vineri, 19 noiembrie 2010

Economia si testele

Probabil ca stiti marea problema a economiei: Nu este o stiinta fixa.
O masura luata astazi poate avea cu totul alt efect decat aceeasi masura luata ieri!... Motivul principal pentru care nu stim exact care va fi efectul unei masuri e acela ca nu s-a putut niciodata izola un anumit fenomen caruia sa i se aplice doar o anumita masura.
Mereu sunt mii de factori care influenteaza o variabila iar acea variabila influenteaza alte mii de alte variabile. Mai mult, experimentele de laborator sunt imposibile. Hai sa facem inflatia 100% sa vedem daca depasim 100% in ce priveste ocuparea... nu se poate ca vor urla oameni! Hai sa falimentam tot si sa o luam de la capat... nu se poate ca mor oameni!

Omenirea a mai trecut printr-o criza acum 80 de ani. Atunci din multimea de economisti care isi dadeau cu parerea s-au ridicat doi. Unul a reusit sa explice foarte bine care sunt efectele crizei asupra moralului si cum trebuie sa se lupte impotriva efectelor moralului colectiv asupra crizei in timp ce celalalt a reusit sa explice de ce se formeaza criza si cum ar trebui tratate cauzele acesteia.

Avand in vedere ca masurile propuse de cel de-al doilea au fost destul de dure cu populatia si descurajau interventia statului in economie incurajand in acelasi timp libertatea si asumarea raspunderii pentru greseli, chiar de catre cei care au facut acele greseli, au fost acceptate masurile propuse de primul.

Acum ne aflam intr-o situatie similara, determinata de cauze asemanatoare pana la un anumit punct. Stiind ca data trecuta, economia a iesit din buda in care intrase, ce-i drept nu foarte usor, acum se doreste aplicarea acelorasi solutii.
Desigur ca nu exista nimeni care sa poata spune daca vor functiona si data aceasta si desigur ca exista si solutiile alternative propuse inca de atunci si sprijinite de-a lungul timpului si de alti economisti... dar experienta ne spune ca a mers o data!

Nu mai spun ca experienta este cea mai simpla motivatie pentru care o persoana poate face mereu aceleasi greseli... Probabil ca ati auzit de o mie de ori "dar asa am facut si data trecuta si a fost ok"... Nu mai spun nici ca e normal ca orice criza sa treaca dupa o perioada asa cum orice raceala trece tratata in 7 zile si netratata intr-o saptamana... Si nu mai spun nici macar ca obisnuim sa gasim explicatii (uneori stupide) pentru care anumite lucruri s-au intamplat, din cauza modului determinist in care gandim...

Spun doar ca daca am putea face un test la un nivel destul de mic incat sa fie controlabil, ar trebui sa incercam!
In acest moment, Irlanda e intr-o buda mondiala... Toata lumea declara ca nu ar cumpara bondurile ei desi toti se asteapta ca Irlanda va fi salvata iar randamentul e imens (9% pentru o datorie suverana) si desi UE si FMI au aruncat deja "colacele de salvare" si roaga tarisoara respectiva sa le apuce desi ea nu vrea...

Ciudat nu? Toata lumea vrea sa ajute dar tara refuza si accepta dobanzile mai ridicate...

Problema e ca datoria Irlandei e in principal privata (200% din PIB datorie privata, 100% datorie publica iar restul datoriilor pana la 1000% sunt ISD-uri si capitalizari ale bancilor - adica tot private - primite de la bancile mamici si de la alte banci, inclusiv banci nationale) dar colacele se arunca public... Cu alte cuvinte, toata floarea, toata iarba, ajuta tarisoara aceea cu un PIB ceva mai maricel decat al nostru pentru ca tarisoara respectiva sa salveze bancile ce au facut un adevarat fief acolo, printr-o injectie de capital destinat lor, in asa fel incat sa nu creeze probleme gen falimente ce ar putea destabiliza bancile din tarile creditoare (Anglia, Germania, USA, Franta si altele)...


Eu ma intreb daca nu cumva acesta ar fi un test fantastic facut in conditii relativ stabile: lasi bancile sa pice in Irlanda, le salvezi in celelalte tari si observi cum se dezvolta criza in irlanda vs celelalte tari...
Irlandezii nu vor sa ajute bancile cu banii lor deoarece nici bancile nu i-au ajutat pana acum!... cum ar fi sa se utilizeze si o politica din cealalta parte a spectrului pentru a vedea daca nu cumva rezultatele sunt asemanatoare.

Miscarea datoriei de la privat la stat e probabil cea mai proasta masura posibila!.. Chiar daca oamenii se bucura intr-o prima etapa ca banca la care au ei depusi banii nu da faliment, intr-o a doua etapa ei trebuie sa plateasca pe langa sustinerea bancii si bonusurile acordate si riscurile din ce in ce mai mari asumate in dorinta obtinerii profit si in conditii de hazard moral si dividendele actionarilor si multe altele!

Nu cred ca se va intampla dar... what if?

3 comentarii:

cossoft spunea...

Irlanda e praf in ochi..uitate in Asia..de acolo va pleca beleaua.

i-conomics spunea...

@Vranceanu

explica.. de ce asia? De ce nu america de sud, africa, orientul mijlociu?
De fapt pe glob sunt multe tari cu probleme mult mai mari ca cele europene... cu toate acestea nu le vel headline news...

Informatii-economice spunea...

@Vranceanu - Asia e doar o alta bula de crestere. PIB-ul Chinei spre exemplu e calculat altfel decat PIB-urile celorlalte tari, incluzand spre ex valoarea viitoare a unor bunuri neterminate (din ce-mi amintesc).
Desi foarte productiva, este o economie supraincalzita si in plus are multe zone supraevaluate.
Partea interesanta e ca in continuare reprezinta principalul exportator, lucru care le ofera acces facil la bani europeni si americani, fara sa fie obligati sa recurga la imprumuturi, precum alte tari.
@i-conomics - ma bucur ca ai observat diferenta intre headline news si problemele internationale. Vorbeam despre aceste magii economice odata, demult, intr-un post care inca se numara printre cele mai citite.