miercuri, 19 mai 2010

Ce s-a mai intamplat azi?

Astazi presedintele EU Herman Van Rompuy a facut o declaratie interesanta in care a vorbit despre fundamentele Euro...
Sunt cateva dintre chestiunile pe care le spuneam si eu: Europa nu e nici pe departe atat de periculoasa pe cat a fost advertizata, comparativ cu alti licurici... si asta nu pentru ca e doar miere ci pentru ca ceilalti licurici... sunt mai rau!

Declaratia lui
:
"During 11 years our inflation rate (has been) beneath two percent, so we had during 11 years price stability."
"Second, we have a balance of payments (that's) almost in balance. It's the most important fundamental for the value of a currency.
"And three, our budget deficit is half as high as other important countries in the world economy.
"So the fundamentals of the euro are sound and safe, independent of the exchange rates on a daily basis."

Ce s-a intamplat pe piata?
Dupa ce ieri s-a depreciat abrupt pe fondul isteriei naked short sellerilor care incercau sa-si inchida pozitiile, azi Euro s-a apreciat din nou dupa ce a atins un punct de minim (destul de apropiat de punctul la care a fost lansat).
Decizia Germaniei pare sa fi dat ceva rezultate chiar daca unii o critica.
Ce urmeaza? nu s-a atins un nivel care sa confirme schimbarea de trend (in ciuda aprecierii cu aprox 2% de azi ce a sters toata nebunia de ieri). Totusi, inclin sa cred ca desi ar fi putut ajunge pana pe la 1.17, Euro va continua in sus.
Intre timp nemtii se bucura de incurajarea exporturilor ce par pe piata mondiala cu aproape 20% mai ieftine decat erau in noiembrie 2009, desi ei nu fac nici o promotie...
1.25 si 1.3 cred ca vor fi 2 niveluri interesante, care pot confirma trendul pozitiv si durata lui dar... mai e ceva timp pana atunci.

Flavian a propus spre citire un articol fantastic despre cum se manipuleaza bursa prin naked short selling... cum se face profit, impingand de pe marginea prapastiei firme care au probleme... E drept ca acele firme au probleme... dar e imposibil ca in istoria unei firme, ea sa mearga mereu bine...
Daca insa la cotitura e cine nu trebuie... pentru un profit de cateva miliarde, o firma nu mai are drept de apel! iar o economie mondiala se trezeste in fata celei mai mari crize de neincredere!

O seara placuta.

Niciun comentariu: