duminică, 8 august 2010

movie time- not happy ending

Intr-un final mi-am facut timp sa vad un filmulet scurt despre asemanarile si deosebirile intre US si Japonia in ce priveste efectele crizei. Asa cum bine stiti, sunt de parere ca vom trece printr-o perioada destul de dificila in care "datoriile" acumulate vor trebui platite.
S-ar parea ca punctul meu de vedere e foarte similar cu cel prezentat in acest filmulet, cu exceptia deznodamantului: ei spun ca vom avea inflatie, eu merg pe deflatie.



Da, US au o datorie imensa comparativ cu orice alt stat...
Da, US au un deficit socant de mare...
Da, intr-o oarecare masura, respectiva datorie este publica asa ca Americanii vor incerca sa o plateasca "printand" moneda. Au mai incercat asta in anii 70 iar efectul a fost aparitia OPEC, organizatie care a organizat exportatorii de petrol intr-un cartel cu scopul de a contrabalansa miscarile inflationiste americane.
Atunci insa US erau singura moneda de rezerva disponibila si un etalon folosit de toata lumea. Acum mai exista Euro... Mai exista Yuanul... Mai exista o sumedenie de monede care "sufla in ceafa Dolarului"...

Care a fost traiectoria Japoniei avand in vedere situatia similara? Vedeti in film!
Deflatia a fost numele jocului in Japonia si nu vad prea multe motive pentru care jocul sa fie diferit in alte parti (US, EU)... Voi vedeti?

2 comentarii:

cossoft spunea...

Nu nu vad alta cale..o sa ajungem in deflatie...cum si daca vom mai iesi intregi de acolo...e alta poveste.

Informatii-economice spunea...

Interesant este ca pornind de la aceleasi informatii, de la aceleasi probleme ascunse de catre unii si scoase la lumina de catre altii, persoane diferite ajung la concluzii diferite.

Cei de la NIA au ajuns la concluzia ca vom avea inflatie puternica... desi Japonia are deflatie...
Exista intr-adevar un temei si in ce spun ei: prin preluarea de catre stat a mai multor datorii (lucru complet impotriva principiilor economiei de piata), guvernul US transforma datoria privata in datorie publica. Plata respectivei datorii publice se poate face printre alte metode "schimband" regulile jocului si permitand FED sa finanteze direct deficitul...
Problema e ca din punct de vedere strategic nu cred ca vor face asta (si-ar putea pierde calitatea de moneda de rezerva globala).
Sunt foarte multe scenarii care ar trebui cuantificate ca sa putem pune degetul pe varianta ce va fi aleasa cu siguranta.
Totusi, varianta de lucru ramane deflatia!