miercuri, 28 iulie 2010

Tu cate chitante vei strange?

Intr-un final, micutul Boc se pregateste sa ia taurul de coarne si sa lupte cu evazionistii. I-a zis lui lumea ca e rost de ceva lovele pe acolo si se indreapta hotarat sa reechilibreze bugetul.
Interesant de vazut ar fi unde e evaziunea! Daca il asculti pe don Vladescu de la Mancha, Garda Financiara realizeaza depasiri ale targeturilor si ai putea crede ca evaziunea a fost starpita deja de ceva vreme in aceasta tara... Daca insa apleci urechea la ce spun ceilalti - intre 25 si 35% din economia romaneasca e "economie subterana"- ai putea crede ca traim cu totii din minierit...


In "Modern Trade" nu cred ca sunt probleme mari... majoritatea super/hiper/mega-marketurilor dau chitanta pentru fiecare produs cumparat. Cineva spunea ca in Mall-uri, magazinele de firma uneori "uita" sa dea bonul... s-ar putea dar sporadic asa ca nu cred sa fie e o problema majora nici aici.
Problema pare a fi la magazinele mici si la asa zisa economie greu de fiscalizat (buticuri, amenajari interioare facute de "nea Caisa" pe care il stie vecinu', fast food "de cartier" si covrigarii, service auto in garajul de la parter dar si service-uri ceva mai mari, florarii, pensiuni turistice si chiar hoteluri, transport, productie agricola in gospodarie vanduta apoi la piata etc.).


Propunerea guvernului este una interesanta: hai sa ii facem pe oameni sa ceara si sa pastreze bonul fiscal. Pentru aceasta practica, la finalul anului le vom da inapoi un anumit procent...


Intrebare pentru voi? Cat de atractiva vi se pare oportunitatea de a tine un bon fiscal de 10 ron (reprezentand paine si suc sa zicem) pana la sfarsitul anului, completarea seriei acestuia intr-un formular, insumarea tuturor valorilor, plata unui functionar public care sa verifice corectitudinea calculelor si corespondenta intre bon si fisa completata... pentru a recupera un procent de 10% din TVA-ul de 24% pe care l-ati platit pentru acei 10 Ron... adica aproximativ 0.19Ron...
Ce inseamna pentru stat faptul ca da inapoi 10%? destul de mult intr-o astfel de perioada de criza!


Concluzia? Vom prefera sa trecem in acea fisa in principal achizitiile mari... facute prin insumarea mai multor bunuri achizitionate din superhipermegamarketuri sau prin achizitia de "plazmi" si "lecedeuri"(bunuri de folosinta indelungata de valoare mai mare)... bunuri care oricum sunt fiscalizate...

Vom prefera sa cerem bon si in cazul lui "nea Caisa" care ne cere o suma frumusica pentru reamenajarea intregului apartament? pai cand vom discuta cu domnul Caisa, acesta ne va spune ca daca vrem bon, el va trebui sa-si faca rost de casa de marcat... ca va trebui sa plateasca 24% TVA si in plus si un impozit pe venit/profit... si ca in conditiile acestea pretul pe care trebuie sa-l platesti creste semnificativ (eu as spune vreo 30%)... Cati dintre noi ar accepta sa plateasca un pret cu 30% mai mare pentru renovarea apartamentului stiind ca intr-un final din acesta va primi inapoi aproximativ 2% din suma rezultata? Probabil aceleasi persoane pentru care era atractiva si obtinerea cu "atata munca" a 0.2 ron inapoi...



In concluzie, in forma de acum, aceasta propunere nu face decat sa duca la cheltuieli de la buget, fara a aduce la suprafata prea mult din economia subterana.


Ce se poate face cu adevarat pentru a scoate o parte din economia subterana la suprafata?
Pai acum cam reiau un vechi set de posturi abandonat in vremea aceea: inceput aici cu problemele, continuat aici cu schitarea obiectivelor si apoi aici cu propuneri pentru cateva dintre obiective.
Acest post ar trebui sa ajute la obiectivul nr. 3. scoaterea din zona neagra a cel putin 20% din business-uri


In primul rand probabilitatea ca un cineva sa faca  o contraventie spuneam ca depinde de castigul din acea contraventie  (momentan destul de mare - 24% TVA + impozit pe venit/profit + posibilitatea de a pastra angajatii la negru si astfel evaziunea a aprox 50% din venituri ce ar trebui virate la stat etc.), de probabilitatea de a fi prins (acum destul de mica avand in vedere ca garda financiara nu poate controla prea multi clienti, fiind si ocupata politic), de probabilitatea de a fi condamnat (ma bufneste rasul) si de pedeapsa primita in cazul condamnarii (mai conteaza in cazul in care exista posibilitatea de a da ceva celui care controleaza)?


Asa cum spuneam ceva mai sus, masura propusa nu reuseste sa combata nici evaziunea frecventa de valori mici, nici evaziunea mare si rara.
Cum putem face sa diminuam evaziunea mica? pai prin convingerea consumatorilor sa ia toate bonurile de produse cu valoare mica. Iar asta se face mai degraba prin concursuri (saptamanale / lunare) prin care un bon (din cele multe) primeste o suma frumusica. Stiind cat de mult joaca la "bingo" oamenii care prefera magazinele de cartier fata de modern trade... aceasta ar putea fi o oportunitate interesanta. Ar trebui totusi ceva dezvoltari tehnice pentru a facilita sistemul (toate casele de marcat sa transmita lunar toate datele undeva de unde sa se faca extragerea la sorti sau clientii sa duca toate bonurile undeva de unde sa primeasca in schimbul lor alte "lozuri"... dar asta ar presupune alte cheltuieli mai mari si un interes mai mic din partea clientilor).


Pentru varianta evaziunii de valori mari, un bon ce aduce posibilitatea unui castig maricel dar cu o probabilitate mica i-ar face pe putini sa renunte la castigul sigur.
Totusi, majoritatea acestor cazuri presupun "investitii" ce poarta anumite riscuri.
Exemplu: in cazul in care faci renovarea intregii case, ti-ai dori sa fii protejat in cazul in care luna urmatoare "pica tavanul"? dar in cazul in care repari masina la un service neautorizat, crezi ca ar fi bine ca in caz ca se intampla ceva, sa fii despagubit pentru problema?
Acesti triggeri psihologici s-ar putea sa fie destul de puternici pentru a ii convinge pe destul de multi ca trebuie sa ceara bon fiscal, factura si chiar un scurt contract in care sa specifice garantiile oferite. Pentru acest lucru trebuie de asemenea popularizate anumite institutii gen ANPC pentru rezolvarea problemelor cauzate de vendori problematici sau ANAF si Garda Financiara in cazul in care cineva nu emite chitanta.Pentru a fi chiar mai persuasivi se poate oferi chiar un procent din amenda pentru un lead confirmat.
Partea frumoasa e ca avand toata aceasta atentie a mass media, ar fi un moment super pentru a populariza cu costuri minime pierderile datorate evaziunii... si aici nu ma refer nici la parcarea care ar putea sa fie... nici la nici la cladirile frumoase... nici macar la pasaje!


In plus, este nevoie de modificarea unui sistem juridic ce culpabilizeaza acum si pe cel care nu a dat si pe cel care nu a cerut chitanta. Cele 2 parti se vor proteja facand orice fel de condamnare imposibila si astfel, facand sa merite riscul orice castig s-ar obtine.


Metode de rezolvare ar mai fi dar... stiind ca scriu degeaba toate aceste chestiuni, ma opresc.


Ramane insa intrebarea: tu cate chitante vei strange?... si de ce?

2 comentarii:

Flavian spunea...

Cineva, nu spun cine... zicea, nu spun cand... o chestie care arunca in irelevanta tot articolul de fata:

Acum ii inteleg pe libertarieni cand spun ca statul nu merita banii nostri!

Informatii-economice spunea...

cred ca stiu cine este acel cineva... si cred ca-mi amintesc si de ce spuneam ca ii inteleg pe libertarieni!
Mai spuneam cu aceeasi ocazie si ca nu sunt un libertarian in sensul ca nu consider ca statul poate disparea complet din economie. Are si el rolul lui bine definit iar noi suntem cei responsabili sa-l tinem sa nu devina un "Leviathan"!