joi, 10 iunie 2010

Puff... au disparut temerile!!!???...

Sentimentul pietelor s-a imbunatatit... clar!!!
Dow si S&P cresc sustinut. Sunt deja la +1.78% semn ca economia "duduie".
In Europa lucrurile stau mai "normal"... avem doar +1% pe majoritatea pietelor. Asia e si ea pe plus...
Euro creste, Aurul despre care vorbeam alaltaieri scade semn ca "lucrurile se calmeaza"...

Ce cauzeaza acest "val de optimism"?
Ar putea faptul ca ECB si BoE au luat deciziile asteptate mentinand ratele dobanzilor de politica monetara la 1% si respectiv 0.5%... Nu prea... monetaristii spun ca o "modificare" asteptata de toata lumea nu va produce efecte deoarece toti agentii economici au luat deja masurile pentru a se proteja sau a beneficia de "schimbare".
Totusi, in ciuda asteptarilor atinse, un astfel de moment poate reprezenta o confirmare a unei strategii. In plus, Trichet a repetat ca aceasta decizie nu va duce la inflatie in conditiile in care M3 a crescut doar marginal (in ciuda anuntarii pachetului de 1 trilion de eur, care ce-i drept nu a fost consumat inca). A mai spus ca in ciuda masurilor fiscale luate peste tot in uniune, masuri in esenta sanatoase, vom avea crestere economica si pe termen scurt.
Mesaje linistitoare ale bancii centrale europene dar nu ajung pentru a oferi momentum unei economii...
Ce altceva s-a mai intamplat azi? Spania a reusit sa fie suprasubscrisa in emisiunea de bonduri, obtinand o dobanda bunicica (chiar daca mai ridicata decat in trecut)... Atata timp cat lumea se inghesuie sa-i crediteze, poate ca problema nu e chiar asa de grava. Ar fi fost un moment bun pentru o lovitura avand in vedere ca Spania are nevoie de 22 miliarde din care azi a reusit sa obtina aproape 4.
Ar mai putea fi si comentariile unor fonduri de pensii din China care spune ca Euro va trece cu bine peste criza datoriilor suverane. Dar cine asculta un chinez...?
Mai degraba ar fi ascultati alti chinezi care ne spun ca exporturile chinezesti au crescut cu 48%, in conditiile in care europa este cel mai mare partener comercial al Chinei si in conditiile in care preturile bunurilor chinezesti exprimate in Euro au crescut pe fondul devalorizarii... deci "problemele Europei" nu reusesc sa opreasca acest "bull market". Asta ca sa nu mai spunem ca "somajul in US e in scadere" mai putin decat se spera dar... pe o tendinta.

Si totusi, stirile de astazi nu sunt cu aproape nimic diferite fata de cele de cand spuneam ca "temerile s-au intors cu vesti pozitive"...

In time you realize that it's not news that creates market trends -- it's how traders interpret the news. That's a subtle -- but hugely important --- distinction.
 So the real question becomes: What determines how traders interpret the news?

Raspunsul... interpretarea stirilor se face in functie de "sentimentul pietelor"... care urmeaza o serie de fluctuatii.

Cand pentru un produs "Sentimentul pietelor" este prea negativ, lucrul acesta se poate modifica destul de repede. La fel si cand sentimentul pietelor este puternic pozitiv...
(sursa - Tradingstocks)

Cu alte cuvinte, cand toata lumea e speriata, de cele mai multe ori e un moment bun pentru facut bani!
Nu inseamna ca acest lucru va dura mult... nu inseamna ca s-a terminat criza... in mai ales in Romania.

Si cel mai important: Cand toata lumea "stie" ca lucrurile merg bine de la sine... e momentul sa spargi bula!

Sau poate ma insel si poate valul de incredere vine din declaratiile lui Trichet:)

Niciun comentariu: