miercuri, 10 noiembrie 2010

Incepe veselia globala!

Oh da... intreaga lume are probleme dar problemele se vor manifesta diferit in fiecare zona.

Hai sa le luam la rand:
America cea puternica si stabila...in care somajul scade iar pasarelele ciripesc... a fost downgradata de un alt "pol de putere in formare" despre care am tot vorbit.
Motivele sunt cat se poate de credibile. Va voi spune doar doua, urmand ca pe celelalte sa le cititi voi singuri:
- Criza din US este departe de a se fi sfarsit iar economia americana va intra intr-o recesiune lunga (spun modelele economice ale micutilor chinezi ce studiaza insa intens la universitati occidentale)
- Deprecierea dolarului dorita de catre US este doar un semn al datoriilor uriase pe care le au americanii si pe care doresc sa le plateasca prin devalorizare, lucru negativ pentru creditori.

De aceea, incepand de astazi, America nu mai este AAA ci doar A+.
Ciudat e ca americanii doreau sa exporte aceste datorii si mizau pe faptul ca anumite alte tari le vor cumpara cu bratele deschise... Va suna cunoscuta aceasta abordare?

Concluzia trasa de Dagong Global Rating Agency nu o mai traduc:
"On the contrary, it is likely that an overall crisis might be triggered by the U.S. government’s policy to continuously depreciate the U.S. dollar against the will of creditors."
Acest lucru afirma ceva ce spuneam si eu si ce s-a intamplat in Japonia, acum multi ani: desi piata balteste de bani, investitorii nu se inghesuie sa ii preia ci prefera mai degraba sa evite orice imprumut. Mai mult, chiar si cumpararea de bonduri e afectata de neincrederea in primirea platii de la guvern asa ca dobanzile cerute cresc in concordanta cu riscul... lucru ce pune o problema si mai grava intregului sistem.

Dar problema nu e doar in US. Amintiti-va ce spuneam despre porcusori!!!
Regia este mult mai atent lucrata iar anumite lucruri trebuie sa se compenseze. Ochii trebuie sa fuga speriati dintr-o parte in alta neintelegand ce se intampla!... pai cum?
America anunta QE2 si dolarul se apreciaza brusc fata de Euro?... e musai sa fie ceva si in Europa!
Problemele au aparut si in Irlanda iar Portugalia este si ea in vizor, solicitandu-se o miscare similara celei americane pentru ambele state Europene.

Cum ar putea insa cineva sa determine o miscare atat de proasta din partea unei uniuni ce doreste sa nu intervina prin masuri inflationiste si care e ceva mai sanatoasa economic? Cei care au citit de-a lungul timpului "Secretul unei crize de succes", cu siguranta isi amintesc modul de actiune!
Probabil ca veti observa si incapatanarea Europei de a nu intra in acest joc, desi lupta impotriva curentului greilor financiari ar putea-o costa mult!

Dar... daca tot am avut QE2... cum se face ca si Aurul scade abrupt?... Ei bine... motivul e acela ca a crescut prea abrupt. Mai are loc de stat pe undeva pe sus dar... lucrurile nu arata bine nici acolo!

Cu alte cuvinte "planetele" incep sa se alinieze. Regia este pregatita, decorurile au luat deja ochii multora si putini au mai ramas sa inteleaga ce se intampla. Probabil pe zi ce trece vor ramane din ce in ce mai putini dar... asa e in tenis!

Dragilor... urmeaza o perioada "vesela"!
Tineti-va bine!

15 comentarii:

cristian dogaru spunea...

frumoasa postare....asa e, deruta pare maxima...oare o fi indusa sau e doar inceputul haosului? vom muri si vom vedea, vorba poetului....

cossoft spunea...

E inceputul haosului dragii mei...asa incepe orice lucru urat..printr-o ameteala generala. Pacat de noi.

Informatii-economice spunea...

@Cristi - informatiile referitoare la porcusori le stiam pana si eu.. un biet blogger dintr-o tara dificil de identificat pe harta!... cu toate acestea doar acum ele apar in mainstream media si doar acum ele isi fac efectele pe piate... Intrebare: sunt jurnalistii de mainstream media si investitorii din piete mai slabi decat un blogerash roman sau dupa ce s-a injectat destui bani in ei se vor comporta pacalind investitorii conform unui "citat fabulos"?
@Vranceanu - Parerea mea e ca e un haos atat de calculat ca mi se ridica parul de pe ceafa... Am spus odata intr-o doara, intr-un post despre problemele unui sistem monetar Aur (despre care se vorbeste acum atat de mult), incotro cred eu ca ne indreptam...

AristotelCostel spunea...

eu m-am gandit intens la... derivate. Totul curge intr-o logica diabolica... $demise... EU disintegration...

cossoft spunea...

Stiu postul despre aur...dar tu iti dai seama la ce valori joase trebuie sa ajunga sa le convina tutror acest sistem...si iar imi aduc aminte de bula aurului...ultima bula a unui sistem defunct.

Lucian spunea...

Un articol foarte interesant de pe WSJ : http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704506404575592360334457040.html?mod=WSJEUROPE_hpp_MIDDLETopStories

Citind articolul nu mi se mai pare deloc ciudata cresterea dobanzii ceruta pentru bond-urile irlandeze.

Pe de alta parte, daca in tarile alea se fraudeaza in asemenea hal, ma mir ca noi inca mai avem banci in picioare.

Informatii-economice spunea...

@AC - eu nu vad EU asa de problematica dar... da, sunt interese majore pentru ruperea acestei zone. Principalul interes este monopolarizarea lumii in continuare si tocmai de aceea "oamenii domnului" de la GS au anuntat de la inceput scenariul urmarit. E doar o parere si astept sa o dezbatem oricand la o cafea. (nr de telefon ca singur comment la un post iar apoi il stergi)
@Vranceanu - din nefericire sistemul aur convine destul de mult intereselor pe care le cred eu...
@Lucian - mai stii vreo tara in care bancile ascund de multa vreme problemele sub covor:)? Eu stiu o gramada!

mike spunea...

totusi , se spunea cu ceva timp in urma cand euro era "in galeata" ca us ar fi intervenit sa-l salveze ... atunci de unde ideea asta ca se vrea international dezintegrarea ue ? toti au nevoie de ue si de un euro puternic , inca , pentru exporturi

mike spunea...

multi ( galbejori ) ii injura pe americani pentru qe dar nu se gandesc la ce fac ei ... china nu joaca , corect international din cauza monedei care si-o tin intentionat devalorizata , pana la urma qe-urile sunt metodele elegante ale us de a lupta cu ei , sper sa nu se ajunga la protectionism ca pe urma nu stiu cine o va incurca mai repede

Informatii-economice spunea...

@Mike - nu toti cei care iti dau o mana de ajutor iti vor binele ... Oare FMI spre exemplu ne imprumuta neconditionat desi folosim banii pentru a plati salarii si pensii, pentru ca vor ca noi sa traim mai bine sau... din alte motive?

Cat despre chinezi acuzati de americani ca pastreaza cursul devalorizat... imi vine sa rad dar sunt la munca si nu ar fi frumos... In primul rand e foarte dificil sa tii un curs la un nivel diferit de cel real. Americanii au putut subventiona mare parte a razboiului rece tocmai pentru ca moneda lor era mai puternica decat lasa URSS sa se creada asa ca schimbau USD pe ruble la cursul pietei prin tranzactiile pe care le faceau pentru sustinerea dizidentilor dupa care rublele pe USD la cursul oficial, mult mai mic.
In plus, QE1, QE2, mentinerea nivelului dobanzilor la 0.25% si multe alte masuri americane sunt menite sa devalorizeze USD-ul...
Imi amintesc acum de un filmulet cu arestari in tiganie in care femeile lesinau pe capete si isi puneau fustele in cap ca barbatii sa poata fugi de politie... oare de ce imi amintesc de acel film?

Akhenaton spunea...

off-topic
Chiar ma intrebam cand se va incepe ceea ce eu numesc faza a doua, adica intalniri informale intre bloggari. Cred ca e de bine. Poate pana la urma se va creea si o miscare politica, o forta demna de a fi luata in seama, cine stie ...

gelu spunea...

"Regia este mult mai atent lucrata iar anumite lucruri trebuie sa se compenseze."
ulterior, intr-un comment spui: "Am spus odata intr-o doara, intr-un post despre problemele unui sistem monetar Aur (despre care se vorbeste acum atat de mult), incotro cred eu ca ne indreptam... ". o trimitere catre acel post, se poate?
deci care ar fi scopul? incotro mergem? crezi ca si china face parte din aceasta regie (al carei scop mie imi scapa)? eu cred ca demersurile chinezilor privind DST sunt reale si posibil de infaptuit. nu ca m-as bucura, ferma animalelor ar intra intr-un nou ciclu economic, atata tot.

Informatii-economice spunea...

@gelu... e o viziune destul de trista si tocmai de aceea nu incerc sa fac prea multe trimiteri catre ea desi e destul de probabil ca in final acolo sa ajungem.

In mare are legatura cu controlul (ca obiectiv principal dar nedeclarat al economiei - gasesti asta in alt post) si cu pana unde poate ajunge acel control.

Din pacate etapa urmatoare nu arata deloc bine...

gelu spunea...

Eu nu am pretentia ca inteleg f. bine toate problematica economica, pt ca nu am u astfel de backgroud.
Totusi, iata parerea mea...
Obiectivul Chinei, cel cu DST (FMI sa dea imprumuturi in DST nu in USD), DST compus din mai multe monede (USD, EUR, yuan, yen, nu stiu daca mi-a scapat ceva; cred ca brazilia si rusia vor si ele sa-si bage aici moneda) presupune un consiliu in care fiecare va fi cu ochii pe fiecare si deci nu prea mai e loc de decizii unilaterale. niciodata nu cred ca or sa se inteleaga chinezii cu americanii si cu japonezii in asa fel incat sa se formeze un cartel care sa ia locul FED; deci ar fi un mecanism, zic eu, transparent, in care nimeni nu va avea putere absoluta de decizie, si in care compromisul (ca alternativa la puterea absoluta) e singura solutie. pentru mine (scuzati ignoranta), suna bine.
Ce imi scapa in logica asta?
P.S.: contra-propunerea lui Zoellick cu aurul, imi pare mai degraba o incercare disperata (cine va musca momeala?), un ultim atu prin care totusi "ei" spera sa mentina USD ca fiind cea mai mare si mai tare moneda (caci inteleg ca usa are cele mai mari rezerve de aur din lume).

Anonim spunea...

IE> chinezasii aia care studiaza pe afara si le iasa in carti recesiune prelungita la americani, oare de ce nu le iasa nimic ref la China, nici un bubble pe real estate etc?

E o lupta pentru suprematia globala, Mancatorul de Orez a simtit ca Micul Hammburger se clatina si mai sapa si el la radacina sa ii scurteze suferinta..

Popescu