marți, 9 noiembrie 2010

bibliografie pentru ciza

Intreaga lume s-a impartit in inflationisti si deflationisti.
Ambele categorii sunt de acord cu problemele si chiar cu actiunile guvernelor dar diferenta majora este ca unii considera ca eforturile guvernelor de a sustine un joc Ponzi ce se intinde peste mai multe generatii va reusi in timp ce altii considera ca desi guvernele vor incerca din rasputeri, e greu sa pacalesti oamenii la nesfarsit in exact acelasi fel.
Am gasit un articol fantastic in acest sens, scris undeva prin anii 2001... despre Japonia.
Aceea era perioada in care, la fel ca si in US din zilele noastre, guvernantii nu intelegeau ce se intampla si de ce banii deja ieftini si ieftiniti in continuare nu reusesc sa miste o economie pana atunci destul de performanta.

Din pacate articolul respectiv din 2001 l-am gasit doar intr-o forma text dar cred ca e destul de usor de inteles, in ciuda lipsei graficelor, ce si de ce nu a mers.

Reproduc doar un scurt fragment din solutiile propuse atunci pentru a putea face comparatia cu solutiile de acum:
" The solution to Japan's liquidity trap, according to a number of academic economists, is for the nation to spark inflation intentionally. If prices are rising at a decent clip -- say, at 5% a year -- and interest rates stay below that, companies and consumers might snap up loans because the real cost of borrowing would be negative. That might prod the Kawamotos to dip into their savings and buy a TV set."

Ciudat este ca atunci nimeni din Japonia nu si-a pus problema daca acea crestere ce ii caracteriza in perioada buna era normala... daca e normal sa iei credite pentru 100 de ani ca sa-ti cumperi o casa sau daca preturile si veniturile vor creste mereu mai mult decat dobanzile de plata.

Nici acum in lumea catre care ne uitam cu jind nu se intelege ca nu trebuie sa crestem la nesfarsit consumul actual bazandu-ne pe veniturile din urmatorul secol sau macar din urmatorii 90 de ani. Iar pana cand nu va intelege acest lucru, mentalitatea necesara unei cresteri durabile nu va exista.
Din pacate momentul in care se va intelege acest lucru va fi unul destul de trist deoarece, desi reprezinta un punct de la care se poate incepe cresterea, reprezinta un punct destul de dureros, pe care oamenii nu vor sa il accepte.

3 comentarii:

cossoft spunea...

Well..ai dreptate din pacate. Singura necunoscuta e ce vor face oamenii cei multi in acel moment. God help us..am mai zis-o...vad ca deja ma repet.

Anonim spunea...

IE, mi-a placut asta cu schema Ponzi pe mai multe generatii. Pai nu ne ramane decat sa ne vedem de viata noastra in speranta ca schema va crapa in..alta generatie

Ref la consumul bazat pe veniturile din urm 100 de ani, este generat de fundamentul pe care functioneaza economiile actuale si anume CRESTERE ECONOMICA CONTINUA bazata pe CRESTEREA CONTINUA A CONSUMULUI.

Nu stiu ce sa mai inventeze baietii numai sa creasca consumul

Pai cat sa creasca si consumul asta?? Ne umflam ca un balon de atata consum

Eu cred ca economia viitorului este cea care functioneaza corect si atunci cand scade consumul

Popescu

Informatii-economice spunea...

@Vranceanu - credeam ca am raspuns deja dar se pare ca si google are probleme.
Din pacate oamenii vor face ceea ce le va spune mainstreamul sa faca! Acest lucru se intampla MEREU de multi ani.

@Popescu - Cresterea economica este continua datorita dezvoltarilor tehnologice. Loc de crestere a consumului inca mai este daca ne gandim la faptul ca peste 50% din populatia omenirii traieste sub nivelul de subzistenta.
Problema e ca ei deja nu au nimic pentru a oferi in schimbul consumului lor...