sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Criza, Broscutele si Dinarii Piticesti :))

(Povestea updatata a unei mari pacaleli, pornind de la sub-prime-ul broscutelor si ajungand in zilele noastre)

Intr-un satuc de campie a venit un investitor american particular, insotit de asistentul lui.
A batut la prima usa intalnita si a spus proprietarului :
-Uite, eu sunt colectionar de broscute. Daca imi aduci o broscuta, am sa iti dau pe ea 10 dinari piticesti

Taranul a fugit repede in padurea din spatele casei si a luat o broscuta. I-a dat-o investitorului, a luat cei 10 dinari piticesti si le-a spus vecinilor despre afacerea pe care a facut-o. A doua zi fiecare taran s-a dus la investitor cu cate o broscuta pe care a vandut-o cu 10 dinari piticesti.
Dupa cateva zile investitorul le-a spus satenilor : Vad ca afacerea merge, asa ca de azi pentru fiecare broscuta am sa va platesc cate 20 de dinari piticesti.
Taranii au dat fuga in padure, au cules broscute si le-au predat pentru 20 dinari piticesti/bucata investitorului

Dupa alte cateva zile acesta s-a intors in SUA, presat de afacerile de acolo, lasandu-l pe asistentul lui sa vina cu broscutele dupa cel mult o saptamana. Inainte de a pleca le-a spus : "Dragii mei, sunt nevoit sa ma intorc urgent in US. Va promit insa ca la intoarcere am sa cumpar de la voi broscutele cu 60 de dinari piticesti bucata". Si a plecat in uralele satenilor, fericiti de pleasca ce a dat peste ei.

A doua zi asistentul investitorului a adunat satenii si le-a spus : "Fratilor, m-am gandit la o afacere pentru voi. Seful meu se va intoarce peste doua saptamani si va va plati cate 60 dinari piticesti pentru fiecare broscuta. Daca vreti vi le vand eu inapoi pentru 35 dinari piticesti bucata, iar voi le veti vinde cu 60. Profitul vostru va fi frumusel. Ce spuneti?"

Satenii s-au adunat la sfat si au decis ca asa o afacere nu mai prind ei. Au pus mana de la mana, s-au imprumutat pe la cunoscuti, pe la banci, care pe unde a putut si au cumparat broscutele inapoi cu 35 dinari piticesti bucata. Asistentul investitorului a luat banii, a plecat in Sua, iar pe sateni nu i-a mai cautat nimeni, niciodata. Au ramas cu banii dati, cu imprumuturi mari la banci si fara sa detina nici un activ in plus fata de ceea ce aveau inaintea afacerii.

Cam aceasta a fost criza SubPrime a broscutelor din anul 2008... dar de atunci lucrurile au evoluat simtitor asa ca imi permit sa continui gluma...

Satucul acela de campie trecuse deja veniturile din vanzarea broscutelor in PIB-ul localitatii asa ca modificarea pretului din 60 dinari piticesti/broscuta in... nimic a dus la o scadere economica dura.

Localitatea de campie s-a vazut nevoita sa intervina pentru a sustine piata broscutelor despre care se considera ca a fost, este si va fi in continuare un vector puternic de crestere. A infiintat programul "prima broscuta" prin care cei care cumpara broscute primesc de la toti ceilalti jumatate din suma pe care o platesc. Acest program a dus la o incetinire a scaderii pretului broscutelor, chiar daca acest pret scadea in continuare.

Mai mult, bancile (apartinand acelorasi investitori) care au finantat afacerile cu broscute ale satucului cu 60 de dinari piticesti/broscuta au vazut cum li se degradeaza portofoliul. Chiar daca ei pana atunci au apucat sa impacheteze creditele ultraperformante si deosebit de sigure pentru broscute si sa le vanda altor tarani, exact cum investitorul american le vanduse satenilor, au cerut un bailout satesc in asa fel incat ei sa nu dea faliment si sa poata finanta in continuare cererea de broscute. Primaria, observand riscurile sistemice asupra intregii localitati si riscul somajului a decis sa se imprumute in continuare din alte surse pentru a sustine activitatea de productie a broscutelor si mai mult, sa garanteze orice astfel de afacere, preluand toate riscurile si distribuindu-le la nivelul intregii comunitati de tarani.

In acest moment, taranii se bucura de un stoc mare de broscute (care ajunge pentru vanzarile urmatorilor cativa ani in ritmul din 2008), de un exces de unelte pentru prinderea broscutelor, de datoriile proprii pentru productia si achizitia a cat mai multe broscute, de datoriile intregului sat pentru a sustine preturile broscutelor si de datoriile intregului sat pentru a sustine pe cei care i-au imprumutat pentru productia de broscute... ce sa mai... sunt datori vanduti!

Tot ce spera ei acum este ca investitorii si bancile vor printa destui "dinari piticesti" pentru ca ei sa scape de datorii iar broscutele sa ajunga din nou sa coste 60 sau chiar 70 de dinari piticesti... (Edit:) Pentru a profita de printarea dinarilor piticesti si deci de devalorizarea acestora din perioada imediat urmatoare, taranii au ales bunuri despre care stiu ca isi pastreaza valoarea in astfel de situatii de inflatie: Soparle si Gandacei... Acestea reprezinta doua active puternice, despre care toti investitorii sunt de acord ca vor avea o crestere exponentiala in perioada urmatoare... bunuri sigure, nu ca broscutele! Stiind ca in conditii de inflatie pana si pretul broscutelor va creste, vechii vanzatori de broscute recomanda sa cumparam in continuare asa ceva acum... pana nu e prea tarziu!

Bancile insa nu si-au recuperat inca "pierderile" asa ca printarea dinarilor piticesti mai asteapta un pic...

Va voi tine la curent cu ce se intampla cu Criza, Broscutele si Dinarii Piticesti pe masura ce povestea se dezvolta...

Asa cum v-ati dat seama, povestea aceasta e doar un pamflet... nimeni nu ar fi nebun sa se imprumute pentru a produce sau achizitiona broscute, nimeni nu ar fi nebun sa dea bani pentru asemenea afaceri si nici o administratie publica nu ar putea fi destul de nebuna sa garanteze asa ceva si sa-i salveze tocmai pe cei care i-au pacalit pe votanti... Tocmai de aceea, orice asemanare cu fapte si evenimente reale este o pura coincidenta... si nici Dinari Pitcicesti nu exista:))...

10 comentarii:

Anonim spunea...

e a 10-a poveste de geul asta,usor cretinoida explicand pentru copii de 9 ani cum se formeaza bula speculativa si ce rai sunt speculatorii. mori bai papagalule

Anonim spunea...

Anonim esti cumva un investitor de broscute care ti-ai iesit din minti cand te-ai regasit in poveste?
Nu-ti place, nu citesti.

Informatii-economice spunea...

@Anonim 2 - multumesc pentru suport:)
@Anonim 1 - Ref la povestea cretinoida ce explica unor copii de 9 ani cum se formeaza o bula... daca nu ai inteles-o pot sa ti-o explic chiar si pe intelesul tau...

i-conomics spunea...

Anonim 1.

Apreciez info econ pentru explicatiile economice puse in format care sa poata fi inteles de marea majoritate. Ni , cei care ne invartim pe aceste bloguri, avem un nivele de intelegere suficient de ridcat. Daca 1/4 din politicienii, si elitele ce conduc romania ar fi avut acelasi nivel de intelegere romania cred ca ar fi fost mult mai departe. Ideea este ca astfel de articole sa fie scrise pe limbajul omului "normal". nu a celui care sta de ani de zile si pritoceste astfel de informatii.... ce nu le gasesti sicrse in manualele economice ASE.

Ifo Econ.. o mica critica.. cand scrii despre un subiect .. incerca sa fi mai structurat si mai scurt... cititorul "normal"... nu are rabdarea si curiozitatea "noastra" in a citit pina la capat... daca e prea mult de citit...

rog cititorii sa vorteze sondajul de pe blogul meu..

Merci

Anonim spunea...

IE> deci recunosti ca in conditii de inflatie chiar si pretul broscutelor creste..Adica al imobiliarelor

Cand crezi ca vom vedea efecte inflationiste in preturile imobiliarelor?

Mie deja constructorii imi spun ca urmeaza o scumpire la pretul mat de constructie din primavara. Diversi importatori imi comunica scumpiri de tot felul la diverse produse importate. E putin ciudat avand in vedere scaderea cererii.

Este in fapt rezultatul cresterii ineficientei economice/productivitatii, ca urmare a scaderii vanzarilor.

Tu ce parere ai?

Popescu

Anonim spunea...

Mai sus corectez: este rezultatul SCADERII productivitatii si eficientei economice. Un producator are costuri fixe pe care trebuie sa le acopere ca sa poata functiona, altfel inchide. De asta cresc preturile in plina scadere a cererii.

P.S. IE mai sterge din comentariile injurioase, altfel iti transforma astia blogul in hazna. E plin netul de frustrati de tot felul, si de bloguri-hazna

Popescu

AristotelCostel spunea...

@popescu

Cati bani ai pierdut pana acum?

mike spunea...

nu exista nici o regula in piata imobiliara din romania , fiecare cere cat poate duce fazanul ( cumparatoru ) ... totusi oricat ar dori unii ca preturile din imobiliare sa scada , in romania n-ar fi exclus chiar un pic sa creasca in viitor asta datorita ineficientei si monopolului decat inflatiei care ne ameninta

Informatii-economice spunea...

@i-conomics - stiu ca scriu prea mult despre un subiect sau ca abordez mai multe subiecte in acelasi post, lucru negativ in conditiile in care multi renunta.

Totusi, timpul mediu petrecut pe acest post a fost ceva mai mare de 4 minute... Povestioara pleaca de la o gluma de acum un an pe care am continuat-o pana in ziua de azi.

Din pacate nu am destul timp pentru a structura cum ar trebui informatiile asa ca de cele mai multe ori dau publish fara ca macar sa mai citesc o data ce am scris.

@Popescu - Constructorii spun asta deja de vreo 8 ani... mai ieftin nu se poate. totusi, de vreo 2 ani se cam poate.
Majoritatea firmelor au luat utilajele in sistem leasing asa ca... impactul diminuarii cifrei de afaceri asupra eficientei unui utilaj... "nu e problema lor"...
In ce priveste majoritatea cheltuielilor din constructii hai sa fim seriosi ca in .ro forta de munca joaca un rol crucial. Iar aceasta forta de munca se ieftineste in continuare in termeni reali.
Cat despre comentarii, voi incepe sa sterg/moderez atunci cand va fi nevoie. Cate un scandalagiu pierdut pe aici poate fi chiar haios:)

@AC - nu cred ca popescu are un business imobiliar. Parerea mea e ca incearca sa gaseasca ceva adevarat in tot ce se spune/scrie si din comentarii banuiesc ca ar vrea sa-si faca o casa.
De aceea, popescu, pe termen mediu preturile vor scadea in continuare cu mici hopuri. Unul dintre hopuri, in care economia isi mai revine, ar trebui sa se termine in curand!

Nu uita insa un lucru... Nici eu, nici AC, nici Horea, nici Flavian nici Dan, nici Khris si nici un alt blogger... nu am citit scenariul acestei crize... De aceea, finalul si respectiv ordinea in care intra actorii in scena sunt lucruri pe care inca nu le cunoastem dar despre care ne mai dam cu parerea, punandu-ne in papucii lor.

AristotelCostel spunea...

@info

Cloacele medii coboara de la 30 de venituri anuale spre 3-5, indiferent de scenariu.

Domnisorii de mai sus pitigaiau acelasi refren si in toamna lui 2008 si stim ce a urmat.

Regula de baza in piata imobiliara din Romania a fost cea a banului. Regula a ramas, banu' e pa.

Americanii vor bifa directia, UE se va trage prima pe tobogan, iar Romania va fi punga de sub curu' UE.