vineri, 15 octombrie 2010

Bernake si cuvintele

Barbosul tocmai a mai transmis o serie de "mesaje cheie" pe care piata inca le digera.
Nu voi vorbi despre "masurile pe care FED este gata sa le ia pentru a nu intra intr-o spirala deflationista". Nici despre recunoasterea faptului ca nu prea se pricep la politici monetare in conditii de inflatie mica.
FED considera stabilitatea preturilor o arma cu doua taisuri: pe de o parte stabilitatea este buna dar pe de alta parte nu incurajaza cresterea. Imi permit sa mai adaug inca o chestiune negativa a unui nivel redus al inflatiei corelat cu crestere economica mica sau negativa: din ce in ce mai multi oameni pierd intr-un sistem al economiei globale de tip Ponzi... Iar acest lucru inseamna ca s-ar putea ca jocul piramidal sa se termine!
O alta informatie importanta transmisa de FED este aceea ca in conditiile unei rate a dobanzii apropiata de 0, politica monetara nu mai are nici o alta parghie de actiune in afara de Quantitative Easing - multiplicarea banilor in cadrul sistemului si achizitia de active financiare care permit bancilor sa se recapitalizeze. Bancile mai departe ar trebui sa multiplice acei bani prin mecanismul "multiplicatorului monetar"... cel despre care spuneam mai demult ca nu functioneaza...
Cu alte cuvinte, singura varianta ramasa e ca FED sa arunce bani catre banci, bancile sa ii arunce pe piata de capital (intretinand bula de acolo) si... permitand unor speculatori agili sa faca profit.
Cam aici se opreste efectul deoarece cerere de bani pe piata nu prea exista intr-o astfel de perioada.

FED mai face si o gresala: vorbeste despre imprumuturi pe termen lung! De ce sunt acestea o gresala? Pai hai sa ne gandim la cantitatea de bani aruncata dintr-un foc in economie si la sansele pe care FED le are sa sterilizeze acele sume... nici una! Cu alte cuvinte, in cazul in care apare intr-adevar inflatia, lucrurile sunt de-a dreptul imposibil de tinut in frau, oricat de sus ar duce FED ratele dobanzii!
Totusi probabilitatea unui astfel de scenariu in urmatorii ani e foarte mica.

Principalul mesaj pe care consider ca l-a transmis FED este insa legat de COMUNICARE!
Au cam recunoscut ca au o arma fara gloante, ca nici pe aceea nu prea se pricep sa o foloseasca pentru ca nu prea au mai fost in astfel de situatii dar ca... spera sa faca o omenire intreaga "din vorbe"!

"Central bank communication provides additional means of increasing the degree of policy accommodation when short-term nominal interest rates are near zero. For example, FOMC postmeeting statements have included forward policy guidance since December 2008, and the most recent statements have reflected the FOMC's anticipation that exceptionally low levels of the federal funds rate are likely to be warranted "for an extended period," contingent on economic conditions. A step the Committee could consider, if conditions called for it, would be to modify the language of the statement in some way that indicates that the Committee expects to keep the target for the federal funds rate low for longer than markets expect. Such a change would presumably lower longer-term rates by an amount related to the revision in policy expectations. A potential drawback of using the FOMC's statement in this way is that, at least without a more comprehensive framework in place, it may be difficult to convey the Committee's policy intentions with sufficient precision and conditionality. The Committee will continue to actively review its communications strategy with the goal of providing as much clarity as possible about its outlook, policy objectives, and policy strategies."

Cred ca acesta este semnalul care, dupa ce a fost un pic "rumegat" de investitori, a intors trendurile initiale.
Daca initial euro s-a apreciat (in paralel cu aurul), acum a lasat locul USD sa se aprecieze pentru ca "din vorbe" nu se intampla mai nimic... in mai ales cand declari intentia de a ii pacali pe toti.
Bursele la randul lor, in loc sa se aprecieze in asteptarea injectiilor de bani sunt deocamdata pe teritoriu negativ...

Cat de reala e varianta deflatiei? Destul de...
Ca sa dau si o veste buna, Google incearca sa puna la punct un sistem de evidentiere a inflatiei pentru fiecare tara, bazat pe tranzactiile online. Si dupa cum spune Google’s chief economist, Hal Varian, deocamdata online, intr-un sistem complet independent se cam simte deflatia!


Domnu' Bernache... luptati va rugam cu deflatia folosind numai declaratiile de presa, asa cum ati inceput deja! Chiar este cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru o economie ce sare din bula in... bula!

Edit - sa vedem ce "surprize surprize" ne rezerva bugetul de stat al US... Daca aveti timp dupa ora 9 sa va uitati pe net, dati-mi si mie un link "semnificativ".

6 comentarii:

Radu Ionescu spunea...

http://www.cbo.gov/doc.cfm?index=11936

http://reason.com/blog/2010/10/15/dont-worry-the-2011-deficit-sh

Radu Ionescu spunea...

Long story short 1.3 trilioane deficit, daca asta era intrebarea si nu am inteles gresit

Informatii-economice spunea...

@Radu - bun venit pe blog.
Da, acestea sunt previziunile dar din ce stiu eu valorile reale se dau publicitatii mai tarziu.

Radu Ionescu spunea...

Intrebarea ramane cat de reale sunt valorile reale ... Sau se aplica "guvernul are mereu dreptate, realitatea se inseala". Ma rog dupa 9 nu sunt cu acces la net dar aflu maine dimineata

Informatii-economice spunea...

Valorile "reale" ar trebui sa cuprinda si deficitele unor bugete gen MediCare si MedicAid + programul de "food stamps" de care depind aproximativ 42 de milioane de americani (in crestere de la 40 mil in mai).

Informatii-economice spunea...

Nu am mentionat mai sus dar... ca sa fie clar...
Datele ce vor fi publicate azi nu contin din ce stiu eu MediCare + MedicAid + "food stamps"!