Europa si-a publicat azi datele economice si sta binisor... +6.9 crestere a productiei industriale YoY, chiar si in conditiile unei cresteri marginale a PIB-ului (doar +0.5% YoY pe datele preliminare) dupa multe trimestre de scadere... In plus, este deja al 3-lea trimestru de crestere in Europa (3Mo3M).
Valorile sunt insa mai mici decat cele ale US, tara ce a inceput programele anticriza cu o injectie masiva de capital.
Grecia acceseaza fondurile puse la dispozitia ei de UE si FMI... asa ca s-ar parea ca riscurile de default din sudul Europei a inceput sa dispara, cel putin pe termen scurt.
Cu toate acestea Euro scade in continuare in fata dolarului...
Motivul: frica investitorilor fata de quantitative easing... o ieftinire a banilor datorata printarii unei cantitati mari de bani.
Printarea banilor s-a intamplat si in US anul trecut prin planul Paulson si a fost departe de a crea inflatie din cauza lipsei leverageului... Oamenii nu mai iau credite asa cum o faceau acum 2 ani asa ca desi se printeaza bani, masa monetara nu mai creste. In plus, viteza de rotatie a banilor (despre care vorbeam aici) scade semnificativ pe masura ce apare paradoxul economisirii.
Un alt motiv pentru care Euro este in continuare sub asediu este faptul ca mai exista si alte tari europene cu probleme: Spania, Portugalia, Italia... despre care am vorbit deja aici. Aceste tari au si ele probleme mari dar... le putem compara sa zicem cu California, un stat american cu datorii de 85 de miliarde de USD, la fel de bine condus ca si Grecia. Daca ne gandim ca si California (la fel ca o tara mult mai apropiata noua) are un varf de plata acest an de mai bine de 10 miliarde USD, ne dam seama ca poate si Romania e condusa de adevarati "terminatori":)))...
Totusi, dupa ce pachetul de 110 miliarde Eur se va termina, Grecia va trebui sa fie deja reformata. Altfel, doar se intarzie caderea. Si Romania a "cumparat timp" anul trecut... si a folosit intreaga perioada pentru a se reforma... sau nu...???
Problema cea mai mare este ca avem 2 mari economii (US si UE) care desi nu mai cresc (la fel de tare) in bule speculative, cresc in datorii.
Salvarea economiei americane si acum a celei europene este un lucru bun... dar nu intrutotul.
Ce s-ar fi intamplat daca toate entitatile cu probleme (banci din US, State si orase din US, judete din Europa, PIGSii etc.) ar fi intrat in Default? Ar fi fost fortate sa se restructureze repede iar creditorii (alte banci mari) ar fi trebuit sa se multumeasca cu cativa centi / euro intr-un proces de collection ce nu poate recupera intreaga valoare.
Ce se intampla prin aceasta salvare? Bancile sunt recapitalizate primind bani pe care trebuie sa ii plimbe prin economie si sa-i inmulteasca prin speculatii. Iar acele banci folosesc foarte bine banii in speculatii!
Cea mai cunoscuta speculatie impotriva unei monede nationale s-a intamplat in "the black Wednesday".
Pentru a compara ce se intampla acum cu ce s-a intamplat atunci, e bine de citit...si de invatat din trecut.
Atunci cineva a facut 1 miliard de lire intr-o zi in timp ce altii au pierdut mai bine de 3 miliarde din banii contribuabililor...
Acum se joaca doar banii contribuabililor. Vor reusi speculatiile?
Hai sa spunem ca meciul se joaca in continuare dar ca lupta e destul de inegala!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu