marți, 11 mai 2010

Ce va fi dupa criza - Episodul 1 - Cauzele crizei

Acesta este un alt post promis de foarte mult timp. Este o intrebare ce sta pe buzele tuturor, aproape la fel de des ca si  intrebarea ce se va intampla cu preturile imobiliarelor:).
Daca cea de a doua intrebare a noastra a tuturor arata ca inca "nu ne-am potolit" si ca inca suntem predispusi psihologic la crearea de bule, prima mi se pare o intrebare foarte valida.

Am vazut ca sunteti dispusi sa-mi alocati aproximativ 4 minute din timpul vostru asa ca voi imparti acest post in mai multe pentru a fi mai usor de citit.

Haideti sa vedem de unde vin problemele si ce s-ar putea intampla...
S-a intamplat ca in perioada trecuta au fost create o serie de bule economice ce s-au umflat foarte mult. Bulele respective s-au suprapus si peste un ciclu de tip Kondratiev, lucru care le-a agravat. Bulele respective au fost umflate in principal de usurinta cu care au fost acordate creditele, in cadrul unei politici a banilor ieftini ce era menita sa creasca in continuare economia. Aceasta politica a banilor ieftini a facut ca bunurile sa para ieftine, sa creasca cererea pentru ele urmata de o crestere a preturilor ce le-a transformat in active de investitii. O casa s-a transformat din modul de indeplinire a uneia dintre nevoile primare ale piramidei lui Maslow in o investitie extraordinar de sigura.
Fiind o investitie sigura, bancile au gasit solutia unei cresteri a preturilor in continuare, chiar si dupa ce toti cei care ar fi putut plati ajunsesera la un grad de indatorare destul de mare: imprumutam pe oricine! Dam credite doar cu buletinul sau pentru un simplu SMS. Facem promotii in care oamenii nu trebuie sa plateasca nimic primii ani. Dam credite pentru locuinte scumpe celor care nu au cum sa le plateasca deoarece oricum valoarea va creste... Creem produse pentru creditare peste generatii (cazul Japoniei).
Intr-un final in 2008 s-a ajuns la un varf de plata pentru astfel de credite. Si avand in vedere ca erau credite sub-prime, multe nu au putut fi platite. Cashflowul unor banci mari a fost dat peste cap iar preturile caselor a inceput sa scada bagand tot mai multi oameni "sub apa".
Vestea buna e ca varfurile de plata pentru sub-prime a trecut pe undeva la inceputul lui 2009, dupa un picaj economic foarte dur. Vestea rea este ca in continuare exista produse de creditare cu varfuri de plata in 2011 care ar putea lovi chiar mai dur decat primul val deoarece acum e vorba despre oameni bogati si foarte educati financiar care au luat credite complicate (Option-ARM sau Alt_A).

In conditiile in care criza a fost produsa de leverage, rezolvarea pare a fi un deleverage, plata datoriilor si abtinerea de la datorii noi. Totusi, acest lucru inseamna o "aterizare fortata" ce poate provoca miscari sociale incontrolabile... iar asta nu e bine.
Ce se doreste este o "aterizare lina" sau un nou avant "in forma de V"... Asa ca se incearca continuarea banilor ieftini si chiar ieftinirea suplimentara a lor, astfel incat sa fie mai convenabil sa cheltuiesti (chiar pe credit) decat sa economisesti, ajutand astfel la cresterea cererii si la reluarea cresterii economice. Desi se arunca cu bani in piata, se pare ca oamenii se incapataneaza sa nu-i ia asa ca banii respectivi "mustesc" in economie.

Citeste si episodul 2 - Libertarianismul
Sau poate esti mai atras de Ce va fi dupa criza - Episodul 3 - socialismul
Si nu uita ca exista si posibilitatea Ce va fi dupa criza - Episodul 4 - Boom again and wait to burst

Niciun comentariu: