luni, 23 ianuarie 2012

Previziuni pentru 2012

Din pacate nu am tip pentru un post lung si bine documentat.
Totusi am vazut ca multi cititori asteapta previziunile pe 2012 asa ca o sa va dau un scurt preview:

1. Economic: Spuneam anul trecut de revelion ca din August situatia incepe sa se degradeze. Acum, dupa inca un scurt bulltrap lucrurile continua sa se degradeze. Partea buna e ca in 2012 e foarte probabil sa atingem bottom-ul. Partea rea este ca daca am dreptate nu este ultimul bottom!
Cine va pica? Mi-as dori si eu sa stiu! Stiu doar ca ultimul val va fi deleveragingul derivativelor si exista un top al bancilor inglodate in astfel de instrumente... Mai stiu si ca exista un top al bancilor europene infundate in rahat care nu o vor duce deloc bine... Ele pot ajuta dar ordinea nu e cea de acolo deoarece exista un inamic pe care-l credem prieten care decide cine cade si cine prospera... Statele. S-ar putea sa salveze pe cei care au facut cele mai mari greseli si sa lase sa pice "plevusca" dar cu siguranta nu vor putea sa protejeze intregul top.
Cu alte cuvinte pe undeva prin primavara ar trebui sa inceapa problemele economice, urmmate apoi de cateva colapsuri. E drept ca aceste probleme ar putea sa se amane 1/2 an dar... economia nu se reface de la sine iar sistemul trebuie sa intre intr-un proces de deleveraging.

Romania sta cel putin aparent ceva mai bine dar sa nu uitam ca are un rating destul de slab fata de ceilalti colegi europeni... suntem priviti ca tara emergenta atunci cand lucrurile merg bine si apetitul pentru risc e la cote maxime si ca periferia Europei atunci cand lucrurile merg prost.

2. Politic: E un an interesant...
Alegeri prezidentiale in US - vom vedea macar incotro se indreapta omenirea. Deocamdata vedem canndidatul libertarian cum se zbate pe ultimmul loc si ne dam seama ca lumea se indreapta spre episodul 3 din un topic dezbatut aici pe blog referitor la ce va fi dupa criza. Vor mai fi desigur alegeri si in alte puncte cheie din punct de vedere geopolitic... Rusia... Franta...
Schimbarile pot insemna noi vise si un nou avant dar... de obicei sunt privite de piete ca instabilitate motiv pentru care anul se arata si mai rau din punct de vedere economic. In plus, nimeni nu vrea ca lumea sa se dezintegreze in timpul mmandatului lui dar toti apreciaza daca pot da vina pe altcineva, in cazul acesta "mostenirea dezastruoasa".
Mai vedem si multe conflicte care mocnesc de multa vreme si care se aprind unul cate unul... conflicte care probabil vor reprezenta finalul acestei crize.


3. Social... acest cuvant in numele caruia multi hoti au confiscat multe lucruri bune defavorizand intr-un final tocmmai pe cei pe care aparent ii protejau...
Oamenii isi dau seama usor usor ca au fost pacaliti. A existat etapa in care bancile au fost de vina pentru ca le-au dat credite ieftine dar... banii ieftini si perturbarea sistemului valorilor porneau de fapt de la cei votati... ba chiar mai mult, cei votati au profitat la maxim, alaturi de bancherii preferati de toate beneficiile banilor ieftini si au salvat tot ce puteau salva lasand intr-un final nota de plata tot la contribuabil.
Trezirea e un moment urat pentru toata lumea deoarece visul frumos se termina si suntem dintr-o data confruntati cu o realitate care ne deranjeaza...
Pentru Romania aceasta realitate poate insemna cresterea datoriei publice de la 20 la 45% in cativa ani (ghici cine o va plati), lipsa reformelor din ultimii 20 de ani, taxe mari care sperie investitorii dar colectare redusa care da peste cap bugetele... si lista poate continua.
Intr-un final tot contribuabilul e lasat "holding the bag"...


Toate acestea par lucruri negative dar... atunci cand lucrurile merg rau si trebuie schimmbat ceva, amintiti-va ca trebuie sa fie mai rau inainte sa fie mai bine.
Anul acesta ar trebui sa fie un al doilea bottom al economiei mondiale care va crea premise pentru inca o urcare. Speranta noastra ar trebui sa fie pentru peste 3-5 ani... atunci e probabil ca vom incepe sa urcam din nou cu adevarat.

Ale mele nu sunt singurele previziuni pt 2012... va recomand sa le cititi pe ale tuturor si sa va faceti o imagine a optimismului/ pesimismului:
http://graphics.thomsonreuters.com/BV/Predictions2012.pdf
http://www.businessinsider.com/category/2012-economic-forecasts
http://www.saxobank.com/en/lp/Documents/OP-2012-Final-online-version.pdf
http://www.zerohedge.com/news/pimco-releases-2012-economic-forecasts-presenting-wall-street-2011-market-forecast-track-record
http://www.voanews.com/english/news/economy-and-business/Leading-Economists-Offer-Their-Forecasts-for-2012-136452278.html
http://www2.goldmansachs.com/gsam/docs/fundsgeneral/general_education/economic_and_market_perspectives/wp_economic_outlook.pdf
https://www.allianz.com/static-resources/en/economic_research/images_englisch/pdf_downloads/working_papers/v_1320142720000/konprog_eng.pdf

Amintiti-va totusi ceva: ATUNCI CAND TOATA LUMEA GANDESTE LA FEL, ESTE FIE UN TOP, FIE UN BOTTOM AL PIETEI!!!