joi, 23 septembrie 2010

imobiliarele... poveste veche cu date noi.

Zilele acestea au fost destul de interesante pentru piata imobiliara, cel putin peste ocean.
Asa cum bine stiti, in "tarile cu apa calda" situatia pietei imobiliare este monitorizata in mod frecvent (de obicei lunar). E un lucru de bun simt avand in vedere importanta sectorului constructiilor in economie si avand in vedere importanta creditelor imobiliare si ipotecare in sectorul bancar. S-a facut si la noi un astfel de indice dar momentan pot spune ca am mai multa incredere in indicele imobiliar calculat de Renderman.

Motivul interesului sporit: publicarea unui set de date noi.

In primul rand ieri a fost dat publicitatii raportul ce ne arata o scadere de 3.3% a pretului imobiliarelor YoY si cu 0.5% in iulie fata de iunie.
Astazi, sirul vestilor rele a fost oprit prin anuntul unei cresteri spectaculoase a vanzarilor de locuinte vechi, crestere de 7.6% in August versus Iulie.

Aparent combinatia de preturi foarte joase si inceput de crestere al vanzarilor ar putea indica un bottom pe piata americana de locuinte. E normal ca pe primele care sa-si revina sa fie locuintele vechi si de-abia cand stocul de locuinte va scadea de la necesarul pe 12 luni (asa cum este acum) la necesarul pe 1-2 luni, sa reinceapa constructiile.

Totusi, tare mi-e frica de faptul ca acest salt din septembrie e cauzat doar de prelungirea programului lor "prima casa", prelungit pana la 30 septembrie.

Dupa ce timp de cateva luni piata a picat in ciuda existentei acestui program, acum, la finalul lui, cei care au tot amanat cumpararea unei locuinte se grabesc sa prinda ultimul tren catre un credit fiscal de pana la 8000USD.

Parerea mea este ca dupa ce trece si acest stimul,se va intampla cam ce spune domnul de mai jos.
Atentie, el se refera si la US, si la EU!
Asa cum spuneam si eu si multi altii, problema este asemanatoare in intreaga lume, asa ca probabil si rezolvarea va fi asemanatoare.
Poate va diferi timingul!

Mi-am mai spus parerea despre evolutia imobiliarelor pe meleaguri mioritice aici (chestiuni fundamentale) si aici (efectele unor masuri mai recente). Daca va intereseaza subiectul s-ar putea sa gasiti si acolo cateva informatii interesante.

16 comentarii:

Akhenaton spunea...

N-ai inteles nimic si esti si rau intentionat. E clar ca mai jos nu se poate.
Acum e momentul ca fazanii sa-si faca aparitia.
Sa vezi numai ce de articole pe tema asta vor aparea :D

Informatii-economice spunea...

:))
Tocmai de aceea m-am grabit sa pun un post cu o interpretare ce ia in calcul bottomul dar spune si alta poveste...
Sper sa nu "stric apele nimanui" dar la cei 400 de cititori, nu ma astept sa faca o diferenta...

Anonim spunea...

IE> ce vrei sa spui ca rezolvarea va fi asemanatoare? La ce fel de rezolvare te referi?

By the way, esti la curent cu miscarile bancilor care infiinteaza fonduri de investitii ca sa isi cumpere propriile chilipiruri in loc sa le dea in piata? Am informatii din interior, unele banci si-au infiintat de mult, altele se misca acum ca simt mirosul carnagiului care se apropie..

Popescu

Informatii-economice spunea...

@Popescu - rezolvarea va fi scaderea preturilor pana la niveluri acceptabile dupa care pastrarea lor la un nivel sustenabil. Nu ma astept sa mai creasca puternic in urmatorii 20-30 de ani, chiar daca vor mai fi cresteri de scurta durata. Bula din imobiliare se muta in alte domenii. Sa vedem ce va reusi sa pastreze o bula pe termen lung!

Stiu ca aproape fiecare banca isi face propriul organism de recuperare creante si ca multi au si fonduri de investitii in cadrul grupului. Nu sunt sigur daca planurile lor sunt sa "cumpere chilipirurile"... Ma astept ca cererea sa nu creasca masiv in urmatorii 20 de ani (vezi motivatiile demografice + amintirile unor pierderi usturatoare) si in conditiile acestea e mai probabil sa incerce sa nu-si loveasca prea tare actionarii si sa nu li se ceara acestora sa recapitalizeze intr-o perioada in care nici ei nu pot face rost de cash din cauza falimentelor.
Totusi, avand in vedere ca am mai vazut aceasta ipoteza intr-o "teorie a conspiratiei" destul de interesanta, bancile ar putea vinde la orice fel de preturi (prin supraevaluarea imobilelor si vanzarea acestora fata anuntarea celei de a treia licitatie) si apoi sa ii urmareasca pe debitori tot restul vietii pentru niste sume pe care acestia nu mai au nici o sansa sa le castige.

Anonim spunea...

IE> la Dragoteanu pe blog mai intri? Uite ceva misto, daca nu ai citit:

“Donald Trump laughs when someone mentions the current real estate “crisis.” One man’s crisis is another billionaire’s long-awaited opportunity.
“I’ve made a lot of money in times that others have looked at as real estate downturns,” Trump told GolfCourseRealty.com. “This is the time you should be buying and negotiating fantastic deals.”

Informatii-economice spunea...

Nu cred ca ii stiu blogul lui Dragoteanu. Da-mi un link pls.
Cat despre D. Trump, el are dreptate, investitiile facute atunci cand se apropie bottomul sunt fantastice in orice criza in V. Daca e in L s-ar putea sa ai o problema si sa fie nevoie sa le subventionezi din altceva.
Cat despre sfaturile lui Trump... omul a investit destul de mult intr-un cartier in California si in cladiri in toata lumea... Ai vrea sa spuna acum "nu cumpara"?

O sa postez ceva mult mai neserios decat am facut vreodata pana acum: un banc special pentru tine ca sa intelegi mentalitatea de invingator!

Akhenaton spunea...

http://www.dragosdragoteanu.ro/

Informatii-economice spunea...

:)
Multumesc de link. Am intrat odata acolo pentru ca observand de unde vin cateva persoane am gasit un link pus de Popescu acolo.
Cred ca tocmai am publicat un post care se potriveste foarte bine situatiei:).
O sa va placa!!! GARANTEZ!

Anonim spunea...

AristotelCostel> am citit la tine pe blog la un moment dat ceva referitor la ipoteci preluat de un fond al BancPost creat cu acest scop. Poti sa ne dai si noua stirea?

Popescu

alexb spunea...

Aprox la 1:58 spune ca omu (Reggie Middleton) face afaceri cumparand case vechi pe care le revinde. S-ar putea spune ca e interesat sa spuna ca preturile or sa scada in continuare...

Anonim spunea...

Alexb: bravo, e wishfull thinking..

Informatii-economice spunea...

Nu vei gasi prea multi oameni complet dezinteresati pe aceasta piata! Mai mult, cei complet dezinteresati nu sunt intervievati deoarece aparent nu stiu domeniul destul de bine.

Cei care cumpara si revand au interes si sa scada preturile si sa creasca in acelasi timp.

Anonim spunea...

IE> aparent, tu esti dezinteresat de aceasta piata, adica nu cumperi/vinzi prorietati, nu-i asa?

P

Informatii-economice spunea...

deocamdata eu astept...
Dupa valul 2 al crizei imi voi reface calculele pentru a vedea daca urmeaza valul 3, 4, 5 etc. sau merita sa incep sa-mi caut. Mi-ai dat insa o idee interesanta de post.

Anonim spunea...

Da? Ti-am dat o idee de post ?
Ai grija ce scrii, eu am cumparat recent niste imobile :)

Popescu.

AristotelCostel spunea...

@Popescu

Condolinte...

@anonimi&alexb

"wishfull thinking" e retorica retardatilor din 2007... incoace. :)

O noua scadere... wishfull... si inca una... "finching"... hop-inc-un fund... "uişful"... în cap... "finaching"... 10 k. :)

Cat sa fie? 2-3% fara hangaralele... cam 200 lei in mana la o tranzactie? :)

... fomica placuta!