vineri, 8 octombrie 2010

Criza care va veni...

Am scris de multe ori ca impactul imbatranirii populatiei asupra economiei va fi unul crunt!
Am zis ca va impacta imobiliarele, cele inca la moda...
Am zis ca vor impacta sistemul de pensii... ca eu, tu si alti cititori (avand in vedere ca media de varsta a cititorilor blogului conform analytics este de 33) vom munci pana la adanci batraneti si ca nici macar nu vom avea cui sa ne plangem ca nu primim pensie...
Am zis ca pe umerii generatiei noastre se afla o povara imposibil de dus...

Zilele acestea una dintre fabricile de AAA la comanda a dat un verdict similar:
60% dintre tari vor ajunge la categoria junk pana in 2060 conform S&P!

Oare cum va arata lumea cand tarile cu datorii publice de "doar 200%" vor zambi de sus unor tari gen Romania care ar trebui sa depaseasca binisor 600% in 2060?

Ce inseamna asta? Cum ne afecteaza?
Pai la randul lor si tarile se vor imprumuta din ce in ce mai greu pentru a isi plati datoriile... Rostogolirea datoriilor va mai fi "floare la ureche" doar cativa ani, maxim 10, fix pana cand guvernele Romaniei ne vor ingropa in datorii facute in moneda straina ca sa sustina o clasa de persoane nu foarte mare (sub 10% din populatie), indatorata nu foarte mult (aproximativ 40-50% din PIB) in moneda straina...

Imi poate spune cineva un motiv bun pentru care, desi BNR si bancile comerciale recomanda indatorarea in moneda in care se primesc veniturile, pentru care in conditiile in care indatorarea in moneda nationala poate fi mai usor controlata, in conditiile in care gafaim tot mai din greu pentru plata datoriilor catre altii... Guvernul se imprumuta preponderent in Eur?

Stiti ce mi se pare cel mai trist???
Ca desi toate aceste lucruri sunt bine cunoscute, ca desi fereastra de oportunitate in care s-ar mai putea face ceva se inchide pe zi ce trece, Guvernul se face ca ploua si mai pune o "centura de salvare" in timp ce oamenii stau in fata televizorului intrebandu-se daca se impaca Bote cu blonda lui!

2 comentarii:

Anonim spunea...

totusi , mai exista si optiunea de "default" , nu ? cel putin pentru tari ca romania ... ca pana la urma cine e prostul care sa ne imprumute la nesfarsit ???

Informatii-economice spunea...

Pai... si cu ce te ajuta?
Intra in default, nu mai plateste nimic extern, nu mai primeste o perioada buna de timp nimic, sunt impuse sanctiuni externe, guvernul nostru de oameni carora "le numeri ouale" pe degeT mai vand/privatizeaza cate ceva (combinatie intre privatizare pentru venituri la buget si privatizare pe un euro pentru "sustinerea economiei"), iar bugetul e in continuare deficitar!

Ce ti se pare bine in aceasta poveste?