.354...

Ce ciudat! Investitorii nu se mai protejaza impotriva inflatiei ce va veni?

Mai interesant este ca s-au inmultit vocile ce spun ca acest QE2 e o joaca cu focul (gambling with the devil ca sa fim mai exacti) si ca riscurile nu sunt deloc mici iar efectele... nu sunt deloc mari.

Cu alte cuvinte urmeaza inca o zi interesanta!