luni, 20 septembrie 2010

De ce Romania e cea mai tare

In weekendul acesta m-am intalnit cu un extrem de vechi si foarte bun prieten pe care nu l-am mai vazut de mult timp. Fostul meu coleg de generala a lucrat in Argentina, s-a intors pentru a isi intemeia o familie iar acum a plecat in Canada unde vrea sa se stabileasca de tot.
De fiecare data cand ma intalnesc cu prietenii plecati se intampla un lucru interesant: dupa ce ii acuz de un comportament asemanator celui al lui Raducioiu, se incepe o discutie in care se compara tara in care ei traiesc cu Romania, cu bune si rele, in cunostinta de cauza.

De obicei, cei plecati sunt 100% de partea tarii unde au ajuns asa ca, de dragul debate-ului, mie imi vine responsabilitatea de a arata de ce Romania e cea mai tare tara!

De obicei imi vine greu asa ca va voi ruga pe voi sa completati opiniile mele cu opiniie voastre.

1. Romania este o tara fantastica deoarece are forma unui buchet de flori!... Asa scria in manualul din care invatam in generala geografie! Mie mi se parea ca seamana mai degraba cu un peste, lucru care ar putea fi de altfel confirmat de numarul mare de ... de pe strazile noastre dar si din Italia, Spania... ce sa mai... intreaga lume! Faptul ca Romania ar avea forma de buchet de flori (doar daca privesti cu atentie), nu e in masura sa ne ajute la ceva dar... ne face unici in lume...???
2. Romania are si munti si mare!... citez din memorie din aceleasi carti care imi bantuie trecutul. E drept insa ca in afara de Elvetia, Austria, Ungaria, Slovacia si Cehia, toate celelalte tari din Europa au cam ambele forme de relief. Si este la fel de adevarat si ca austriecii sau elvetienii ajung mai repede la mare decat ardelenii nostri! Din nou, faptul ca avem o mare murdara si munti cu putine partii de ski nu ne ajuta foarte mult dar le avem...
3. In Romania oamenii sunt prietenosi si primitori!... lucru foarte usor de observat pe figurile omenilor ce asteapta in statiile de autobuz in diminetile ploioase! Prietenia dintre noi mai poate fi observata si in trafic, atunci cand ne spunem cuvinte dulci de amor! cand ne ingramadim la cozi la plata impozitelor si cand ne injuram de Paste si Craciun langa usile bisericilor.
4. Romania este o tara emergenta, in plin proces de catching up, reprezentand un fantastic potential de investitii pentru occidentalii in cautare de chilipiruri. Am putea spune chiar ca Romania reprezinta un El Dorado al zilelor noastre. Totusi chilipirurile au inceput sa dispara dupa 2004, fiind rezervate unor "initiati" iar scaderea economica din ultima vreme, mult mai mare decat in toate celelalte tari, ne face sa realizam cat de sustenabila era cresterea noastra. In ce priveste asemanarea cu El Dorado-ul vestului salbatic, aceasta mi se pare foarte potrivita, si noi laudandu-ne cu aceeasi infrastructura si acelasi nivel de respectare al legilor ca si americanii acelor vremuri.
5. Avem cele mai frumoase femei!... Acest lucru este incontestabil, in mai ales de catre cei care nu au fost prin Polonia... Oricum, multe dintre frumusetile acestor plaiuri pot fi vazute mai des la Milano (in cazul in care sunt cuplate cu cine trebuie), sau in Spania/ Italia, daca s-au cuplat cu cine nu trebuia... Numarul mare de concursuri de Miss castigate de romance!
6. Ne pricepem la Fotbal! Incontestabil!!! in spatele tuturor blocurilor se discuta despre strategia de joc, despre ce trebuia sa faca fiecare jucator, despre cum insa "balonul este rotund"... si cum "Dumnezeu nu este roman"... in ziare scrie cum "baietii au jucat bine dar ceilalti si-au dorit mai mult victoria"...
7. Poate ca cele de mai sus va fac sa credeti ca traiti intr-o tara ca oricare alta dar... nimeni nu are preturi atat de mici ca noi (ne spune si Khris pe noul sau blog)... Da, poate in alte tari sunt perioade in care gasesti preturi promotionale mai mici la anumite produse si poate ca si preturile nepromotionale sunt comparabile cu cele de aici de la aceleasi produse dar in medie stam mult mai bine... Asta inseamna ca Nikee-ul luat din Europa romaneasca e mai ieftin decat Nike-ul luat din orice alta tara din Europa...
8. Impozitele nu sunt chiar asa de mari ca in alte locuri... E adevarat ca in Romania nivelul mediu de impozitare a muncii este de aproximativ 45%, cu mai putin de un punct procentual mai jos decat in Suedia spre exemplu... Sa mai spun ca avem un TVA printre cele mai mari si ca ne batem joc de bani cum putem, batandu-ne joc si de populatie in acelasi timp... nu micutilor... nu ma refer la noi ci la guvern, desigur!
9. Suntem un popor cu o istorie straveche! Ne tragem din daci si romani... iar "the ducks descend from the trucks"... Avem chiar atestari documentara in acest sens si probabil ca daca nu aveam prieteni de la Drobeta Tr. Severin, nu as fi ajuns niciodata sa gasesc acel cap de pod ramas in paragina si nici statuia lui Decebal, sculptata in stanca la Portile de fier...
10. Greutatile prin care am trecut ne-au unit, iar unitatea ne face puternici! Tocmai de aceea manifestatia impotriva taierii salariilor si pensiilor a avut ecou... sunand a gol! Daca ma gandesc ca zeci de mii de francezi au iesit pe strazi pentru a protesta vehement impotriva expulzarii rromilor in Rromania iar la demonstratia impotriva taierilor salariale s-au mancat mici, s-a baut bere si s-a dansat dansul pinguinului dupa un concert Smiley... incep sa ma jenez ca sunt roman!

Suntem cunoscuti ca tara cu cersetori multi, copii handicapati, hoti si criminali care au invadat Europa... ah si sa nu uit... dam foc copiilor in maternitate!
Nu credeam sa aibe imaginea tarii asupra mea ca individ pana acum vreo 5 ani... Am vrut atunci sa inchiriez o casuta pe coasta de azur pentru o vacanta. Dupa ce ne-am inteles la pret, proprietarul m-a intrebat ce adresa sa treaca pe contract. Cand i-am spus "Bucharest, Romania" s-a incheiat discutia. Mi-a spus sec ca nu vrea sa mai faca afaceri cu "noi"... desi eu nu mai facusem niciodata nici un business cu el.

Eu am cam ramas fara idei... ma ajutati voi? avem noi romanii ceva care sa ne diferentieze ceilalti, in afara de snobism, delasare, indiferenta, dispret fata de toti ceilalti, dezbinare si multe altele de acelasi gen?

7 comentarii:

Stoie spunea...

Mda, I'm out.
Suntem cei mai tari pentru ca avem si munte si mare si campie.
Pentru ca avem primul om care a zburat din lume, chiar daca puterili imperialiste si rele nu recunosc asta.
Pentru ca il avem pe romanul care a inventat metoda de scoatere mai eficienta a petrolului rezidual in zacaminte, chiar daca nu si-a patentat ideea si nu a castigat nici un chior dupa ea. Macar i-a dat in judecata pe toti care folosesc metoda sa si a ajuns celebru.

Informatii-economice spunea...

Apropo... Acest post nu doreste sa fie unul deprimant! Incerc doar sa atrag atentia ca putem sa nu ne mai consideram buricul pamantului si chiar sa facem ceva pentru a iesi din situatia in care ne aflam.
Ne pricepem spre exemplu (cat de cat) la autoturisme, ne putem autosustine macar partial in ce priveste energia, infrastructura e la pamant asa ca avem foarte mult potential, agricultura este in principal de subzistenta asa ca din nou avem extrem de mult potential... etc!
Totusi, de cand consideram ca "tara noastra e cea mai tare" si de aceea ne culcam pe o ureche in timp ce ii lasam pe toti sa ne fure, am ajuns intr-o situatie destul de greu de descris...

Anonim spunea...

In locul tau ii faceam reclamatie la Protectia Consumatorului individului care nu a mai vrut sa iti inchirieze. Plus la alte cateva institutii (sunt sigur ca au si ei legi impotriva discrimarii rasiale etc).

Cat priveste Romania, de ce spui ca nu facem nimic sa o scoatem din starea in care este? Fiecare face pe bucatica lui, dar astia fura cu o viteza mai mare decat putem noi sa ne miscam..

Si nu uita ca Romania nu mai e a romanilor ci a austriecilor (OMV, ERSTE, Raiffeisen), francezilor (Orange, BRD, Electrica etc), grecilor (Romtelecom, Cosmote, Alpha Bank, Emporiki, Banc Post..), canadienilor (Vodafone) etc...continuati voi lista

Popescu.

Anonim spunea...

IE tie ti se pare normal ca Romania sa aiba acelasi rating ca Grecia (care a fost aproape in faliment) si Azerbaidjan?

Popescu

Informatii-economice spunea...

@Popescu - s-ar putea ca azerii sa fie la randul lor nemultumiti ca au acelasi rating ca romanii!
Cat despre Grecia, gandeste-te ca aceasta tara desi a fost in pragul falimentului, este sprijinita de zona Euro, in timp ce noi inca mai "sugem la diversi licurici" in speranta ca ne vor arunca ce nu le mai trebuie!

Din punct de vedere al indatorarii, ai dreptate, Romania e mizilic fata de orice alta tara civilizata dar spre deosebire de acestia, noi avem probleme foarte grave de conducere democratica, probleme ce ne plaseaza in aceeasi zona cu Azerbaidjan! Sa nu uitam ca ratingul exprima riscul de faliment al unei tari, nu la sumele in discutie.
Despre stabilitatea din Romania nu cred ca mai e nevoie sa vorbim!

Cat despre francezul care nu mi-a inchiriat casa, el era un particular si chiar daca initial am fost revoltat de tratamentul pe care mi l-a aplicat, am inteles destul de repede motivatia... si dupa ce am vazut comportamentul
"romanilor" cersind in diferite zone ale lumii, nu pot spune ca nu ii dau dreptate! Nu uita ca dureaza ani pentru a obtine increderea cuiva si doar minute pentru a o pierde!

Deceneu spunea...

Avem tineri dotati, buni informaticieni, care ne-au adus pe locul 5 in infractionalitatea pe net, olimpici condamnati pentru fraude bancare.
La software comercial nu se vede valoarea.

Cu alte cuvinte avem potential dar se iroseste, si se iroseste pentru ca alegem prost conducatorii.
Cu asta trebuie inceput, cu criterile de alegere.

Anonim spunea...

@deceneu

Nu inteleg de ce toata lumea crede ca cei care "ne-au adus pe locul 5 in infractionalitatea pe net" sunt olimpici sau stiu eu ce genii ale informaticii. Sa-ti faci un cont de seller pe ebay de pe care sa vinzi telefoane si sa trimiti bolovani nu necesita prea mult creier. Majoritatea infractiunilor de genul asta sunt facute de pungashi ordinari. La fel si la clonarile de carduri...