marți, 11 mai 2010

Ce va fi dupa criza - Episodul 4 - Boom again and wait to burst

Pentru cei ce incep prin a citi acest post, trebuie sa spun ca el face parte dintr-o serie de "povestioare scurte ce pot fi citite in 4 minute, adica timpul mediu pe care mi-l acordati.
Fiecare povestioara exploreaza cate o varianta de evolutie a economiei post criza.
Povestioarele precedente au fost:
Ce va fi dupa criza - Episodul 1 - Cauzele crizei
Ce va fi dupa criza - Episodul 2 - libertarianismul
Ce va fi dupa criza - Episodul 3 - socialismul
Din acelasi ciclu dar fara o perspectiva din punct de vedere al gandirii economice, mai exista un articol si despre inflatie versus deflatie.

3. Boom and burst
Nu se schimba nimic, totul se transforma! Se cauta si se gasesc noi bule ce se pot forma si care pot fi credibile in aceasta perioada, cum ar fi spre exemplu aurul, despre care G.Soros a spus “The ultimate asset bubble is gold”... 
Oh da... pana si in Aur se pot crea bule speculative ce beneficiaza tocmai de cei care vor sa fie siguri... tocmai de cei care vor sa se protejeze in fata hiperinflatiei.
Nu stiu daca aurul este intr-adevar o bula dar stiu ca graficul sau pe 20 de ani a stat destul de stabil pe la nivelul 400 din 1991 pana in 2000 iar de atunci a luat-o in sus comparabil cu pretul caselor... Mai stiu si ca toata lumea spune ca e o investitie extrem de sigura, asa cum se spunea si despre case... Acum pretul aurului este pe la 1200, adica la 300%, cam valoarea la care s-a spart bula financiara ce a provocat criza din 1930...


Cred ca m-am indepartat un pic de la ce vroiam sa spun:
Atata timp cat se gaseste o alta bula, atata timp cat reusesti sa convingi oamenii sa cumpere ceva mult mai sus decat ar trebui sa valoreze acel ceva, sa faca credite pentru a achizitiona... te-ai scos!
La fel se intampla si daca gasesti o noua economie dornica sa accepte produsele (ex: orientul mijlociu sau asia) si care poate constitui sursa urmatoare de crestere.


Astfel de exemple de potentiale bule sunt o multime, de la resurse limitate de (gen aur, argint, petrol), la resurse fabricate gen Biofuel, la bursa de valori sau chiar economii intregi (precum economia Chinei). Noi la randul nostru suntem prea mici pentru a sti ce e fabricat si ce e real! Tot ce putem spera este sa facem exit inainte ca bula sa se sparga (asa cum au reusit cei care au vandut imobiliarele in prima parte a lui 2008).


Problema cea mare este ca astfel nu se rezolva adevaratele probleme ale economiei ci doar se creaza mai mult leverage. Si totusi, economia a reusit sa creasca si dupa ce s-a spart bula dot-comurilor, dupa ce s-a spart bula Japoneza, dupa ce s-a spart bula Argentiniana etc... 


Partea cea mai frumoasa e ca nu stii niciodata cand se va sparge o bula! In anii 30, bula s-a spart pe la 300%. Acum daca faceai exit la 300% ieseai in pierdere intrucat acum a ajuns la 400%... unde se va opri bula viitoare? Nimeni nu stie... sau ma rog, stiu "baietii destepti" in randul carora recunosc ca nu ma numar si daca pierdeti timpul pe net citindu-ma... cred ca nu va numarati nici voi:)).


Edit: uitasem sa scriu recomandarile.
3.1 In cazul in care Boom and Burst continua e mandatoriu sa alegem mereu bule la inceput si sa iesim atunci cand banuim ca urmeaza sa se sparga. Alegerea e simpla: domeniul cu cele mai mari cresteri. Problema cea mai mare este aceea ca burstul e de obicei neasteptat. Acest lucru inseamna ca trebuie sa ai foarte multe informatii si sa vezi lucrurile din foarte multe perspective. E aproape imposibil asa ca punand "ouale in mai multe cosuri" ar putea fi strategia corecta: castigi pe o parte chiar daca pierzi pe alta.


Mi-e somn si scriu prostii!
In incheiere insa trebuie sa pun un citat "delicios" pentru amatorii continuarii boom and burst...




"It is well enough that people ... do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning."
- Henry Ford, American industrial


Daca ai citit cele 5 posturi referitoare la viitor mai am o rugaminte: Spune-mi ce crezi tu ca e mai probabil pe viitor.
Celelalte 4 posturi sunt

Din acelasi ciclu dar fara o perspectiva din punct de vedere al gandirii economice, mai exista un articol si despre inflatie versus deflatie.





5 comentarii:

Akhenaton spunea...

"Acum pretul aurului este pe la 1200, adica la 300%, cam valoarea la care s-a spart bula financiara ce a provocat criza din 1930"
Ai ajustat cu inflatia? S-ar putea sa pice si pretul la aur, asta inteleg din ce-mi spui.
Stiu ca imediat dupa declaratia despre aur Soros a cumparat, oare de ce?
Am inteles mesajul tau, se sparg unele bule ca sa se umfle altele, in felul asta cine prinde trenul devreme si vinde inainte de spargerea bulei a dat o lovitura. Specula a ajuns sa fie la nivel inretnational cea mai profitabila afacere. Acum inteleg cum de "vanzatorii de bilete", bisnitarii din fata cinematografelor din centrul Bucurestiului au ajuns mari oameni de afaceri dupa '90, au prins trenul, teoria o stiau si aveau si ceva practica :P

Informatii-economice spunea...

Inflatia din US a fost de aproximativ 2% pe an in US... Stiu ca acum se vorbeste despre dorinta americanilor de a considera o inflatie de 4% ca fiind inflatia normala ce incurajeaza economia.
Daca faci un calcul, inflatia pe cei 20 de ani a fost de aprox 49%...
Inflatia in perioada de crestere a fost de aprox 22%... (nu am luat datele reale despre economia americana ci datele considerate "normale". Pentru 2009 spre ex, in US inflatia parca a fost negativa)
O crestere de 200% e destul de mult.
De ce a cumparat Soros? Pentru ca bula mai avea potential de crestere!

Informatii-economice spunea...

m-am uitat acum pe rezultatul voturilor...80% cred ca vom avea boom and burst in continuare...
Sper ca ati citit toate celelalte articole ale seriei.
Oricum, din pacate pana cand nu va aparea un curent de gandire mainstream care sa balanseze balanta, nimic nu se va misca intr-o alta directie iar "jmecherasii" de care zice Akenathon vor prospera...

Anonim spunea...

cum am bagat-o pe scenarita...sa continuam. ma astept la bule gandite de mintea masonica din ce in ce mai frecvente cu explozii maxime. ma astept ca ei sa se imbogateasca atat de mult incat la un moment dat (100-200 de ani cel mult) sa doreasca sa distruga pe cel de langa el ptr a deveni stapanul unei si mai mari averi. asta in conditiile in care nu va mai fi nimic uman (d)in noi si poate nimic natural in jur. asta ptr ca in anii '30 nu se stia de biometrie si nu se aplica, nu existau chip*uri, card*uri bancare (ai citit cumva invers cuvantul CARD?), etc. omenirea a...."evoluat". iar cum va fi la anu' sau peste 30 de ani numai Dzeu stie, noi ne jucam cucu*vinte (cacofonie fara vina).

Informatii-economice spunea...

@Anonim... Scenarita la care ma refer eu este doar o analiza a puterilor de negociere. Poate spune f multe despre viitor dar ce am prezentat azi e doar un scenariu si trebuie tratat ca atare.