joi, 3 iunie 2010

15 Decembrie - Finalul lumii asa cum o stim?

Vroiam sa scriu astazi despre cu totul altceva (PIB, Romania etc.) dar... pur si simplu nu ma pot abtine sa nu ma intreb daca data de 15 decembrie 2010 va reprezenta sfarsitul lumii asa cum o stim...
Ce se va intampla pe 15 Decembrie?
Este data in care ar trebui sa apara un raport referitor la motivele crizei economice, influenta bancilor implicate si a agentiilor de rating si cine sunt vinovatii. Am mai vorbit ca in ciuda problemelor reale ale bancilor din US si in ciuda "greselilor" facute de ele, banci precum Lehman Brothers au fost "impinse de pe marginea prapastiei" pentru ca altii sa profite asa ca ma astept ca raportul din 15 decembrie sa fie unul destul de gros, cu ramificatii pana la nivele inalte...
Spre deosebire de anchetele de la noi, acolo lucrurile se fac ceva mai corect,  un fost trezorier bancar, Phil Angelides, dand o multime de fiori reci prin afirmatii de genul "situatia nu e tocmai frumoasa" si prin numirea firmei Moody's "fabrica de AAA", in conditiile in care expansiunea ei a dus la cresterea de 6 ori a valorii firmei intre 2000 si 2007.
Acest raport ar trebui sa arate mai exact cum a fost provocat unul dintre cele mai mari falimente bancare... S-ar parea ca unul cate unul, greii industriei financiare americane (Lloyd Blankfein sau Warren Buffet)sunt audiati in timp ce in intreaga lume valul de suparari legate de activitatea bancilor si fondurilor de investitii creste  (ex: amenda record pe care JPMorgan trebuie sa o plateasca).

De ce un raport referitor la "jmecheriile" facute de banci si fonduri de investitii ar putea sa puna in genunchi o economie mondiala?
Pentru ca indatorarea economiei mondiale este imensa si principalii creditori sunt cei subventionati de state pentru a deveni "too big to fail". Iar statele au acumulat datorii fenomenale! In momentul in care bancile si fondurile de investitii sunt verificate asa cum cred ca se intampla acum, s-ar putea sa vedem o cadere brusca dar benefica pe termen lung. Poate intr-un final vom avea o economie mai sanatoasa in cativa ani...

Dar datoriile sunt mari in Europa vor spune multi... Nenorocitii acestia de PIGS sau de GIPSI care au mancat mai mult decat au produs!!! ei sunt de vina!!! ... Nu chiar!
Krugman spre exemplu compara deficitele si respectiv datoriile publice ale mai multor tari si... wau! US, UK si Japonia stau la loc de frunte printre PIGS sau chiar GIPSI. Ce chestie... e ceva ce spuneam si noi de atatea ori, spre exemplu aici sau aici...
El sustine insa un lucru interesant: Aceste tari nu au probleme deoarece bondurile lor au dobanzi mici... si foarte mici... iar spreadurile CDS-urilor sunt minuscule fata de Italia... Ce ciudat... Ce piata nebuna!  Cum sa tratezi niste tari cu astfel de deficite si datorii ca pe niste tari AAA iar altele exact la fel ca pe junkuri?
DA!!! e o piata nebuna iar deciziile oamenilor se iau in functie de ce se vede la TV si in ziare (vezi "un lucru ce nu trebuie uitat niciodata")! Daca toti ochii sunt indreptati spre Europa, "magicienii" pot presta in alte parti!
Cum se atrag privirile intr-o directie si cum se profita din asta?
Am mai spus AICI...
Problema este ca atunci cand privirile se vor indrepta catre US, UK si Japonia iar creditorii vor vedea ca super ratingurile lor sunt la fel de realiste ca si ale Lehman... va fi nasol.
Ganditi-va ca doar US a ajuns la 13 trilioane USD datorie publica, aici nefiind incluse datoriile firmelor "de stat" proaspat nationalizate, si nici MedicAid si MediCare... mari consumatori de resurse (da...  au si ei jmecheriile lor si partea cea mai buna e ca ei isi decid singuri metodologia de raportare)!!!
Dar tot Krugman are si o solutie:
"So what does one make of this? One possible answer is, just you wait — any day now there will be a Wile E. Coyote moment, the markets will realize that America is Greece, and all hell will break loose. The other answer is to note that all the crisis countries are in the eurozone, while the US, UK, and Japan aren’t — and to argue that having your own currency makes all the difference.

I’ll choose door number 2."
Hmmm... si e un om inteligent... liberal pe deasupra...
Totusi, pe langa faptul ca Statele Unite sunt un fel de Grecie din punct de vedere macroeconomic...
(ATENTIE... UN FEL DE GRECIE, NU UN FEL DE EUROPA!!!) Statele Unite sunt formate din... State... la fel cum Europa e formata din... tot state...
Cum s-o descurca in  aceste conditii New York, stat care se afla in pragul falimentului? Dar California, stat cu deficite imense, subventionat de ani buni de catre restul americanilor, mai ceva decat nemtii sprijina acum Grecia?
Daca e posibil ca Europa sa scoata cateva state din zona Euro pentru a le lasa sa isi devalorizeze monedele... sa intelegem ca New York si California vor putea fi vreodata scoase din zona USD...???

Nu ma intelegeti gresit, situatia din Europa nu e tocmai roza, in principal din cauza politicienilor... diferenta majora dintre US si Europa e ca ei au mai putini politicieni la nivel inalt si de aceea interesele pe care le urmaresc sunt mai concentrate, permitand decizii mai rapide.
Hai sa dam un exemplu mai aproape de fiecare dintre noi: vrem o masina care reprezinta veniturile noastre pe 5 ani... ce facem? Ne indatoram 500% fata de ce producem si in vreo 10 ani ajungem sa o platim... Cum facem asta? Pai mergand ceva mai rar la restaurant, taind costurile cu trenul, optimizand bugetul familiei in asa fel incat sa ne permitem acea masina. Politicienii insa (in marea lor majoritate... adica exceptand guv Thetcher, administratia Regan etc.) stiu doar sa promita mult in campanii dupa care sa se imprumute pentru a plati promisiunile...
La noi (in Romania) e ceva mai simplu: se promite, nu se tine nimeni de cuvant dar ne imprumutam pentru a face cheltuieli inutile... lalele in mijlocul drumurilor, pomisori pe DN1 care mor sau sunt furati dupa prima luna, schimbat bordurile de 2 ori pe an, asfaltat strazi fara nici o groapa, cheltuit miliarde pe autostrazi inexistente, angajat beizadele, copiii si nepoti in joburi calde, bine platite si fara nici o responsabilitate etc.
Cu alte cuvinte, toti rostogolesc credite motiv pentru care exclamam odata citandu-l pe Hoover "Binecuvantati fie tinerii caci ei vor mosteni datoriile noastre", in conditiile incare tinerii sunt din ce in ce mai putini... iar datoriile din ce in ce mai mari... si in crestere!

Totusi, lucrurile nu sunt atat de negative!
In ultimii 15 ani au fost nu mai putin de 4 crize destul de grave ale unor tari. Toate aceste crize s-au "terminat bine"...
• 1994 Criza Mexicana - Devalorizarea Peso-ului si problemele ce au urmat,
• Contagiunea Asiatica din 1997 provocata de datoria Thailandei
• Problemele Rusiei din 1998
• in 2001 criza Argentiniana ... etc.
(Sursa - MarketWatch)

E drept, de data aceasta bula pare sa explodeze simultan in mai multe locuri, chestiune ce face ca totul sa fie mai dificil!

2 comentarii:

Akhenaton spunea...

Asa deci, nu se reia inca nici o crestere?

Informatii-economice spunea...

@Akhenaton - ar fi bine sa arunci un ochi si aici... s-ar putea sa vezi ce inseamna perioadele de crestere pe care nu le intelegi...
De asemenea, cred ca ar fi bine sa te uiti la numarul de bull-trapuri din anii 30.
Diferenta e ca in anii 30 economia a fost lasata sa cada pana cand a putut relua cresterea intr-o maniera sustenabila... Acum s-a intervenit rapid prelungindu-se criza deoarece nivelul actual nu este in continuare sustenabil.