Citind pe net diferite articole, mi-am dat seama (din nou) cat de creduli sunt romanii... cum sunt ei in stare sa puna stampila pe cel care promite mai mult desi nu a facut nici macar pe sfert din ce a promis data trecuta... cum sunt ei in stare sa creada la nesfarsit ca "va fi bine"... ca politicienii ne vor ajuta... ca vom creste economic etc.
Romania doreste sa se imprumute din nou pentru a plati pensii si salarii... a mai facut asta intr-o perioada de destul de trista amintire... intr-o perioada de dinainte de boomul economic, intr-o perioada in care populatia Romaniei o ducea extrem de rau si datorita imprumuturilor a dus-o si mai rau un timp mai lung.
In general orice imprumut e bun atata timp cat el reuseste sa produca mai mult decat se plateste pentru dobanda plus o prima de risc (deoarece de multe ori calculul de acasa e diferit fata de cel din targ). Cu alte cuvinte e bun daca se transforma in investitii productive, lucru pe care Romania nu l-a facut niciodata.
Exista si o varianta in care un imprumut acum pentru sustinerea cheltuielilor curente e acceptabila: atunci cand suplineste o problema de cashflow pe termen scurt! Daca de maine suntem siguri ca vom creste spectaculos, e ok sa ma imprumut azi de o paine pentru ca voi produce maine destul sa platesc si painea de azi... Nu e cazul intr-o perioada in care pesimismul domina pietele.
Cu alte cuvinte, din nou ne imprumutam ca sa avem mai mult de plata maine... cand maine va trebui din nou sa ne imprumutam...
Acum urmeaza intrebarea? Ce ar prefera romanii daca li s-ar explica in media variantele:
nu avem in acest moment nici o baza pe care sa crestem...
vom avea in continuare scaderi pe o perioada nedeterminata...
daca vom continua sa ne imprumutam vom ajunge sa prelungim agonia mult mai mult
suntem ca un pacient cu un deget cangrenat... putem cere sa fie amputat sau putem astepta sa vedem daca se opreste sau se intinde problema la intregul membru!.. si vedem ce solutie gasim atunci...
In aceste conditii, am o mare intrebare:
Trebuie sa mentionez ca valorile 15-20% si 5-6% nu reprezinta mai mult decat un educated guess, nefiind rezultatul unei modelari garantate statistic si de aceea, cel mai probabil departe de realitate. E imposibil in opinia mea de modelat cat de mult am putea cadea in lipsa injectiilor monetare bazate pe imprumuturi, la fel cum e foarte greu de prezis unde vom ajunge ca scadere la finalul crizei.
9 comentarii:
Tot eu, gigi contra.. :)
As prefera un pic de realism, urmat de sustenabilitate.
Fara crestere, ca nu prea mai e loc pe planeta... :)
Eu prefer ambele variante. Adica: scadere de 15-20% anul asta urmata de scaderi de 5-7% urmatorii 5-6 ani.
@Flavian, lipsa locului pe planeta cred ca e determinat tocmai de lipsa resurselor in multe state subdezvoltate. In majoritatea statelor dezvoltate asistam la o imbatranire a populatiei si de multe ori la spor demografic negativ.
@UJohn - da, va fi greu sa crestem in urmatoarea perioada (4-8 ani) si recunosc ca prin modul in care am pus intrebarea un pic tendentios, sugerand raspunsul.
Totusi, terapia de soc are avantajul ca permite cresterea mai usoara dupa un timp mai scurt in timp ce terapia graduala e o "boala lunga" dar partial controlabila...
Vrei sa zici ca in ciuda scaderii populatiei, celor din statele dezvoltate nu le mai ajung resursele celor din statele nedezvoltate ? :)
La care dintre resurse te referi Flavian?
Imi pare rau dar nu cred ca se mai pune problema acum ce prefera romanii. Unii prefera mici si bere.
Finantele romanesti sunt in cadere libera. Cine poate isi ascunde vaca(in HU sau BG) cine nu poate ia calea codrului.
De ce trebuie sa gandim totul in % PIB nu inteleg!?
In Romania se va termina criza cand ne vom schimba mentalitatea.
Cat timp o sa ne asteptam ca statul sa gandeasca pentru noi....
Asa ca pana n-o sa crape tipul asta de stat ... rabdare si tutun.
Chestia asta cu cresterea GDP, de cand am aflat cum se calculeaza nu ma impresioneaza. USA a bagat trilioane in economie si are crestere de 2,4%. Ce crestere reala au avut aia? Vezi http://market-ticker.org/
Problema noastra e structurala : prea multi prestatori de servicii in raport cu productivi, prea multi beneficiari de la stat fata de contribuabili, prea multi domni prea putini palmasi.....
@Gabi - eu vorbesc mai putin despre crestere de GDP si mai mult despre o mare problema: Oamenii vor sa aud ca "totul va fi bine" chiar daca a doua zi va fi rau... oamenii prefera sa piarda putin si des decat sa riste totul dintr-o data chiar daca intr-un final ar ajunge mai repede mai bine!
Despre problemele US scriam cand toata lumea "canta prohodul Europei" si se uita exclusiv in aceasta directie... Cat despre "investitia" de trilioare de usd in economie:))... pe baza carora au reusit sa obtina 2.4% crestere... modul in care au aruncat banii in sectorul bancar si apoi in bursa... e jenant si a mai fost abordata tema.
Pfff.. toate. Metalele rare, cupru, argint, fosfor, litiu, padurile, pestele din ocean, aerul curat, apa potabila, solulrile nechimizate... am halit deja tot ce era mai bun...
Chiar daca rezolvam problema Peak Oil si Peak Coal prin noi tehnologii energetice, tot nu putem continua sa jumulim planeta in ritmul asta.
@Flavian - Metalele rare put fi cumva "reciclate"? Padurile sunt cumva regenerabile? Pestele oceanic poate fi crescut in cantitati industriale in "rezervatii"?
Ce nu spune Martenson e o lectie veche de economie... Costul unei resurse creste pe masura ce acea resursa se imputineaza datorita cresterii puterii de negociere a posesorului resursei. Iar cand costul cuprului (spre ex.) extras din zacamant creste, devine rentabil sa-l extragi din produse existente...
Despre peak oil ma surprinde ca scrii in conditiile in care energii nelimitate gen vant, soare, valuri, apa etc. isi fac deja incalzirea.
Trimiteți un comentariu