miercuri, 13 octombrie 2010

Bleak House :)

Ies putin offtopic (oarecum departe de economie) pentru a va povesti intamplari de astazi.
Avand in vedere ca am pierdut "la masa verde" un proces - contestatie la constatarea unei contraventii de circulatie - a trebuit sa trec din nou pe la judecatorie.
Multi isi amintesc imaginea posomorata, corupta si indolenta a judecatoriilor descrise de Dickens... Ei bine nu mai e asa!
Judecatoriile au fost renovate - vopsite cu lavabila! In rest lucrurile seamana.

Am cautat un loc de parcare. Ma asteptau deja cativa tiganusi veseli nevoie mare ca mai scot un ban miscandu-si cutiile de plastic puse pe strada. M-as fi asteptat ca intr-un loc ce imparte dreptatea, un loc pazit de jandarmi si incarcat de politie, astfel de chestiuni sa se intample macar mai pe ascuns... M-am inselat amarnic!
Am ajuns la biroul unde trebuia sa depun cererea... timp de cateva minute mi-a fost greu sa obtin atentia doamnei dar intr-un final am reusit. A stat cu nasul intr-un dosar timp de vreo 5 minute desi nu a dat nici o pagina...
In timp ce imi prelua actele (da, de data aceasta m-am dus cu toate pregatite, inclusiv cu "stampila pe timbru", asa cum e romaneste necesar) a venit gardianul. Era putin ingrijorat ca dintr-un dosar picasera cateva foi cand le-a dus la xerox... Omul era foarte bine intentionat. Le gasise pe jos iar acele foi nu reprezentau decat ceva probe la dosar...
Gardianul i-a pus doamnei cu care vorbeam o intrebare f interesanta: "Ai treaba?"...
Raspunsul a venit taios! "Pai daca l-ai trimis pe domnul la mine... ce sa fac!"... Atunci mi-am dat seama de ce a durat 5 minute pana sa ma bage in seama, desi nu prea avea treaba... Spera sa ma las pagubas!

Trebuie sa mai spun ca pentru a preda toate actele atunci, a fost nevoie sa fiu prezent acolo intr-una din cele 2 zile pe saptamana cand au program cu publicul pentru asa ceva, intre 10 si 12...
Trebuie de asemenea sa mai spun ca pentru o amarata de legalizare a unei sentinte a fost nevoie de: drum la posta ca sa cumpar timbre fiscale (desigur ca nu avea nimeni acolo), drum la CEC unde sa-mi spuna ca trebuie sa ma duc la "Cecul din sectorul unde locuiesc", doar acesta fiind in stare sa imi ia banii si sa ii verse intr-un cont, drum la alt CEC unde chiar sa platesc - ati observat vreodata ca nici macar sa platesti nu e usor in ziua de azi cand e vorba de stat? - drum la xerox pentru fotocopierea sentintei (sentinta reprezentand o pagina de copy/paste, bazata pe faptul ca am renuntat la un proces din lipsa de timp... pentru care judecatorul a avut nevoie de mai bine de 5 luni ca sa o scrie) si intr-un final drum la judecatorie pentru a depune cererea.

Nu cred ca mai e nevoie sa spun ca e mai usor sa platesti un pomelnic la biserica decat sa dai bani statului, in conditiile in care, precum in "afacerile" cu camatarii, daca nu platesti la timp esti pedepsit.

Intr-un final doamna mi-a luat actele, le-a pus la dosar, a aruncat dosarul intr-un colt si s-a intors la "supalexul" ei dupa o intrerupere atat de brutala...
Am indraznit sa pun intrebarea cand pot veni sa iau actul legalizat... E vorba la o adica doar de pus o stampila si o semnatura pe un act deja existent!... pe data de 21... Adica peste 8 zile.
Flowul banuiesc ca este - verifici ca s-a platit tot ce trebuie, pui stampila, lipesti timbrele, pui deoparte...

Am intrebat daca nu pot face ceva sa primesc mai repede... daca nu se poate azi... maine ar fi super!
Desigur ca am fost trimis la un alt birou unde o alta doamna la fel de "dulce" ca si prima m-a intampinat cu traditionalul "ce vreti"?
I-am explicat ca as vrea sa primesc mai repede un document.

Nu se poate! Toata lumea vrea repede... Noi avem de facut nu sute ci chiar mii de astfel de documente asa ca veti sta la fel ca toti ceilalti. Am insistat dar nu am reusit sa obtin decat o trimitere la alt birou.
Mi-a replicat taios: Noi suntem putine, multe dosare, -25%... Era sa-mi scape ca am mai fost odata cand aveau cei 25% la care facea referire acum si nu mi se pare ca situatia s-ar fi schimbat... Am inghitit insa aceasta remarca... Am nevoie totusi de acel document.

Nu am mai intrebat nici de ce daca toata lumea vrea repede, nu exista o taxa de urgenta, taxa cu ajutorul careia s-ar putea plati inca vreo cativa oameni care sa joace supaplex si sa spuna "clientilor" ca sunt ocupati.

Cand sa plec spasit m-a acostat o doamna in roba. Foarte simpatica, cu o atitudine foarte business ma vazuse nervos si a incercat sa fie proactiva in gasirea clientilor. I-am povestit de ce am nevoie si mi-a zis cam-ar fi ajutat in 5 minute la alt sector dar acolo nu stie pe cine trebuie sa "motiveze"... Hopa... deci exista taxa de urgenta dar in judecatorii nu se plateste cu chitanta si nici nu se tranzactioneaza direct... trebuie sa "stii pe cineva care stie pe cineva".

Mi-am amintit cum un amic mi-a recomandat sa nu renunt la proces si sa-l duc pana la capat... I-am zis ca nu voi apela la cunostintele lui pentru a-mi aduce un "martor" din principiu... si ca am inteles ca in absenta acelui martor, cuvantul politistului e mai important decat cuvantul meu desi constitutia acestei tari sugereaza ca am fi egali in fata legii. Am constatat mai demult ca nu e asa, ca ei sunt "mai egali" decat noi...
Mi-a placut insa sugestia amicului: "intelege ca tu poti continua pana in panzele albe... nu e nevoie sa aduci nici macar argumente, daca vrei, poti desena o broscuta pe hartia pe care le-o dai! Ei trebuie sa analizeze, sa deazbata, sa ceara si alte probe in afara de desenul cu broscuta, sa pretinda ca ar imparti dreptatea in mod just"...

La plecare m-a reintampinat tiganusul cu parcarea. M-a anuntat ca masina e ok... nu stiu de unde stia avand in vedere ca a venit dupa mine asa ca nu era pe langa masina.
Aveam draci asa ca atunci cand m-a "rugat de o bere" l-am intrebat ce a facut el pentru respectivii bani. A fost relativ contrariat de intrebarea mea... mi-a aruncat o privire gen "adica voi prostilor faceti ceva pentru bani... de asta nu veti ajunge niciodata sa aveti" asa ca am plecat fara sa-l mai bag in seama.

Imi amintesc ca odata propuneam o serie de masuri pentru reformarea sistemului de justitie. Imi amintesc ca doamna Merkel ne da peste nas cu reforma justitiei iar noi spunem ca in Romanica lucrurile merg cum nu s-ar putea mai bine... ca justitia s-a reformat.

Nu este singurul loc unde flowurile sunt gandite romaneste... imi amintesc cand mi-am preschimbat carnetul de conducere ca dupa ce mi-a facut poza mi-a luat vechiul carnet si mi-a zis sa vin in 4 ore sa-l iau pe cel nou... Termen de emitere 4 ore e fantastic dar am intrebat daca nu imi da nimeni dovada la mana ca am predat permisul acolo... just in case ca ma opreste vreun coleg de-al ei. A parut surprinsa de intrebarea mea si mi-a zis cu un aer inteligent: "daca va opreste cineva ii spuneti adevarul!... Ca ati predat permisul vechi pentru preschimbare la noi"...
Recunosc ca as fi preferat sa-i spun agentului libertatea sau cancan ca astfel de adevaruri pun pariu ca i-au mai spus multi inaintea mea...

Pe principiul "tot ce nu te omoara te face mai puternic" pot spune ca mi-a placut ziua de azi.
Am descoperit ca traim intr-o tara in care toti suntem frustrati, de obicei unii de ce fac ceilalti dar ne incapatanam sa continuam asa...

Nu sunt un libertarian , in sensul ca imi doresc un stat minimal dar nu cred in disparitia lui completa. Iar daca statul nu dispare complet, va gasi mereu parghii sa creasca precum Leviathanul.
Sunt curios insa daca o prelegere precum a lui de Soto, corelata cu experientele zilnice ale unei capitale europene precum Bucurestiul ma poate convinge sa devin un libertarian convins...

Pentru cei curiosi ce va zice un profesor de renume mondial cu ocazia vizitei la Bucuresti, nu uitati ca pe 20.10 sunteti asteptati
la Universitatea Româno-Americană, în Aula Magna, ora 11.00
Prelegere publică: Financial Crisis and Economic Recession
şi/sau
la Academia de Studii Economice,în Aula Magna, ora 18.00
Prelegere publică: The Crisis of Statism and the Way Out

5 comentarii:

Anonim spunea...

mai trist , romania devine din ce in ce mai mult o tara in care se plateste mult pentru a trai prost, intr-un cuvant o tara de masochisti!

Deceneu spunea...

Ai uitat ca era ziua de marti si 13 ?

Chestia cu lipsa dovezii era cu premeditate. Daca te prinde cineva sa poata lua o "mica atentie" ca sa te creada fara dovada.
Mi s-a intamplat ceva similar la CFR.
Am primit bilet in picioare si am intrebat daca nu pune stampila sa scrie ca-i in picioare si mi-a spus de la casa ca nu e cazul. Bineintels ca nasul m-a taxat, pentru ca daca era fara loc biletul trebuia sa aiba stampila pe care sa scrie fara loc.
Era pe vremea biletelor de carton maroniu. Nu s-a schimbat nimic in Romania.

Informatii-economice spunea...

@Anonim... cu tristete iti dau dreptate!
@Deceneu - m-as bucura nespus sa stiu ca ziua de azi a fost de vina! Stiu insa din pacate ca nu e asa...
Chestia cu lipsa dovezii mi se pare un exemplu de stupiditate... Am condus in acea zi pana la birou si inapoi pana in pipera si nu era nimeni sa ma astepte cu "fluieru'n gura". Pur si simplu nu s-au gandit ca ai putea avea nevoie...

Anonim spunea...

IE> exista un Hernando de Soto, economist din Peru, despre care Vargas Llosa vorbeste destul de urat in Pestele in Apa

e vorba de aceeasi persoana?

Popescu

Informatii-economice spunea...

@Popescu - acesta este Jesus Huerta de Soto... Un austrianist cu destule argumente.