Citeam zilele trecute un articol ce prezenta ultima carte aparuta si in Romania a lui Nouriel cel poreclit Dr.Doom. Dupa valul de incredere care il lovise pana si pe el (cand spunea ca nu avem motive sa credem in dubluvei), s-ar parea ca in aceasta carte (publicata prin Mai) economistul revine la ideile care l-au consacrat: actuala criza este doar o picatura dintr-o criza mare care vine... fiind departe de a fi un eveniment singular sau dificil de anticipat.
Nouriel Roubini: “We are still in the middle of this crisis and there is more trouble ahead of us, even if there is a recovery. During the great depression the economy contracted between 1929 and 1933, there was the beginning of a recovery, but then a second recession from 1937 to 1939. If you don’t address the issues, you risk having a double-dip recession and one which is at least as severe as the first one.”
Cu aceasta ocazie, am aflat si parerea lui despre semnele de aparitie ale unei crize:
Semnele distinctive ale unei crize au rămas aceleaşi din Evul Mediu până azi: “bani ieftini, un balon speculativ al activelor şi o amploare a înşelătoriei.”
Cu alte cuvinte problemele cele mai mari ale unui sistem destul de bine gandit sunt: sistemul monetar (despre problemele caruia am tot vorbit), imperfectiunile si asimetriile informationale care cauzeaza inselatorii si baloane speculative si evolutia ciclica a modei.
Daca primele doua pot fi modificate (modificarea sistemului monetar in asa fel incat o banca sa nu poata imprumuta mai mult decat reuseste sa obtina ca si depozite; transparentizarea mai multor sisteme, de la veniturile populatiei la achizitii si conceperea unui sistem de indicatori care sa faca alegerile ceva mai rationale ar ajuta la diminuarea bulelor), evolutia ciclica a modei este ceva dat.
In final incerc sa imi raspund la intrebare: Da, economia "capitalista" functioneaza (sau mai bine spus poate functiona) dar are probleme deoarece modul in care a fost gandita nu a tinut cont de multe probleme grave. Nu stiu daca au fost erori sau a fost gandita pentru a favoriza anumite parti (vedem spre exemplu ca acum, bancile care au fost picatura ce au facut economia sa se "reverse" obtin profituri mari) dar stiu cu siguranta un lucru... e imposibil de gandit un sistem perfect!
Intre timp, vedem cum profiturile au crescut substantial in T1 2010 semn ca taierile de costuri dau rezultate deocamdata in principal pe partea profitabilitatii, chiar daca urmeaza efectele pe partea cererii agregate.
Daca insa dupa cei mai bine de 60 de ani de crestere cu scurte perioade de scadere usoara, America reuseste sa creasca in continuare, eu cred ca sistemul acesta ar trebui "brevetat" si acceptat de toata lumea ca cel mai apropiat de perfectiune.
18 comentarii:
Tocmai am cumparat-o azi, vad eu mai
tarziu daca merita.
Sa ne spui si noua daca e credibil si chiar mai mult... daca spune lucruri noi.
Perfectiune ? Mmmhm.. nici macar la misto nu-ti mai vine sa zambesti: "PERFECTIUNE"
@Flavian... in general cred ca pentru a putea critica ceva trebuie sa stii care au fost obiectivele acelui lucru.
Care consideri ca sunt obiectivele sistemului economic?
Hehe, ma iei pe dupa visin cu filozofie va sa zica... :)
Spiritual vorbind, ai dreptate. Raul si binele sunt doua fete ale aceleiasi monede, fiind concepte relative ce pur si simplu nu ar putea exista unul fara celalalt.
Pornind de la aceasta premisa, universul este intr-adevar perfect. Nimic nu e gresit si totul are un scop. Inclusiv sistemul economic, chiar daca uneori lucrurile par de neinteles de la nivelul nostru de constientizare.
Asadar, sistemul de pana acum si-a servit perfect scopul pentru care a fost creat. Adica experimentare si evolutie. Se spune insa ca mai binele este dusmanul binelu. Iar in acest context, vechiul sistem este construit astfel incat sa se auto-dizolve atunci cand obiectivele sale au fost atinse.
Pur si simplu nu mai este necesar, este depasit, este sortit disparitiei. Indiferent daca realizam asta si vom renunta de buna voie la el sau vom insista sa peticim castelul de nisip ce incepe sa crape sub ochii nostri.
@Flavian :)) - asta chiar este foarte tare!
Eu sunt insa ceva mai putin filosof si nu ma gandesc la bine sau rau... ma gandesc insa daca ceva si-a indeplinit kpi-urile pe care le are de atins (deformatie corporatista).
Daca obiectivul sistemului economic este "eficienta", atunci acesta nu este un sistem eficient sau sustenabil (asa cum sugereaza si postul din trimiterea ta).
Daca insa scopul sistemului economic este cel descris aici atunci cred ca acesta este un sistem interesant.
Mai mult, daca KPI-ul urmarit este cresterea economica (un kpi usor de cuantificat), atunci din nou este un sistem bun.
Da, pot sa merg pe ideea ca un sut in fund e un pas inainte. Dar de aici pana la a eticheta suturile in fund drept sisteme perfecte... :D
La partea cu KPI-ul inteleg, pentru ca acum nici 5 ani treceam prin aceleasi operatiuni de... albire. Prefer sa nu comentez mai mult. Incerc sa ma gandesc ce material ti-as putea recomanda pentru un pic de culoare. Macar cateva pete... :)
Uite, incearca cu Ishmael. Pentru anumite persoane se zice ca a facut minuni.
Intr-adevar foarte draguta povestioara!
Dar spune exact ceea ce spuneam si eu inainte: sistemul acesta a fost gandit pentru "takeri", fiind sistemul prin care se obtine foarte usor ceea ce spunem in postul citat... si din punctul acesta de vedere e destul de aproape de perfectiune.
Daca modificam KPI-ul si punem varianta "clasica" - eficienta, sistemul este ineficient si deci gresit.
Intrebare ar fi dupa ce kpi se ghideaza omenirea acum: eficienta sau control asupra resurselor?
Si daca raspunsul este cel intuit de mine... poti gandi un sistem mai bun (bun = sa atinga mai usor acel kpi)?
E hai, sa n-o mai intoarcem acum, ca nu la cei care voiau sa controleze lumea ne refeream mai sus. Dar chiar si in varianta respectiva, o sa le iasa pe nas "perfectiunea" in curand. Stiu, eu sunt optimist iar tu pesimist. Ca de obicei... :)
Povestioara aia e citat dintr-o carte. Eu iti recomandam cartea intreaga pe care o poti gasi pe linkul respectiv sau in romana AICI.
Omenirea acum se ghideaza in mare parte dupa materialism si consum. Tocmai pentru ca a fost bine sapunita pe circomvolutiuni cu termeni precum cel pe care tot insisti sa-l repeti, desi mie imi suna ca o injuratura... :)
Inca un motiv pentru care ar fi bine sa-ti faci 2-3 ore pentru cartea aia.
Am citit primele 50 de pagini, pana acum e ok. Dar sunt doar la istorie si la cum apare o criza. Pe scurt. Din lacomie si prostie.
@Dan... inseamna ca nu este prea realist... din ce vad eu, "lacomii" sunt cei care castiga din criza! Au castigat si inainte, castiga si acum si ma astept sa castige si dupa.
Cat de departe se duce in timp cu crizele?
Dane, recunosc ca partea cu istoria am citit-o pe sarite. Nu ca n-ar fi interesanta, dar se bazeaza pe "istoria oficiala" care unii stim cat este de reala... :)
Info, pesimist notoriu, lacomii au castigat destul... :)
Oricum. Intai citim si apoi criticam, parca asa ziceai... :)
@Flavian :)) corect!
Sa inteleg ca ai luat cartea si esti destul de avansat in ce priveste citirea ei...? ce ti s-a parut cel mai interesant?
Eu ma refeream la lacomia si prostia fraierilor.
@Dan... cred ca numarul fraierilor e mai important:)).
Totusi, daca tinem cont de faptul ca majoritatea nu au educatie si informatii pentru anticipatii rationale iar pe anticipatii adaptive oricine putea jura ca dupa 60 de ani de crestere sustinuta vom creste pana la cer (si peste), nu sunt chiar fraieri...
Cartea am citit-o acum cateva luni bune, la recomandarea lui pai mei. Pe mine m-a impresionat mai putin atunci, pentru ca mai trecusem prin cateva materiale asemanatoare.
Pentru cei care nu ajunsesera inca in "tara minunilor" aceasta carte a costituit un prim impuls de a baga capul in vizuina iepurelui. Atentie, totusi. Ca dupa ce ai cazut in scorbura, nu mai e cale de intors... :)
Ba mai e, sa taie padurarul pomul. Dar nu cred ca e prin preajma. :-)
@Flavian si @Dan...
eu nu cred ca dupa ce o persoana "baga capul in scorbura" nu mai e loc de intors... eu cred ca trebuie sa bage destul de multi ca sa se schimbe ceva! Ba chiar mai mult, trebuie sa "lupte" pentru a gasi "the yellow brick road"!
Cu dansul pinguinului nu merge!
Trimiteți un comentariu