luni, 31 ianuarie 2011

Te provoc sa actionezi!

Am incercat de mai multe ori sa ofer solutii pentru a imbunatati situatia noastra a tuturor si pentru a fi mai putin furati de catre diferite entitati ale statului liber si democrat asa cum spun unii ca este. De cele mai multe ori m-am lovit de doua mari probleme: neincrederea voastra si respectiv lipsa de raspuns sau intarzierea acestuia din partea organizatiilor cu care am incercat sa discut.
Exemple ar fi aici: Identificarea problemelor grave ale Romaniei; Propuneri pentru reforma justitiei; Incurajari spre a actiona etc.

Acum se intampla un lucru foarte interesant la care TE PROVOC!
Este vorba despre o consultare publica Europeana in privinta achizitiilor publice, consultare ce se va transforma mai apoi in recomandari si directive pentru fiecare stat, pentru ca intr-un final sa avem o politica de achizitii publice europene comuna.

Achizitiile publice reprezinta in opinia mea un domeniu in care se fura mult prea mult. Atat beneficiile "sociale" rezultate din achizitiile publice sunt discutabile cat si sumele cheltuite!

In aceste conditii, provocarea mea este sa TE IMPLICI cu propuneri trimise direct catre Comisia Europeana! Putem discuta acele propuneri aici dar intr-un final chestiunile respective trebuie sa ajunga pe mail aici.

Mai multe detalii puteti obtine de pe site-ul consultarii publice.

Ce se doreste:

  • simplificarea procedurilor actuale, mai ales pentru autoritatile locale si regionale;
  • reducerea poverii administrative, mai ales pentru intreprinderile mici si mijlocii;
  • facilitarea participarii la licitatii in alte state membre;
  • stabilirea situatiilor in care contractele dintre autoritatile publice nu cad sub incidenta normelor europene in materie de achizitii publice;
  • integrarea altor obiective, precum promovarea inovarii, a protectiei mediului si aspectelor sociale;
  • formularea de norme specifice pentru achizitiile de servicii cu o insemnatate sociala deosebita;
  • adaugarea unor reguli mai stricte sau a unor de masuri de protectie mai eficiente, pentru a preveni favoritismul, coruptia sau conflictele de interese;
  • evitarea masurilor care conduc la aparitia unor furnizori dominanti, la manipularea procedurilor de cerere de oferte sau la impartirea pietei intre anumiti ofertanti;
  • imbunatatirea accesului firmelor europene la pietele de achizitii publice din afara UE.

16 comentarii:

vala spunea...

mi-am batut si eu capul cu achizitiile publice pentru ca sunt de parere ca pe acolo se fura cel mai mult...
cu tristete recunosc ca nu am nicio solutie

nu sunt atat de inteligent :)

cu alte cuvinte indiferent de cum se vor face achizitiile publice se va fura in continuare si se vor putea intocmi caiete de sarcini "cu dedicatie" ... si se va fura inca din "studiul de fezabilitate"

practic singura varianta ar fi ca ele sa fie interzise cu desavarsire :)

DanP spunea...

Excelenta initiativa, chiar este momentul de luat atitudine! Mi-ar trebui putin ajutor, poate cineva prezinta cum se desfasoara lucrurile prin alte parti.

@ vala: poate ajungem si acolo, da' intai as dori ca primarul care planteaza panselute in decembrie sa le si plateasca; si altul care in zona Lacul Morii a decis sa orneze cu panouri uriase cu mii de ghivece cu floricele delicate care trebuiau udate de 2 ori pe zi vara trecuta, si in plus pazite de gardieni publici in schimburi, din gherete special amenajate ar cam trebui sa fie facturat, nu?

Informatii-economice spunea...

@Vala - sunt ferm convins ca nu vom putea propune un sistem infailibil.
Totusi, cred ca inbunatatiri ale sistemului se pot propune si cred ca in conditiile in care ne strangem destui bloggeri care sa dezbatem astfel de subiecte si sa motivam cititorii sa se implice, le va fi mai greu sa treaca cu vederea cateva zeci-sute de mii de mailuri...
@Dan - s-ar putea sa nu poti face nimic impotriva primarului care planteaza panselute pentru simplul motiv ca el ne reprezinta fiind votat. Acesta a fost raspunsul pe care l-am primit eu de la un deputat atunci cand l-am intrebat ce pot face impotriva unui primar care actioneaza impotriva mea... sa am grija unde pun stampila...
Totusi, ce am putea face ar fi sa-i impiedicam firma sa castige si in conditiile acestea sa-i taiem avantul de a mai face astfel de licitatii din care va pierde capital electoral si nu va castiga bani!

Informatii-economice spunea...

ah... si pt ca am impresia ca e acelasi mirific primar al sect 6, stii ca in acest sector, contractul de deszapezire include si datul zapezii jos din copaci??? desigur contra unui pret bun... mai bine de 4 milioane Eur!

vala spunea...

solutia este una singura: cat mai putine achizitii publice... spre deloc

Informatii-economice spunea...

@Vala - iti dau perfecta dreptate. Din pacate este imposibil sa-i impui statului sa isi taie singur o sursa importanta de beneficii asa ca se pot gasi metode mai diplomatice.
In general metoda cea mai eficienta cred ca este diminuarea pana la anulare a beneficiilor obtinute din asa ceva, concomitent cu cresterea riscurilor de a fi prins si condamnat. La partea de beneficii pare a fi mai usor de lucrat decat de impus o schimbare la nivel judiciar.

Deceneu spunea...

1. O solutie ar fi bursele de marfuri si servicii, pentru produse si servicii de uz comun, respectiv o lista de consumabile, de tehnica de calcul, sau de asistenta tehnica, economica sau juridica sa fie achizitionate numai prin bursa si licitatii publice pe internet.
2. Pentru contracte de prestari servici sa existe prevederi antimonopol. Curatarea strazilor, dezapezirea, transportul in comun sa fie facuta pe sectoare mai mici decat orasul (in orasele mari), sau mai mutle localitati (in rural) si o firma care si-a adjudecat un sector sa nu mai poata participa la alte sectoare.
3. Anagajarile de personal sa se faca prin firme de resurse umane, cu salarii la nivelul pietei pentru anagajtii cu meserii comune (soferi, casieri, femei de servici, paznici, medici, ingineri, profesori etc..).

4.Planul de buget si prioritatile investitionale sa fie dezbatute public inainte de a fi discutate in consiliu.

In general coruptia este posibila acolo unde nu exista criterii si proceduri care sa reglementeze gestiunea fondurilor.
In Romania se rezolva cazuri, dar prin proceduri se rezolva fenomenele.
Pa asta trebuie sa ne concentram ca institutile sa adopte proceduri.


Referitor la faptul ca nu poti sa-i faci nimic la un primar nu as fi asa de sigur. Ai primit raspuns de la un deputat. Trebuia sa intrebi un avocat nu un politician.

Eu chiar ma gandeam ca as putea sa actionez in justitie pe primar pentru ca a cheltuit ineficient banii institutiei cu salariu unui inginer topograf si acesta nu a eliberat in ultimii doi ani nici un titlu de proprietate.
Pantru ce l-a platit? Nu-i normal sa fie considerata deturnare de fonduri si pagumba recuperata de la vinovat?

Anonim spunea...

Asa, dumneavoastra fiind ...?

Informatii-economice spunea...

@Deceneu - eu ma intrebam cat de corect este din punct de vedere constitutional ca fiecare persoana sa fie pensionata conform unei alte legi, in conditiile in care toti suntem egali in fata legii.

Deputatul de care iti spuneam este si avocat...
Sunt de acord ca transparenta ajuta foarte mult dar in continuare contractele cu dedicatie se fac prin utilizarea unui caiet de sarcini care sa dea posibilitatea unui singur concurent sa participe cu adevarat.

Informatii-economice spunea...

@anonim - daca nu vrei sa te implici ai aceasta posibilitate!
Dupa parerea mea, contractele cu dedicatie par o hotie din buzunarul meu. Daca din punctul tau de vedere reprezinta un castig, iti inteleg pozitia si ti-o respect!

Logosfera.ro spunea...

Toate masurile de reglementare mi se par inutile pentru ca exista posibilitatea ca "tehnicalitatile" sa faca posibila frauda in continuare. Spre exemplu realizarea unui manual stufos de intocmire a caietelor de sarcini iar apoi crearea unei comisii care sa verifice respectarea reglementarilor duce la cresterea birocratiei, exact ceea ce trebuie evitat. Reducerea impozitelor este masura care va arata capacitatile manageriale ale unui primar (spre exemplu). In conditiile unor resurse financiare reduse un primar fie nu va face nimic si va fura urmand sa fie dat jos la urmatoarele alegeri, fie nu fura si face treaba. Problema este ca bugetele se fac de sus in jos (guvern, prefecturi, directii) si cine imparte, parte isi face. In cazul primarului cu buget diminuat acesta isi va trage partea leului, lasand angajatii de la ghiseu cu salarii mici.

Informatii-economice spunea...

@Logosfera - In general masurile de reglementare duc la o mai mare birocratie daca sunt facute in interesul statului. Totusi, se pot gasi solutii pentru a transparentiza aceste achizitii.
Daca ma gandesc cat se lupta guvernantii romani ca sa nu avem portalul online de achizitii, imi dau seama ca un astfel de sistem ar deranja pe multi...
In plus, contractarea si decontarea printr-un astfel de sistem ar trebui sa te scape de birocratia si cozile de la birouri... ca sa nu mai spun ca e mai greu de trimis "o atentie" pe mail:)...
Sa nu-mi spui ca nu vezi nici o inbunatatire a acestui sistem deja perfect... si nici ca orice am incerca va iesi mai rau decat acum!!!

Anonim spunea...

>Daca ma gandesc cat se lupta guvernantii romani ca sa nu avem portalul online de achizitii, imi dau seama ca un astfel de sistem ar deranja pe multi...

Portalul exista din 2006(http://www.e-licitatie.ro).

@IE
Respectarea legilor este singura solutie. Degeaba avem noi reglementari peste reglementari, daca nu este cine sa le respecte/verifice este degeaba.
De ex, legea spune ca pana la o anumita suma, pe e-licitatie se pot face atribuiri directe, iar peste neaparat licitatie. Autoritatile publice in loc sa faca licitatie, incheie 2 contracte de atribuiri directe pe suma maxima acceptata. Iar daca fac licitatie, definesc caietul de sarcini sau criteriile de punctare pe o anumita firma. Nu ai cum sa te protejezi de aceste practici decat prin controale stricte si pedepsirea vinovatilor. UE nu ne poate ajuta decat prin trimiterea de controale.

Flavian spunea...

Of.. of.. mult a fost putin a mai ramas, suntem acum pe ultima suta de metri... :)

Sistemul asta putred bazat pe bani si control se destrama sub ochii nostri.

Moving Forward Romana

Poate cel mai important film facut vreodata.

Informatii-economice spunea...

@Flavian, asa cum bine stii in orice societate a existat o forma de conducere. Nu am apucat sa vad filmul dar cred ca ar fi interesant sa incepem sa facem propuneri pentru inbunatatirea sistemului actual. Ne-ar folosi chiar si in cazul in care sistemul se va schimba complet! Macar vom sti ce ne dorim...

Informatii-economice spunea...

Observ cu parere de rau ca nu a avut foarte mult succes provocarea lansata de mine...
Da, cea mai buna varianta ar fi nu mai nenorocim economia cu achizitii publice dar nu va fi nimeni de acord cu o astfel de solutie.
Vreti sa repornim acest subiect?