luni, 10 mai 2010

Europe vs. USA...

Am promis deja de mult prea multe ori un post referitor la Europa vs. USA.
Intr-un final a venit momentul sa-l scriu. Stiu ca voi uita foarte multe lucruri pe care vreau sa vi le spun dar... completez cu inca un post:).

De ceva vreme US a iesit complet din fluxul principal de stiri! Criza din US a fost inlocuita cu "Criza din Grecia ce ameninta intreaga Europa".
Pentru a va convinge haideti sa facem un test simplu. Cautam pe Goagal termenii "US debt" si respectiv "Greece debt" folositi in ultima luna... Rezultatul este zdrobitor: 375k rezultate pentru US vesus 10.900k rezultate referitoare la Grecia!!!
Incredibil!!! Au disparut datoriile Statelor Unite?... Nu!
Poate au trecut Statele Unite pe excedente bugetare mari si in aceste conditii datoriile lor chiar nu mai conteaza... Nici asta!

Atunci oare cum trece neobservata o datorie publica ce a ajuns la 94% din PIB-ul Statelor Unite (PIB ce reprezinta undeva pe la 14,256,275 Milions USD... eu nu stiu sa numar pana la astfel de valori dar reprezinta mai bine de 14 trilioane $), in conditiile unei agravari alarmante a acesteia printr-un deficit fiscal de 10-12% (mai exact un deficit de 1.42 Trilioane $), in crestere cu 690 de bilioane USD fata de deficitul din 2008, si cu un deficit fiscal prognozat de 1.17 trilioane anul acesta (daca nu revine criza si US are crestere economica conform asteptarilor)!!! Mai spunem si despre datoria privata din US care a depasit anul acesta 220% din PIB?

Mai mult decat atat, cum de este scoasa in fata Grecia o tara mica si amarata cu o datorie publica de 115% din 330.000 Milioane$, in conditiile unui deficit fiscal de 13,6%? Si mai mult, cum de se spune ca aceasta datorie va "da peste cap" economia intregii Europe, cu un GDP ce valoreaza ceva peste 16 trilioane USD, ceva mai mult decat economia US...!!!

Pentru ca pe langa Grecia, mai sunt si Spania (datorie publica de 58% din GDP, datorie privata de peste 160% si un deficit fiscal de 12% din 1.400Milioane$), Portugalia (datorie publica de77%, datorie privata de 151%, un deficit fiscal de 8% dintr-un PIB de 227.000Mil$), Italia (datorie publica de 123%, datorie privata de 87% si un deficit fiscal de 5%)... (sursa aici - in tabel si aici)
E drept ca suma datoriilor acestor tari par mizilic in conditiile in care motoarele Europei sunt Germania si Franta, cu un PIB cumulat de peste 6.000 mil$... si cu atat mai putin comparativ cu un PIB total de 16 Trilioane $ (16.000 mil$) al Europei...
Sa mai spunem si ca 120% inseamna ca timp de un an acea tara munceste fara a consuma nimic si exporta tot... Comparati valoarea acesta cu imprumuturile romanilor... cati au datorii mai mari decat venitul lor total pe un an?... sunt acei oameni in faliment personal?

Revenim la sfat!... nu credeti ce vi se spune doar pentru ca cine spune e "credibil"... incercati sa gasiti si motivele pentru care vi se spune ceva! Mai mult, incercati sa ajungeti la date comparabile pentru ca vorbele se pot retrage usor... vezi "nimeni nu va plati un leut"...

Simplu... Pentru ca americanii pot sa dea drumul la imprimanta, provocand inflatie si exportand-o catre cei care i-au creditat deja cu 14 trilioane (datorie publica) plus 30 de trilioane (datorie privata). Corect! Vor face cu siguranta asta ca de obicei de altfel. Dar o vor face cu moderatie si cu un "tap ispasitor" deoarece facand ceva risca sa piarda suprematia Dolarului in fata Euro, Yen, Rubla sau a unei monede de gen DEY... Iar americanii nu vor asta! Pierderea suprematiei inseamna ca nu se va mai cota totul in USD si de aceea americanii nu vor mai avea acelasi acces facil la resurse si aceeasi posibilitate de a exporta problemele cum se intampla intr-o lume unipolara!

Pentru ca grecii nu au moneda proprie asa ca nu o pot devaloriza pentru a plati datoriile!... Romania in 1998 avea moneda proprie si cu toate acestea era cat pe ce sa intre in default... Bulgaria avea si ea si chiar a intrat in default!!! Hai sa dam un exemplu... Daca tu produci paine dar ai o datorie in fripturi, vei devaloriza painea? Exista cateva mecanisme prin care "devalorizarea competitiva" ajuta: Scad costurile cu forta de munca (se poate realiza si prin impozitare) si incurajeaza exporturile (netinand cont de faptul ca in conditiile unei cereri inelastica pentru... paine ca sa mentinem exemplul... veniturile incasate in final vor fi chiar mai mici). Exista mecanisme si prin care devalorizarea incurca: scumpeste importurile de tehnologie, duce la spirala inflationista si la miscari sociale... Deci nici asta nu e un motiv destul de serios! Si atentie, vorbim despre Grecia, nu despre partea din Europa care o duce chiar bine!

Pentru ca Europa este un teren minat din cauza diferentelor de politici fiscale ale unor tari ce au cu toate aceeasi politica monetara dictata de ECB... dadada... Delaware spre exemplu este un Paradis Fiscal in inima US... cu circa 60% din companiile americane localizate acolo...!!! Sa stiti ca ei toti au exact aceleasi taxe in tot USA!!!
Mai mult, diferentele culturale si in ce priveste capitalul sunt atat de mari incat e imposibil pentru europeni sa se coordoneze... Aha... Spre deosebire de sudisti care se inteleg bine cu cei din nordul SUA?

Este drept insa ca in US uniunea monetara e ceva mai puternica decat in Europa, ducand la costuri de tranzactionare mai reduse. EX: poti vorbi la telefonul mobil la aceleasi tarife oriunde in US, poti transfera bani in US fara costuri de SWIFT etc...

Cred ca se observa destul de clar (si sper eu destul de argumentat) ca ceea ce aflam este doar o bucatica a unor adevaruri care servesc unor interese. Turma se misca mereu in aceeasi directie, iar directia este dictata de cioban... E bine ca atunci cand ciobanul duce mioarele la taiat sa incerci sa fugi iar atunci cand le duce la pascut sa fii primul!

Intr-un final dau argumentul cel mai puternic din punct de vedere psihologic... pentru ca Grecii sunt puturosi!... Muncesc putin, se pensioneaza devreme, sunt delasatori, le place mai mult sa traiasca decat sa munceasca...
Americanii nu...?
Pentru ca ne-am incins cam tare in cifre si teorii academice explicate simplist, hai sa vedem un filmulet haios referitor la harnicia americanilor si nu numai a lor...



Si in final, ca de obicei, vreau parerea ta!!! Cine crezi ca sta mai bine din punct de vedere macroeconomic? Europa sau Statele Unite ale Americii?




4 comentarii:

Anonim spunea...

Germania sta mai bine decat US. Grecia nu sta mai bine decat US

Informatii-economice spunea...

Perfect adevarat... Grecia sta mai rau decat US... dar, comparativ cu US, Grecia este PEANUTS!!! Compara 330 miliarde cu 1.4 trilioane!!!
Compara apoi o datorie de 380 miliarde cu una de 30 de trilioane... conteaza cea de miliarde? e 1% din datoria US!
Pointul meu nu este ca Grecia o duce bine ci ca e veriga slaba din Europa, permitand atacuri asupra acestei zone.

Anonim spunea...

in the end, presupunand ca all fails, cine crezi ca preia conducerea, luand in considerare averea "intelectuala" ? nu stiu de ce am o vaga impresie ca US conduc lumea din punctul asta de vedere ... ca o sa trebuiasca sa mai puna mana si pe sapa, nu neg, dar "creierul" lumii le apartine. in cea mai mare masura lor, si apoi celorlalte tari "civilizate". cu alte cuvinte, neamtzul intotdeauna va fi neamtz, si grecul grec. si grecul n-are cum sa traiasca ca neamtzul neam de neamul lui.

Informatii-economice spunea...

Scenariul de "all fails" va fi posibil doar atunci cand exista deja planuri de salvare a unora dintre acei toti!
Pentru urmatorul an, nu vad un astfel de scenariu probabil... ma astept chiar dimpotriva, la inca o increcare de pornire a motoarelor economiei.
In ce priveste "americanii au creierul lumii"... da... dar au si burta;)
O sa editez acest post sau o sa mai scriu unul pentru a completa cu alte motive pt care desi Europa arata mai bine macroeconomic, sunt si variante in care US kicks ass!