joi, 20 mai 2010

Ce e de facut? - ep. 2 - obiectivele

Acest post face parte dintr-o serie de posturi care doreste sa identifice care sunt masurile pe care guvernul le-ar avea la dispozitie pt a imbunatati situatia Romaniei.
Primul post - Episodul 1 s-a referit la motivele pentru care e nevoie de asa ceva si a propus cateva ipoteze de lucru.
Urmeaza obiectivele si propunerile...

Revenim la obiective. Sunt foarte importante pentru ca ne ghideaza in tot ce facem... Un obiectiv prost setat ne va duce intr-un loc gresit. Va mai amintiti scopul oricarui roman in 1990? Toti vroiau sa "ajunga milionari"... Pana prin 1998, nu numai ca erau toti milionari dar fiecare castiga mai multe milioane pe luna... si la ce le folosea?

Din punctul meu de vedere obiectivele pentru anul acesta ar fi:
1. diminuarea la macar 1/2 a furturilor din achizitiile publice si ale regiilor de stat
2. atragerea de investitii europene - macar 1/2 din fondurile puse la dispozitie (2.5 mld)
3. scoaterea din zona neagra a cel putin 20% din business-uri
4. largirea bazei de impozitare in zonele nefiscalizate (nu stiu sa o cuantific)
5. eficientizarea administratiei publice (ma ajutati voi cu cuantificari?)
6. eficientizarea unor domenii sensibile precum invatamantul si sanatatea (cel putin 20% din studenti multumiti de ce invata + 20% din studenti angajati in domeniul studiat + diminuarea bolilor contactate in spitale la 1/2 + ... mai ce?)
7. aducerea la un numitor comun a sumelor platite pe salarii in domeniul public (aici e vorba de echitabiitate la care mi-e greu sa cuantific)
8. aducerea la un numitor comun a sumelor platite ca pensii (la fel)
9. recuperarea datoriilor unor firme la bugetul de stat (ex: cele 500 milEur ale  Rompetrol)
10. micsorarea arieratelor care blocheaza mediul privat (30% / an)
11. transparentizarea cheltuielilor publice (cresterea awareness-ului pe sumele cheltuite din buget; existenta posibilitatii controlului tuturor sumelor; posibilitatea verificarii motivatiei fiecarei cheltuieli - propus de kaboom)
12. preconditie - rezolvarea problemelor din Justitie (un numar mai mare de condamnari din randul celor inculpati... e greu de spus cu cat % pentru ca orice inmultit cu 0 e tot... - propus de BlueSlash aici)

Ma ajutati voi si cu alte obiective in comentarii?

Atentie: ultimele 2 obiective (7 si 8) au fost propuse si de catre FMI: legea salarizarii si legea pensiilor!!! nu a fost indeplinit din cauza intereselor multiple din aceasta zona: pensionarii de lux sunt rude cu cine trebuie, sindicatele nu pot accepta ca cei pe care ii reprezinta nu sunt buricul pamantului!
Al 10-lea obiectiv, la fel, a fost asumat in programul cu FMI dar respectarea lui lovea deficitul.

Obiectivul nr 2 a fost setat la fiecare guvernare de pana acum dar nu s-a reusit din cauza intereselor divergente a celor care aproba fondurile fata de cei care au nevoie de ele si din cauza lipsei finantarii din partea bancilor.

diminuarea furturilor afecteaza grav interesele celor care fura... iar cei care fura par a fi cei de la conducere si cei din opozitie + cei care i-au sprijinit...

Eficientizarea adm publice si a celorlalte domenii a fost de asemenea un obiectiv important dar.... imposibil de atins din cauza celor care lucreaza acolo...

Challenging nu?

Din pacate insa astazi nu am destul timp pentru a incepe discutia despre solutii asa ca... o amanam inca o zi.
O zi de gandire benefica tuturor...
Rugaminte: hai sa cuantificam impreuna in commenturi chestiunile dificil de cuantificat si sa mai vedem ce alte obiective ar trebui sa mai fie.

Edit: A aparut si Episodul 3 din acest ciclu: Avand in vedere ca principalul obiectiv identificat de voi a fost stoparea furturilor si ca pt asta e nevoie de o justitie corecta, am scris aici propunerea mea pentru rezolvarea acestei probleme. Nu uitati sa-mi spuneti parerile voastre.








5 comentarii:

Informatii-economice spunea...

Multumesc pentru voturi,
Sa stiti ca puteti face si alte propuneri...
Nu cred ca cititorii acestui blog nu au curaj!

kaboom spunea...

Nu stiu cum sa formulez mai bine, dar in esesnta ar trebui eficientizat/transparentizat felul in care se planifica si se cheltuie banii colectati la buget.
Apoi: limitarea interventiilor statului/politicului in economie. Incurajarea antreprenoriatului(faza cu mltinationalele e doar scoala).

Informatii-economice spunea...

Multumesc pentru spargerea ghetii!
Tocmai ma hotarasem sa nu mai continui avand in vedere interesul scazut pentru gasirea de solutii.
Cred ca ai dreptate, transparentizarea cheltuielilor publice ar trebui asigurata pentru a diminua asimetriile informationale. Limitarea statului nu contravine incurajarii antreprenoriatului? la ce te referi?

Voi edita postul pentru a include transparentizarea cheltuielilor publice.

Anonim spunea...

Din pacate, propunerile enumerate sufera de aceleasi defecte ca solutiile pe care le auzim la televizor: sunt doar aparente solutii, pentru ca in realitate reprezinta deziderate si nu descriu "algoritmul" de urmat pentru atingerea rezultatelor pe care toata lumea le accepta din capul locului ca dezirabile.

E ca la fotbal cand comentatorul expert opineaza ca echipa trebuie sa aiba o aparare impenetrabila, un atac incisiv si coerenta in linia de mijloc. La fel sunt si urmatoarele: "diminuarea la macar 1/2 a furturilor din achizitiile publice si ale regiilor de stat", "eficientizarea administratiei publice" sau "recuperarea datoriilor unor firme la bugetul de stat".

Ok, toata lumea stie ca la fotbal tre' sa ai o aparare de netrecut, dupa cum toata lumea accepta ca trebuie diminuat furtul banilor publici. Dar cum naiba sa facem o aparare beton, si cum naiba sa stopm furtul? CUM - asta pare a fi marele secret si chestia pentru care cuvantul "solutie" s-ar folosi in sensul lui propriu.

So, sa nu ne molipsim de la discursul politicienilor si sa confundam rezultatul la care vrem sa ajungem cu solutia care ne permite ajungerea la rezultat.

Informatii-economice spunea...

@Anonim - nu cred ca sunt printre cei care confunda rezultatul cu obiectivul. Aceasta pagina adreseaza deocamdata DOAR obiectivele! Pentru tacticile de atingere a acelor obiective voi/vom propune solutii dupa ce consideram ca am decis ce ne-ar putea duce la indeplinirea dorintei noastre: o economie care sa functioneze (bine) pe baza legilor pietelor si in care statul sa aibe doar rol de arbitru, nu de arbitru, jucator, antrenor si finantator al echipei!
S-ar parea ca avem o oarecare majoritate pe nevoia stoparii "furtului" banilor publici. Chiar daca pe termen scurt nu poate plati datoriile scadente, pe termen lung poate face minuni. Cred ca tacticile pentru atingerea acestui obiectiv vor fi primele analizate si propuse la brainstorming!