Pentru cei ce incep prin a citi acest post, trebuie sa spun ca el face parte dintr-o serie de "povestioare scurte ce pot fi citite in 4 minute, adica timpul mediu pe care mi-l acordati.
Povestioara precedenta a fost Ce va fi dupa criza - Episodul 1 - Cauzele crizei
Ce va fi pe viitor:
Inflatie vs. deflatie vs. disparitia monedelor vs... lista e deschisa dar deja a fost o astfel de analiza facuta pe acest blog.
Hai sa vedem insa din punct de vedere al ideologiilor economice ce s-ar putea intampla:
1. Libertarianism.
E o varianta interesanta: nu am mai introduce bani in economie ci am lasa sa se plateasca datoriile, ne-am baza pe mecanismele pietei si nu s-ar mai interveni, guvernele ar ajunge sa fie "minimale" si nu ar mai cheltui... Trebuie sa recunoastem ca este o varianta foarte interesanta ce i-ar penaliza pe cei care au "intins coarda" si i-ar bonifica pe cei "chibzuiti" dar...
Chiar daca personal mi-as dori sa reapara conducatori precum Margaret Thatcher sau Ronald Regan, acestia ar avea o misiune dificila. Ar sta pe un munte de datorii ce ar trebui platite, ar trebui sa convinga o multime de oameni deja furiosi ca trebuie sa fie mai rau inainte sa fie mai bine, ar trebui sa faca reforme reale. In plus, libertarianismul utopic poate face cel putin la fel de mult rau ca si alte utopii.
1.1 Care ar fi recomandarile in cazul in care acest curent va domina? Sa asteptam momentul in care preturile ajung la cel mai redus nivel si sa reincepem atunci o crestere economica bazata pe fundamente reale si pe ce ne permitem, crestere economica ce ar fi mult mai inceata decat una de tip boom and burst, dar care ar fi sustenabila (dar care ar fi in continuare sub influenta ciclurilor economice).
Pentru amatorii acestei solutii... o dedicatie:)
Dupa primele 2 povestioare, nu uita ca mai urmeaza si altele:
Ce va fi dupa criza - Episodul 3 - socialismul
Ce va fi dupa criza - Episodul 4 - Boom again and wait to burst
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu