Acest post vine ca si continuare a unui alt post despre aur si cash disponibil aici.
Atunci am criticat un scenariu inflationist sau unul hiperdeflationist fara insa sa propun altceva.
Scenariul pe care merg eu este:
Pe plan global, anul acesta relativ stabil, poate cu o veste proasta pe final de an, atunci cand se va concluziona ca suntem intr-un scenariu de tip double-dip... Vestea negativa ar trebui sa pregateasca terenul pentru anul urmator care va fi... semnificativ mai rau decat acesta!
Motivele pentru care anul 2011 ar fi mai rau decat acesta?
1. nu s-a schimbat prea mult din economie de cand a inceput criza... mai mult au fost bagate sub pres anumite chestiuni... Avem aceleasi probleme macroeconomice, ba chiar amplificate datorita prelungirii crizei si terminarii rezervelor
2. 2011 este anul unui varf de plata al datoriilor despre care am mai tot votbit (ex:Aici). Interesant e ca daca initial erau credite luate de "prostime", case "doar cu buletinul", acum e vorba despre credite sofisticate cu plata unui procent variabil din principal... Acestea au constituit investitii mari facute de firme cu finantisti buni in spate. Cum ar fi sa-ti spuna directorul financiar ca de luna viitoare rata se dubleaza in conditiile in care oricum afacerea e sufocata iar investitia valoreaza mai putin de jumatate fata de cat valora cand ai facut-o...? te-ai pune sub protectia legii falimentului?
3. 2011 vine dupa un an de strans cureaua in speranta ca vom incepe sa crestem... lipsa cresterii mult asteptate vine ca o puternica lovitura in conditiile in care multi isi pusesera sperantele
4. masurile prociclice luate pana acum vin doar sa amplifice caderea
In 2011 cel mai probabil vom mai vedea un faliment rasunator sau o interventie majora care sa previna un faliment rasunator. Acest lucru inseamna aruncarea in piata a unei noi transe de bani lichizi... Surprinzator, chiar in conditiile in care ma astept ca acest lucru sa se intample nu cred ca vom avea inflatie. Motivul se afla in perioada de curand trecuta: Americanii au aruncat pe piata mai bine de un trilion de USD cu efect minim asupra inflatiei (calculata la nivelul cosului de consum) si in conditiile existentei unei deflatii simtitoare daca vorbim despre deflatorul PIB, datorata scaderii masive a preturilor in imbiliare si in bunuri de folosinta indelungata. Spuneam de mai multe ori ca inflatia are nevoie de viteza mare de rotatie a banilor pentru a se desfasura si ca Japonia este un exemplu clar de tara care se chinuie sa faca inflatie de ani multi, care arunca lichiditate pe piata si care mentine dobanzi apropiate de 0... dar inflatia nu mai apare din cauza lipsei cererii si din cauza bulelor prea mari care inca nu s-au dezumflat complet!
Multe dintre datoriile asimilate pana acum vor fi "rostogolite" in 2011, chiar daca dobanzile in retail vor creste desi dobanzile de politica monetara ar mai scadea dar nu mai au unde... lucru ce va presupune datorii din ce in ce mai mari!
Iar datoriile din ce in ce mai mari in conditii de deflatie inseamna oameni care pierd totul pentru ca nu au BANI sa plateasca... Acest lucru inseamna ca oamenii vor vinde TOT ce au pentru a scapa de datorii dar datoriile vor fi din ce in ce mai mari. Aceasta mi se pare o etapa in care ai nevoie de CASH mai mult decat de orice altceva...
La inceput de 2012 ma astept la un nou val de veselie... ce "a fost mai greu a trecut"... varful de plata s-a dus... lumea trebuie sa reinceapa sa cumpere bunuri la preturi de nimic!.. Dar bancile in continuare nu vor da prea usor credite, stiind ca inca mai au bule de acoperit.
2012 va fi probabil un an cu o oarecare inflatie, in care se va reincerca umflarea altor bule... dar nu cred ca vom avea doar double dip!
Cu alte cuvinte pana prin 2017-2018 o putem duce intr-o serie de 3-4 dip-uri puternice! Din pacate trebuie sa spun ca ma astept ca desi acum majoritatea celor de pe acest blog sunt angajati (multi dintre noi pe pozitii destul de bune), pana in 2017 nu cred ca mai mult de 50% dintre noi vom mai avea un loc de munca... Iar acest lucru se intampla in conditiile in care din comentariile voastre consider ca persoanele care citesc acest blog sunt destul de culte si destul de bine educate!
Cel mai probabil prin 2017 se va observa ca statul a intervenit cam mult... ca a nationalizat cam mult... si atunci e momentul din care previziunile mele se rup in 2:
Exista varianta in care "statul" sau statele preiau foarte multa datorie, nationalizeaza multe institutii de credit, realizeaza ca au o populatie imbatranita care voteaza si pentru care mesajele de tip "nu muncesti dar primesti" suna foarte bine, ca exista oameni care s-au descurcat chiar si in vreme de criza... motiv pentru care continua cu nationalizarile si avem de a face cu o alta "lupta de clasa" - in acest caz nu cred ca ne mai putem proteja deoarece am avea o lume preponderent socialista... asta inseamna crestere foarte slaba, centralizare si speranta unui downshifting al populatiei. (sorry BlueSlash dar inca mai consider ca acest scenariu are sanse mari)...
Exista de asemenea si varianta in care statul, prin implicarea prea puternica ajunge sa convinga cetatenii ca nu le apara interesele. Un guvern gen Thaetcher ar putea fi preferat daca dezamagirea fata de masurile guvernului ar fi destul de mare!... iar asta inseamna un inceput pe scadere (probabil cauzat de falimentul mai multor institutii care din "too big to fail" se vor fi transformat in "too big to support") urmat repede de o crestere destul de rapida.
In ambele variante exista problema datoriilor vechi care trebuiesc "resetate" pentru ca omenirea sa reinceapa sa creasca. Acest lucru inseamna ca deja bulele au disparut dar lipsa banilor face ca economia sa nu isi revina inca! Iar modul de a da un avant este inflatia... dobanzi mici tinute in continuare in conditiile unor bunuri surprinzator de ieftine... datorate unui somaj mult prea mare si unei neincrederi profunde a celor multi (si din pacate foarte saraci)...
Totusi, asta inseamna ca vom fi din nou in faza in care "smart money" incep sa se miste! Cu alte cuvinte vorbim despre un teren pozitiv pentru inflatie! Acesta e probabil momentul in care ne vom dori cu totii sa avem aur... sau sa cumparam case... sau sa luam actiuni... orice pentru ca toate vor creste cu siguranta in termeni nominali intr-o prima faza si apoi in termeni reali!
Urmeaza din nou ce s-a intamplat prin anii 2000 in Romania... investitiile cresc, increderea creste, cererea creste, injectiile monetare din anii de criza grea sunt sterilizati doar intr-o mica masura amplificand inflatia, economia creste dar intr-un mod inflationist. Inflatia insa ii obliga si pe cei multi sa "invarta banii" cu o viteza din ce in ce mai mare stimuland astfel si mai mult cererea.
Mai avem nevoie de vreo 5 ani pentru ca anticipatiile sa nu mai presupuna inflatie iar economia sa revina pe o crestere normala...
Cu alte cuvinte cred ca si inflationistii si deflationistii au dreptate.... doar ca deflationistii au dreptate pe termen scurt in timp ce inflationistii pe termen ceva mai lung.
Dadeam intr-un comentariu trecut un exemplu: stii ca vor veni inundatii si / sau incendii...
Pentru inundatii te poti pregati prin construirea unei barci... pentru incendii prin rezerve de apa...
Daca lucrurile se vor intampla in ordine inversa fata de cum te astepti... s-ar putea sa pierzi destul de mult!
Daca tu iti faci rezerve de apa asteptand focul, momentul in care vine viitura va fi probabil cel mai dificil moment. Daca iti faci barca va fi nasol sa o vezi arzand... daca nu faci nimic vei fi luat pe nepregatite ca multi altii...
Nu stiu daca am dreptate... eu cred ca urmeaza deflatie, caracterizata printr-o perioada in care lumea se va abtine de la achizitii (cam cum se intampla acum cu imobiliarele din Romania) in asteptarea unor preturi mai bune. Asteptarea preturilor in scadere va duce la lipsa cererii si astfel la falimente si somaj... care vor duce la o alta lipsa a cererii... si mai multa deflatie.
Deflatia va fi insa preponderent la produsele de care nu este nevoie zi de zi. S-ar putea ca energia sau mancarea sa-si pastreze "marginuri" destul de mari... In plus, ma astept ca deflatia sa inceama cu adevarat atunci cand oamenii vor incepe sa vada lumea in culori "cafenii"... adica 2013-2014... pana atunci volatilitatea va fi rege in ambele sensuri iar posibilitatile speculatorilor aproape nelimitate.
Cum ne vom da seama ca s-a terminat acea perioada???
Vedem in "episodul urmator"...
10 comentarii:
Excelent articol; imi confirma aprecierile pozitive la adresa acestui "glob". Consider totusi ca acest post ar mai avea nevoie de ceva argumente pentru a sustine supozitiile legate de perioada 2014 - 2018. Inteleg ca orizontul de timp implica un grad mare de subiectivitate in estimari, dar mi-ar placea sa le cunosc oricum. In rest, ma declar un sustinator a unei parti insemnate din scenariul prezentat. Il mai ajustam pe parcurs:).
Cat despre aur sau cash, cred ca trebuie sa precizam ca orice varianta am sustine, este sau poate fi influentata de situatia personala. Eu merg pe cash pentru ca:
1) nu am atat de mult cash economisit si sunt inca tanar, daca pierd o parte (insemnata) din bani nu-mi pierd economiile pentru pensie si imi raman inca multi ani pentru revenire
2) cashul este mult mai usor de "manevrat". Plasamentele de orice fel se poate face rapid iar oportunitatile pot fi abordate cand apar.
3) aurul este mai greu de procurat (din cate am citit se recomanda sa merge la Viena si sa cumperi aur fizic - monezi, cocosei - de la negustorii specializati) si greu de pastrat (seif acasa sau cutie de valori la o banca)
4) un scenariu hiperinflationist care ar transforma banii in hartie igienica si aurul intr-o noua moneda internationala m-ar afecta intr-o masura mai mica. La fel ca multi dintre concetateni, am posibilitatea de a procura hrana din alte surse, fara a avea nevoie de hartia BNR. Am simplificat mult situatia dar in mare rezolvarea aceasta se aplica mai multor aspecte posibile.
5)un scenariu deflationist nu afecteaza foarte tare economiile in cash. Restul problemelor economice ar fi greu de rezolvat dar economiile personale raman.
Cam asta e parere mea. Si, dupa cum spune un domn pe care il apreciez, "...luati numai decizii personale". Nu va lasati indrumati exclusiv de media si anturaj. Analizati situatia personala si decideti.
Daca gresesc cu ceva va rog sa ma corectati. Cu ajutorul vostru pot sa iau decizii mai bune, mai bine documentate. Toti avem de castigat.
O zi buna!
Eu cred ca se vor intampla urmatoarele:
1. Pana la sfarsitul acestui an, una dintre marile banci din Europa si unul dintre statele din zona Euro vor da faliment sau vor fi foarte aproape de a da faliment. Vor urma tot felul de stiri de speriat lumea (ca U.E. se va dezmembra, ca tot sistemul financiar se va prabusi daca nu se iau masuri, etc). Pe fondul acestor sperieturi, presedintii si prim-ministrii statelor U.E. vor ajunge, de voie-de nevoie, sa cedeze mare parte din puterea executiva catre organele actuale de conducere ale U.E.. Mai concret, acolo se vor face bugetele tarilor, poate chiar cu participarea celor care conduc statele membre U.E.. Bugetul Romaniei, spre exemplu, se va primi in plic de la U.E. si va fi votat in Parlament la Bucuresti aproape fara modificari. B.C.E. va avea puteri sporite, bancile nationale vor fi doar executanti. Se va crea apoi un fond special, (pe scheletul actualului fond de sprijin de 440 de miliarde), la care toate statele U.E. vor cotiza si care sa poata acorda fonduri in caz de nevoie majora unui stat U.E., dat fiind ca bancile chiar nu vor mai imprumuta o perioada statele si altfel statele nu ar mai avea de unde sa imprumute bani. Dar acest fond va veni la pachet cu cedarea puterii executive pe care am mentionat-o, statele vor fi obligate sa trimita si cifrele financiare, sa fie de acord si sa implementeze "masurile preventive" ale fondului din care fac parte, etc...
Asta deoarece conducerea U.E. detine deja puterea legislativa prin Parlamentul European care face legile in acest spatiu european (care sunt peste legile nationale ca putere, conform tratatelor), detine si puterea judecatoreasca prin Curtea Europeana de Justitie care ia deciziile definitive peste justitiile nationale iar singura care lipsea era puterea executiva reala, care va fi obtinuta cu prilejul acestei crize.
Va exista un fond similar separat si pentru banci, un alt fond pentru societatile de asigurari iar un al patrulea fond pentru toate companiile "Too big to fail", care vor fi obligate sa cotizeze si sa-si trimita cifrele financiare, sa fie de acord si sa implementeze "masurile preventive" ale fondului din care fac parte, etc...
2. In anul 2011, poate in a doua jumatate, cand toata problema va fi fost rezolvata pozitiv in U.E. si va parea ca totul merge mai bine aici, dupa acelasi model, va incepe sa se produca in intreaga lume acelasi tip de probleme (deficitele din S.U.A., din Japonia, eventual falimentul unui stat sau o amenintare serioasa cu falimentul unui stat), pe fondul aceleiasi reticente a bancilor de a imprumuta bani statelor si, "fortati de imprejurari", conducatorii statelor G20 (asa-zisul Club de la Berlin) vor lua decizia sa incerce sa rezolve problema lumii dupa modelul U.E. (conducere specializata centralizata, poate chiar cu participarea tuturor presedintilor, prim-ministrilor sa ministrilor de finante ai G20, iar daca se va ajunge la o intelegere, vor adera si celelate state.
Daca totul, va merge bine cu centralizarea asta din 2011-2012, va parea ca aceasta criza s-a cam incheiat, ca s-a gasit solutia, ca este buna, etc. Daca vor fi reticente, criza se va accentua pana aproape toti liderii G20 vor adopta modelul U.E.
In acest timp, in U.E. va parea ca lucrurile merg bine, ca productia creste, ca este un model viabil...
Mai departe nu stiu ce se va intampla, dar cred ca va fi bine pana la urma...
florian - nu stiu unde ai citit ca trebe sa mergi la viena. Gasesti la ocazie aur cat vrei, bani sa ai. Ti-l autentifica orice bijutier la primirea coletului. Daca vrei mai multa siguranta poti comanda online, mult mai elegant.
S - ai inceput bine cu falimentul major mult mai curand de 2017 sau cat zice info. Dar ai cotit-o stramb apoi. Voi de Peak Oil ati auzit ? De Peak fosfor ? De imbatranirea populatiei ? Auzi, model viabil si crestere a productiei la infinit... :)
Eu raman la scenariul original - Un secol de istorie economica: 1913-2013
Flavian, m-ai suparat! Detaliez pentru ca nu ai inteles: In acest timp (2011-2012), in U.E. "VA PAREA" ca lucrurile merg bine, ca productia creste, ca este un model viabil... (adica doar va parea ca...)
Te-ai atasat atat de mult de modelul tau fatalist ca nu mai vezi nimic altceva. Nu-ti doresc totusi sa ajungi sa traiesti acest viitor de lipsuri mari pe care vad ca-l cauti cu lumanarea...
Pe ce baza apreciezi tu referitor la comentariul meu ca "Dar ai cotit-o stramb apoi."? Esti cumva atoate-stiitor? Esti 100% sigur de ce spui? Nu ai gresit niciodata in nici una din predictiile tale? Sincer, NU ai tu dreptul sau caderea sa fii atat de categoric fata de comentariile oricui care are alte pareri decat tine...
Doar anii care vin vor valida sau nu ce am scris eu...
De fapt, numai Dumnezeu stie cu adevarat ce va fi dupa 2012 sau mai departe...iar noi, toti ceilalti, numai ne dam cu presupusul...
Iar a avea credinta inseamna exact asta: sa crezi, sa ai incredere ca Dumnezeu te va ajuta cu adevarat in viata. Asta este adevarata credinta. Asa inteleg eu lucrurile.
P.S.: M-ar fi interesat ce crede despre scenariul acesta autorul blogului. Multumesc!
@Florian - are dreptate autorul blogului care spune "luati numai decizii personale"!
Perioada 2012-2017 ar trebui sa fie o perioada cu multe bull-traps... perioade in care lumea jubileaza, incepe sa zambeasca dupa care din nou totul se prabuseste pana undeva mai jos decat a fost inainte.
As spune ca vor fi 3-4 astfel de bull-traps dar... depinde cum le numeri si cat de intense vor fi.
@S... Observ scenariul usor conspirationist pe care mergi. Totusi, scenariul descris de tine ar duce la un nou minim anul acesta, urmat de minimul de anul urmator de care nu cred ca putem scapa... lucru care ar face ca 2 puncte de minim sa fie foarte apropiate. Problema cu asa ceva este ca atunci cand totul se prabuseste brusc, putini sunt cei care castiga... Pana si cei mai creduli ajung sa "shorteze" in stilul lor iar asta inseamna ca toata lumea pariaza la fel... Mai bine din punct de vedere al castigurilor este o perioada de volatilitate, cu suisuri si coborasuri, cu momente in care opiniile sunt impartite...
Ideea principala ar fi ca si daca am avem de-a face cu un astfel de scenariu conspirationist, cei care il pregatesc nu ar risca sa piarda tot din graba! Gandeste-te si la aceasta varianta!
@Flavian - imbatranirea populatiei chiar reprezinta un subiect de maxim interes pentru mine ("binecuvantati fie tinerii" e doar un exemplu). Daca mai ai "bibliografie" pe aceasta tema pls help. O sa-ti dau un mail ca sa imi poti trimite mai multe informatii si poate ne vedem la o bere cand treci prin Bucuresti sau cand ajung prin Brasov.
S - am impresia ca esti mai pesimist ca mine, daca vezi un viitor in care totalitarismul va triumfa. Eu in schimb, sunt optimist, cred ca baietii veseli care incearca intr-adevar sa puna in aplicare scenarii de genul celui prezentat de tine nu vor reusi sa o mai faca. Tocmai pentru ca planeta nu mai suporta inca un secol de lacomie nebuna asa cum am avut pana acum. Consider ca omenirea va reusi sa renunte pasnic la goana asta materialista, desi e posibil sa apara zone de conflict acolo unde resursele sunt mai limitate. Cred ca vom asista la o reintoarcere la un mod de viata mai natural, mai de bun simt, mai putin materialist si cu accentul pus mai mult pe spiritualitate.
Cat priveste predictiile mele pe termen lung, recunosc ca am un obicei prost, poate pentru ca am cam avut dreptate pana acum. Cu imobiliarele, cu situatia economica de la noi, cu "revenirea economica" internationala, cu energia, cu aprecierea aurului si altele despre care am tot vorbit cu vreun an sau doi inainte sa aibe loc. Ramane sa vedem daca voi avea dreptate si cu destramarea sistemului bazat pe FIAT money precedat de niste picaje abrupte la burse.
info - pe tema demografiei iti recomand sa incepi cu prezenarea lui Chris Martenson: Crash course si teoria 3E
Am aruncat intre timp un ochi si pe postul cu demografia de care ziceai. Ai identificat destul de bine problema, seamana in mare cu ce zicea CM. Te-ai impotmolit insa la capitolul solutii, motiv pentru chestionarul sufera din nou de lipsa variantei optime.
Motivul impotmolirii cred ca este din nou faptul ca incerci sa cauti solutiile in paradigma clasica. Iar acolo ele pur si simplu nu au rezolvare. Ai facut ceva traininguri corporate ? Stii ce inseamna termenul think outside the box ? :)
Tu socotesti totul in bani si in impozite. In echilibrari de bugete si sisteme de pensii cu deficite. O abordare mai corecta ar fi daca ai socoti in acumulare de bunuri, dar si aici exista niste limite. Chiar daca banii de pensii munciti de cei care contribuie la caritasul organizat de stat NU ar fi furati si ar fi investiti in lucruri utile, tot n-ar ajuta prea tare. Pentru ca in alta parte sta cheia: munca inseamna energie, nu bani.
Ce vreau sa zic cu asta o sa explic intr-un post separat, ca poate mai sunt si alti curiosi.
@Flavian... :) Cred ca ar merita sa scriu un post despre optimism si pesimism... Am vazut ca pe blogul tau spui ca esti un optimist si... tind sa iti dau dreptate.
Pe mine cititorii cred ca ma considera ceva mai "optimist" decat pe tine... si asta pentru ca nu vad cum un sistem gresit s-ar putea schimba.
Totusi, cred ca inainte de asta ar trebui sa scriu despre niste teorii economice mai necunoscute, care ar putea schimba un pic perceptia generala asupra economiei... sper sa nu fiu prea obosit si ce scriu sa aibe cursivitate...
Razvan
Sper ca atunci cand vei scrie posturile despre teoriile economice mai putin cunoscute sa tii cont de rugamintea lui Vala (stii tu, aceea cu posturile cat mai scurte si usor de "digerat").
Cred ca Flavian exagereaza si sper ca sa nu se supere prea tare pentru ce tocmai am spus. O schimbare majora de mentalitate nu cred ca e posibila intr0un interval atat de scurt. Psihicul, modul de a privi lumea etc. nu se schimba intr-un an, doi.
Cel putin o vreme increderea chiar si zdruncinata in autoritatea statala va exista.
Precum bine stim cu totii, multe din problemele actuale se rezolva, sau apar pe baza de incredere.
As putea sa ma dau pe mine de exemplu si sa spun ca intr-un contract pe care tocmai l-am incheiat am stipulat o gramada de lucruri ce nu fac altceva decat sa ma protejeze impotriva eventualelor abuzurilor, crezi ca ele mai erau inserate in cadrul contractului daca aveam incredere in cealalta parte?
E un exemplu minor, insa el reflecta o stare de fapt, care generalizata duce spre colaps.
Akhenaton - nu uita de lebede dragul meu, nu uita de lebedele alea negre, ca te ciupesc cand ti-e lumea mai draga... :)
Ce impact crezi ca ar avea asupra mentalitatii omenirii daca maine s-ar anunta public contactul cu o federatie de civilizatii extraterestre care ne-au protejat si ajutat din umbra pana acum ?
Dar daca ar anunta cineva, nu spun cine, ca energia gratuita a devenit realitate si exista moduri de a produce oricat energie la costuri aproape zero ?
Astea sunt lebedele optimiste. Exista evident si alea negativiste, ca tot vorbeam noi de 1859 si avertizarile NASA din ultima vreme... ;)
Trimiteți un comentariu