joi, 4 noiembrie 2010

Aurul, euro si dolarul

Urmeaza vremuri interesante dragilor...
In acest moment privirile sunt aruncate catre USA... "nenorocitii astia imping bani in economie, isi devalorizeaza moneda si formeaza bule care se vor sparge anii urmatori lovind din nou o intreaga economie mondiala care nu se poate proteja". Iar intreaga economie mondiala nu se poate proteja deoarece americanii sunt "too big to fail" asa ca ii vom proteja cu to(n)tii din putinul nostru. In plus, din punct de vedere Keynesist, metoda e perfect corecta si a functionat odata... acum multi ani intr-o criza destul de diferita, cauzata de pesimismul oamenilor. Ce te faci insa atunci cand criza a fost datorata celei de-a treia ipoteca pusa pe aceeasi casa ce a ajuns dintr-o data la valori astronomice... sau celui de-al 13-lea card de credit al unei familii de 3 persoane...

Totusi celelalte state nu sunt proaste iar investitorii sunt chiar baieti destepti... legea lui Gersham ma astept sa-si faca simtiti coltii iar in aceste conditii americanii isi vor mai domoli setea de QE.

Spuneam insa ca stirea referitoare la QE, desi suparatoare, este din punctul meu de vedere ceva mai putin agresiva decat asteptarile pietei (100Mld/luna).

In aceste conditii ma astept ca Euro sa nu aibe mari probleme in a urca pana pe la 1.45 inaintea unei corectii. Totusi, nici in Europa lucrurile nu stau bine... probabil ca ati observat o usoara crestere a Euribor, o inrautatire a posibilitatilor de imprumut a "porcusorilor".

Cu alte cuvinte, ma astept ca pe la 1.45 sa inceapa o corectie destul de interesanta pe Eur/USD.

Ce va face Aurul? Pe termen mediu el ar trebui sa fie castigatorul acestei etape... chiar daca e un pic ovebought, chiar daca il consider o bula, chiar daca deocamdata a reusit doar sa ajunga de unde a plecat ieri dimineata, el este mai putin lovit de evenimentele viitoare de pe termen scurt...
Va fi insa destul de lovit de cele de pe termen mai lung.

Dar cum "on the long run we shall all be dead", haideti sa ne "bucuram" de cresterile nominale de pe piete:).

3 comentarii:

cossoft spunea...

:) Eu cred ca va fi cel putin interesant ce se va intampla pe pietele financiare...prea era monotonie in ultimele doua luni.

Informatii-economice spunea...

:)) "gandim la fel"... oare "facem banking" cu aceeasi banca?:))

cossoft spunea...

:)) cred ca trebuie sa bem o bere sa stabilim banca :))