miercuri, 17 noiembrie 2010

Miscarea ochilor si sentimentele...

Spuneam mai demult ca nu sunt atat de importante masurile care se iau intr-o anumita zona, mult mai interesant fiind focusul oamenilor (generat adesea de modul in care se pompeaza informatia si de parerile expertilor) si respectiv mindsetul persoanelor.

Imediat dupa anuntul FED, multi s-au speriat de consecintele QE2... QE2 a provocat un spike... si atat.

"Hartia igienica" numita dolar s-a apreciat insa atat in fata altor monede (a ajuns de la 1.42 la 1.35 fata de eur) dar si in fata "monedei forte" (de la 1.425 la 1.335) ce a rezistat de-a lungul mileniilor si a inebunit oamenii, facandu-i sa "stea cu curul pe munti de aur" care ieseau din circulatie si apareau atunci cand se dorea. Motivul aprecierii e probabil cererea de hartie igienica in buda mondiala in care ne aflam!

Azi a fost din nou o zi cu multe informatii interesante:
In Europa s-a simtit in continuare scaderea in industria constructiilor care a ajuns la -8% fata de anul trecut... Normal zic eu avand in vedere ca intreaga Europa se confrunta cu majoritatea problemelor de care vorbeam aici.
Cererile de ipoteci si constructiile de case noi la randul lor au scazut in USA semn ca entuziasmul sperat prin aruncarea de bani din elicoptere nu se intampla inca...
Sa zicem insa ca a crescut numarul de cereri de constructie, desi stocul de case la vanzare inca acopera destul timp de-acum incolo.

Probabil cea mai interesanta veste a fost cea referitoare la inflatia galopanta din US care a ajuns YoY la 1.2%... in conditiile in care luna aceasta a adaugat un incredibil.. 0.2%...
Daca vom compara insa indicele Core al preturilor de consum (adica fara marfuri volatile, cu cerere inelastica precum mancare, tigari, carburant si energie), avem chiar o inflatie de 0.6% pe parcursul anului acesta... si 0% in luna Octombrie.
Trebuie oare sa amintim ca US considera normala o inflatie de 2% si si-ar dori chiar 3-4% in aceasta perioada? Inflatia aceasta insa atinge recordurile negative ale ultimilor 60 de ani, aratandu-ne de ce Ben s-a speriat si vrea sa ridice elicopterul.
Sursa: NYTimes dupa BLS
Problema cea mai mare e ca aceasta inflatie record vine dupa ani buni in care Ben a tot aruncat bani in piata, intai prin taieri succesive de dobanda, apoi, cand nu a mai avut unde sa se duca prin aruncarea in piata a QE1 de 1.8Trilioane USD (adica de 3 ori mai mult decat actualul QE).

Edit: Ca sa vedem cum s-a jucat FED cu dobanda am pus si acest grafic... da... e dobanda, nu pulsul economiei desi seamana... Observam totusi cum in ciuda incercarilor FED de a porni inflatia... de fapt nici nu mai are rost sa comentez... graficele spun tot!

Veti spune ca s-a anuntat QE doar la inceput de noiembrie dar... faptul ca vor arunca cu bani in piata se stia de mult asa ca agentii economici si-au luat deja masurile de protectie.

Cu alte cuvinte, FED arunca bani pe piata prin QE2, Dolarul se apreciaza, inflatia ramane la un nivel redus, oamenii nu se arunca nici la ipoteci noi, nici la refinantarea ipotecilor... ciudat.

Hai sa vedem daca si informatiile de luna viitoare vor fi la fel sau daca vom avea o ruptura in date asa cum nu am vazut la final de 2008. Parerea mea e ca desi luna urmatoare si Decembrie va fi o micuta crestere, din ianuarie revenim la "minime record"... Motivul? Pe langa faptul ca toata lumea isi atinteste privirile asupra celor mai negative lucruri (gen stirile economice de la ora 5:), facand ca problemele in ce priveste datoria ale unei tari cu un PIB de 2 ori mai mare decat al Romaniei (deci peanuts) oamenii sunt foarte pesimisti...

Si atunci incep sa ma intreb cand vom revedea pe grafice ce aratam aici... si atunci incep sa ma intreb cand vom vedea in toata lumea ce spuneam aici...

3 comentarii:

mike spunea...

mai , mai ca se apropie o deflatie urata de noi si tu vorbesti de hartie igienica , hai sa fim putin realisti si sa vedem lucrurile si din perspectiva oamenilor de rand
ca ne departam prea mult de "realitate" si asta pentru ca cred ca cei care citesc blogul nu iau masa cu buffet , bernake , trichet sau soros ...

i-conomics spunea...

Faci 2 greseli fundamentale. Crezi ca bani tipariti vind oar prin QE si mai crezi in statisticile despre inflatie!

1. Bani sunt tipariti si prin alte mijloace si introdusi in economie prin variate back dors in numele "national security".

2. Inflatai zero postata oficial este doctoricita pentru a justifica tiparirea si pe fata. Problema este ca tiparesti pe la spate cit tiparesti dar la un momenta dat lumea se poate prinde, atunci cauti motiv bun sa tiparesti si pe la fata.. iar daca apar semnale spui.. pai de la QE... nu de la back door care nici nu esista... (vezi legal PPT)

Inflatai in USA care oficial se zbate in jur de 1% de fapt e cam 8%....
http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts

Informatii-economice spunea...

@Mike - Tocmai de aceea ii spuneam hartie igienica. Comparam aceasta sintagma cu faptul ca se apreciaza desi tuturor le e teama de inflatia provenita din QE.
@i-conomics - nu stiu la ce te referi cu legal ppt. In ce priveste inflatia, am vazut pe acel site am vazut ca e calculata conform metodologiei din 1990... nu stiu insa diferenta.
Cosul de consum se modifica de-a lungul timpului destul de mult insa... daca spre exemplu compari continutul de grau necesar unei paini in 1900 si acum vei constata ca diferenta e semnificativa.
Daca acel cos de consum continea mai multe bunuri considerate acum bunuri giffen, s-ar putea sa avem surprize.
Nu cred ca a fost o schimbare radicala a metodologiei pentru ca nu avem nici o ruptura a seriei de date.
Ma poti ajuta cu un link in ce priveste metodologia de calcul folosita de acele statistici alternative?

In ce priveste "printarea banilor" si "back door", singura varianta de a arunca bani intr-o economie desi cerere nu exista, este ceea ce eu as numi "metoda Goldman-Sachs"... dai banii unei banci care ii da unui fond de investitii care ii arunca pe bursa provocand o redresare... dar nici bursa nu prea mai creste... desi QE2 ar trebui sa o mai impulsioneze un pic.