joi, 11 august 2011

It is happening again...

Cei care ma citeau au observat probabil ca nu mai scriu de ceva vreme pe blog. Este pe de o parte din lipsa timpului si pe de alta parte pentru ca nu am reusit sa ii conving pe cititori sa actioneze pentru a-si imbunatati viata desi din punct de vedere al teoriei economice cu totii actionam sa ne fie mai bine.

Acum revin doar ca sa mai bifez cateva chestiuni pe lista:
De revelion, dupa ce am facut un scurt bilant al ce am spus pe acest blog, am mentionat ca "2011 nu il vad ca pe un an de crestere ci mai degraba ca pe un alt an de revenire pe trend negativ, in urma corectie de anul acesta din mai toata lumea"...
Cu totii observam din ce in ce mai puternic ca e un an in care problemele revin, fie ca ele se numesc PIIGS sau US. Cu parere de rau trebuie sa spun ca in Europa PIIGS sunt doar varfuri de lance, problematica fiind si expunerea altor banci din tari pe care le consideram sigure (Franta, Austria, UK) pe aceasta zona. Amintiti-va ca e nevoie de cineva mare care sa compenseze geopolitic problemele SUA.
Iulie, luna pe care am tot anuntat-o dificila din cauza unui varf de plata de anul acesta asemanator celui din 2008 s-a dovedit o luna in care au reinceput discutiile referitoare la stabilitatea Europei, la tarile periferice cu productivitati si mentalitati diferite fata de motoarele economice ale uniunii si care s-a continuat luna aceasta cu stirea de ieri referitoare la downgrade-ul Statelor Unite pe care il prevedeam inca de acum un an si jumatate.

Ce urmeaza? exact acelasi scenariu care a fost aplicat si in trecut dar cu ceva mai multa forta si pe fondul unei oboseli psihologice a populatiei... 2008 se intoarce si se va intoarce pana cand vom invata ceva (prin 2015 probabil).
Momentan as fugi de orice inseamna Grecia, Spania si Italia, aruncand un ochi atent si la pericolele bancilor din Franta sau Austria care au "colonizat" Europa marindu-si expunerea pe multe zone riscante.
Sa vorbesc si despre cursuri? hai sa spunem ca astept de ceva vreme ca eur-usd sa o ia in jos. Daca lucrurile merg cum cred, mai are un zvac (1.45-1.47) inainte sa cada. CHF-ul care sperie sute de romani ar trebui sa ajunga la paritate cu Eur in varful crizei dar cred ca se va deprecia apoi pana pe la 1.4 chf/eur. Dolarul despre care toti se asteapta sa fie din nou aruncat din elicoptere dupa interviul lui Greenspan ar trebui sa fie marele castigator... pentru ca nu mai sunt bani nici de elicoptere si cred ca negocierile americanilor au aratat acest lucru.

Daca am deschis cu un titlu macabru ce imi aminteste de "Twin Peaks", inchid cu o intrebare pentru cunoscatori: la final "Who is holding the bag" (May 2007 version)

8 comentarii:

Anonim spunea...

bine ai revenit , mai ales in perioada asta in care se petrec evenimente "istorice" dupa cum spun unii ... pe de alta parte , dincolo de scenariile apocaliptice ale multora de pe bloguri se pare ca "vointa" politica actuala inseamna de fapt o rezolvare prin prelungirea agoniei , lumea deja s-a obisnuit cu criza asa cum e obisnuita cu razboiul din afganistan de exemplu , dupa 2-3 zile de turbulente lucrurile revin la normal , intrebarea e pana cand ?

Anonim spunea...

Bine ati revenit!!!!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

In legatura cu sistemul de achizitii publice: acum un an parca, am vazut pe un blog (Khris.ro cred) o idee extrem de interesanta: impozitarea drastica a profitului celor care fac afaceri cu statul. Ideea mi s-a parut necesar a fi raspandita si am trimis-o la ziarul Bursa care a doua zi a publicat-o la rubrica: Ne scriu cititorii. Daca Sistemul de achiziti publice ar fi corect (exista lege pentru achizitiile publice, dar tot degeaba), cred ca multi nici nu ar mai intra in politica in Romania pntru ca nu ar mai avea de unde sa-si scoata profiturile. Nu ar trebui sa abandonati incercarea de a discuta despre Achizitiile Publice, poate ar trebui gasit si un parlamentar caruia sa-i placa ideea.

Anonim spunea...

pana la cat credeti ca va scadea Eur/usd si cand? anul acesta,anul viitor?

Popescu spunea...

IE, ai asteptari prea mari de la oameni, daca vrei sa schimbe ceva in societatea asta.

Mi-am facut si eu blog, dar nu ca sa determin, schimb etc, l-am facut pentru mine, ca un jurnal de bord. E interesant sa citesti peste ani de zile ce gandeai in mijlocul turmoil-ului. Iar ce citesc, citesc de placere, din curiozitate personala, si ca sa ma tin up to dated, si nu ca sa actualizez un blog..

By the way, stii care e ultima gluma cu downgrade-ul? Am citit astazi in MOney Express:

cica America a piedut A-ul, adica a ramas "merica"

Informatii-economice spunea...

@Anonim 1 - Scopul politicienilor este votul si nimeni nu vrea sa-si asume ca economia asa cum o stim a murit in timpul mandatului sau... Lumea se obisnuieste cu stirile negative si devine optimista desi lucrurile merg rau... Acesta e momentul pentru BullTrap. Unul tocmai a trecut! Raspunsul la intrebarea ta ar trebui sa fie 2017... dupa aceea mai urmeaza o crestere... cred:)
@Anonim 2 - Bine v-am regasit
@Anonim 3 - Nici unui parlamentar nu-i convine sa-si taie sursa de venituri... imagineaza-ti ca daca s-ar intampla asta nu ar mai putea sa-si plateasca sponsorii din campanii!
@Anonim 4 - Eu am zis 1.15 pana in Q2 2012... dar credeam ca o va lua in jos de la 1.4 si a urcat. Atentie insa! GS spune ca: 1.45, 1.50, 1.55 in 3, 6 and 12 month iar baietii astia conduc lumea... Data trecuta cand am pariat impotriva lor m-am fript! Dc ajunge la 1.47 sa stii ca ei aveau dreptate:)
@Popescu - Ar fi foarte interesant de stiut ce credeau oamenii in 1930... Interesant blog ai. Cum vezi evolutia imobiliarelor in urmatorul an?

Popescu spunea...

Evolutia imobiliarelor in urmatorul an? IE, eu nu stiu daca traiesc pana maine dimineata, daramite inca un an.

Tu nu vezi ce vremuri traim? Te culci seara bogat si te trezesti dimineata sarac. Pentru ca au mai scazut astia un rating pe undeva.

Volatilitatea e atat de mare incat nu se pot face predictii de nici un fel.

Pe zona de imobiliare pe care ma misc eu, e bine. Depinde doar de mine si cat de mult am chef sa muncesc ..Restul imobiliarelor, cu treaba lor..

Horia Iacob spunea...

O revenire cu cateva previziuni de bun simt. Ramane de vazut ce se va intampla cu dolarul.