luni, 8 noiembrie 2010

Oare ce se intampla?

Americanii incep QE3. Cursul de schimb tocmai a avut un spike si totusi... si totusi lucrurile nu sunt atat de simple pe cat par!
Chiar daca multi credeau ca dolarul se va "duce la gara" cu aceasta ocazie, spuneam aici ca ma astept ca acest QE2 sa fie "dezamagitor"... Aici de ce ma astept sa aibe efecte doar pe termen scurt iar aici povesteam unde cred eu ca se vor vedea aceste efecte.

S-ar parea ca lumea a inteles ca nu poti creste cu viteza la nesfarsit. S-ar parea in aceste conditii ca FED s-a jucat iar cu vorbele, principalul instrument de politica monetara ce le-a mai ramas. Ma intreb daca in Olanda anului 1637 ar fi incercat sa creasca arbitrar preturile lalelelor ar fi reusit sa le sustina pana azi preturile ridicate...

FED insa a folosit aceasta arma foarte inteligent, jucandu-se cu 2 variabile diferite, in conditiiile in care asteptarile erau legate de o singura variabila (doar suma cheltuita, nu si timpul in care va fi cheltuit).

Interesanta este evolutia mai recenta deoarece dupa perioada de confuzie, folosita din plin de speculatori, lucrurile s-au intors de unde s-a plecat.

Acum Eur/USD este la 1.392 (fata de i.401 cat era inainte de anuntul FED).

Nu-i asa ca e interesanta economia?
Poate cineva sa-mi explice acum efectul QE2 in ce priveste cursurile de schimb? Si daca efectul nu prea exista, atunci... putem crede ca acest QE2 va schimba ceva din cursul normal al economiei?

4 comentarii:

cossoft spunea...

Pai umbla zvonul ca QE2 ar fi ca si cand n-ar fi...cu alte cuvinte se pare ca republicanii nu vor sa mai acorde acest QE2..evident au ei alta metoda sa cheltuie banii. Intre noi fie vorba oricum acest QE2 era degeaba...asa ca iarasi suntem ca inainte de anunt...oare unde o ia piata ?:)

Anonim spunea...

pai au ajuns deja republicanii sa decida cate qe-uri o sa fie ?

Informatii-economice spunea...

QE2 totusi... este!
Problema cea mare e ca in timp de QE2 arunca niste bani in piata catre stat, cantitatea de moneda disponibila nu creste prea mult din cauza creditelor ce se ramburseaza (ex: credite auto care acum sunt impachetate in stiluri ce ar face derivativele toxice de acum 2 ani sa paleasca) sau credite neperformante pentru care se marcheaza pierderile.
Cu alte cuvinte inflatie monetara bazata pe QE2... hmmm...

cat despre "americanii incep qe3"...sorry dar e doar o gresala de scriere. probabil 2 va fi ultimul (sper). Posturi de pe mai multe bloguri referitoare la pozitia chinei in FMI, criticile aduse US de EU, ma fac sa-mi mentin parerea ca spatiul de manevra al US se diminueaza asa ca s-ar putea sa nu mai faca prea multe greseli.

Anonim spunea...

atata timp cat nu se iau international masuri concrete impotriva us pentru qe , restul e doar gargara , americanii o sa faca tot ce le convine si anume sa exporte criza ... cate intalniri g20 o sa mai treaca pana o sa se intample ceva real ... ue nu sunt in stare sa se administreze intern , ce sa mai zic international , iar chinei ii e frica de americani