vineri, 20 august 2010

Efectele interesante ale crizei - cresterea satisfactiei din lucruri marunte!

Ce este logic sa se intample atunci cand stirile negative inunda piata, oamenii privesc cu teama catre ziua de maine, banii din buzunar sunt mai putini si din ce in ce mai nesiguri in timp ce munca e din ce in ce mai multa?
Logic ar fi sa creasca insatisfactia, nivelul supararilor si dorinta de mai bine...
Totusi, creierul uman nu lucreaza chiar asa!
Dupa un raliu global al preturilor si salariilor care, ca de obicei, s-a simtit in Romania mai bine decat in alte locuri, managerii de HR isi vad misiunea indeplinita fara sa miste un deget!
Oamenii sunt mai satisfacuti de locurile de munca si de salariile lor... oricare ar fi acestea. Oamenii sunt mai satisfacuti de programul de lucru, chiar daca muncesc mai mult pentru a suplini si treburile colegilor care au plecat...
Nu o spun eu! O spune Gallup printr-un studiu de piata efectuat in randul persoanelor care muncesc.
Sursa - Gallup.com

Din cauza faptului ca se compara cu cei "mai oropsiti" decat ei, someri mult mediatizati si persoane care au ramas in strada, oamenii realizeaza ca nu e nevoie sa isi schimbe masina la fiecare 3 ani, ca mobilierul si decoratiunile cumparate acum 5 ani inca mai sunt bune si nu necesita schimbarea, ca si casa arata ok si nu au nevoie de alta, nici macar ca si "investitie"... iar locul de munca este ok chiar daca nu li se dubleaza salariul anual.

E foarte interesant cum nevoile sunt dinamice si cum depind de variabile sociale (cu cine te compari si ce stii despre cei cu care te compari). Ati vazut persoanele nostalgice dupa comunism? problema lor de cele mai multe ori nu e ca atunci aveau mai mult sau mancau mai bine... ci ca atunci erau mai aproape sau mai sus fata de medie comparativ cu acum.

Ma intreb daca toata aceasta stare de satisfactie este buna... Intr-adevar, acum ne comparam si cu cei care raman someri dar in continuare exista cei care baga mana in buzunarul nostru... si iau chiar mai mult decat luau odata... chiar daca noi dansam dansul pinguinului de satisfacuti ce suntem...

Ma intreb mai mult daca aceasta satisfactie va duce la un transfer al veniturilor din partea satisfacuta catre partea ce poate profita de aceasta satisfactie sau chiar va duce la un downshifting general (si care ar fi benefic pentru toata lumea, inclusiv pentru planeta, chiar daca nu ar aduce mult asteptata crestere economica).

Ca sa inchei din nou vesel (se apropie vacanta si pentru mine:) mi-am amintit de asta:

In plină criză se intalnesc doi manageri si incep să discute despre problemele firmelor.
- Auzi, tu iti mai plătesti angajatii?
- Nu. Tu ii plătesti?
- Nu, nici eu.
- si continuă să vină la muncă si ai tăi, nu-i asa?
- Da, vin constiinciosi.
- Stii ceva? Eu cred că ar trebui să le cerem o taxă de intrare in firmă.

joi, 19 august 2010

Un film trist despre directia in care se indreapta libertatea

Pe mine a reusit sa ma intristeze... poate voi veti simti altceva dupa ce veti vedea acest filmulet.

Am gasit adevaratul motiv al crizei...:)

Citind stirile m-a lovit dintr-o data...
Criza nu a fost cauzata de produsele riscante create pentru a mari profitul unor firme fara efort...
Criza nu a fost cauzata nici de lacomie...
Criza nu a fost cauzata nici macar de existenta unei clase destul de mari de persoane care desi nu faceau nimic, castigau foarte mult si cheltuiau banii ca si cand nici nu ar fi existat
Nici macar de bulele create in diverse domenii...

Adevaratul motiv al aparitiei crizei financiare care a lovit mapamondul este faptul ca... "Femeile americane ocupa 54% din functiile de conducere din domeniile bancar si asigurari"...

Da, mi-ar fi greu sa fiu mai misogin decat atat dar o spun in gluma.
Avand in vedere ca in ultimele 2 zile am postat mici glumite, pana si eu imi dau seama ca am nevoie de vacanta.

Revenind insa la chestiuni mai serioase, in conditiile in care conform unor studii efectuate de femei, barbatii muncesc mai mult si in profesie si in casa si in conditiile studiului "The end of men", imi este din ce in ce mai dificil sa inteleg Feminismul...

Puteti sa ma ajutati voi?

miercuri, 18 august 2010

ultimele studii ale cercetatorilor englezi:)

Potrivit unor studii, s-a aflat ce condiţii trebuie îndeplinite pentru ieşirea umanităţii din criza globală:

1. Chinejii să nu mai mânânce pentru o zi.
2. Ruşii să nu mai bea o zi.
3. Românii să muncească, şi ei, măcar o zi.

Trist si totusi amuzant... nu?
In Romania a aparut aceasta clasa de oameni care muncesc putin, castiga mult si arunca banii formand bule ce modifica preturile pentru toti ceilalti. Cum putem sa o cuantificam ca sa o analizam mai "la rece" (in sens de stiintific:) nu stiu... poate ma ajutati voi cu solutii.

Intre timp, Eur a facut miscarea despre care vorbeam aici si mai are putin loc de crestere. Se pregateste insa de miscarea despre care vorbeam aici.

luni, 16 august 2010

ce diferenta...

In US, justitia a pus cu fata la zid mai multe mari compani din domeniul pharma: GSK, Pfizer, AstraZeneca si multe altele.
Motivul? coruptia angajatilor care ofereau unor lucratori din domeniul public (din alte state) favoruri in scopul maximizarii profitului...

"There is perhaps no industry that is as vulnerable to violations of US anti-bribery laws as the pharmaceutical industry. In markets round the world, the companies deal, sometimes thousands of times in a single day, with doctors, clinicians, hospital operators and regulators who are considered under US law to be government officials, because they are employed by state-owned facilities.

Under the Foreign Corrupt Practices Act, the US anti-bribery law, companies may not offer items of value to foreign government officials for profit. One industry lawyer involved in the matter said global pharmaceutical companies operating in countries with state-run medical institutions deal with government officials at every turn of their business: whether it is seeking the go-ahead for a manufacturing site; obtaining drug licences; conducting clinical trials; importing drugs; selling and marketing drugs to physicians; or getting a product on to a hospital’s approved list."

Din punct de vedere economic, aceata e o problema de hazard moral denumita in general "dilema agent-principal". Persoana pe care tu o platesti (ce-i drept prin intermediar statul) are alte interese fata de tine. Tu castigi in cazul in care te insanatosesti rapid, el castiga in cazul in care consumi mai multe medicamente si treci de mai multe ori pe la consultatii... dintre interesele voastre, oare care interese vor prima?

Cum este in Romania?
Voi ati primit vreodata de la vreun doctor "cardul lui de reduceri" de la farmacia favorita... vi s-a parut vreodata ca vi se dau la primele cateva consultatii medicamente destul de scumpe pentru ca intr-un final problema medicala sa se rezolve cu medicamente surprinzator de ieftine...?

Dar cel mai important... vi se pare ca mecanismul public supradimensionat, care sufoca economia privata, face ceva pentru a corecta problemele de coruptie din sistem?

Cat de rau arata Eur?

Destul de rau... S-ar parea ca va continua caderile, cel mai probabil pana pe la 1.2 (mai vedem cand se apropie). Surprinzator insa, miscarea nu e atat de rea pentru Europa pe cat s-ar putea crede. Germania, motorul europei a avut o crestere economica frumusica in perioada trecuta, tocmai datorita posibilitatii de a exporta ieftin.

O saptamana frumoasa!